MORSKI PRASICI

Zdravo svima!:bye:
Interesuje koja bi trebala da bude normalna tezina kod zenkica????
Svi znamo da su oni mali halapljivci, moja je mnogo jela, kupovala sam joj cavia crispy, medjutim ne znam kad i ne znam na kojoj strani ove teme sam procitala da je cavia complete ustvari hrana koja je najbolja za njih, ja sam joj tako jedan put jednu hranu davala, pa kad pojede citavu kesu kupovala bih ovu drugu.......i tako u krug!
Ali problem je u tome da sad poslednjih par puta ono sto joj se ne svidja potpuno odbacuje, u stanju je da nema sta da jede sem toga i dalje nece.
Ne bi mene to toliko brinulo, ja sam u fazonu jesce ako je gladna, nego je ona jos i smrsala dosta, sto je mene zabrinulo.
I sad mene interesuje, koliko jedna zenkica od 3 godine treba da ima grama ili kila?
Da li neko mozda meri svoje prasice?

Oni su veliki halapljivci i izbirljivci :-),narocito kad se zasite necega.moj Baki ima 1200g i 16 meseci ali je muzjak, i stalno mu se desava da odjednom bez ikakvog razloga pocne da odbija neku odredjenu hranu,bilo da su to grickalice ili povrce,cak i ako nema nista drugo da jede,a onda posle nekog vremena isto tako iznenada pocne da jede to isto.ali uglavnom voli da ima raznovrsnu hranu,od svega po malo.jedino seno nikad nije odbijao i to jede ama bas uvek,tako da nadoknadi sve kad nece neku drugu hranu.zato i tebi preporucujem da joj uvek ostavis dovoljno cistog sena dok se ne predomisli za grickalice.to ce joj biti dovoljno da bar da ne gubi na tezini iako seno svakako treba da bude veliki deo njihove ishrane,ako ne i glavni.naravno samo se nadam da neki drugi problem nije uzrok odbijanja hrane i mrsavljenja.

Jedino sto ne odbija su voda i seno!!! :D
(i to iskljucivo pije toplu vodu)
Ona je imala 900gr, ucinilo mi se da je smrsala i stavila sam je na vagu kad ono 800gr.
Jede salatu, ne bas sa odusevljenjem ali sta je tu je! Ne mogu nigde naci blitvu koju obozava, na pijacama je nema zbog mraza.....nekad joj stavim brokoli ili kupus, sargarepu, jabuku, mislim da je to dovoljno!
Primetila sam da obozava da jede suvi keks, cajne kolutice....
Dala sam joj malo, bukvalno velicine nokta, cisto da vidim da li bi jela i od tad je potpuno poludela za koluticima! Da li bi ja sad smela da joj dajem po malo ili su im slatkisi zabranjeni?

Jedino sto ne odbija su voda i seno!!! :D
(i to iskljucivo pije toplu vodu)
Ona je imala 900gr, ucinilo mi se da je smrsala i stavila sam je na vagu kad ono 800gr.
Jede salatu, ne bas sa odusevljenjem ali sta je tu je! Ne mogu nigde naci blitvu koju obozava, na pijacama je nema zbog mraza.....nekad joj stavim brokoli ili kupus, sargarepu, jabuku, mislim da je to dovoljno!
Primetila sam da obozava da jede suvi keks, cajne kolutice....
Dala sam joj malo, bukvalno velicine nokta, cisto da vidim da li bi jela i od tad je potpuno poludela za koluticima! Da li bi ja sad smela da joj dajem po malo ili su im slatkisi zabranjeni?

Dok god jede seno, pije vodu i jede bilo sta od povrca mislim da ne trebas da se brines :-) seno je njima najbitnije i zbog ishrane i zbog zubica a povrce zbog vitamina i tecnosti, tako da grickalice tu dodju kao neka dopuna. a i mislim da nije puno smrsala u odnosu na njenu tezinu jer mi se cini da svi oni variraju po malo sa tezinom s vremena na vreme, naravno samo ako ne nastavi mnogo da mrsavi.slatkise niko ne preporucuje a neki cak izricito zabranjuju slatko... narocito COKOLADE, tako da ja sa tim i ne experimentisem, mada sam siguran da bi i moj gricnuo neki keks :-) moracu i ja mom da ponudim toplu vodu jer inace jedva da ponekad lizne vodu iz svoje casice,a mozda mu i ne treba jer jede puno povrca...blitva,cvekla, paprika jabuka i salata su omiljene.

