MORSKI PRASICI

I moje Cupe skace po kavezu,valjda se tako igra,a skvici samo kad je gladna i to obavezno kada dojdem kuci,pa cuje moj glas ili kada primeti da sam se probudila ujutru.Pocela je da se pripitomljava,jos me se malo boji kada je pustim da seta,ili kada hocu da je uzmem u ruku,nadam se da ce se skroz pripitomiti.Sto se tice pola,veteinar mi je rekao da je zensko,na znam da li to ima neke veze,ali na stomaku ima bradavice,pa sam i ja predpostavljala da je zensko.Koliko smem da je hranim dnevno?Bojim se da ne preteram,pa bolje da pitam.

Ja sam mog Cvrleta premestila u novu kutiju ( kupila sam mu kariranu kutiju na sklapanje) i niza je nego prethodna, pa je naucio da iskace iz nje. Sto nije prvi put dok je bio mali naucio je iz otvorenog kaveza da iskace sto nam je bilo jako smesno dok smo ga gledali. E sada pre neko jutro se desava nova situacija. Budi me sestra rano ujutru oko 5 sati kada je ustala da se spremi za posao i kaze; Ej, budi se Cvrle se seta po kuci, prosao ladno pored mene samo me pogledao i nastavio dalje" I normalno morale smo ranom zorom da ga hvatamo, jer moli da ide ispod kreveta i tamo pravi brdasce od fekalija koje zaliva mokracom ( uzas ), pa mu dajemo da se seta samo po trepezariji gde mozemo da se zavucemo i pocistimo njegov dzumbus! Tako smo ga mi mamile da ga uhvatimo ko vampiri,,,,, jos ni sunce nije izaslo.
Sigurno je bio nervozan i hteo da se proseta.... hvata to njega tako s' vremena na vreme, samo ga je sada uhvatilo u sred noci :p

Nemojte im davati puno "zelenisa",a zrnevlje zaboraviti...
Puno vodenaste,a malo vlaknaste hrane jako lose utice na varenje...Mom se zbog toga jako naduo trbuh,pa sam morala da ga vodim kod veterinara,koji mi je skrenuo paznju da mu dajem vise zrnevlja (suncokret,kukuruz,bundeva,ovas...)jer je jako bitno za metabolizam zbog hranljivih materija koje sadrzi,a i da bi izbegli proliv,tj.zbog boljeg varenja...

hvaka na odgovorima.Ja bih jos nesto da pitam,Cupe me vise ne gleda kao nekog ko hoce da joj naudi kao sto je bilo na pocetku kad sam je kupila,sad shvata da joj necu nista,da je hranim i mislim da je dobar trenutak da je pripitomim,ali rekli su mi da hoce dobro da ujedu i sad jedva skupim hrabrosti da je uzmem u ruke.Kako ste vi uspostavili "drugarski"kontakt sa svojim morskim prasetom? :wink:

njinjaa:
hvaka na odgovorima.Ja bih jos nesto da pitam,Cupe me vise ne gleda kao nekog ko hoce da joj naudi kao sto je bilo na pocetku kad sam je kupila,sad shvata da joj necu nista,da je hranim i mislim da je dobar trenutak da je pripitomim,ali rekli su mi da hoce dobro da ujedu i sad jedva skupim hrabrosti da je uzmem u ruke.Kako ste vi uspostavili "drugarski"kontakt sa svojim morskim prasetom? :wink:

Ja moj kontakt i nisam potpuno uspostavila, jer ke moj je takvog karaktera da je prgaviji i bas voli da ujeda. Nije retko da mu svi idemo na zivce i na svki nas pokret rukama on gricne :p Jedino kada ga bas stavim u krilo i mazim ga, on se jadan toliko osamuti da ga mrzi da ujeda :grin:

