MORSKI PRASICI

tamaranbg:
Zao mi je zbog Cvrleta.Koliko ti je bio star?Sad kad sam procitala ovo odmah sam uzela moju Flekicu,ima da joj smanjim hranu pa makar promukla od skicanja,ja nju obozavam nemogu da zamislim dan kada vise nece da je bude. :-(

Imao je 2.5 godine. A mislile smo da ce ziveti onoliko koliko moze morsko prase da zivi. Ali eto. Hvala ti!

Nemoj ga hraniti puno. Neka skici i nas je skicao a mi nismo imali srca da ga slusamo stalono smo mislile da je gladan. A negde sam procitala, ali bilo je vec kasno, da su oni jako halapljivi i da se na to ne treba obazirati.

bas mi je zao zbog cvrleta.samo ja ne znam kako da odredim koja je prava kollicina hrane za moje prase,nemam na cemu da merim?kako vi odredjujete?ja joj dajem gomilu trave,mislila sam da to ne goji..
ne znam da li je bezobrazno,ili razmazeno,ili nesto slicno,samo znam da moje prase setnju po sobi i po meni smatra zgodnom prilikom za piskenje i kakenje... :roll:
ja je vise ne pustam po sobi,uvek se zavuce iza kreveta i ne mogu da je izvucem,ili obavi nuzdu...
nije mi jasno kako ste svoje prasice naucili...valjda ce moje da se opameti...

Pozdrav!
Vidim da vam opako fale i osnovne informacije o prasicima, pa evo da pomognem malo.

Ovde je sve sto vam treba
http://www.guinealynx.info/healthycavy.html
za zdrav i dobar pocetak.

Molim vas ne slusajte likove po pet shopovima (cast izuzetima)
Molim vas NE hranite svoje zamorce hranom, sve nam je zagadjeno ili zapishano (osim ako nemate vikendicu na planini)
Molim vas NE hranite ih zrnevljem i univerzalnim hranama, ili hranama za hrcke - to nije za njih, njihove su potrebe potpuno drugacije.
Sada na par mesta moze da se nadje Caia Complete - dobra, fino balansirana hrana (peleti) , sa dobrim procentom vlakana, Ca i P.
Molim vas REDOVNO IM KUPUJTE SENO, to je njima kao nama voda i vazduh.
Molim vas ne dajte veterinarima da ih bodu iglama za gljivice i sugarac - postoji i drugi nacin lecenja.
Molim vas ne kupujte im zelenu salatu , ima radica, endivije, cikorije.
Ne dajte im persun i blitvu istog dana, gomila se oksalna kiselina.
VOce jednom nedeljno, slatko voce kao banana i kruska - jednom u dve nedelje.
Gotova hrana, jednom dnevno - koliko vam stane u punu shaku.
Molim vas kupite im velike kaveze ili ih napravite - i redovno ih pustajte napolje.

Ja sam jedan od 4 fanatika koji se bori da kratki zivot ovih malishana bude srecani zdrav.
Za sve ostalo rado cu vam pomoci, napisati, objasniti, odvesti vas ako treba i gde treba.

spmaja@sbb.co.yu

Ma svim prasicima se desi da piske i kake po podu,moja Flekica to radi kada je naljutim.Sto se tice hrane i meni je tesko da odredim kolicinu,oni bi jeli stalno i koliko god da im das.Zna li neko od vas gde ima u Bg-u da se kupi vitamin C za vodu,ja gde god pitam nigde nema, a cula sam da bi im ga trebalo stavljti u vodicu?

