Ja moje prase nisam uopšte češljala. Uopšte to nije podnosila. Ali, zavisi koliko mu je dugačka dlaka. Ako je do 1cm, npr verovatno ne moraš, nego ga samo redovno mazi, a ako je dlaka duža, verovatno ćeš morati da se ne bi mrsila.
Čim ga staviš u ruku počinje da te liže zato što su ti ruke verovatno znojave. Oni vole da ližu znojave ruke, stopala još više, maramice (koje su vlažne od suza, ili onako samo kada ti curi nos, ali to baš i nije dobro da mu daješ - mislim od nosa).
Opet narukvica od kaučuka verovarno je dugo nosiš, pa je i ona postala malo slana od znoja ili je možda i sam kaučuk u pitanju, ne znam. Oni vole da grickaju sve i svašta. Naročito dok su mlađi. Obavezno obezbedi slamu da bi moglo nju da gricka. (pazi da ne gricka novine, one su pune olova od štampe)
Odgovara im šargarepa, ali samo im nekada dosadi, ako je suviše dugo daješ. probaj da malo menjaš ishranu. Kao i tebi što dosadi da jedeš jedno te isto stalno. Videćeš jedu i gomilu povrća, čak i kuvanu boraniju i grašak, jabuke, koru od krastavca.. Samo sve što daješ prasetu dobro operi ili oljušti da se ne bi otrovalo od prskanja.
Prasići vrlo retko ujedaju. Možda na početku, dok su još jako uplašeni, dok se ne pripitomi. Oni su generalno dosta miroljubivi i ako te dotakne zubićima, to je da ti samo pokaže da može i da to što mu radiš mu ne prija. Ali, vrlo vrlo retko zaista i zagrizu.
Pročitaj malo temu, dosta smo pisali o ishrani.
Moj ti je savet, ako si voljan da mu ostaviš jedan deo sobe gde može da se šeta. Zakloni sve gajtane, novine i vunene tepihe iz tog dela, da ih ne bi prase grizlo. Možeš da postaviš ispod neke fotelje, ili da mu napraviš zatvorenu malu kućicu gde će moći da spava, jede i piški i kaki, i sakrije se. Ali da slobodno može da izađe odatle i da se prošeta po sobi i istraži terotoriju, druži se sa tobom. Oni su generalno dosta uredni i ne bi trebalo kada se navikne da piški, da piški na drugim mestima, nego samo na tom mestu za skrivanje.
Možeš da odvojiš neku staru posteljinu ili peškire koje ćeš da menjaš svaki dan i kada se nakupe možeš da opereš u mašini. Ispod peškira stavi papire i kesu.
Nadam se da te nisam uplašila sa ovim predlogom za šetnju. Nije tako komplokovano kao što izgleda, a onda je nekako kao neki pas ili mačka, imaš potpuno druženje sa njime. A kažem, umeju da budu dosta uredni.
Piši ako ti nešto treba. I imaš i sajt koji je posvećen samo glodarima i dosta je posećeniji od ovog na Krstarici. Nešto
www.zekoiprijatelji.. ili tako nešto ne znam napamet