Ja imam morsko prase već godinu dana i mogu reći da je veoma zanimljivo...
-Opšte karakteristike jesu da je veoma umiljato, obožava da se mazi i skoro uvek mi zaspi u krilu. Ima ih u raznim bojama, skoro svim i različitih dužina dlaka ako ne voliš dlake imaš i one ćelave... Imaju lepe krupne oči i 4 prsta na prednjim i 3 zadnja prsta na zadnjim nogama sa oštrim kandžama koje grebu dok se ne iseku na prikladnu veličinu.
-Što se tiče higijene nije mnogo zahtevan ali mu se trebaju seći nokti, to može da se iskomplikuje ako mu isečete nokat isuviše, tako će ga samo boleti a ako
grickalica za glodare nije dovoljno oštra slomićete mu nokat i opet će ga boleti... Takođe, oni se kupaju ne tako često, kada zasmrde jer ako preterate izgubiće onaj svoj životinjski miris, i to neće biti dobro, kao što može i izazvati prehladu često kupanje. Morate ga češljati kad stignete, da mu održavate dlaku da ne opada i da bude lepa, sjajna i gusta.
-Što se tiče kaveza zahteva veći prostor, a ako nemate veliki kavez morate ga često puštati. Morate imati piljevinu na dnu kaveza (poželjno onu u kockicama, ne mlevenu nego seckanu) i potrebno je imati onaj sprej ili kako se već zove za kavez da kad-kad pošpricate kavez radi higijene. Mališa naraste oko 20+/-cm pa kavez mora biti i visok
-Što se tiče zdravlja, smeta mu promaja i direktno sunce.
NIKAKO NE OKRETATI NA LEĐA jer od toga dobija traume, takođe ne voli češkanje po stomaku, iritira ga... Već sam 50% spomenuo u higijeni...
-Ishrana se bazira na voću (sem limuna, ananasa i tako tog voća), jede slamu (čistu, ne onu kraj puta) voli da grcne papir (ali nije štetočina pa da sve grize, nameštaj i tako to) i jede najviše, osnovna ishrana, je CAVIA hrana za glodare
To bi bilo to, ako imaš pitanja pitaj, ja imam jednog takvog pa ti mogu reći

i ja ti preporučujem da ga kupiš, nećeš zažaliti...