Zeka Pufnasti:
Morski prasici mogu da se kupaju, ali ne vise od dva puta mesecno! Moraju da imaju uvek svezu vodu za pice i sveze povrce. Normalno je da im opada dlaka, ali ne preterano, ukoliko im dlaka opada u velikoj meri, onda je u pitanju neka bolest!
Ja imam osam praseta i imam ih oko godinu i po dana, tako da ih poznajem odlicno!
Sve sto vas interesuje - pitajte me! Rado cu vam odgovoriti.
Evo i slika...
Zdravo,
- negde sam procitao da mu treba staviti posudicu sa peskom jer se tako ono cisti,sta ti mislis o tome?
- koliko puta treba da se hrani dnevno, da li treba dozvoliti da mu posuda za hranu stalno bude puna?
- koliko cesto treba menjati piljevinu u kavezu?
- koje velicine, minimalno, treba da bude kavez?
pozdrav
Duki

Ja mislim da uopste nije neophodno da im se daje vitamin C. Ako ih svaki dan hranis vocem i povrcem dva do tri puta dnevno nema potrebe za tim ( svezim - kupus, sargarepa, jabuke, zelena salata, zatim pomorandze, kuvana boranija, grasak.. ) . Kao i kod ljudi.
Takodje mislim da hrana koja se kupuje spremljena za njih nije dobra, zato sto je konzervirana da bi duze trajala. U prodavnicama zdrave hrane moze da se kupi na meru sve sto njima treba od zrnevlja i to je za njihov stomak mnogo bolje.

Blitvu prilicno tesko vare, pa je treba davati ili u malim kolicinama ili ne uopste. Uopste ne treba davati previse zelenih stvari u toku jednog dana. Dok su mladji to mogu i da prevare, ali kasnije dobijaju proliv.

Sto se kolicine tice mozda pola sargarepe dorucak, pola sredine jabuke ( onaj deo koji mi ne jedemo ) za rucak i list zelene salate za veceru. Ovo je kolicina koju se ja trudim da dajem mom prasetu, ali sve zavisi od praseta i dnevnog raspolozenja istog :) , pa i kretanja.
Semenje bi trebalo da imaju pri ruci citavog dana. Kao i vodu.

Sve sto sam napisala pricam iz mog iskustva, nisam veterinar. Ali, imam prase vec prilicno dosta vremena.
I mozda se razlikuju stomaci prasica, kao i kod ljudi.. ;)

<<Ja sam jedan od 4 fanatika koji se bori da kratki zivot ovih malishana bude srecan i <<zdrav.
<<Za sve ostalo rado cu vam pomoci, napisati, objasniti, odvesti vas ako treba i gde treba.
<<
<<spmaja@sbb.co.yu

Jer ono o zastitnicima prasica bila sala ili si ti neki veterinar i imas neku organizaciju iza sebe? :)

p.s. Inace im zivot uopste ne mora da bude kratak - mogu da zive i do 10 godina.

Moje prase jede mnogo vise nogo to tvoje,ona pojede 2 lista blitve ili salate ujutro,zatim malu sargarepicu,pa slamu,cetvrtinu jabuke i jos po nesto,onda joj uvece dam njenu hranu i to jede preko noci.Pokusavam da joj smanjim hranu al mi bas i neide zato sto ona cim vidi da nema nista u posudici podivlja. :twisted: Duki sto se tice tvojih pitanja nema potrbe da im se stavlja pesak,oni se sami ciste i kako je meni rekao veterinar nevalja ih kupati, piljevina se menja svaki drugi dan a ako puno isprlja i svaki,a preporucljivo je da velicina kaveza bude oko 60*70 cm.

Ne zastitnik , nego fanatik ;)

Ne nisam veterinar, samo sam odvojila dosta vremena da ucim o glodarima, te da odem na par konsultacija kod dva veterinara koja smatram dobrim rodentolozima.

