MORSKI PRASICI

Pre nekoliko dana sam pokusao da napravim par slicica, ali sve do jedne je ispalo mutno pa sam se iznervirao i odustao.
Evo danas sam opet pokusao, ispalo je kao malo bolje, pa ko hoce da vidi evo je moja mala gomilica :mrgreen:

http://img511.imageshack.us/slideshow/webplayer.php?id=61918635.jpg

Ima sarenih, u svim bojama, cupavi, nakostreseni, mali, veliki... Samo nevolim sto se mali seratori toliko plase i samo beze. Jooooj sve bi ih pojeo, slatkisi mali :mazi: :mrgreen:

Nisam ih dosada kontrolisao, mada sam razmisljao da odrasle zenke budu na jednom mestu, a malisane da stavljam u posebnu prostoriju. Napravicu i poseban box za male zenkice i za male muzjake. To sam ja zamislio da budu kao u prirodi kad su u koloniji. Vec neko vreme razmisljam i da im napravim da budu ogradjeni u jednom delu dvorista, to ako napravim bice super. Lepo na svezem vazduhu, imace i kućice i bice ogradjeni da nemoze da udje macka ili sova ili sta ti ja znam.

Prodavao sam poneke u petshop i od toga im kupovao hranu, ali nisam jos stavljao oglase na internet. Za sada zvanicno samo prodajem cincile posto njih imam dosta. Prasica nemam toliko puno. Mozda i budem stavio oglas na net, neznam, to cu jos razmisliti.

Pitam zbog toga sto nije bas preporucljivo da se pare ako su iz istog legla ili direktni potomci (mama-sin; tata-cerka)

a sto se tice toga da budu u prirodi na travi,ja sam definitivno odustala od toga.
Mnogo je to stresno za njih, buka,zvuci sa svih strana,moji su bili isprepadani na terasi i pri tom ne vole sunce,vetar,kisu...
a plase se mrava :) kad neki ostane u travi koju im berem,a kako bi tek bilo da su bar 10h dnevno na travi,uhhh

To su moja razmisljanja i iskustva.

inace divni su ti tvoji prasici,sareni,a ono cupavo sareno u prvom planu na jednoj slici bas lici na moje:)

Jos neko vreme pa bi mogao da, kako kazu "osvezim krv" i stavim drugog muzjaka koji nece imati veze nisakim ili da podelim prostor na vise pregrada pa da bude vise grupica.

A ovo da budu napolju, imace gde i da pobegnu kad se uplase. Bice kao kućice stavljene. Uostalom isprobacu pa cu videti kako se ponasaju. Posto oni piskaju non stop, to je jos jedna prednost sto ce zemlja upijati. A sto se tice trave, siguran sam da ce to u dva dana nestati sa tog mesta gde su oni :)

Molim vas da mi kazete da li prasici smeju da se kupaju i ako smeju, recite mi kako, sa cim i koliko cesto? Moje prasence malo smrducka kad legne pored mene, pa bih ja da ga okupam, ali mi treba vas savet za to !!! :) Hvala vam, u napred !:)

naravno da smeju ja ih kupam svake nedelje :p i njima se svidja (cuvam ih 4 godine i znam sta vole a sta ne)

Ja moje kupam kada su velike vrucine,ne mogu reci da voli,mislim da bi Cupica poludela da je sapunam kao na onom snimku,gledam da to bude bas retko jer vidim da ne voli.Ako vam se oseca morsko prase mozete kupiti vlazne maramice i malo ih njima istrljati.

moja Cupe se dosta linja posto je dugodlaka,kada se redovno ceslja manje je izrazeno.E jos nesto kada joj secem nokte sva se preznojim da ne pogodim zivac posto joj je jedna ruka crna i onda se ne vidi granica.

znam ja to ali opet se preznojavam kada joj secem nokte,onda na jednoj nozi dozvoli,na drugoj ne da,pa izgubi strpljenje,ma legne skroz se opusti i onda mi bude zao da je maltretiram pa je mazim...muka ziva.Al izadjemo nekako ne kraj:)

Ahh... ima raznih ljudi. Ja sam svoje prve ljubimce kad sam bio mali kupio u petshop-u i neverujem da bi ih imao da nisam znao gde tacno da ih kupim. Pa i svi mi ovde ljubitelji zivotinjica smo verovatno uzeli u petshopu.
Mada ako se internet razvije u srbiji i veliki procenat ljudi pocne da ga koristi moguce je prodati preko neta pa ujedno videti kakvoj osobi prodajes. I kad docu do tebe das im informacije gde da saznaju kako treba brinuti o zivotinjama, koji forumi su dobri itd...

