MORSKI PRASICI

Hvala na odgovoru! Sve me je nesto strah da ga "manikiram", jer je jos uvek malo plasljiv i srce mi se cepa kad pocne sa skvici... Ali, morace da izdrzi. Dakle, musko je i mnogo hvala za kompliment, prenecu mu! ;)
Sta mislis, da li bi se vise oslobodio kad bih mu kupila drugara, ili je taj "temperament" jednostavno takav i ne moze da se menja?

Kako bi morsko prase reagovalo na macu!!! Znam da bi moja maca poludela od srece jer se igra sa pticama,misevima,pacovima,hrckovima... Ali nikad nisam imala morsko prase a uzela bih pa me iz tog razloga interesuje odgovor na gore postavljeno pitanje!!!

Kako se kupaju morski prasici,na koji nacin u kakvoj vodi kad ga okupam jel se brise nekim peskircetom,jel ne vole da se kupaju?Bojim se da ga ne istraumiram,a i on mene ako krene da se brani?Neka mi neko objasni postupak kupanja.Cula sam da morski prasici ne smeju da piju vodu,a vi svi pisete da vasi piju,da mu dajem vode ili ne?Kao voda se zamenjuje narandzom...Moj ima buve kako da ih se resim?Koliko na dan je normalno da mu dajem da jede?

ovo je moj Cupe zvani buva-zbog mnogo buva koje nosa sa sobom.Valjda sam dobru sliku poslala

Prilozi

• Image020.jpg
    Image020.jpg
    36,6 KB · Pregleda: 68
Nije preporucljivo kupanje, koliko sam ja uspela da zakljucim, mada ima ljudi koji ih kupaju, pa ih cak posle malo i feniraju, ne znam, ja ne bih rizikovala... Vodu piju u zavisnosti koliko povrca i voca jedu, dakle, ako ga jedu mnogo, onda piju manje vode, ako jedu vise suvo, kao semenke, onda piju vise vode. Uzmi onu pojilicu i zakaci u kavez, pa ce sam da se sluzi. Takodje mislim da tvoje prase ima isti problem koji je imalo moje, a to je sugarac. Ako se mnogo cese i drapa, pravi sebi rane i gubi dlaku, onda mora da primi injekcije. Cak i ako nisu tako drasticni simptomi, bolje bi bilo da ga odvedes kod veterinara (sredom i cetvrtkom od 16-20h na koznu ambulantu na Veterinarskom fakultetu).

Hvala na pomoci,nadam se da jos uvek nema sugarac da su to samo buve.Kada ga pregledam tacno vidim jako male bubice,jako sitne dodje mi da ga dobro okupam.Oticicu do veterinara,ima jedan prekoputa moje zgrade,nadam se da ce mi dati neko sredstvo da ga oslobodim buva

Mnogo si mi pomogla.Bili smo kod veterinara.Dobila je injekciju i treba jos jednu za dve nedelje.Nije nista strasno,opao joj je imunitet jer je promenila sredinu pa se potresla,a te bubice s njom stalno zive.Ima ih u piljevini,nisu opasne ali mogu da budu ukoliko joj opadne imunitet,sto joj se i desilo.

klitschko:
Hvala na odgovoru! Sve me je nesto strah da ga "manikiram", jer je jos uvek malo plasljiv i srce mi se cepa kad pocne sa skvici... Ali, morace da izdrzi. Dakle, musko je i mnogo hvala za kompliment, prenecu mu! ;)
Sta mislis, da li bi se vise oslobodio kad bih mu kupila drugara, ili je taj "temperament" jednostavno takav i ne moze da se menja?

Sto se tice drugara ne znam kako da ti odg...mozes a i ne moras...Ja sam u pocetku imala samo 1 prase(cupavo slike su na prethodnim postovima) i bilo je mirno i nije se plasio(u pocetku ce prase biti plasljivo dok se malo ne navikne a posle ti nece dati mira samo ce hteti da se mazi) dok mu nisam nasla drustvo (tj dok drugarica nije kupila z morsko prase i dok ih nismo parili) tako da sam iz tog legla (i ako je bilo samo 2) uzela Denisa... Jedino sto je problem je to sto kad ih odvojis i na 3 sec piste ko ludi! A oko hrane se non stop svadjaju a dobijaju dovoljno hrane cak i previse!
Pre mesec dana su imali 1 kg sada tacno ne znam koliko su teski jer nemam vagu koja meri preko 1kg... :D :smile:

