MORSKI PRASICI

HITNO

Drugari pomagajte! Nasla sma dom za sva tri morska praseta ali veceras saznajem da jedan prijatelj odustaje i nastao je haos! Stari su 5 nedelja i pod hitno se moraju udomiti jer ce uskoro biti polno zreli, molim vas ako neko zeli neka se javi.Ja sam iz Panceva.

Evo malog saveta u koliko je neko ima slican problem kao ja sa morskim prasetom... Ja cuvam vec 3 godine dva morska praseta, muzjaka i zenku. Sa zenkom sam imala problem sa kretanjem, vukla je zadnje dve nogice... citala sam i po forumima i savetovala sam se sa veterinarima, ali uglavno su svi pisali i pricali da je u pitanju nedostatak vitamina C i kalcijum, ili posto je starija pa ima osteoporozu. Medjutim ona je sve to unosila kroz povrce i voce... Pocela sam onda da joj dajem i vitamin C i kalcijum, ali nisam primetila nikakav napredak. Dok nisam resila da ukljucim A-D perlice, koje sam racunala da ne mogu da stete... davala sam joj na svaka 2 dana po jednu, verujte mi da su se odmah nakon prve nedelje primetile prve promene, pocela je da izlazi iz kaveza i pokrece jednu nogicu... Vremenom i srecom kroz mesec i po- dva meseca pokrenula je obe nogice, tako da je sada super, trckara po celoj sobi... Nadam se da ukoliko neko ima slican problem kao sto sam i ja imala, mozda pomogne ovaj savet... Pozzzdrav :)))

Prodajem kavez Rabbit 100
15cki06.jpg

Cena: 1500 dinara Lokacija: Beograd

Zanime me dimenzija, i kako mogu da kupim?

Pozz

Ja imam morsko prase već godinu dana i mogu reći da je veoma zanimljivo...

-Opšte karakteristike jesu da je veoma umiljato, obožava da se mazi i skoro uvek mi zaspi u krilu. Ima ih u raznim bojama, skoro svim i različitih dužina dlaka ako ne voliš dlake imaš i one ćelave... Imaju lepe krupne oči i 4 prsta na prednjim i 3 zadnja prsta na zadnjim nogama sa oštrim kandžama koje grebu dok se ne iseku na prikladnu veličinu.
-Što se tiče higijene nije mnogo zahtevan ali mu se trebaju seći nokti, to može da se iskomplikuje ako mu isečete nokat isuviše, tako će ga samo boleti a ako grickalica za glodare nije dovoljno oštra slomićete mu nokat i opet će ga boleti... Takođe, oni se kupaju ne tako često, kada zasmrde jer ako preterate izgubiće onaj svoj životinjski miris, i to neće biti dobro, kao što može i izazvati prehladu često kupanje. Morate ga češljati kad stignete, da mu održavate dlaku da ne opada i da bude lepa, sjajna i gusta.
-Što se tiče kaveza zahteva veći prostor, a ako nemate veliki kavez morate ga često puštati. Morate imati piljevinu na dnu kaveza (poželjno onu u kockicama, ne mlevenu nego seckanu) i potrebno je imati onaj sprej ili kako se već zove za kavez da kad-kad pošpricate kavez radi higijene. Mališa naraste oko 20+/-cm pa kavez mora biti i visok
-Što se tiče zdravlja, smeta mu promaja i direktno sunce. NIKAKO NE OKRETATI NA LEĐA jer od toga dobija traume, takođe ne voli češkanje po stomaku, iritira ga... Već sam 50% spomenuo u higijeni...
-Ishrana se bazira na voću (sem limuna, ananasa i tako tog voća), jede slamu (čistu, ne onu kraj puta) voli da grcne papir (ali nije štetočina pa da sve grize, nameštaj i tako to) i jede najviše, osnovna ishrana, je CAVIA hrana za glodare

To bi bilo to, ako imaš pitanja pitaj, ja imam jednog takvog pa ti mogu reći :hvala: i ja ti preporučujem da ga kupiš, nećeš zažaliti... :bye:

Pozdrav, drugari,
moja prasica se porodila pre 17 dana i na svet donela 3 preslatka prasenceta.
Medjutim, kako ja nisam u mogucnosti da izdrzavam novonastalu porodicu, odlucila sam da ih poklonim.
U pitanju su 2 zenke i jedan deckic. Da se novim vlasnicima ne bi dogodilo da neplanirano dobiju prinove kao meni, poklanjam decka odvojeno, a zenkice u paru.
Dole ispod su vam slike, pogledajte i samo odgovorni, savesni, ljudi koji imaju vremena, novca, naravno volje i pre svega ljubavi prema ovim cupavim stvorenjima ce razumeti
potrebe ovih zivotinjica i odluciti da svoje vreme podele sa njima. (Zamolila bih da ljudi koji drze zmije kao ljubimce, preskoce ovu poruku...cisto da napomenem)
Za sve detaljnije informacije koje vas budu zanimale ukoliko razmisljate da pazite i mazite ove malisane, mozete me kontaktirati na mejl medicnadica@gmail.com
obzirom da nemam dozvolu za komuniciranje jos uvek preko pp-a.
Na slici 3 je muzjak.

Poslednja izmena:
zamolio bih sve za jedan vazan odgovor.
Imam prase koje je staro godinu dana i 2 meseca(kod mene je tacno godinu) i do juce nije bilo nikakvih problema. Juce je prase dobilo neku vrstu epilepticnog napada, ali to nije bio njegov standardni "Popcorn" vec je krenuo da se prevce sa stomaka na ledja i udara u pod kaveza. Posle sam ga uzeo, on je nakrivio glavicu i tada sam mislio da ce umreti. Medjutim posle nekih 5 minuta on se oporavio, danas normalno jede i pije, prede samo je malo plasljiviji nego pre.
Da li znate sta je ovo, pre nekih mesec dana je bio na kontrolu kod veterinara i sve je bilo uredu?

Ako jos uvek ima nekog aktivnog na ovom forumu, hteo bih da mi date neke informacije u vezi trudnoce morskih prasica... Naime, imam par musko- zensko i zenka je stara preko 2 meseca (teska je 450 grama). E sad, da li joj moze stetiti ukoliko je ovaj muzijak naskoci i ona zatrudni? :) Posto se zadnjih par dana cuje obostrano brundanje i zenka vrcka i sve to... :D Hvala!

Ako jos uvek ima nekog aktivnog na ovom forumu, hteo bih da mi date neke informacije u vezi trudnoce morskih prasica... Naime, imam par musko- zensko i zenka je stara preko 2 meseca (teska je 450 grama). E sad, da li joj moze stetiti ukoliko je ovaj muzijak naskoci i ona zatrudni? :) Posto se zadnjih par dana cuje obostrano brundanje i zenka vrcka i sve to... :D Hvala!

Nikako, ali zaista-nikako, ne bi trebalo da ih paris!
I da je krupnija zenka nemoj, nije naivna stvar.
A 450 grama je malo ( i premlado ) i moze doci do komplikacija, tipa da nema snage da ih izgura na porodjaju.
Ne preporucujem nikako.

Dobila sam pre mesec dana morsko prase zenka stara 4 meseca jede normalno hranim je njenom hranom dajem joj povremeno sargarepu ,jabuku i persun citala sam negde po internetu da on valja za mp u vodu sam joj stavila vitamin C da bih bila sto zdravija (nadam se da sam dobro postupila za sve do sada) drzim je u kavezu medjutim taj kavez sam stavila u fioku koja je dosta prostrana i ostavila otvoren kavez ona izlazi i ulazi kad god zeli u kavez i fioku ima dosta prostora i ponekad je stavim na krevet gde se ona zavuce i ne mrda medjutim ponekad je veoma tesko uzeti je u ruke jer je jako plasljiva bezi na svaki malo jaci zvuk na pokret bezi kad god hoce neko da je uzme i pocne da skici pokusavam da je pripitomim vec pola meseca i jede mi ponekad iz ruke i sve ali ne dozvoljava da se uzima kako bih mogla da je pripitomim po tom pitanju?? Hvala unapred

Imala sam ih nekoliko...Poslednje mi je zivelo 6 godina. :) Jako lepe zivotinjice,kada su gladne njiste.Vole da se maze.Jedu sve od povrca i voca,samo ne daji cvece i tako te trave.Jako vole svezu obicnu travu,sirak,a vodu je slabo pilo.Samo leti kad je vrucina,drzala sam joj posudicu sa vodom i umivala je.

Back