Moram ti reci da se ne slazem sa tvojim izborom jelovnika.
Nadam se da se ne ljutis.
Zelenu salatu nikada nisam niti cu davati - puna je nitrata i nema skoro mikakve hranljive vrednosti.
Lako se zameni endivjom - gorkastom saltom koja ima lepo izbalansirane vrednosti Ca:P i cije gorke tvari poticu varenje.
Za bltivu se opet ne slazem i nigde nisam nasla podatak da se tesko vari.
Za blitvu je jedina preporuka da se ne daje istog dana kada i spanac i persun jer je bogata kalcijumom i oksalnom kiselinom.
Pola sredine jabuke - opet ne,
Samo "dobar" deo jabuke, onaj koji mi jedemo - i to najvise dva puta nedeljno.
Semenje opet ne, a ja nikada ne bih davala ni ovo iz "bio spajza " ili kako se vec zove.
Cavia Crispy i Cavia Complete su solidno izbalansirane hrane, jedna je cak i peletirana , i srecna sam sto se pojavila kod nas.
Lako je napraviti analizu, i Britanci i Amerikanci su poprilicno kooperativni kada ih se lepo pita za referentne vrednosti vlakana, masti i ostalog u hrani.
Kupus nije nikada bio moj izbor jer je tezak za stomak, kao i ostalo "reljefno" povrce.
Keleraba, cikorija, radic (zeleni, u glavici ili listu) - su mnogo svarljivije stvari.
Za mlade je dobar i krastavac sa korom - daje najvecu iskoristljivost C vitamina, i ako ga ne sadrzi previse.
Paradajz i oljustena crvena paprika - kada su malo stariji (preko 3 meseca) rado ih prihvataju.
Nikada ni jedno moje prase nije dobilo proliv, niti su imali problema sa stomakom ili varenjem generalno.
Gotova hrana se ogranicava na punu shaku dnevno, a seno je jedino sto treba da imaju uvek dostupno, sveze i u neogranicenim kolicinama.

Vrlo dobro znam da zivot ne mora da im bude kratak, ali citajuci na par nasih foruma shvatila sam da je zivotni vek prasaca kod nas sveden na maksimalno 3 godine (svaka cast tebi i tebi slicnima, naravno) - zbog nepoznavanja osnova prehrane, navika kako higijenskih tako i karakternih.
Na par foruma sam pokusala da doprem do nasih sugradjana, ali nailazila sam samo na skepsu, cinizam a ponekad i nepoverenje.
Ovde sam slucajno svratila pa ponudila zainteresovanima da podelimo korisne informacije.
Mene i deo mojih "napora" mozete pronaci ovde
http://forum.zekoiprijatelji.com/index.php

Srdacan pozdrav :-D

Bas mi je drago da vidim da si tako zainteresovana za prasice :D

Samo mislim da ne treba toliko strogo voditi racuna o pesticidima ili se pridrzavati tako strogih pravila (dva puta nedeljno/dnevno ..) . Prvo zato sto to ne radis ni sa svojom ishranom ( verovatno ), a drugo zato sto svako prase ima svoj ukus, kao i ljudi. A trece, zato sto veterinari kada to propisuju i nisu bas uvek u pravu, zato sto generalno ne uce bas mnogo o prasicima.

Generalno, mislim da ih treba hraniti kao sto sebe hranimo, naravno uzimajuci u obzir samo voce i povrce i to u stanjima u kojima ih i mi jedemo (kuvano/ nekuvano).

A sto se jabuke tice - probaj da joj/ njemu das sredinu - uglavnom je mnogo vise vole nego ono sto mi jedemo.

Ali, opet svako ima svoja iskustva, a i svako se prase razlikuje ;)

tamaranbg:
Moje prase jede mnogo vise nogo to tvoje,....
Pokusavam da joj smanjim hranu al mi bas i neide zato sto ona cim vidi da nema nista u posudici podivlja

