MORSKI PRASICI

ljudi neznam sta da radim!moji prasici nece da jedu nista vise sem salate!!!i nekih zitarica....bojim se da neunose dovoljno vitamina..sta da radim???

Verovatno nece da jede nista drugo zato sto joj dajes previse salate koju obozava pa se toga najede. Daj joj umerenu kolicinu salate, stavi seno ili granule u kavez sa njom pa kad pojede to malo salate sto stavis preci ce na ostalo. Cim ogladni preci ce na ono sto ima, veruj mi.

Moj prase kada legne i opusti se posle nekog vremena pocne da koluta ocima i povremeno se zatrese i to traje 2-3 minuta i posle toga samo promeni pozu i sve je normalno. Znate li da li u tom trenutku sanja, ili je nesto drugo u pitanju? Hvala!!!

Piljevina smrdi u zavisnosti kako ih cuvas. Ako im je menjas ujutru i uvece - neces nista osetiti.
Moje prase se seta po celoj sobi, citavog svog zivota. I ne smrdi uopste! Jako su uredni i piske samo na mestu koje im odredis ( ili oni sami ) da im bude skroviste. ( neko kutak- ispod fotelje, neka kutija..). Taj kutk moras cistiti redovno i to je to. Jedu dva ili tri puta dnevno povrce koje i mi jedemo i semenje mu ostavi da moze da jede tokom citavog dana.
Tako da je moje iskustvo da uopste nisu zahtevni. :)

Problem je da jedu papire, gajtane, vunene tepihe i sl. ( zavisi od ukusa ;) ) pa bi to morala da sklonis iz vidokruga..
Pozz

A kako si ih naucila da ti piske samo na jednom mestu?

Ovde kod mene prase ti kosta 450,piljevina ti je oko 70,80 kinti,kavez od 1000 pa na dalje,zavisi od velicine,ja sam npr videla jedan od 2500 koji je skroz ok po velicini tako da ga sigurno kupujem.Hrana isto od 70 pa na dalje,a mozes i sve to da kupis i u zdravoj hrani ali ne znam da li ce to jeftinije da te kosta.Ma jednostavno skupi 1000 kinti i kupices sve potrebno za prase.Naravno ne racunam kavez.

Pozdrav svim ljubiteljima zivotinja a narocito morskih prasica. Pocetnik sam ovde pa nisam bas u toku o cemu se sve pricalo ali imam jedno pitanje u vezi mog morskog praseta (zove se Barni); Ima oko 15 meseci i zasada je prilicno zadovoljavajuceg zdravlja i ponasanja jedino me brine sto mu se pre nekoliko meseci sa desne strane u predelu rebara ispod koze pojavilo neko tkivo koje je u obliku mekane loptice velicine oko 8-10mm. Na dodir se pomera i iako se prase ne ponasa kao da ga boli na dodir ili kao da mu inace smeta zabrinjava me to sto polako raste. Predpostavljam da je u pitanju neko masno tkivo. Interesuje me sta bi to moglo biti,da li je moguce nesto ozbiljno, sta treba raditi i kakve su moguce intervencije. Unapred hvala.

Najbolje da zoves veterinara.Jer moze stvarno da bude nesto ozbiljno.Mogao bi i da googlujes pa iskopas nesto,mozda je ipak nesto bezazleno,tacnije nesto sto se desava prasicima.Ja znam za sada dosta o prascima,ali nisam dosad cula nista slicno.Zato je najbolje da pitas veta.Drzim ti fige!

Planirao sam da nadjem nekog veterinara (do sad nije bilo potrebe) ali sam mislio da je neko imao neko iskustvo,da znam sta da ocekujem jer ne bih voleo bas da ga seckaju...a ni Baki :-) stvar je u tome sto to meni izgleda vise meni smeta dok ga mazim nego prasetu pa mislim da nije nesto ozbiljno-a moglo bi da bude...hvala za fige...i ja ih drzim njemu :-)

Ni ja jos nisam cuo za ovako nesto kod prasica. Verovatno je bezazleno cim moze da se pomera. Verovatno je, sto ti kazes, masno tkivo i samimi tim netreba mnogo da brine i trebalo bi da prodje samo od sebe.

Sad ovako preko foruma niko ti nece moci reci sta je tacno i ako izgleda zabrinjavajuce treba odneti kod nekog veterinara da pregleda. Ako kad pipnes izraslinu osetis kao tecnost ispod verovatno nije nista strasno, ako je tvrdo kao kamen onda je moguce da je ozbiljnije. I kao sto sam rekao ako se pomera zajedno sa kozom u vecini slucajeva je bezazleno, a ako je fiksirano za rebra i nemoze da se pomera moze biti i ozbiljnije.

Najbolje da zoves veterinara.Jer moze stvarno da bude nesto ozbiljno.Mogao bi i da googlujes pa iskopas nesto,mozda je ipak nesto bezazleno,tacnije nesto sto se desava prasicima.Ja znam za sada dosta o prascima,ali nisam dosad cula nista slicno.Zato je najbolje da pitas veta.Drzim ti fige!

Prase,tj. Baki je bio kod veterinara i 99% je u pitanju masno tkivo jer nije tvrdo , pomera se i ne boli,i preporucuje se da se nista ne dira ukoliko ne dostigne neku enormnu velicinu ili ne dodje do neke povrede.hirurska intervencija je jedini nacin da se ukloni masno tkivo a ne preporucuje se jer su prasici izuzetno osetljivi na anesteziju i za sada je nepotrebno rizikovati zbog masnog tkiva. Drago mi je sto nece ici "pod noz" i nadam se da ce sve biti u redu...eto ukoliko nko ima sllicnu situaciju ne mora mnogo da brine..tako kaze veterinar .

Zdravo svima!:bye:
Interesuje koja bi trebala da bude normalna tezina kod zenkica????
Svi znamo da su oni mali halapljivci, moja je mnogo jela, kupovala sam joj cavia crispy, medjutim ne znam kad i ne znam na kojoj strani ove teme sam procitala da je cavia complete ustvari hrana koja je najbolja za njih, ja sam joj tako jedan put jednu hranu davala, pa kad pojede citavu kesu kupovala bih ovu drugu.......i tako u krug!
Ali problem je u tome da sad poslednjih par puta ono sto joj se ne svidja potpuno odbacuje, u stanju je da nema sta da jede sem toga i dalje nece.
Ne bi mene to toliko brinulo, ja sam u fazonu jesce ako je gladna, nego je ona jos i smrsala dosta, sto je mene zabrinulo.
I sad mene interesuje, koliko jedna zenkica od 3 godine treba da ima grama ili kila?
Da li neko mozda meri svoje prasice?

Back