MORSKI PRASICI

:sad2::sad2::sad2:
Ja imam prase zenskog roda...ali svuda pise da ako prvo parenje nije bilo u prvih 9 meseci da ne valja...ne znam, sad si me uplasila...
Koliko je bila stara Coka? I zasto mislis da to sto je uginula ima veze sa parenjem?

Ja prvi put cujem za to.Mozda je nabolje da se prase pari kad napuni devet meseci,da to nebude pre ali nevidim problem ako to nebude bas sa devet meseci nego mozda sa godinu dana...Eto Coki se desilo da sa godinu dana nastrada zbog problema neparenja,ali oni postaju polno zreli i spremni za parenje vec sa mesec dana tako da je to moglo da se desi i sa mesec ili dva.Kao sto sam vec rekla,javicu ukoliko cujem da se radi sterilizacija pa ko god ne planira mladunce neka odradi to,a ko nezeli neka pari sto pre.To je moj iskren savet za dobrobit prasica.Jer sam sigurna da svi mi zelimo da nasim malim blesavcima omogucimo sto duzi,srecniji i kvalitetniji zivot.

Mislim da nije opasno,oni su skloni vaskicama ili buvicama ne znam ni ja kako da nazovem gamad koja njih napadaju i predpostavljam da se zato cese ali da bi bio mirniji odvedi ga kod vet.neka ga pogleda lampom da utvrdi da nisu neke gljivice jer su oni jako osetljive zivotinje pa ce mu mozda dati i nesto za smirivanje svraba da ne napravi rane pa da se stvari pogorsaju...odvedi ga mozda je to najsigurnije jer ipak su oni osetljivi pa da neosecas kasnije krivicu ako se nedaj boze nesto desi.Kazem NEDAJ BOZE!Puj Puj!Javi ako ga budes odveo i kakvo je stanje.

Ok.A jer ima mozda neki prashak protiv toga ili neka tabletica ili nesto slicno?
Ako nema,pravac veterinar!Hvala na savetu...

Otprilike godinu dana. To što neće da se nosi je normalno. Svi prasići za koje ja znam ne vole da se nose. Coka i sada neće. Ali kada počnem da je mazim van kutije ona se više opusti nego u kutiji. Slobodno ga uzmi u ruke, ali se trudi da ga kratko nosiš.

moj debeljko je obozavao da bude u rukama.....cak mi je i u krilu spavao i to na ledjima :lol: a po kuci i dvorishtu me pratio....:):sad2:

U soku sam od price o umiranju praseta jer se nije parilo... Ja imam 3 zenke i nemaju tih problema...
Mozda je tvom prasetu otekla zlezda koja se nalazi na guzi, zagnojilo se i sl...
Ima jako puno zabluda o morskim prasicima i srecem ljude koji neadekvatno hrane svog ljubimca i to su najcesci uzroci prevremene smrti.
Upoznala sam jednog taxistu kome je uginula zenka jer su joj navodno dali vodu da pije u veterinar je rekao da je to uzrok smrti. A kad mi je nabrojao sa cime je sve hranio prase... majko mila...

Predlazem svima koji zele nesto da saznaju o morskim prasicima i da razmene svoja iskustva sa drugim vlasnicima da posete ovaj forum http://forum.zekoiprijatelji.com/index.php?action=forum

Tamo sam puno saznala, naucila, stekla divne prijatelje i uvek imam pomoc i podrsku

U soku sam od price o umiranju praseta jer se nije parilo... Ja imam 3 zenke i nemaju tih problema...
Mozda je tvom prasetu otekla zlezda koja se nalazi na guzi, zagnojilo se i sl...
Ima jako puno zabluda o morskim prasicima i srecem ljude koji neadekvatno hrane svog ljubimca i to su najcesci uzroci prevremene smrti.
Upoznala sam jednog taxistu kome je uginula zenka jer su joj navodno dali vodu da pije u veterinar je rekao da je to uzrok smrti. A kad mi je nabrojao sa cime je sve hranio prase... majko mila...

Predlazem svima koji zele nesto da saznaju o morskim prasicima i da razmene svoja iskustva sa drugim vlasnicima da posete ovaj forum http://forum.zekoiprijatelji.com/index.php?action=forum

Tamo sam puno saznala, naucila, stekla divne prijatelje i uvek imam pomoc i podrsku

To nije zabluda, ali to se dešava životinjama. Zabluda je to da ne smeju da piju vodu. Neznam šta je sve tom prasetu davano, ali sigurno nije uginulo od vode.
Zagnojila joj se materica. Kakve to veze ima sa hranom?
Zekoiprijatelji jeste dobar forum, ali ne znaju oni sve.

obozavao.....chim bi se neko priblizio terarijumu,on se propinjao i cijukao...toliko se trudio da privuche paznju...
kao da nije bio morsko prase.
kada malo bolje razmislim,sve zivotinje koje smo tada imali su bile chudne :think:...tachnije,umishljale su da nisu to sto jesu.... ozbiljno....:???:

Bas mi je zao Coke. :( Nisam bila tu, tek sada citam..