I ja sam se u pocetku bojala da je uzimam.Prvo je moj decko,pa tek onda ja.Mislim da nemas cega da se bojis.Nemoj da pravis nagle pokrete,polako joj pridji i budi nezna.Citala sam da su jako osetljivi i da moraju pazljivo da se uzimaju...
Ja moje prase imam tek dve nedelje,a vec se prilicno lepo slazemo,nijedenom me jako nije ugrizla.
Citala sam i da hrana mora da im se daje svaki dan u isto vreme.Npr. sargarepu joj dajem u 12 popodne,ako joj smo jedan dan dam u drugo vreme bice ljuta..
Oni ljude sa kojima dosta borave pocnu da smatraju delom svog copora.
Mora da im se daje barem 15 mg c vitamina dnevno,u suprotnom mogu da dobiju neku bolest,ne secam se tacno koju.Ako zelite da parite zenke uradite to obavezno pre 7 meseca zivota,zato sto im se u suprotnom ne rasiri karlica,sto znaci da ako se prvi put kasnije pare,umiru zato sto mladi ne mogu da izadju.
Da li ima veze kod parenja ako je zenka puno mladja od muzjaka?
Tamo je jos pisalo i da prosecno zive 3-4 godine.To je jaaako malo...Ja sam se vec sad za moju bebicu previse vezala... :cry:

Zavisi kako ih cuvas. Mogu da zive i po 10 god.
Kada ih uzimas moras obavezno da pometnes ruku ispod guze posto je teska pa moze da se povredi kicma, ako je ne pridrzis. Polagano joj pridji i od napred je uhvati, posto su nervozni kada ih pipas oko guze ( makar za zenke to znam )

Imam jedno pitanjce, mozda ce zvucati blesavo.
Moj necak je juce dobio morsko prase na poklon i mi smo svi poprilicno neupuceni..
Ono sto smo nasli zanimljivim je da prasic ima crvene oci, a on je smedj.
Nikada i nigdje nismo vidjeli crvene oci kod prasica, pa nas zanima da li je to normalno ili mozda , jadnicak, ima neki problem... Joj, nadamo se da nije slijep :confused: bar tako ne djeluje...

maya2005:
Imam jedno pitanjce, mozda ce zvucati blesavo.
Moj necak je juce dobio morsko prase na poklon i mi smo svi poprilicno neupuceni..
Ono sto smo nasli zanimljivim je da prasic ima crvene oci, a on je smedj.
Nikada i nigdje nismo vidjeli crvene oci kod prasica, pa nas zanima da li je to normalno ili mozda , jadnicak, ima neki problem... Joj, nadamo se da nije slijep :confused: bar tako ne djeluje...

Ma nije slep, takav je , ima ih mnogo sa crvenim ocima. Takva im je pod vrsta valjda. Daleko je on od slepila ne, brinite se. Ako ne znate kako sa njim imate na prvih par stranica sve sto trebate da zanate! ;)

Jolakavana:
I ja sam se u pocetku bojala da je uzimam.Prvo je moj decko,pa tek onda ja.Mislim da nemas cega da se bojis.Nemoj da pravis nagle pokrete,polako joj pridji i budi nezna.Citala sam da su jako osetljivi i da moraju pazljivo da se uzimaju...
Ja moje prase imam tek dve nedelje,a vec se prilicno lepo slazemo,nijedenom me jako nije ugrizla.
Citala sam i da hrana mora da im se daje svaki dan u isto vreme.Npr. sargarepu joj dajem u 12 popodne,ako joj smo jedan dan dam u drugo vreme bice ljuta..
Oni ljude sa kojima dosta borave pocnu da smatraju delom svog copora.
Mora da im se daje barem 15 mg c vitamina dnevno,u suprotnom mogu da dobiju neku bolest,ne secam se tacno koju.Ako zelite da parite zenke uradite to obavezno pre 7 meseca zivota,zato sto im se u suprotnom ne rasiri karlica,sto znaci da ako se prvi put kasnije pare,umiru zato sto mladi ne mogu da izadju.
Da li ima veze kod parenja ako je zenka puno mladja od muzjaka?
Tamo je jos pisalo i da prosecno zive 3-4 godine.To je jaaako malo...Ja sam se vec sad za moju bebicu previse vezala... :cry:

Ma nas MIS kako ga ponekada zovemo je jednostavno , prasence sa kratkim fitiljem :p
Hvala ti na savetima ;)

