MORSKI PRASICI

To prase najverovatnije ima gljivice, kupite mu Nistatin mast i mazite na ranice.
STo se tezine tice obicno je oko 1200-1300g.[/QU

Hvala ti !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Hm...pa mislim da nistatin i nije bas najbolj resenje, jer moze da bude jako opasan za prase. Kada je moje prase imalo gljivice(mada se kod njega to ispoljavalo samo opadanjem dlake) kupala sam ga u mycosebu i mazala mu neku mast...ima ovde negde na forumu tacno koja je mast, mi je to pre nekih godinu dana nina g. ovde napisala....i stvarno je upalilo, prase je izleceno za par meseci, bez ikakvih posledica od lecenja...tako da pre preporucujem to, nego nystatin (koji sam i ja mazala prasetu par dana tada, dok nisam od nekoliko ljudi koji znaju dosta o orasicima saznala koliko je opasan)

Ovo za kucice i mene zanima, jer bih bas volela da kupim prasetu neku kucicu, da se zanima malo...
I jos nesto...zanima me da li je jos neko cuo da beli prasici sa crvenim ocima kratko zive, jer su nesto vestacki ukrstani da bi izgledali tako....?

burence, ne dirajte ga prva dva dana. Kada mu ubacujete hranu budite što smireniji, i ne pravite nagle pokrete. Što više pričajte u kući, prasence mora da se navikne na vaš glas, ali preplašićete ga ako se derete.
Uvek kod sebe mora imati žitarice, seno i vodu. Vodu mu menjajte svaki dan, a pojilicu detaljno,čistite jednom nedeljno.Pored ovoga treba im tri obroka dnevno, sastavljena od voća i povrća. Nemoj mu davati ni slučajno luk i krompir.
Piljevinu menjaj na svaka 2-3 dana, a poželjno je svaki dan.
U kavezu bi bilo poželjno da ima kućicu i grančice koje će glockati, i igrati se sa njima. Ne treba im točak za hrčke, niti ostale igračkice jer oni ne vole da trče i pentraju se po kavezu kao hrčci. Nikako mu ne pravi lavirint i postavljati razne prepreke, jer su oni za razliku od hrčaka, dosta trapavi, i može doći do povreda. Kupi mu po mogućstvu glodalice, imaš ih po prodavnicama, ali će seno biti dovoljno za glockanje.
Kavez mu čisti svake nedelje, kamenac koji se stvori od mokraće protrljaj limuntusom, i posle dobro isperi.
Puštaj ga napolje jednom dnevno. Morski prasići vole skrovita mesta, da se sakrivaju, npr: ispod ormara, kreveta itd. Ukloni sve kablove, papire,... jer mogu biti smrtonosni i po tebe, i po prase (ne mislim bukvalno). Ne vadi ga iz kaveza prva dva dana. Ne daj mu vodu pre izaska, da se ne bi desilo da ti tepih završi mokar.
Ukoliko ne znate pol praseta, bnazivajte ga univerzalnim imenom, kako ne bi morali da menjate ime, i zbunjujete prase. Uz malo strpljenja prase se može naučiti da dolazi kada ga pozovete, što bi pomoglo ukoliko bi ste morali da ga jurite kada vam pobegne uz kaveza,
Predpostavljam da si ovo sve znala, ali za svaki slučaj...:)

burence, ne dirajte ga prva dva dana. Kada mu ubacujete hranu budite što smireniji, i ne pravite nagle pokrete. Što više pričajte u kući, prasence mora da se navikne na vaš glas, ali preplašićete ga ako se derete.
Uvek kod sebe mora imati žitarice, seno i vodu. Vodu mu menjajte svaki dan, a pojilicu detaljno,čistite jednom nedeljno.Pored ovoga treba im tri obroka dnevno, sastavljena od voća i povrća. Nemoj mu davati ni slučajno luk i krompir.
Piljevinu menjaj na svaka 2-3 dana, a poželjno je svaki dan.
U kavezu bi bilo poželjno da ima kućicu i grančice koje će glockati, i igrati se sa njima. Ne treba im točak za hrčke, niti ostale igračkice jer oni ne vole da trče i pentraju se po kavezu kao hrčci. Nikako mu ne pravi lavirint i postavljati razne prepreke, jer su oni za razliku od hrčaka, dosta trapavi, i može doći do povreda. Kupi mu po mogućstvu glodalice, imaš ih po prodavnicama, ali će seno biti dovoljno za glockanje.
Kavez mu čisti svake nedelje, kamenac koji se stvori od mokraće protrljaj limuntusom, i posle dobro isperi.
Puštaj ga napolje jednom dnevno. Morski prasići vole skrovita mesta, da se sakrivaju, npr: ispod ormara, kreveta itd. Ukloni sve kablove, papire,... jer mogu biti smrtonosni i po tebe, i po prase (ne mislim bukvalno). Ne vadi ga iz kaveza prva dva dana. Ne daj mu vodu pre izaska, da se ne bi desilo da ti tepih završi mokar.
Ukoliko ne znate pol praseta, bnazivajte ga univerzalnim imenom, kako ne bi morali da menjate ime, i zbunjujete prase. Uz malo strpljenja prase se može naučiti da dolazi kada ga pozovete, što bi pomoglo ukoliko bi ste morali da ga jurite kada vam pobegne uz kaveza,
Predpostavljam da si ovo sve znala, ali za svaki slučaj...:)

Potpisujem!Ukratko si napisala sve sto je potrebno,samo cu jos da dodam da se ne zabrines kad ga budes pustala a on bude imao neke "tikove" dok trci,to je takozvani popcorn,i to znaci da su srecni jako!:zurka:

bila sam bolesna, pa se zato nisam javljala, prasence je preslatko, i stvmarno ga nisam dirala prva dva dana jer vidim da je bilo preplaseno. Danas sam primetila da bleji u mene radoznalo ceo dan :) pa sam ga pustila, istrazivao je sobu citava 3 sata.
prasetu je moja cerka dala ime, po crtanom filmu "Milence prasence" i po ceo dan mu peva numeru iz tog crtaca, odrusevljena je ali ne shvata zasto se on plasi i zasto ne sme da ga dira prvih par dana
e ovako, kad sam ga kupila, uzela savm piljevinu sa mirisom jabuke, kao menja se na 3-4 dana. kupila sam mu hranu sa dodatkom vit. C i prodavac kaze da mu bukvalno nista drugo ne treba, da je ta hrana najbolja

Nemoj da te prodavci zavaravaju,uglavnom ne znaju bas puno,bar sam ja imala takva iskustva.:(Uz tu hranu obavezno povrce,seno,i voda,znaci sve je obavezno,ne moze nista da im zameni povrce,a seno im sluzi i za trosenje zubica...:super:Javljaj novosti,i uskoro cekamo slicice!

Nemoj da te to brine,moj se cele godine linja...Samo ga cisti redovno,cim vidis da je to potrebno,jer mogu da dobiju razna kozna oboljenja,jako su osetljivi.S vremena na vreme ga pogledaj po telu da vidis da li je sve u redu.:D

Back