Moguce je da prase dobije upalu materice i da od toga ugine. Ali, ja ne bih bas tako bila sigurna da je to zbog toga sto se nije parila. Ona je imala tek godinu dana!

Elem, moje prase je imalo problem sa gljivicama i odvela sam ga kod veterinara da bi mi oni rekli da ima gnojnu upalu matrice i da samo sto nije uginula. A prase je bilo zivo zdravo i zivahno. Predlagali su mi odmah hormonske injekcije svaki dan, pet dana uzastopce, pa onda ako ne bude uspelo da se vadi materica! A ja sam je dovela zbog gljivica na ledjima! Na svu srecu sam je odvela na Veterinarski fakultet gde su i potvrdili moje sumnje da prethodni veterinar ili nije imao pojma ili je hteo da posto poto zaradi pare.
Cica je bila daleko od upale materice i zivela je jos dosta dugo. Uginula je sa skoro 8 godina, a nije se ni jednom parila.

Dakle ne kazem da ne moze da se desi upala materice i slicni problemi, ako se prase ne pari, ali da to bas automatski ide i da svi prasici moraju da se pare :think:

Za skupljanje karlice izmedju 9tog i 11tog meseca, sam i ja cula i zato i nisam parila moje prase. Kasno sam za to saznala.

Ok.A jer ima mozda neki prashak protiv toga ili neka tabletica ili nesto slicno?
Ako nema,pravac veterinar!Hvala na savetu...

Veruj mi da ne znam,sigurno postoji ali ne znam da ti kazem kako se zove ali bolje nemoj na svoju ruku da uzimas nista,za svaki slucaj.Ipak ga odvedi,za svaki slucaj.Nebih da te davim sada kao vodi ga vodi ga ali ipak mislim da bi tako bilo bolje a i ti bi bio mirniji.

Bas mi je zao Coke. :( Nisam bila tu, tek sada citam..

Moguce je da prase dobije upalu materice i da od toga ugine. Ali, ja ne bih bas tako bila sigurna da je to zbog toga sto se nije parila. Ona je imala tek godinu dana!

Elem, moje prase je imalo problem sa gljivicama i odvela sam ga kod veterinara da bi mi oni rekli da ima gnojnu upalu matrice i da samo sto nije uginula. A prase je bilo zivo zdravo i zivahno. Predlagali su mi odmah hormonske injekcije svaki dan, pet dana uzastopce, pa onda ako ne bude uspelo da se vadi materica! A ja sam je dovela zbog gljivica na ledjima! Na svu srecu sam je odvela na Veterinarski fakultet gde su i potvrdili moje sumnje da prethodni veterinar ili nije imao pojma ili je hteo da posto poto zaradi pare.
Cica je bila daleko od upale materice i zivela je jos dosta dugo. Uginula je sa skoro 8 godina, a nije se ni jednom parila.

Dakle ne kazem da ne moze da se desi upala materice i slicni problemi, ako se prase ne pari, ali da to bas automatski ide i da svi prasici moraju da se pare :think:

Za skupljanje karlice izmedju 9tog i 11tog meseca, sam i ja cula i zato i nisam parila moje prase. Kasno sam za to saznala.

Za skupljanje karlice sam čula, ali se coki i desila gnojna upala materice. Kada smo joj pritisli malo stomak izašla je tona gnoja! Coka jeste bila u redu pre toga ali...

Ja prvi put cujem za to.Mozda je nabolje da se prase pari kad napuni devet meseci,da to nebude pre ali nevidim problem ako to nebude bas sa devet meseci nego mozda sa godinu dana...Eto Coki se desilo da sa godinu dana nastrada zbog problema neparenja,ali oni postaju polno zreli i spremni za parenje vec sa mesec dana tako da je to moglo da se desi i sa mesec ili dva.Kao sto sam vec rekla,javicu ukoliko cujem da se radi sterilizacija pa ko god ne planira mladunce neka odradi to,a ko nezeli neka pari sto pre.To je moj iskren savet za dobrobit prasica.Jer sam sigurna da svi mi zelimo da nasim malim blesavcima omogucimo sto duzi,srecniji i kvalitetniji zivot.
Pa kazu da se karlica skuplja od 9 do 11 meseca, ako se zenka do tada ne pari, i da he posle toga trudnoca jako rizicna, i da retko prezive porodjaj....
Imali smo ovde raspravu parenju ili ne parenju prasica, i stvarno ne znam sta da mislim...tacno je da ima jako malo strucnih veterinara, a da je trudnoca jako rizicna stvar i kod ljudi, a kamoli kod njih...
Ne znam....u svakom slucaju mi je jako zao Coke:sad2::sad2::sad2:
Jos me to potseti na moje malo parasence koje je umrlo posle 2 meseca:sad2::sad2::sad2:
Lemi je zdrav kao dren, barem za sada....ali uvek se uplasim od ovakvih prica, i setim se da bi i njemu moglo cas nesto da se desi...:cry: odoh da se igram sa njim:D

