MORSKI PRASICI

Da znam pustam ih da se setaju.Pojeli su mi punjac i neke tako zicice ali sva sreca vazniji kablovi su zasticeni od njih.Pregrizli su mi kabal od misa,ludaci.Imam i macu pa se oni medjusobno izucavaju tako da je ovde kod mene veselo:)A tek sto vole da budu frizeri:)

Divna ti je ona slika sa macom i prasicima! Potpuno sam se odusevila, ali nisam htela da gusim onu temu. Znaci nema frke u druzenju? Ko bi rekao da je se prasici ne plase..

A meni su tvoji prasici delovali bas krupno na slici.. :lol: ..Koliko su teski?

Da li su zajedno? Misliš u kutiji? Ako na to misliš, nisu. Oni su dve različite vrste glodara, imaju različite osobine i različite potrebe. To ste mi i vi rekli.;) Neću da rizikujem.
Inače oni se međusobno ne igraju i ne druže (što je po meni normalna pojava) već su se jednom slučajno sreli. Hrčak uopšte nije obraćao pažnju na Coku, a Coka je njuškicom prišla hrčku, okrenula se i nastavila da se šeta.

Ja moje prasence držim u kutiji.Da li je to loše? Kutija je providna, ima dosta prostora a i Coka više vremena provodi van kutije.:D

Divna ti je ona slika sa macom i prasicima! Potpuno sam se odusevila, ali nisam htela da gusim onu temu. Znaci nema frke u druzenju? Ko bi rekao da je se prasici ne plase..

A meni su tvoji prasici delovali bas krupno na slici.. :lol: ..Koliko su teski?

Iskreno nemam pojma:)Ali su dosta sitni u odnosu na vecinu koje sam videla.Ne znam zasto,crni je manje od zutog.Ali sta da im radim,volim ih takve malene ko kovanca:)inace maca se vise plasi njih nego oni nje,oni su avanturisti a moja debela maca je gospodin koji je navikao da bude jedan jedini.U pocetku je bio jako ljubomoran ali se kasnije privikao.Sada mora da ih trpi da ne dobije maminu crvenu papucu u guzu:)

Da li su zajedno? Misliš u kutiji? Ako na to misliš, nisu. Oni su dve različite vrste glodara, imaju različite osobine i različite potrebe. To ste mi i vi rekli.;) Neću da rizikujem.
Inače oni se međusobno ne igraju i ne druže (što je po meni normalna pojava) već su se jednom slučajno sreli. Hrčak uopšte nije obraćao pažnju na Coku, a Coka je njuškicom prišla hrčku, okrenula se i nastavila da se šeta.

Ja moje prasence držim u kutiji.Da li je to loše? Kutija je providna, ima dosta prostora a i Coka više vremena provodi van kutije.:D

:D ;)

Verovatno da je to ok, ako je kutija dovoljno velika i Coka dobija dovoljno vazduha ( u smislu da nije preduboka). Mozda samo da obratis paznju kada dodje toplije vreme da Coki ne bude toplo ako je duboka i plasticna...
Pozdrav za Coku :)

Iskreno nemam pojma:)Ali su dosta sitni u odnosu na vecinu koje sam videla.Ne znam zasto,crni je manje od zutog.Ali sta da im radim,volim ih takve malene ko kovanca:)inace maca se vise plasi njih nego oni nje,oni su avanturisti a moja debela maca je gospodin koji je navikao da bude jedan jedini.U pocetku je bio jako ljubomoran ali se kasnije privikao.Sada mora da ih trpi da ne dobije maminu crvenu papucu u guzu:)

Kakva dobra maca :lol: , ni na pamet joj ne pada da bi u sustini mogla i da ih - pojede :lol:
I jos se ona njih plasi, teza jedno 10- 15 puta

Listam, listam i pitam ,,gde su MORSKI PRAAAAASICIIII" a, evo su :) Odavno nisam bila ovde, bila sam kada sam dobila svoje morsko prase i mnoooooooogo ste mi pomogli. HVALA stvarno...od srca....ali evo mene posle godinu dana sa jos pitanja :)
Moje morsko prase ima 13 meseci :) sve vreme je zivelo sa mnom, ali bez kontakta sa drugim prasicima(ako izuzmemo dva odlaska u pet shop kada je pokusavala da oslobodi prasice iz kaveza:) ). Oduvek mi je bilo jako zao sto je samo, ali nisam imala mogucnosti da cuvam jos jedno. Sada je doslo do nekih promena i ja sam u mogucnosti da kupim jos jedno mrosko prase. Trenutno ih nemaju u mom gradu, a za 20-ak dana ce stici, naravno mali. Zanima me sta vi mislite, kako ce se prasence navici na drustvo posle godinu dana samoce? Cini mi se da sam citala da nisu teritorijalni i da ne napdaju ,,prinove" zarad cuvanja teritorije, ali se bojim kako bi uopste sve to funkcionisalo...ima li neko iskustva? H E L P

