MORSKI PRASICI

Moji prasici su poceli da se druze...prvo sam ih pustala da se druze po sat, dva dok sam ja tu , jer sam se plasila da ne dodje do parenja, jer nisam sigurna za pol. Za starije sam skro sigurna da je zensko, stara je godinu i par meseci....a za mladje mislim da je zensko, ali posto ima tek mesec dana nisam bas sigurna....nekako mi je to skroz nejasno i isto kad su mali....na kraju je malo pocelo nenormalno da pisti kad god ga vratim u njegovu kuciciu i moja majka je pobesnela i pustila ga u moju sobu....tako su proveli celu noc zajedno i od tad ih je nemoguce odvojiti, malo pisti kada se veliko na metar odvoji od njega...Ja se i dalje plasim parenja, jer bih umrla kada bi se nesto desilo velikoj prasici....za sada me svi smiruju time da tesko da ovo malecko moze da je oplodi cak i ako je musko...ali, sta kad poraste? Cini mi se da nikada necu biti sigurna za pol, jer nemam nikog strucnog u blizini...jos jednom ponavljam pitanje, ako se potrudim da nakacim slike, da li bi mi neko odavde mogao pomoci da im sigurno provalim pol...?:-(

Tesko moze preko slike da se odredi pol jer samo na oko i uzivo je tesko.Mora malo da se rasiri pa da se malo dublje i detaljnije pogleda jer su razlike u polovima male.Odvedi ih kod vet.da bi bila sigurna ali ako se desi da se pare i da je mali musko nece se nista desiti tvojoj prasici,a prasice ces podeliti i za dalje ces bar znati da su razlicitog pola.

Moji prasici su poceli da se druze...prvo sam ih pustala da se druze po sat, dva dok sam ja tu , jer sam se plasila da ne dodje do parenja, jer nisam sigurna za pol. Za starije sam skro sigurna da je zensko, stara je godinu i par meseci....a za mladje mislim da je zensko, ali posto ima tek mesec dana nisam bas sigurna....nekako mi je to skroz nejasno i isto kad su mali....na kraju je malo pocelo nenormalno da pisti kad god ga vratim u njegovu kuciciu i moja majka je pobesnela i pustila ga u moju sobu....tako su proveli celu noc zajedno i od tad ih je nemoguce odvojiti, malo pisti kada se veliko na metar odvoji od njega...Ja se i dalje plasim parenja, jer bih umrla kada bi se nesto desilo velikoj prasici....za sada me svi smiruju time da tesko da ovo malecko moze da je oplodi cak i ako je musko...ali, sta kad poraste? Cini mi se da nikada necu biti sigurna za pol, jer nemam nikog strucnog u blizini...jos jednom ponavljam pitanje, ako se potrudim da nakacim slike, da li bi mi neko odavde mogao pomoci da im sigurno provalim pol...?:-(

Jao, preslatki su! Slatkiši mali! Super što nemaš većih problema!
Nikad nisam imala dva prasenceta. Ako ih jednom budem imala valjda će se slagati kao i tvoji.

Do tada...
Evo moje Coke!

Prilozi

• PICT8144mala.jpg
    PICT8144mala.jpg
    41,1 KB · Pregleda: 19
  • cokana.jpg
    cokana.jpg
    40 KB · Pregleda: 15
Inače, što se tiče pola, pitaj nekog veterinara ili idi u neki pet-shop u kojem se likovi razumu u morske prasiće.

I mi smo jedno vreme sumnjali u Cokin pol, odveli je u pet-shop u kojem smo je kupili i ljudi ne samo da su rekli koji je pol Coka, već nam pokazali i razliku.:D
Ali, pošto kažeš da nemaš nikog stručnog u blizini, ostaje ti samo da rizikuješ, kao što je rekla i janemampojma, pa šta bude - bude. Tako ćeš saznati i pol.