I ja ponekada imam isti problem :D .
Jela bi do besvesti.. Ali, ako jedan dan uspe da pregura sa manjom kolicinom hrane, sutra zaboravi da se dere i da trazi jos
Ali, ovo ne uspeva bas svaki put. :lol:
Mislim da je sve stvar navike.. ;) A mozda je tvoje prase i vece, ili jednostavno ima veci apetit :-D

ljudi kupila sam jos jedno prase,ovog puta musko!!!jako je sladak.malo se plasim za njega jako je miran i uplasen i moja prasica se stalno penje an njega,zavlaci ispod njega,gura ga ,njuska,lize...a on samo bezi...
poceo je da jede.nije mi jasno kako ide hranjenje kad su dva praseta...sve se daje isto samo duplo?
danas je u principu sve puno hemije,nismo ni svesni koliko....jedino mozemo biti sigurni ako sami gajimo....
gde kupujete te posebne hrane?
da li smem prasetu vatu da stavljam u kavez?ja prvo stavim piljevinu,pa onda na jedan deo vatu da bi mogla ona lepo tu da spava.
spustila sam joj kavez na pod i sad joj ostavljam otvorena vrata,tako da se ona slobodno seta po sobi kada zeli...za sad ne pravi neki preteran haos,samo malo voli da obavlja nuzdu iza kompjutera :shock: ,nadam se da ce se odvici od toga...

Moja Cupica voli dosta da jede,buni se kad joj ne dam,a ujutru jedva doceka da se probudim da joj dam.Pominjete neko seno,a gde to da nadjem?Ja kupujem piljevinu,ne znam da li na to mislite.Kiupila sam joj i sator,ali stalno je u njemu,jedino kad je gladna izadje i stane na dve noge,ceka da ruca,pa ne znam da li da joj sator stavljam samo nocu,jer danju je stalno tamo?Jedino sto me sekira to je sto i nije neka maza,malo namesti glavu kad je mazim,vidim da uziva,a posle minut se trgne i ode dalje,imam je dva i po meseca,pa ne znam jel treba vremena da se navikne na mene,ili je takvog temperamenta?

Jolakavana:
da li smem prasetu vatu da stavljam u kavez?ja prvo stavim piljevinu,pa onda na jedan deo vatu da bi mogla ona lepo tu da spava.
spustila sam joj kavez na pod i sad joj ostavljam otvorena vrata,tako da se ona slobodno seta po sobi kada zeli...za sad ne pravi neki preteran haos,samo malo voli da obavlja nuzdu iza kompjutera :shock: ,nadam se da ce se odvici od toga...

Ja se ne bih usudila da stavljam vatu.Oni sve trpaju u usta, pa bi me bilo strah.
Kada su se moje dve kokice potukle prvi put , jedna se skoro zadavila busenom dlake - te po tome sudim da ukoliko bi im vata zastala u grlu ...ne bi valjalo.
Piljevinu nikad nisam niti cu koristiti.

Za obavljanje nuzde....pa... ;) ...samo jedna moja kokica to radi na jednom mestu.
Ostali rade sve gde stignu.

njinjaa:
Moja Cupica voli dosta da jede,buni se kad joj ne dam,a ujutru jedva doceka da se probudim da joj dam.Pominjete neko seno,a gde to da nadjem?Ja kupujem piljevinu,ne znam da li na to mislite.Kiupila sam joj i sator,ali stalno je u njemu,jedino kad je gladna izadje i stane na dve noge,ceka da ruca,pa ne znam da li da joj sator stavljam samo nocu,jer danju je stalno tamo?Jedino sto me sekira to je sto i nije neka maza,malo namesti glavu kad je mazim,vidim da uziva,a posle minut se trgne i ode dalje,imam je dva i po meseca,pa ne znam jel treba vremena da se navikne na mene,ili je takvog temperamenta?

