A šta je za tebe objektivno?
To je pojam koji ja inace ne koristim jer je sasvim suvisan, ali u ovom kontekstu pod objektivnim podrazumevam nesto sto vazi za sve. Naprimer, objektivno je da je Holandija usla u polufinale svetskog prvenstva u smislu da je to dogadjaj koji vazi za sve, nezavisno od toga da li mogu da ga opaze ili ne (ali neko
mora da ga opazi, inace ne bi mogli da govorimo o tom dogadjaju.) Moze i da znaci prosto istinitost. Naprimer, istinito je da je Zemlja okrugla, laz je da je ravna ploca. Ili vezano za temu: istina je da je odredjeni moral pozeljan za sve, dok je laz da je taj isti moral nepozeljan za neke.
Subjektivnost, na drugu stranu, znaci da je subjekat taj koji odredjuje sta je istina a sta nije, sto je takodje tacno, jer postoje ljudi koji ne veruju da je Zemlja okrugla.
Potpuna objektivnost bi bila objektivnost u kojoj je subjekat odvojen od objekta, u kojoj objekat postoji nezavisno od subjekta. To je ocigledno laz jer onda ne bi mogli da opazamo objekte (sto znaci da ne bi znali za njih, te da ne bi imali ovu diskusiju.)
Potpuna subjektivnost ima dve varijante. Prva je da subjekat zivi u vakuumu potpuno odvojen od objekata, sto je ocigledno laz jer onda ne bi mogao da ih opazava, tojest, ne bi znao za njih. Druga je da subjekat slobodnom voljom bira kako ce da opaza objekte, drugim recima, subjekat sam zamislja svoje objekte, sto je takodje ocigledna laz jer onda subjekat ne bi uopste mogao da donosi odluke jer bi sve bilo proizvoljno (sto opet znaci da ne bi mogao nista da opazi.)
Da bi razumeo moju poziciju apropo teme, uzmimo sledeci primer: dizanje tegova. Objektivno je da je dizanje sto vecih tegova pozeljna stvar za sve ljude, subjektivno je koje ce tegove da podizu u odredjenom vremenskom razdoblju. Neko ko je fizicki slab dizace lakse, neko ko je fizicki jak dizace teze -- svakome od njih odgovara razlicita tezina tegova. Tako je i sa moralom: slabi ljudi ce biti "nemoralni" (sto je u stvari najniza vrsta morala), snazni ce biti moralni (sto je u stvari naziv za visu vrstu morala), dok je za svakog od njih podsvesno ili svesno najpozeljnije da budu moralni.
Treba razlikovati ono sto svesno zelis (ono sto znas da zelis), ono sto podsvesno zelis (sto ne znas da zelis) i ono sto mozes (ono sto znas da zelis i mozes odmah sada da ostvaris.)