To je odlicno sto si odlucila da svom prascu nabavis drustvo, bice puno srecnije i verovatno ce duze ziveti. E sad, da bi upoznavanje i suzivot tekao onako kako zelis-bez tucnjave, morala bi da primenis nekoliko mudrih tehnika:-)
Elem, kad uzmes prase iz pet shopa (mada je bolje ako znas nekog ko vec ima prasice koji su pareni) prvo ga drzi jedno 2 nedelje odvojeno od "starosedeoca" da ne bi slucajno ako je novo prase bolesno, prenelo to tvom prasetu. Kad se uveris da je zdravo(dobro jede, kaki, raspolozeno je, nema krastice) onda mozes da ih upoznas. Kako? Tako sto ces izvesti svoje prase iz kaveza i upoznati ih na neutralnoj teritoriji(tepih, parket). Takodje, pre nego sto ih zajedno ubacis u kavez MORAS da promenis piljevinu(ili na cemu vec drzis prase), da ocistis kavez kako ne bi bilo mirisa starog praseta. Ako novo odmah ubacis u kavez, staro prase ce ga 99% napasti jer ce braniti teritoriju i onda moze da se desi da nikada ne prihvati pridoslicu. Zato ih pusti da se lepo upoznaju van kaveza, ti dotle ocisti kavez, daj im nesto da grickaju van kaveza i onda polako, ubaci ih u kavez i vidi kako se stvari odvijaju. Moguce da ce bez obzira staro napadati, rezati na novo, ali dok se samo ljuti ok je, ako vidis da krene da kasapi bepca, intervenisi, izvadi malisu pa ga ponovo stavi posle par minuta. I tako malo po malo trrebalo bi da se stariji navikne. Ali prvih par dana gledaj da ih sto manje ostavljas same zajedno da ne bude krvi.
U svakom slucaju uzmi prase istog pola.
Inace, koliki je kavez u kome planiras da ih drzis?

Joj , ljudi. Moje molrsko prase cichi kad god chuje da se penjem niz stepenice ili mi chuje glas.
Ko zna koji je problem tome.

-Ima hrane
-Ima vode
-Zdrav je
-Svaki dan ga pushtam van kaveza ,ito po od jedan do shest -uglavnom ili od 9 ujutru do 12 h.
ili duzhe.
-Druzhim se mnogo sa njim.

Neznam koji je problem.

@TANJA.. Tvoje prase nema problem, osim alavosti(koju poseduju svi morski prasici). Verovatno je naviklo da mu ti donosis hranu pa zato skici cim te cuje, "da te podseti" sto bi rekla moja mala sestra. Moje skici kad god suska kesa ili kada se cuju vrata od kuhinje:lol:
@Look ... Ne drzim morsko prase u kavezu, zivi slobodno u mojoj sobi, s tim sto ima svoju 'jazbinu' veliku od prilike 1m x 0,5m, tu mu stoji seno, drveni psoluzaonik(u funkciji trpezarijskog stola:D) i puno cebadi na kojima spava...tu ga keva povremeno zatvori, ali to jaaaaaako retko. E, sad to ispade mali problem, jer je onda cela soba njegova teritorija:-( Mada, vec sam isplanirala da cu, ako ne prihvati novo prase u jazbinu, novom da napravim jazbinicu na drugom kraju sobe, pa kad hoce-nek se druze :lol: A sta cu ako se ne podneose i biju :-( , jel ima slucaja da ne prihvate jedno drugo:?:
Inace...planiram da kupim isiti pol, ali se bojim da ne pogresim, za ovo koje imam sam dugo mislila da je musko, kad ono... :!:

Nevena, pa blago tvom prasetu:-) Nego kazi mi molim te, posto pretpostavljam da prase ne piski i kaki po tvojom sobi, kako si ga naucila na wc?
Sto se pola tice, moda je najbolje da povede snekoga ko se dobro razume u polove, jer prodavci u pet sopu nisu pouzdani. A mozes i da pogledas na netu slicice kako se vidi pol, prilicno je jasno.