Seno im je osnov zdrave ishrane.Neophodno je za lako varenje i zdrave zube.
Njima zubi rastu toom citvog zivota pa im je ovo jedn sto ih brusi.
Sad su se malo i pet shopovi dozvali pameti pa ga ima svuda.
Ima Skalarovo Eko seno (novo, vise nema onih jadnih pregprelih posiljki), vidim i Raggio di Sole dobismo i to Alpsko :???:
Mislim da imamo i Vitakraftovo.
Ako vec nisi kupi joj sutra - 2,5 meseca je predug period da prase nema sena.
Isto tako nekome 2,5 meseca nisu dovoljna da postane maza, a mozda joj ni karakter nije takav.
Ni moji nisu svi maze, a neki ni sa 5,6 meseci nisu potpuno pitomi.
Jos uvek se na neki moj nagli pokret panicno razbeze.

da li seno moze da zameni obicna trava?u zoo shop-u u kom sam kupila prasice nema niceg osim hrane za glodare....moj grad i nije bas najveci....
sta im drzis u kavezu,ako ne piljevinu?
ja moje prase imam dva meseca i vec sad jako voli da se mazi.

Na zalost za seno ne postoji alternitava.
Trava je savrseno resenje jednog dela prehrane - ako znas da nije zagadjena, da nije bas kraj auto puta i da je ne posecuju ljudi i psi.
Ja sam seno jedno vreme uzimala od seljaka na pijaci, uvek ce ti prodati neku kolicinu za sitne pare.
Samo moras da obradis paznju da je dobro susheno, i da slucajno nije budjavo.
Koristim "staze za kupatilo", onaj rebrasti, penasti materijal, kuva se u mashini na 95% sushi se za 2 sata.
Kupis bar 3 kompleta i vrtis ih u krug.
Preko toga stavim peskirice na kojima spavaju, koje menjam jednom ili dva puta na dan, u zavisnosti od toga koliko su krastavca ili radica pojeli.
Bas mi je drago da tvoje prase voli da se mazi, to je predivan osecaj - kada te se vec od pocetka ne boje, nego vidis da su srecni sto su bas tebe "izabrali".
Ako se odlucis za "staze" samo obrati paznju da ne pozele da ih imaju za rucak. :)
Ovde sam dosta pisala o tome i fotkala, a ima sve vise ljudi koji se odlucuju upravo za njih
link

Tvoji saveti o hrani su ok., znam ja da njima dosta toga skodi, ali sta da radim kada je ona izbirljiva i malo toga jede.Ja njoj kad stavim nesto sto nevoli ona samo okrene dupe i popisa se u tanjiric. :lol: Ni ona nije maza,jedva je uhvatim kad hocu da je mazim i ako je kod mene vec 7 meseci.Imam jedno pitanje,nedavno kada je uskakala u kavez udarila se na onaj limeni nastavak cucle za vodu i rasekla se na predelu izmedju nosa i gornje usne,medjutim svaki put cim joj otpadne krastica opet joj nesto iscuri i nikako da joj prodje,neznam sa cim bi smela da joj namazem to? :sad:

Niko nema izbirljivije prasice od mojih veruj mi.
Zbog Lole sam umela da sedim na podu i da placem.
A onda mi je bilo dosta - i ostala sam tvrog srca.
Kada smo prelazili sa Cavia Crispy na Cavia Complete, ravno 4 dana nisu takli gotovu hranu.
Samo su kakali u nju.
Petog dana kada su videli da je djavo odneo shalu i da nema stare hrane - eto mljackanja.
Tako smo dosli i do paprike i do paradajza, rukole.
Imam cerku od dve godine, pa sam u treningu 8)
Kazes "iscuri nesto"
Sta?
Gnoj, krv?
Malo je neobicno da se stalno pravi krasta - jesi sigurna da je to od toga? :neutral:
Kakva je to pojilica bila kad se prasence raseklo? :-(
Moras, za njihovo dobro ostati cvrsta i dosledna.
Ja rane koje su zadobili u dva navrata u medjusobnim tucnjavama tretiram koloidnom srebrnom vodom.
Provericu jos veceras sta se tu sme mazati.
A ti pogledaj da nema slucajno jos negde neka krastica.