Ja sam 2 kucice narucila od Uglji, ona je u BG...inace pravi i kaveze za prasice, cincile i ostale.
Prednost je sto i ona ima ljubimce pa zna dimenzije i koje drvo sme da se koristi i sl, nego da se ubedjujes sa stolarom ....

http://www.freewebs.com/ugljico/kucice.htm

Ugljinakucica-1.jpg

Kokticaukuci-1.jpg

Poslednja izmena:
Ja zaista ne znam. Kako je prasence? Koliko je sada staro? :bye:

Prasence je ko zmaj :D Trci, skace, bljuje vatru :)
Jedino sto mi je zao sto nema jos jedno prasence da se druzi sa njim...Al sad je vec velik i ne znam kako bi se slagao da kupim jedno mlado prase...Al ne bitno :)
Elem, Ceda nije Ceda, vec Cedolina...Toliko o mom poznavanju razlika bata-seka :D
Ima preko godinu i po dana.

Ja sam 2 kucice narucila od Uglji, ona je u BG...inace pravi i kaveze za prasice, cincile i ostale.
Prednost je sto i ona ima ljubimce pa zna dimenzije i koje drvo sme da se koristi i sl, nego da se ubedjujes sa stolarom ....

http://www.freewebs.com/ugljico/kucice.htm

Ugljinakucica-1.jpg

Kokticaukuci-1.jpg

Izgleda da cu morati Brm Brm do Beograda...Al cu jos potraziti po NS. A mozda ce hteti i da mi posalju postom... Hvala!

Prasence je ko zmaj :D Trci, skace, bljuje vatru :)
Jedino sto mi je zao sto nema jos jedno prasence da se druzi sa njim...Al sad je vec velik i ne znam kako bi se slagao da kupim jedno mlado prase...Al ne bitno :)
Elem, Ceda nije Ceda, vec Cedolina...Toliko o mom poznavanju razlika bata-seka :D
Ima preko godinu i po dana.
Ma slozili bi se sigurno....moje prase je imalo godinu dana kada sam kupila bebca i extra su se slozili, cak ga je non stop branio kad hocemo da ga uzmemo (bebca)...ali nazalost bebac je.... :sad2::sad2::sad2:

Imam jedan problem. Prase mi je staro 7 meseci. Zadnja 2-3 dana slabo jede. Jede seni i caviu ali zelenis jedva nesto. Ujutru mu napunim ciniju i uvece i dalje ima dosta. I danas ceo da ispusta zvuk kao da guguce. Ali pre 5 dana je bilo bas hladno i bio se smrzao to vece pa ne znam da mozda nema veze sa tim. Kad je u akvarijumu, jede seno i stalno je u kucici i ne izlazi. A kad ga pustim, sve je normalno. Trckara okolo i igra se. Mada kad ga diras u kucici u zadnje vreme se nervira i hoce da ugrize. Jer zna mozda neko sta moze da bude ovo ?

Poslednja izmena:
Imam jedan problem. Prase mi je staro 7 meseci. Zadnja 2-3 dana slabo jede. Jede seni i caviu ali zelenis jedva nesto. Ujutru mu napunim ciniju i uvece i dalje ima dosta. I danas ceo da ispusta zvuk kao da guguce. Ali pre 5 dana je bilo bas hladno i bio se smrzao to vece pa ne znam da mozda nema veze sa tim. Kad je u akvarijumu, jede seno i stalno je u kucici i ne izlazi. A kad ga pustim, sve je normalno. Trckara okolo i igra se. Mada kad ga diras u kucici u zadnje vreme se nervira i hoce da ugrize. Jer zna mozda neko sta moze da bude ovo ?

Je li ti prase zenka?
Ako ispusta zvuk kao da guguce, ako je zenka, to je znak da joj se pari. (ako sam dobro povezala na koji zvuk mislis) Jel i dize guzu kada ispusta taj zvuk?
Ako je muzjak, onda ne znam zasto ispusta taj zvuk.

E sada nikako ne bi trebalo da dozvolis da prasetu bude hladno. Nemoj da ga drzis u sobi kada vetris a hladno je napolju. Iako imaju krzno, znas i sam da su dosta osetljivi.
Moguce da je mrzovoljan zato sto je nazebao. Obrati paznju da li mu je vlazan nosic i da li kija.

A sto se tice hrane, moguce da si mu duze vreme davao istu, pa se zasitio. Probaj da promenis, ili da mu das neku njemu omiljenu. (mislim na voce i povrce naravno)

Ne znam sta bih ti drugo rekla..:neutral:

Back