Pa Mrva ima pojilicu i bogami vrlo je svadljiva kada nestane vode!
Kijala je jedno vreme, mislila sam da se prehladila i pocela da joj dajem mlaku vodu, isto tako i povrce koje bih prala pre nego sto joj dam bilo je mlako od vode....mada posle smo ustanovili da je kijala od piljevine i sena koje sam tad kupovala.
Necu vise eksperimentisati sa keksicima. :hvala:

I moja Cica je isto tako varirala što se tiče hrane, osim zelene salate nju nije odbijala :)
Ostavi joj da uvek ima seno i hranu suvu (koja god - Cavia complete, semenje..) za slučaj da ogladni između obroka kada joj nudiš povrće i voće.
Ali obrati pažnju koliko uzastopce mršavi, jer ako dugi vremenski rok mršavi možda ipak nešto nije u redu.

I moja Cica je isto tako varirala što se tiče hrane, osim zelene salate nju nije odbijala :)
Ostavi joj da uvek ima seno i hranu suvu (koja god - Cavia complete, semenje..) za slučaj da ogladni između obroka kada joj nudiš povrće i voće.
Ali obrati pažnju koliko uzastopce mršavi, jer ako dugi vremenski rok mršavi možda ipak nešto nije u redu.

Vidis, moja sad potpuno odbija salatu i sargarepu, mada verujem da joj se onako iskreno smucilo!
Ne mogu naci blitvu jer je sve promrzlo i ne iznose je na pijacu....ali cu sutra ujutru morati da kupim nesto sto nije salata, barem spanac da nadjem!
Pije dosta vode, sena uvek ima i kad joj ostane ja joj uvek dam svezeg, cavia crispy obozava, tj. samo neke sastojke.
Recimo zelene kolutice je pre obozavala, sad ih uredno izbaci iz hranilice, sve do jednog!
Mada, kad pogledas i oni biraju koliko i mi...

Cudno da ih nisu imali, kad god idem tamo u nabavku imaju ih!
Ja sam moju kupila u pet shopu kod mene u kraju (Zemunu), cekala sam je dugo da dodje, jer sam bas zelela kovrdzanku zenkulicu :lol:
Istog dana kad su je dobili, dosla sam po nju, tugica mala........taj dan su je odvojili od majke, strpali u pet shop, pa sam ja dosla po nju, pistala je i vristala 2 dana!

Pozdrav svima! :bye:

Ja imam dva morska praseta, oba muzjaka.. Drzim ih u istom terarijumu, i dobro se slazu!
Ali ovih dana, stariji mi je nesto neraspolozen, stalno spava i kao da ima grceve... :(

Je l' neko mozda zna sta bi to moglo da bude?

Da mu nisi davao previše blitve ili kupusa ili tako nekog zeleniša?
Ako misliš da možda to jeste razlog daj mu jedan, dva dana samo jabuke ili šargarepu, ili neko povrće ili voće koje nije zeleno. Njima se dešava da malo poremete stomak, ako jedu baš previše zeleniša.
Ali, moguće i da nije to razlog.
Želim prascu brz oporavak !

Poslednja izmena:
Kakva mu je stolica? Mekana, tvrda, proliv. Kazes da stalno kaki, mislis cesto, preterano, normalno... vise ili manje nego sto je pre kakio?

Promeni mu malo ishranu.
Kazes da mu nisi davala zelenisa. Ako nikad nisi davala to je greska. Morsko prase, kao i covek, nemoze samo da stvara vitamin C i mora redovno da ga unosi kroz hranu. Verovatno pati od avitaminoze i najbolje bi bilo da mu das neko voce ili povrce koje je bogato vitaminom C (paprika, krastavac, narandza... ili bilo koji zelenis)

Javi kakvo je stanje :bye:

molim vas pomoziteee!!!morsko prase mi se oprasilo a nisam ni znala da je trudno!dobila je dva mala ali imam i muzijaka pa sad jel treba da ih odvojim sta da radim????molim vas pomozitee!a tako mi ih je zao jer ne znam sta da radim......sto pre mi treba odgovor!ne zelim da uginu!

Back