Neptunijanka:
Ma nije slep, takav je , ima ih mnogo sa crvenim ocima. Takva im je pod vrsta valjda. Daleko je on od slepila ne, brinite se. Ako ne znate kako sa njim imate na prvih par stranica sve sto trebate da zanate! ;)

Uh, sad nam je mnogo lakse. HVALA MNOGO. Pregledali cijeli forum, sjajan je i super koristan, isprintali sve sto nam treba i sad idemo u nove radne pobjede s nasim prasicem :D

Nema na cemu Neptunijanka,ali moji odgovori su bili upuceni Njinji... :-D
Ti sigurno znas mnogo vise od mene...ja je imam tek mesec dana...
Sad se bas jako oslobodila,jako divlja dok joj dajem hranu,cupa kesu,jednom me je cak malo gricnula!Dajem joj dosta hrana...Ali opet mi deluje nekako zeljno.
Jaaako voli da se mazi i lize mi prste!
U cemu vi drzite svoje prasice?U cemu je najbolje?

Moje prase ima svoj kutak u jednom delu sobe u kome nema tepiha i gajtana ( da ih ne bi grickala). Kada sam ja tu pustam je da se seta po celoj sobi, a kada izadjem ogradim joj taj deo bez tepiha.
Vole da imaju nesto iznad glave pa je njeno mesto gde jede i spava ispod jedne pletene fotelje. Inace, lezi na posteljini ( ima svojih par carsava - mogu da se peru odvojeno u masini za ves na 90'C ).

Prasici su u principu vrlo uredni i piske i kake samo na tom svom "sigurnom" mestu na kome im je hrana, tako da se nece desiti da se popiski posred sobe ( ili makar jako, jako retko ).

Po meni je najbolje ako imas mogucnost da je pustis da se seta po jednom delu sobe i da izdvojis jedan natkriven cosak za nju gde ce da jede, spava i piski. Ako su u kavezu umeju da budu malo usamljeni.
Ako je ipak stavljas u neku kucicu vodi racuna da kucica bude na svetlom mestu ( vole cak i da se suncaju ), ali ne tako da ne moze da se skloni od sunca. I imaju osetljive sape, pa ne bi trebalo da kavez ima zicano dno.

Bas super sto postoji ovakav podforum...ja sam pre dva dana dobila malecko morsko prase za rodjendan...stvarno nisam znala sta cu sa njim..razmisljala sam da ga nekom poklonim, ali sam na kraju ipak odlucila da ga cuvam...rekli su mi da ne smem da ga pustam po kuci jer hoce da se zavlaci svuda redom, da posle necu moci da ga nadjem i da ne smem da ga pustam napolju, jer ce da pobegne...meni je mnogo zao da ga gledam u kavezu...par puta sam ga vadila i mazila ga u krilu, ali sve je to kratko...ipak, citajuci postove ovde provalila sam da vi vase morske prasice pustate da setaju po kuci...jel to znaci da ipak ne beze? Pored toga, imam jos jedno pitanje...neko je napisao da se mogu nauciti da vrse svoje fizioloske potrebe na jednom mestu...kako to da uradim? Inace, ono se mene jako plasi pa ne znam ni na koji nacin mogu da ga pripitomim...inace, posto mu je sigurno dosadno, verovatno cu kupiti jos jedno-barem da se igraju...pa su mi informacije neophodne...
I jos nesto, umalo da zaboravim...kada su mi kupovali ovo prasence hteli su da kupe i neki ogroman kavez sa igrackicama , ali im je prodavac rekao da je to za hrcka i da morsko prase brzo raste i da posle nece da se igra...ovo moje je jos malecko, kao hrcak...sta da mu kuoim za igru???
Unapred hvala.......

