MORSKI PRASICI

Bas mi je zao :neutral:

Ocigledno je da si volela svog ljubimca. Mozda ce ti biti lakse ako popricas ovde sa nama i mozda podelis sa nama kakav je bio, malo ga bolje opises, mozda ako imas neku slicicu da stavis. Jel bio dugo kod tebe? Koliko je bio star?

Jao, barakudo, sad sam videla da ti nisam odgovorila na sva pitanja..:)

Moj Misko je bio jako umiljato prase, uvek je hteo da se mazi...
Bio je miran i pametan, kad god je hteo da vrsi malu nuzdu, on se uzvrpolji, i kad ga stavim u terarijum, odmah otrci u cosak da piski:)
Najvise je voleo da rucka krastavce (velike), jabuke, suncokret i kukuruz. Nije voleo sargarepu...
Jako ga je nerviralo kad mu pipnem usi :) Imao je belu, smedju i zutu dlaku.

Inace, bio je miroljubiv, jako dobar, voleo je da se igra, al' je bio spor...

A moje drugo prase, Pikacu, je drugaciji!
Ne voli da se igra, a vecito je u pokretu, trci i skakuce, ne voli da se mazi i stalno nesto prica...:) Ima dugu kosicu, smedje i bele boje, snalazljiv je i samostalan..:)

Slagali su se, nekako su se dopunavali, jer su bili potpune suprotnosti!

Jutro, nakon sto je Misko uginuo, Pikacu nije prestajao da vice i cici, kao da je plakao...
Pustila sam ga da seta po stanu, i on je mahnito trazio Miska.
Na kraju je shvatio, i mnogo se smirio od tad...
Trudim se da mu pruzim sto vise paznje, ali jednostavno, nije to to....

uuu... ja imam puno puno prasica. Trenutno 14 komada

Trenutno su u jednoj maloj prostorijici, ali planiram, kad otopli, da im ogradim jedan deo dvorista samo za gicove :) Pravim "Guinea Pig Land"

Ja sam ti specifican slucaj :mrgreen: Ja kad imam neke zivotinje uvek zavrsim da ih imam puno, posto obozavam da imam male i da pratim kako rastu. Mada u svoj toj gomili prasica imam jednu omiljenu veliku zenkicu koja voli da se mazi. Zovem je gici mici, hehe... :D

Stavljao sam vec slike ovde na forum... evo nasao sam i taj post http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=11574034&postcount=1264

Od tada su mi se kotile zenkice, udomio sam od druga koji nije hteo vise da ih gaji dve zenkice, neke prasice sam i prodavao, neki su ostali kod mene... stalno se menja situacija.

Barakuda, pazi da ih u dvorištu ne mazne neka mačka. Cica nije imala uopšte osećaj da je mačka nešto što može da bude opasno. Ili neka ptica, npr gavran.
A mnogo su lepi :heart:

Rocksy, meni je Cica samo na početku bila na piljevini, posle sam stavljala pak papir neko kratko vreme. A onda sam shvatila da je najbolje da bude na posteljini koju sam menjala ujutru i uveče. Inače nije bila u terarijumu, već je spavala ispod jedne fotelje i mogla je da se kreće po celoj sobi, ili pola sobe kada ja nisam tu. A jela je mešavinu semenja, koju sam kupovala u prodavnicama zdrave hrane, i voće i povrće. Piškila je i kakila na toj postiljini ispod fotelje.

Moja Cupica ima 3 godine,bas je porasla pa se pitam koliko vi svojim prasicima dajete da jedu,mislim na kolicinu obroka?Cupe jede uglavnom,jabuke,mandarine,sargarepu,krastavce,karfiol,cveklu,seno,pa se pitam koliko joj je dovoljno posto joj dam da jede,a kad pojede ona trazi jos i vristi ,udara o kucicu sve se buni da bi jos jela,a nekad to uopste ne radi.Ne zelim da se jako ugoji pa da pitam vas za iskustva

Imam 3 m.praseta koja zive zajedno.Seno im je stalno dostupno(sad stavljam u onaj manji drzac jer raspu,pa da ne bacam puno)
Kupujem Prestige,Throls,Hobby i sad prvi put kupila Vitakraft.
U dve plasticne posude (one sto obicno dobijes kad kupis kavez) pomesane granule Cavia Crispy i Complete. Voda 2 pojilice.

Berem im travu, stavim 2x dnevno u onaj veliki drzac, s vremena na vreme jabuku ili 3-4 sargarepe,kao poslastica.

Ja njima natrpam hrane, da ni oni ne cekaju na mene, ni ja da svakih pola sata dosipam ili stavljam nesto novo. Ovako oni samo jedu sve,koliko njima odgovara a merila sam ih bas prekjuce i imaju 1 kg (starosti su 3.5-3 god)

Sad im manje dajem spanac zbog kamenca, ali dobiju i celer i listove. Trava svaki dan+povrce.
Ipak su to prasici,non stop jedu i kake.Prostirke menjam ujutru i uvece.

ljudi pomagajte!!! moje morsko prase ( MIDJI ) je pocela da piski narandzasto i neznam zbog cega....sta da radim? jel da ga vodim kod veterinara ili sta? danas sam ga izvela u parkic paslo je trave pa je mozda zato???

hitnooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Poslednja izmena:
Jel jelo sargarepu ili papriku crvenu? Od toga moze urin da bude obojen
I kako nadgledas koju vrstu trave tvoje prase jede u parku? Ne znam kako izgleda taj park, ali obicno ljudi izvode pse, oni vrse nuzdu itd.
Mislim da nije bezbedno da dozvoljavas prasetu da se krece i bude u parku.
bolje ubuduce nacupaj negde travu,operi i osusenu daj prasetu.
Duguljaste travke, bokvicu, a maslacak povremeno kao poslasticu.