Pa to je ona standardna pojilica,oli ona je divljacki uskakala u kavez i neznam ni ja sama kako zabila se u nju.Ja nisam bila tu al brat mi je rekao da joj je odma malo curila krv.Da ,sada joj curi nesto nalik mesavini krvi i gnoja,a posto je blizu usta bojim se da joj svasta mazem jer ce joj uci u usta i moze joj naskoditi. :sad:

E,pa kad sam kupovala Cupicu nisu mi rekli da moraju da imaju seno,da vas ne bi ja za to nikad ne bih ni saznala.Odmah sutra idem da joj kupim,nadam se da ce biti u radnji.Danas sam joj sekla nokte,jedva.Borile smo se pola sata,ali uspela sam,malo me je bilo strah da je ne povredim,ali dobro je proslo.Voli da se mazi po glavi,sve je namesta,ali po telu ne voli odmah proizvodi neki zvuk i nakosresi se.Cim bar malo voli da se mazi eto mi nade da ce mozda biti umiljata.Hvala vam sto ste mi odgovorli za seno!

uvek kad mazim moju king-kong(prvo prase) ona ispusta neki prrr zvuk.ja mislim da to znaci da joj prija,zato sto isti zvuk ispusta i kad joj dam travu.novo prase se nesto smorilo.tek sad je poceo malo da se opusta,da cijuce i trci po sobi.king-kong pokusava da uspostavi kontakt,ali bas joj i ne uspeva....samo ponekad zajedno trckaraju po sobi!
proucavala sam sajt koji si postavila nina.super je ,stvarno sam saznala gomilu novih stvari i sad mi je sve mnogo jasnije.sta znaci pellet?
ovih dana cu ici u bg.,gde kupujete ta sena?
prasici se jos nisu parili...sad to vise ni ne zelim,kad sam procitala kakve sve komplikacije king-kong moze da ima... :-(

tamaranbg:
Pa to je ona standardna pojilica,oli ona je divljacki uskakala u kavez i neznam ni ja sama kako zabila se u nju.Ja nisam bila tu al brat mi je rekao da joj je odma malo curila krv.Da ,sada joj curi nesto nalik mesavini krvi i gnoja,a posto je blizu usta bojim se da joj svasta mazem jer ce joj uci u usta i moze joj naskoditi. :sad:
Pa jooooj!
Gnoj = infekcija = ne valja!

Za pocetak probaj ovako

Antiseptic Solutions
Chlorhexidine Gluconate (Nolvassan) -- Antiseptic Solution
Povidone Iodine (Betadine) -- Antiseptic Solution

a posto vec duze vreme gnoji hitno zovi dr. Olga Krstic, veterinarska ambulanta
"MAMA" - Bistricka br. 2 (Hadzipopovac, Palilula)
011/ 3295-245
09-20h
subotom do 15h

da vidis da li su potrebni antibiotici.
I ovo neka vam se nadje:

Lista toksicnih antibiotika koji se NIKAKO NE SMEJU davati morskim prasicima sa njihovim zasticenim nazivima u Srbiji:

Penicilinski antibiotici

-amoksicilin (Amoksicilin, Sinacilin, Bactox)
-ampicilin (Ampicilin, Pentrexyl)
-amoksicilin+klavulonska kiselina (Panklav, Amoksiklav, Augmentin)
-fenoskimetil penicilin (Cliacil)
-benzil penicilin+prokainpenicilin (Jugocilin)

Cefalosporinski antibiotici

-cefaleksin (Cefaleksin, Palitrex)
-cefahlor (Alfacet, Cafaklor)
-cefadroksil (Galadrox)
-cefiksim (Pancef)
-ceftibuten (Cedax)
-cefazolin (Cefazolin, Galacef)
-ceftriakson (Lendacin, Longaceph)
-ceftazidim (Forcas)

-Klindamicin, Linkomicin
-Eritromicin
-Streptomicin
-Amracin

Tehnika davanja lekova

Prasicima je najlakse dati lek u tecnom stanju (rastvor ili sirup). Sirup se daje pomocu malog sprica od 1ml. Spric se stavlja sa strane u usta prasetu, ka zadnjim zubima. Tecnost se lagano istiskuje iz sprica kako se prase ne bi zagrcnulo.
Mozda ce vam ovo u pocetku biti komplikovano, ali zaista nije nista tesko i brzo cete se uvezbati.