Na pocetku su plasljivi i zaista beze, ali se uglavnom zavlace u neke coskove ( uglove ) i kada je u uglu nece ti biti tesko da ga uhvatis.
Mozes na pocetku da ga pustas po malo dok se ne upoznate.Ja sam moje prvih mesec dva drzala u nekoj plasticnoj gajbici, mazila ga i pustala u 'setnju' po sobi po malo. Posle sam ga pustala da danju bude napolju, a nocu je spavalo u gajbici (nocu su, dok su mladi, dosta zivahni, pa ne znas sta sve moze da mu padne na pamet da grize :-). Sada je stalno napolju.
Sto se 'piskanja' tice - uglavnom piske na 'sigurnim' mestima, tj u cosku ili tamo gde jedu.Tako da mozes da postavis hranu u nekom od coskova i tu ce i piskiti, mada mu moras dati malo vremena da se navikne.
Rastu u zavisnosti koliko ih hranis zelenisem i muzjaci su obicno veci.

Toliko od mene :)

Ja moje prasence isto pustam da seta svuda po sobi,izgrickala mi je sve kablove al sam ih posle podigla koliko sam mogla tako da sad vecinu nemoze da dohvati.Ona obavlja svoje potrebe u kavezu ali ne retko nadjem i po sobi.Do nedavno sam je nocu drzala zatvorenu al sad se promudrila pa grize kavez tako da nemogu da spavam, i sad je stalno napolje.Medjuti primetila sam da se cesto davi kada jede ili posle jela, kao da joj zastane neka hrana u grlu,dali se to desava nekad vasim prasicima? :o

<<Medjuti primetila sam da se cesto davi kada jede ili posle jela, kao da joj zastane neka hrana u grlu,dali se to desava nekad vasim prasicima? :o[/QUOTE] <<

Kada jede vlaznu hranu- kao tresnje, krastavac, grozdje i sl. Ali sta cu kada voli da jede.. :-D

Pre par nedelja malo manje, 26.02.2007 uginuo mi je Cvrle, morsko prase! A dva, tri dana pre toga u petak 22. 02. sam na ulici dok je duvala ona kosava i padala kisa, nasla malu macu, svu promrzlu i izlupanu od vetra i sa upaljenim ocima koje su suzile. Uzela sam je i odvela kuci da je nahranim i cuvam dok se ne oporavi. Moje zamorce nije pokazivalo neki strah , ali je macka cesto uletala u njegovu kutiju i predpostavljam da se plasio. Takodje smo ga prehanjivale i bio je vrlo debeo sto za njih nije dozvoljeno. Ni sada ne znamo zasto je tacno uginuo, da li od stresa, ili mu se srce ugusilo u salu, ili sta. Ali se plasim da je kombinacija svega po malo. Ustale smo ujutru i sesta je posla prema kutiji da mu se javi i vidi kako je po obicaju. Cak je i htela da mu se malo vise posveti jer smo mislile da je mozda ljubomoran zbog mace, i kada je dosla do kutije mazila ga je ali on nije podizao glavu a oci su mu bile polu otvorene i lezao je na stomaku kao da drema. Nisam mogla da verujem kada je dosla ukuhinju vristeci i rekla da je Cvrle mrtav. Zavladao je uzasan ocaj, bas kao i prethodnih godina kada smo imale smrtne slucajeve u najblizoj porodici. Sta ce nama jos da je desi? Sahranjivale smo ga u dvoristu ispod jednog drveta ne verujuci sta radimo.
Eto cekala sam da prodje neko vreme da bih mogla da napisem ovo. Smatram da nismo smele toliko da ga hranimo .Nisam ozbiljno shvatala savete da je za njih gojaznost pogubna. A i macka je doprinela svoje. Covek nikada ne zna sta da uradi a da ne poglesi. Nisam mogla da je ostavim na ulici. Ali moram da priznam da nam je velika uteha, posebno prvih dana. Da nije bilo nje da nam se umiljuje kada placemo sve bi bilo jos gore.
Trebate potpuno ozbiljnoshvatiti sve zto se savetuje i da nista ne radite na svoju ruku. Zato sam ovo i napisala.

Zao mi je zbog Cvrleta.Koliko ti je bio star?Sad kad sam procitala ovo odmah sam uzela moju Flekicu,ima da joj smanjim hranu pa makar promukla od skicanja,ja nju obozavam nemogu da zamislim dan kad je vise nece biti. :-(

Back