Sto se tice urina,da li si to videla na prostirci da je narandzasto? Primetila posle uriniranja tu boju, ili npr pola sata kasnije u toku dana.
ako je mrlja na prostirci narandzasta to je oksidirana mokraca.sasvim normalno.
opasno je kad primetite bas zut urin+krv (jarko crvene boje)

Ti mozes za svaki slucaj nazvati i odneti prase kod vet.
Ja sam napisala ono sto znam u skladu sa tvojim opisom gore.

Iskreno cisto sumnjam da neko prodaje prasence od 6god.
Kod nas se prodaju bas jako mali prasici,cak imaju manje od mesec dana.

Lepo izmeris prasence u vagi i na osnovu g sazmas koliko bi moglo biti staro.
Tako stari prasici bi trebalo da imaju 1kg.

Inace meni je vet rekao da kod nas u Srbiji m.prasici zive oko 4god.(Uzgajivaci ih cesto pare u bliskom krvnom srodstvu) On licno je imao samo 1x prasence staro 5 god.
Meni je prase uginulo od endema pluca,a imalo je 3 god i 6 meseci

Zavisi koliko je kavez i koliko piljevine stavljas.
Ja mojima odavno ne stavljam piljevinu,samo prostirke,perem u ves masini,menjam ujutru i uvece.

Kad je u pitanju piljevina, obicno prase vrsi nuzdi u cosku,pa ce tamo biti mokro i prljavo,ali oni to rade po celom kavezu.
Mozes na svaka 3 dana za kavez 50x70cm,tako sam ja radila pre par god. Ako vidis da je piljevina mokra i prekrivena izmetom, da isparava miris urina, onda je bas kriticno.

Najbolje sam procenis. Samo ako je losa higijena, mogu da dobiju gljivice i dr.kozna oboljenja.

... takodje imam i dva pitanja:
1. Da li je normalno da se cese u prosjeku svakih 5 min? Dlaku sam mu provjerila i mislim da nema nikakvih bubica .
2. Kako da mu sijecem nokte? Plasim se da ga ne povrijedim... Pokusala sam ali boli ga kad to radim ...

Hvala ti kucence. Još jedno pitanje koliko dugo mogu da ga ostavim samog? Recimo odem za vikend.

Pa to stvarno ne znam :think:
Sve se svodi na nasu savest i osecaj odgovornosti :lol:

Proceni sam,koliko mu traje hrana,voda, cistoca+ponasanje prasenceta(da li je mirno,samostalno,ili voli da mu/joj se titra,da li je bolesljivo, ili trenutno bolesno, mozda neki izvori opasnosti,ostace sa psom/mackom samo,iako u kavezu)

Sve je induvidualno.
Al definitivno bi bilo bolje ako bi uspeo da nadjes nekog da cuva prasence ili bar 1x dnevno da obidje dok ti nisi tu.

Tako to meni deluje :mrgreen:

Ljudovi moja dusica se okotila!!!!!imamo tri malene slatke dusice...I bas kao sto mi je valjda,barakuda rekao,propudila me keva i videla sam tri mala cupava stvorenjca kako sisaju..a ona jela posteljicu..bljak..al da znate kako su medeni..:zplez:.:heart::zaljubljena::flert:

Ljudovi moja dusica se okotila!!!!!imamo tri malene slatke dusice...I bas kao sto mi je valjda,barakuda rekao,propudila me keva i videla sam tri mala cupava stvorenjca kako sisaju..a ona jela posteljicu..bljak..al da znate kako su medeni..:zplez:.:heart::zaljubljena::flert:

:mrgreen: Eto vidis da je sve ok. Verovatnio se okotila kasno pa nije stigla da ocisti sve, zato si je uhvatila da jede posteljicu. Inace to im je instinkt da uklone apsolutno svaki trag od porodjaja da ih nebi nasli, nanjusili predatori u prirodi.

A kad smem da ih mazim?

Sacekaj samo da se zenka smiri od porodjaja i da sve lepo ocisti i male mozes dirati odma :super: Hehe... sigurno nisi ocekivala takav odgovor. Samo budi oprezna sa malima posto su ipak mali, nemoj ih jako stiskati. Obavezno ako ih uzmes u ruku nemoj da stojis uspravno zato sto mali odma mogu da beze i moze ti iskociti iz ruke i povrediti se ako je visoko. Znaci ako ti je u ruci sedi da ako iskoci padne tebi na koleno.

Uslikaj nam male pufnice, nemoj da nas drzis u neizvesnosti ;)

Meni je zenkica pre nekih desetak dana okotila cetiri komada i uspela je da ih sve odgaji. Kad okoti puno ponekad se desava da najmanje, najslabije ne prezivi. Gledacu i ja da uslikam danas, sutra moje male cupavce pa cu postaviti slike :D

E pa super stvarno,ne mozes da zamislis kako sam srecna..ti si navikao na to a ja ne..al svi smo mi srecni kad dodje nova prinova na svet..pa makar i da je 100ta po broju..:lol: E pa lepo..HVALA! i videcu da uslikam i ja..moram nadjem negde fotoaparat..

Back