Antibiotici koji su bezbedni za morske prasice

1) Bactrim (sulfametoksazol trimetoprim)
Sulfonamidski antibiotik, najbolje se podnosi od svih antibiotika. Bezbedno ga je davati jako mladim prasicima. Kod ozbiljnih respiratornih infekcija moze biti nedovoljno efikasan, inace je odlican kod urinarnih infekcija.

Oralna doza za morsko prase iznosi 30mg/kg na 12 sati.

Prasicima se daje u obliku pedijatrijskog sirupa, sledece sastava: 5 ml sadrzi 240 mg sulfametoksazol trimetoprima. Prase od 1 kg treba da dobije 30 mg aktivne supstance, a to je 0,625 ml Bactrim sirupa na 12 sati. Dozu Bactrima mozete proveriti ovde: http://www.guinealynx.info/dose_calculator.html

2) Doksiciklin (Doksiciklin, Dovicin)
Tetraciklinski antibiotik, sirokog spektra, prasici ga uglavnom dobro podnose. Ne preporucuje se prasicima mladjim od 1 meseca jer utice na razvoj kostiju i zuba.

Oralna doza doksiciklina za morsko prase iznosi 5mg/kg na 12 sati.

U Srbiji postoji u obliku tableta i kapsula.
Za morsko prase se koristi rastvor koji se moze dobiti rastvaranjem 1 kapsule (100 mg doksiciklina) u 20 ml vode. Rastvor antibiotika je stabilan najduze 14 dana, ako se cuva u frizideru. Za prase tezine 1 kg potrebno je 5 mg doksliciklina, to odgovara 1ml pripremljenog rastvora, na 12 sati. Doksiciklin ima gorak ukus i prasicima se cesto ne svidja.

3) Enrofloksacin (u svetu poznatiji kao Baytril)
Fluorohinolonski antibiotik, veoma potentan, koristi se kod ozbiljnih respiratornih infekcija. Ne preporucuje se prasicima mladjim od 6 meseci jer utice na razvoj zglobne hrskavice.

U veterinarskim apotekama, u Srbiji, postoji kao oralni 10% rastvor enrofloksacina.

Opseg oralnih doza enrofloksacina za prase je 2,5-10,0 mg/kg na 12 sati. Srednja doza koja se koristi je 6,25 mg/kg.

Izrazeno u ml u odnosu na 10% rastvor enrofloksacina opseg doza iznosi 0,025ml/kg-0,1ml/kg.

Drugi hinolonski antibiotik, vrlo slican enrofloksacinu, koji se koristi je ciprofloksacin.

Neki prasici ne podnose Enrofloksacin. On moze dovesti do gubitka apetita. Tada je neophodno prase hraniti na silu, a ukoliko dodje do nastanka dijareje obavezno prekinuti sa Enrofloksacinom (citaj dole).

4) Hloramfenikol
Cetvrti dozvoljeni antibiotik. Odlican je za teske infekcije tipa upale pluca. Prasici ga cesto tesko podnose.

Oralna doza za morsko prase iznosi 50mg/kg na 12 sati.

U Srbiji nije registrovan.