A sto se tice ciscenja jeste komplikovanije :mrgreen: Jos jedan od razloga da budu kao kad su u prirodi, napolju. Nadam se da cu ostvariti tu zamisao.

morsko prase sme da se kupa!!! ima u pet centru da se kupi shampon za glodare ''my first bunny shampoo'' ne secam se bash cene.generalno,ne treba cesto praktikovati kupanje ali smeju.ja sam moje kupala i sve je bilo u redu.neke jedinke to vole a neke bash i ne.ne bi trebalo da se kupaju bilo kakvim samponom jer imaju osetljivu kozu i da li bi smo se mi kupali sa njihovim shamponom?NE.ne trebaju ni oni sa nasim...i naravno osusiti m.prase fenom :)

Poslednja izmena:
Pozdrav ljudi, imam jedno pitanje: dobio sam prasence pre oko mesec dana, bilo je jako malo.. Hvala Bogu, lepo raste, super klopa ali je nekako mnogo divlje.. kad treba da ga izvadim iz kaveza stalno bezi i ne da mi da uzmem u ruke uopste.. Mislio sam da se plasio u pocetku i da ce vremenom to proci ali ono odbija saradnju pa sam hteo da Vas pitam jesu i vasi takvi i jel to normalno kod njih? :))

Pa ima raznih prasica, ali uglavnom se mogu pripitomiti. Uzimaj ga cesto u ruke i daj mu poslastice da tako jede. Tako ce najlakse ukapirati da mu nezelis nauditi i tebe ce poceti da asocira na ukusne poslastice :ok:

Pripitomice se,ali treba vremena,moje Cupe se tek posle 2 godine opustila i sad kad je stavim u krilo legne ko beg,vidim da se ne boji.Ne voli dugo da se mazi jer je takva po prirodi,ali je velika dobrica i ne buni se mnogo ni oko cega.Sa morskim prasetom treba provoditi sto vise vremena,u pocetku bude tesko jer se ti trudis a ono te se boji pa se iznerviras,ali vremenom shvati da joj neces nista i zavoli te.Moja Cupica se samo sa mnom opusti,kad je neko tu ona se umudri pa me svi zezaju da tripujem,kako moja drugarica kaze"ona je jedan alavi pacovcic":) ali ja znam da nije tako,jer Cupe samo na mene i moj glas reaguje.Ako sam dosla kuci i krenem da pricam ona zapisti,ako udjem u kuhinju a nije me videla ona zapisti,oseti me.Kada je mazim jedno se kod mene opusti.

@muvin batak mazi ga kroz resetke kaveza, da se opusti malo. Vadi ga par puta dnevno, stavljaj u krila, mazi, podmićuj sa hranom. Nek ti jede iz ruke.
I obavezno ga barem jednom dnevno na 15-ak min (a najbolje bi bilo 3-4 puta dnevno) puštaj da se prošeta/istrči po sobi, šta mu se već radi...u početku će samo da se zavuče negde iz straha(tad je trenutak da ga nekom šargarepicom, jabukom ili tako nečim namamiš da izadje i podmitiš za maženje :D), ali vremenom će se opustiti.
Inače moji mališani su bili uvek pušteni, meni je mnogo žao onih što završe po ceo život u kavezu :(

Ma ono je ceo dan na krevetu ili po sobi bleji, non-stop se neko od ukucana igra sa njim pa sam se bas zacudio kad hocu da ga uzmem ono bezi... Inace, imao sam pse, macke, gustere, kornjace ali mi je morsko prase nekako najvise priraslo za srce.. Najvise volim kad pocne da skace, pa na primer skoci i okrene se u vazduhu za 180 stepeni :D

Poslednja izmena:

Back