Pa rizikujem...probacu u pet shopu, mada sumnjam da ce mi pomoci....pa plasim se zbog prica sa ovog foruma da prva trudnoca mora da im bude pre 8 meseca i da je trudnoca inace jako rizicna....a ja moju prasicu mnogo volim :( ...a i ovo malo sam zavolela....ako se na kraju ispostavi da su suprotnog pola ...pa ja cu svisnuti ako budem morala da ga dam nekome...:(

@tandara mandara...coka je preslatka, nadji joj drustvo , znas kako su drustveni i srecni kada imaju nekoga...
Inace majka me za ovo malo zeza da je mesana c sa hrckom koliko je hiperaktivno :)

Znaci nisi uspela nista da zakljucis sa onog sajta? Pa jel ti makar lici, ili se uopste ne vidi kog je pola?

Ja sam potpuno zaboravila na to suzavanje karlice (ili sta se vec desava), i ja moje prase nisam parila zbog toga sto sam cula da prva trudnoca mora da bude izmedju 9 i 11 meseca, a saznala sam kasno.

Pa rizikujem...probacu u pet shopu, mada sumnjam da ce mi pomoci....pa plasim se zbog prica sa ovog foruma da prva trudnoca mora da im bude pre 8 meseca i da je trudnoca inace jako rizicna....a ja moju prasicu mnogo volim :( ...a i ovo malo sam zavolela....ako se na kraju ispostavi da su suprotnog pola ...pa ja cu svisnuti ako budem morala da ga dam nekome...:(

Probaj, ali zamoli ih da ti pokažu i razliku jer svaka osoba može lupiti pol životinje.:roll:

imam morsko prase vec dve godine,u pocetku je bila mala,ali vremenom je porasla ,kako je ona porasla tako su i njeni otpaci postali veci i poceli da se vise osete.Tepih mi je ceo ispiskila,ribam ga cesto,ali ne vredi,oseti se.Dugodlaka je,pa se stravicno linja,jednom je uzmem i milion dlaka mi ostane po odeci.Kupila sam povodac za nju,ali jako se tesko privikava jer nije navikla da je nesto vezano za nju,a htela sam da je vodim napolje jer ne znam kako da uskladim da ona ima slobodu kretanja,a da meni ne smrdi stan posto je i mama vec pocela da oseca njen minuli rad,pa mi prigovara.Cak sam spremna da je i pokloni:confused:m nekom ko ima ogroman kavez ili dvoriste u kom bi mogla da trcka.Kako vi resavate tu situaciju,ako neko ima slican problem?

E, ovako:
1) svaki dan menjaj piljevinu, ako i to ne pomogne menjaj 2 puta dnevno.
2)Ako se plašiš da ti ne vrši nuždu po tepihu, stavi je u sobu gde ga nema, pa neka se šeta koliko hoće. I nekih pola sata pre nego što je pustiš da se šetka nemoj joj davati vode.
3)Svaka životinja se linja (osim ribica, ali njih ne računaj) što je normalno, privikni se.
Leti možeš imati kombinaciju, ako imaš terasu - lođu, leti, ako bude bilo toplo vreme stavi kavez na terasu i otvori vrata pa neka se prasence šeta kada hoće po terasi.
I NEMOJ JE POKLANJATI OSIM AKO TO NE BUDE BILO NEOPHODNO!
I da, povodac možeš da baciš ako joj ne odgovara!

Ja sam imala morsko prase 6 godina,ali takvih problema nisam imala. Moja Milica je svakog dana setala po kuci,piljevina joj je menjana jednom dnevno i nije se puno osecala. A to sto se linja je sasvim normalno,pa i ti i tvoja mama se linjate. A tek to da je porasla,pa sta si mislila da ce vecito biti mala,katastrofa.

Sto si uopste i uzimala to jadno prase ako se pre toga nisi dobro raspitala kakva je to zivotinja.