Nevenaa, ja nemam takva iskustva, ali trebalo bi da vremenom sve dodje na svoje mesto - tj da se uklope.
Tvoje prase je jos uvek mlado, a i naravno da ce mu prijati drustvo, ako ne shvati pridoslicu kao pretnju i ne bude ljubomorno. Dakle, probaj nekako da novo prase postepeno unosis u zivot tvog praseta i da sto vise mazis staro prase. Pametniji savet nemam :)
I srecno! :D

Ja imam iskustvo sa susretanjem prasica,juce je bila drugarica kod mene i donela je svoje morsko prase i lepo se uklopilo sa mojima,malo je islo za mojom starijom prasicom i njuskalo je i ispustalo one zvukove kao da se smeju,ali ni u jednom trenutku ga nije napao ili nesto slicno,a moji koji su bili na svojoj teritoriji isto tako su je lepo primili.Tako da po mom misljenju nece biti nikakvih problema kada uzmes novo prase.Naviknuce se jako brzo,cak kroz nekoliko dana.Veruj mi.Pozz

Hvala ljudi, ohrabrili ste me
@look Uglavnom mu je seno wc, retko se desi da nadjem nesto van posude sa senom. Ali, kada nema sena par dana, tada je strasno, piski i kaki apsolutno svuuuuda po sobi, cak se ne zavuce ni u neko cose, nego na sred sobe....:lol:a ovako je uredno, oni uglavnom kake tamo gde jedu...od starta je bilo tako, a kad bi mu se desilo da omasi ja ga pogledam ljutito i stavim tamo gde je to trebalo da uradi...
Najneverovatnija stvar je sto nikada svoju nuzdu nije obavilo u necijem krilu(osim kad mu seckamo nokte, tad nas valjda kaznjava), ovako ako mi je u krilu i piski mu se pocne da pisti i obavi to tek kad ga spustim...vaspitano prasence:)

Hvala ljudi, ohrabrili ste me
@look Uglavnom mu je seno wc, retko se desi da nadjem nesto van posude sa senom. Ali, kada nema sena par dana, tada je strasno, piski i kaki apsolutno svuuuuda po sobi, cak se ne zavuce ni u neko cose, nego na sred sobe....:lol:a ovako je uredno, oni uglavnom kake tamo gde jedu...od starta je bilo tako, a kad bi mu se desilo da omasi ja ga pogledam ljutito i stavim tamo gde je to trebalo da uradi...
Najneverovatnija stvar je sto nikada svoju nuzdu nije obavilo u necijem krilu(osim kad mu seckamo nokte, tad nas valjda kaznjava), ovako ako mi je u krilu i piski mu se pocne da pisti i obavi to tek kad ga spustim...vaspitano prasence:)

Bas je super sto je tvoje prase slobodno da seta po sobi,moji su u kavezu ali i da sam htela da budu pusteni nebi bilo izvodljivo zbog moje mace.Ali strava je sto si ti uspela da ga vaspitas:)da kaki na jednom mestu.

Jao kako ne mogu.Cim se nadju zajedno a da su razlicitog pola gotovo:)A mladi moraju da se razdvoje vec sa 3 nedelje po polovima da se nebi parili,jer sa mesec dana vec mogu da imaju mlade.Pa mislim da ti rec GLODAR dovoljno govori o njihovom razmnozavanju:)

Čudno! Izgleda kao da sam dresirala Coku! Kada kada beščujno pucketam prstima ona prilazi, kada se približim i pružim ruku ona ustaje na zadnje šape i u uspravnom položaju stoji i diže njuškicu!:) Neko bi pomislio da sam je obučila da se tako ponaša:-). Ali nisam! To sam slučajno provalila jednom kada sam je pustila da se igra napolju. Beščujno sam pucketala prstima i ona je sama prišla, a za ustajanje isto tako, na neki moj slučajan pokret ona sama ustala. Kako su samo morski prasići pametni! I voli da se mazi... Prava beba... I ne gricka kablove. I, bolje da me neko zaustavi inače mogu do sutra ovako.Jednom (kada budem stigla) poslaću neku njenu sliku...:D

Back