Аристократа
Poznat
- Poruka
- 7.101
Није тако. Нећеш насрнути на њу јер знаш да ће те пошаљу у затвор! И огромне казне новчане да те стрефе.
Када се силовање не би кажњавало законом (већ само моралом) колико би силовања било на дан?!
Осим тога, нећеш насрнути на њу, јер се болјиш! Не можеш да знаш да женска неће пуцати у тебе,, ишчупати нож и мунути те у врат!...сви су разлози други осим морала.
Био сам у праву када сам доле рекао да бркаш Морал и Закон.
Можда би се повећао број силовања, али би се нашла нека принудна мера. Пре хиљаде година када није постојао закон, већ морал и обичаји, силовања су била као и данас. Зашто није било већи број силовања? Због васпитања. Још као мало дете те уче да не ваља силовати, то ти понављају стотину пута и теби то остане у подсвести. Када видиш добру рибу нећеш је силовати због тога што те веома добро васпитање држи. Зато су некад људи имали строга васпитања, строге мере, дуге хаљине, булке, мараме, док је данас то блаже.
У сваком случају, да ли би насрнуо на добру рибу када не би било закона, а постојао морал? Риба је рецимо потпуно гола, нема ништа на себи, па ни нож.
животињама морал не треба. Јер су поштене. Понашају се природно и сви су задовољни. Кад две животиње имају секс, трећа неће стајати ту и буљити у њих!
Поштеноме моралне одредбе и правила нису потребни да би био поштен!
Тачно, све је тачно што си написао. Е сад животиња је животиња и она ради оно што јој нагони кажу, а човек пак има и разум и нагоне. Човек када ради оно што си наводио, он тада греши, јер скреће на погрешан пут. То се у религији обично сматра, да је грех скретање на погрешан пут, дакле на убијање, на силовање, на крађу. Животиња не може скренути на погрешан пут јер је испрограмирана да иде само једним путем, животињским. Ми смо пак испрограмирани са слободом, разумом и нагонима и морамо са тиме да пронађемо прави пут. Погрешан пут нас води у пропаст, нестајемо, док добрим путем опстајемо. Овај добар пут је везан за морал, јер морал каже немој да убијаш. Зашто? Па ако ти убијаш, онда ће и неко тебе убити.
Ако би убиство било морално, онда би се сви убијали па нас не би било. Ето, то је разлог постојања морала, па и закона и државе.