Ne razumem zasto su ljudi toliko agresivni kada ih pitas za savet,moja Cupica nije jadna jer i pored toga sto mi piski,kaki,linja se po tepihu i dalje je pustam da se slobodno seta,pazim na nju,cetkam je i sve propratne stvari,samo sam htela da podelim iskustvo,daleko od toga da je ne volim.A sto se tice prozivki da mi nije stalo do nje,stalo mi je toliko da naravno da bih je poklonila da poznajem nekog ko ima dvoriste ili ogroman kavez(a obozava zivotinje),pa nisam sebicna da joj samo zbog toga sto je volim ne omogucim bolje uslove.U svakom slucaju hvala vam na savetima

Ako imas problem sa njenim nuzdama,nabavi kavez ili akvarijum pa je drzi tu a nekoliko puta dnevno je pustaj da se seta,tako ja radim,i onda neces imati problema sa smrdljivim tepihom a ona ce biti srecna jer nece stalno biti zatvorena.

Ne razumem zasto su ljudi toliko agresivni kada ih pitas za savet,moja Cupica nije jadna jer i pored toga sto mi piski,kaki,linja se po tepihu i dalje je pustam da se slobodno seta,pazim na nju,cetkam je i sve propratne stvari,samo sam htela da podelim iskustvo,daleko od toga da je ne volim.A sto se tice prozivki da mi nije stalo do nje,stalo mi je toliko da naravno da bih je poklonila da poznajem nekog ko ima dvoriste ili ogroman kavez(a obozava zivotinje),pa nisam sebicna da joj samo zbog toga sto je volim ne omogucim bolje uslove.U svakom slucaju hvala vam na savetima

Ok. Nisam želela da budem agresivna. A i nema prozivki za poklanjanje. Jednostavno izgledalo je kao da ti do nje nije stalo. Ja sam agresivno reagovala a nisam trebala, izvini ali ipak nemoj da je pokloniš jer svi mi ovde imamo morske prasiće a nemamo problem sa ‚‚mirišljavim" tepihom tako da ćeš verovatno naći način daga se rešiš.

Ja koliko znam, morski prasići smeju da piju vodu, ali sam negde pročitala da ne smeju.
Ja mojoj Coki dajem vodu još od kad sam je kupila i ništa loše se nije desilo.
Ja mislim da im voda ne škodi, ali ima li ovde neko ko im ne daje vodu i ko bi mogao da mi pojasni zašto, pa ako ne valja da prestanem sa davanjem vode.

Ja koliko znam, morski prasići smeju da piju vodu, ali sam negde pročitala da ne smeju.
Ja mojoj Coki dajem vodu još od kad sam je kupila i ništa loše se nije desilo.
Ja mislim da im voda ne škodi, ali ima li ovde neko ko im ne daje vodu i ko bi mogao da mi pojasni zašto, pa ako ne valja da prestanem sa davanjem vode.

Vec sam napisala da sam imala Milicu 6 godina,ali joj nikad nisam davala da pije vodu. Neznam da li smeju da je piju,ali jednostavno dovoljno tecnosti uzimaju iz biljaka koje jedu. Zamorcici su polu pustinjske zivuljke i nisu navikle na toliko vode,takav im je organizam. Ali ne vidim sto bi im voda skodila.

Voda im neskodi,ali imaju male potrebe za njom ali bi bilo dobro da imaju uvek pojilicu(ima da se kupi bas za njih)pa oni uzimaju koliko im treba i ako im treba.Mnogi kazu da im voda skodi,kao i hrcku i ostalim glodarima ali to uopste nema smisla.Moji imaju pojilicu i sada od kada kod bake ima zelene salate,spanaca i ostalog povrca slabo je uzimaju ali preko leta je dosta piju,jer su jako osetljivi na visoke temperature.Mnogima je letos uginulo prase.

Voda im neskodi,ali imaju male potrebe za njom ali bi bilo dobro da imaju uvek pojilicu(ima da se kupi bas za njih)pa oni uzimaju koliko im treba i ako im treba.Mnogi kazu da im voda skodi,kao i hrcku i ostalim glodarima ali to uopste nema smisla.Moji imaju pojilicu i sada od kada kod bake ima zelene salate,spanaca i ostalog povrca slabo je uzimaju ali preko leta je dosta piju,jer su jako osetljivi na visoke temperature.Mnogima je letos uginulo prase.