Ne znam da li ste znali ali na svakih 100g prasetove tezine daje se 15g hrane isto tako je i za vodu ako nejedu zelenilo

Sto se tice kupanja...prase i pored redovnog menjanja piljevine poprimi jedan "lep" miris....ja moje kupam 1 god prvo ih prosusim peskirom a posle ako ima potrebe i malo fenom mozda ce neko zbog ovoga da me kritikuje ali ja prasice imam vec 2 god i nista im ne fali

P.S. Prasici imaju buve??? Prvi put to cujem! Ja kod mojih nisam zapazila tako nesto!

Mislila sam da su buve,a sad sam ostala u cudu.Vise nema ni jedne,pre se stalno cesala cak sam joj i nasla par sitnih bubica u dlaci,ali odjednom su nestale.Kako,nemam pojma.Vazno je da ih vise nema.Ja bih da pitam jel porastu oni kao macke?Moj teca je imao morsko prase,pa mi je rekao da budu dosta veliki i da hoce dobro da gricnu kad ih nerviramo,da ne vole preterano da se maze i da kad poraste stalno pisti jer hoce da seta,treba mu prostora jer oni vole puno da trce?

Ja imam muzjaka ( dugodlakog ) i zenku ( kratkodlaku ) . Posto su u velikom akvarijumu, setnja im nije potrebna, ali da piste kao nenormalni je kad osete miris kupusa, sargarepe...ili kad zasusti kesa najlonska.
A kad im dodje da se pare, onda ja ne mogu da spavam. Opste vitlanje i cikanje. Mada, sad vec dugo nije imala mlade.

Moje prasence imam vec dva meseca, kada sam ga kupila nisu mi rekli koliko je staro, ali je bilo majusno i kad sam ga merila prvi put, imao je 300g, a pre neki dan sam izmerila 600g! Mada mislim da mu ne dajem vise od tih preporucenih 15g na 100g tezine, sad sam mu cak smanjila kolicinu semenki koje mu dajem, jer imam utisak da se previse goji, ali povrca i voca dobija dovoljno.
Stvarno se nadam da ce se vremenom osloboditi kao sto ti kazes, mada me svuda prati i voli drustvo, ali nekako nece da se mazi, cim pruzim prst, on bezi pod neki zaklon, valjda mu je to zabavno... :roll:
Zaboravila sam prosli put da ti napisem da sam videla slike tvojih prasica i da su medeni!!!
Je l' si morala da nabavljas veci kavez kad su porasli?

Moja pisti samo kad prespavam ujutru,pa joj ne dam na vreme da jede i onda ceka da ustanem,pa krene da trazi.Pre nedelju dana je cekala da se udaljim kad joj dam hranu,pa tek onda navali da jede,a sad ne moze da doceka da joj stavim u kucu.Malo se oslobodila,ali jos je plasljiva.Tek kad je stavim u krilo,pa je mazim po glavi opusti se,kad treba da je uzmem bezi.Cesce bih je ja uzimala da je mazim,ali bojim se da me ne ujede,posto sam cula da hoce dobro da gricnu.

Iz mog iskustva,a moja Cica vec ima 7.5 god :D , hoce da gricnu samo na pocetku kada su uplaseni i ne poznaju te jos dovoljno. Cak i tada nije tako strasno.
Kasnije te samo dotakne zubima da ti pokaze da joj se to ne svidja. Ali sto je vise budes uzimala u ruke i pustala da se seta po sobi pored tebe, ona ce se osloboditi i sprijateljicete se. Oni u principu ne vole da budu sami, tako da samo ce joj trebati vremena da se navikne na ljudske prijatelje mesto prasecih i posle ce voleti da te lize ili da sedne pored tebe ako je pustis :)
Doduse kao i ljudima i prasicima se razlikuju karakteri..

pozzz

To da li ce se i koliko pariti,zavisi od raspolozenja zenke.Moja,recimo,nikad nije dala muzjaku ni da joj pridje,napada,ujeda,grebe,bezi,a nosila sam je sto puta na parenje.Doduse znam primere,gde je opet,non-stop bilo mladih,da poludis...Ali ono sto sigurno znam je da vise vole ljude nego sopstvenu vrstu...Slobodno mozes da kupis samo jednog,nece mu biti dosadno...

Back