Savet: Terapija antibioticima obicno traje desetak dana, nekad i duze. Poboljsanje bi trebalo da se zapazi u narednih 48 casova od pocetka njihovog davanja. Bitno je davati propisanu dozu i u propisano vreme. Davanje manjih doza ili kasnjenje u davanju moze dovesti do izostanka efekta. Ako do poboljsanja ne dodje ili se stanje pogorsa u roku od 48 sati od pocetka davanja, treba promeniti antibiotik. Antibiotike ne treba stavljati u pojilice sa vodom posto na taj nacin ne mozete da kontrolisete koliko mg antibiotika prase tacno dobija. Dokle god je morsko prase bolesno, morate ga meriti vise puta na dan i pratiti da ne mrsavi! Ako prase ima slab apetit i mrsavi, obavezno mu davati kasu od kolutica na spric (oko 40-50 ml kase), vodu i 50-100 mg vitamina C (procitati o hranjenju na silu: http://forum.zekoiprijatelji.com/index.php?topic=682.0).

Vazna napomena! Svi antibiotici narusavaju crevnu floru i mogu dovesti do dijareje. Uzrocnik dijareje su nabujale bakterije u crevima kao npr Clostridium difficile i Esherichia Coli. Kod svakog davanja antibiotika je obavezno preventivno davati korisne bakterije kao sto su preparati koji sadrze Lactobacillus acidophilus (Probiotik, Linex, Flonivin BS) ili, jos bolje, "supicu" od govanaca drugog, zdravog praseta (zvuci odvratno, ali je vrlo efikasno). Ovo se koristi da bi se obnovila crevna flora.

Jolakavana:
uvek kad mazim moju king-kong(prvo prase) ona ispusta neki prrr zvuk.ja mislim da to znaci da joj prija,zato sto isti zvuk ispusta i kad joj dam travu.novo prase se nesto smorilo.tek sad je poceo malo da se opusta,da cijuce i trci po sobi.king-kong pokusava da uspostavi kontakt,ali bas joj i ne uspeva....samo ponekad zajedno trckaraju po sobi!
proucavala sam sajt koji si postavila nina.super je ,stvarno sam saznala gomilu novih stvari i sad mi je sve mnogo jasnije.sta znaci pellet?
ovih dana cu ici u bg.,gde kupujete ta sena?
prasici se jos nisu parili...sad to vise ni ne zelim,kad sam procitala kakve sve komplikacije king-kong moze da ima... :-(
Drago mi je da si uvidela da je jako losa ideja pariti ili drzati prasice razlicitog pola zajedno.
I da prva trudnoca prodje kako treba - imas li udomitelje za bebe?
Sta posle?
Trudnoca za trudnocom dok zenka ne ugine od iscrpljenosti?
Niko od nas nema tako dobrog veterinara koji mu moze pomoci sa 1000 komplikacija u trudnoci.
Imam 3 muzjaka i 4 zenke i svi su odvojeni.
Pellet je peletirana hrana - kupi Cavia Complete, iskljucivo i samo nju, molim te ne kupuj im hranu po "zdravim hranama" ne hrani ih Padovanom, Witakraftom i ne znam ni ja kojim krsh hranama - mnogo nije dobro za njih.
Moj najdobronamerniji savet je - uzmi drustvo zenki, uzmi drustvo muzjaku, i zauvek ih odvoji po kavezima.
Ja imam prase i musko i zensko koje zelim da udomim, pa i ti i svako zainteresovan neka me slobodno cimne.
Prasci - kada se upoznaju prvo i osnovno MORAJU da prodju bar 15 dana karantina - da se vidi da novo prase ne nosi gljivice ili sugarac.
Pa tek onda laaagano upoznavanje na neutralnom prostoru, nepoznati mirisi i ultra dezinfikovan kavez.
Nikako i nikada ih ne mozete strpati sa vrata u isti kavez (ne kazem da si ti to uradila, samo pishem kako to MORA da bude).
I opet ni to nije garancija da ce sve dalje funkcionisati kako treba.
Dakle - ajde opet da ponovim

Poklanjam 3 shelty praseta , zdravi, prosli tretman Ivermectinom, nauceni na ruke i cesljanje

Back