I ja imam pojilicu, i moje prasence iz nje pije vodu kada želi.:) Čak i skiči kada u pojilici nema vode iako je ne pije mnogo.

:)Moji skice na sve zivo ni sama ne znam sta hoce.Dam im salatu i hocu da uzmem hleb iz kese da jedem a oni kad cuju da suska kesa polude.Stalno su gladni.Blesavci:)

Moje prase je,verovali ili ne,skicalo kad oseti da je moja majka usla u zgradu. Uopste ne znam kako ali uvek je najavila njen dolazak. Mi smo ziveli na zadnjem spratu,a ona je skicala jos kad bi moja majka tek krocila u zgradu,lujka mala.
A kad bi joj dali blitvu ona bi pocela da prede kao macka. Znala je cak i kad je pustimo da seta po kuci i kad joj moja mama kaze dodji i spusti ruku na 10cm od poda da uskoci u ruku da je vrati u njen kavez.:heart::heart::heart::heart::heart:

Morski prasici piju vodu. Mogu i iz pojilice, ali mogu iz obicne cinijice. Samo je bitno da bude postavljena tako da se ne prevrne, da se prase ne bi ukvasilo.
Ja mislim da price da ne smeju da piju puno vode poticu od toga sto ne smeju da pojedu previse zelenisa, trave i sl sto ima puno vode jer to ne mogu da prevare. Ali obicne vode mogu da popiju koliko hoce.

@Ticar
Ja ti ne bih savetovala da je stavljas u akvarijum, mislim da su tu bas izolovani.
Probaj da joj menjas piljevinu ili posteljinu, gde piski, dva puta dnevno. Takodje, bilo bi dobro da odvojis jedan deo sobe, u koji voli da se zavlaci (npr ispod kreveta, fotelje, ili ako ima neku gajbicu gde moze da udje i izadje kada hoce). Taj deo prekri prvo kesom, pa preko stavi neku staru posteljinu. Nabavi vise posteljine, tako da mozes da je menjas ujutru i uvece. Dakle, posteljinu mozes da peres u ves masini na 90 stepeni.
E sada tu gde si odvojila, tu je i hrani. Daj joj povrce i voce koliko vec dajes, a semenke (suva hrana), seno i vodu neka ima citav dan da moze da uzme kada hoce. I ona ce vremenom prihvatiti da joj je tu neko sigurno mesto gde moze da jede, spava, sakrije se kada se uplasi.. I onda ce samo tu i piskiti (ili skoro samo tu, zavisi koliko joj vremena bude trebalo da shvati).
Prase onda moze da se seta po sobi i danju i nocu, a nece ti praviti 'posao' po kuci.
Ako joj budes menjala ujutru i uvece posteljinu nece se sigurno osecati.

Sada vezano za linjanje. Sto je vise budes mazila i sto se vise bude setala ona ce se linjati svuda po malo i neces ni primetiti. Najvise ce dlaka biti po posteljini na kojoj ce spavati, ali to istresi i to je to. Ako je drzis zatvorenu i na papiru normalno je da ne moze da otrese svoje dlake i onda ce sve dlake koje su joj visak ostaviti na tebi kada je mazis.

Za prasice nije bas dobro da ih izvodis zato sto su oni jako plasljivi, pa mislim da setnja na povodcu bas i nije neko resenje. A i ne vole da im je nesto zakaceno cega ne mogu da se otresu.

Nadam se da ce ti moje iskustvo pomoci :D
Mozes i da procitas ovu temu, ranije stranice i postove mozda ce ti nesto biti korisno. Takodje postoji i citav forum gde se pise o prasicima http://forum.zekoiprijatelji.com/

I neki sajtovi i forumi na engleskom
http://cavyspirit.com/
http://www.guinealynx.info/
http://www.guinealynx.info/forums/

Poslednja izmena:

Back