Mora li ispovest?

Mora li ispovest ako je čovek svestan svojih mana i grehova i ako se pokajao pred Bogom i zatražio oprost od Njega? Ako smo svi mi ljudi grešni koja je poenta da se grešnik ispoveda grešniku? Da li se sveštenici i monasi ispovedaju jedni drugima?
Ne samo da ne mora vec i ne sme - ljudi se trebaju ispovedati onima kojima su sagresili ukoliko je bilo nekih napada "iza ledja" i ujedno traziti im oprost a svakako se zbog toga trebaju kajati i traziti oprostaj od Boga.
...i to je to,nista vise od toga ali i nista manje - ljudi se definitivno ne trebaju ispovedati crkvenim sluzbenicima.

Vršenje bogosluženja i Sv. Tajni
Света тајна брака је Света Тајна кроз коју Свети Дух сједињује у једно биће два крштена пунолетна лица различитог пола, који пред свештеником изјаве да ће се цео свој живот узајамно волети, бити верни једно другом, и у којој примају благослов за рађање и васпитање деце.

Света тајна брака је Света Тајна кроз коју Свети Дух сједињује у једно биће два крштена пунолетна лица различитог пола, који пред свештеником изјаве да ће се цео свој живот узајамно волети, бити верни једно другом, и у којој примају благослов за рађање и васпитање деце.
Tako je treba ti pop da se vjencas u Crkvi.

Pa kako da ispovedim grehe za koje nisam ni svestan da bi mi oni bili oprošteni?
Па питаш свештеника не мене.
Ти исповедаш оно што знаш или мислиш да знаш Бог зна прошлост , будућност , садашњост он није ограничен временом он види иза тога узроке , последице , потенцијалне добре или лоше расплете.

Мислим те одговоре можеш добити у цркви и литератури не бих их ја давао.
Дао сам коментар у смислу мишљења али не пада ми на памет дасе око таквих ствари убеђујем с неким.

Човек си , имаш слободну вољу чини што ти је воља.

da dodam sta kaze Bozja rec
"I nikog ne zovite ocem na zemlji, jer je jedan vas Otac na nebesima" Matej 23:9
И шта сад нећеш тату звати Тата ни Маму Мама због тога што пише!
А прозваћеш Исуса Христа арханђелом Михаелом а то нигде аман баш нигде ни у апокрифима не пише.

Nemam ja problem ispovesti pred Bogom ali imam pred čovekom jer sam Bog me može razumeti ali čovek teško.
Može te razumjeti i sveštenik. Ja se lijepo ispričam sa sveštenikom kad se ispovijedim. Bogu hvala ako smijem reci nisam nikad morao ispovijedati nesto bas veliko ali pomogne kad nekome ispricas i male stvari lakse se osjecas. Idi i pričaj sa svestenikom u svojoj parohiji ali gledaj da to bude prava ispovijest a ne pro forme radi.

Nemam ja problem ispovesti pred Bogom ali imam pred čovekom jer sam Bog me može razumeti ali čovek teško.
Свештеник је проводник или жица.
Сви волите да читате Библију и позивате са на њу !
Ко је писао библију? Бог?
Што се позивате на библију кад већ одбацујете свештеничку касту!
Ок ајмо овако написали сте Библију! Хвала вам ајде сад да вас отпустимо као вишак раде снаге имам комшију оре њиву а зна СЗ и НЗ боље од свештеника шта ће му свештеник?!

Управо у хришћанској есхатологији постоје бића која утичу на његов ум и расуђивање.
Тако да често бива да оно што мисли да зна или је свестан заправо може бити да уопште није тако.

Može te razumjeti i sveštenik. Ja se lijepo ispričam sa sveštenikom kad se ispovijedim. Bogu hvala ako smijem reci nisam nikad morao ispovijedati nesto bas veliko ali pomogne kad nekome ispricas i male stvari lakse se osjecas. Idi i pričaj sa svestenikom u svojoj parohiji ali gledaj da to bude prava ispovijest a ne pro forme radi.
Meni je svestenik koji je zavrsio teologiju u Grckoj, inace moj prvi i dugogodisnji svestenik, rekao da samo navedem grehe i imenujem ih, bez objasnjavanja zasto je do toga moralo da dodje. To je tesko, ali i danas se toga drzim, i nikada se ne "ispricam" sa svestenikom, jer smatram da je i samo navodjenje greha dovoljno, a vecinom smatarju i oni, jer kazu da ispovedim samo od zadnje ispovesti do tada.

A nekada imam potrebu da opet ispovedim ono od ranije, da ga detaljnije kazem, ali ne, kazu da ne treba.

Meni isto da budem iskrena nije jasno zasto mora ispovest iako se toga drzim, jer u Bibliji pise "ispovedajte se jedni drugima", sto bi znacilo da je dovoljno i prijatelju (verujucem) da se ispovedis.

Свештеник је проводник или жица.
Ko te slaga tako debelo ?
Сви волите да читате Библију и позивате са на њу !
Ne svi vec samo hriscani.
Ко је писао библију? Бог?
Ne,pisali su je sveti ljudi vodjeni Duhom Svetim.
Што се позивате на библију кад већ одбацујете свештеничку касту!
Kakva bre kasta,ostrao sve to u proslosti - danas vise nema krvnih zrtava stoga nema ni realnog svestenstva.
Ок ајмо овако написали сте Библију! Хвала вам ајде сад да вас отпустимо као вишак раде снаге имам комшију оре њиву а зна СЗ и НЗ боље од свештеника шта ће му свештеник?!

Управо у хришћанској есхатологији постоје бића која утичу на његов ум и расуђивање.
Тако да често бива да оно што мисли да зна или је свестан заправо може бити да уопште није тако.
:D :D :D

Ko te slaga tako debelo ?
Откуд знаш да ме је слагао?

Ne svi vec samo hriscani.

Ne,pisali su je sveti ljudi vodjeni Duhom Svetim.

Kakva bre kasta,ostrao sve to u proslosti - danas vise nema krvnih zrtava stoga nema ni realnog svestenstva.

:D :D :D
[/QUOTE]

Не могу да те копирам на телефону.

идемо овако.
2 не Хришћани него и Јевреји.

3 Ко су ти свети људи вођени светим духом и које тај који је рекао да свети дух утешитељ више није на земљи?
Ко су били ти свети људи вођени светим духом који су све то записали?
дрвосече , ковачи , ловци?

4 Није свештеник само онај који жртвује јагње или жртву паљеницу.

Наравно нема храма самим тим нема тога јер се то обсвљало у храму а не синагогама.

Иначе обожавам најпаметније увек ми улепшају дан.

Mora li ispovest ako je čovek svestan svojih mana i grehova i ako se pokajao pred Bogom i zatražio oprost od Njega? Ako smo svi mi ljudi grešni koja je poenta da se grešnik ispoveda grešniku? Da li se sveštenici i monasi ispovedaju jedni drugima?

Потребна је исповест другом човеку ради понизности. Када се сам у себи покајеш пред Богом, то је први корак, али ниси се понизио на тај начин. Да би се у потпуности покајао, мораш да доживиш понижење пред другим човеком и да му признаш грех који си направио. Јер ако избегавамо такво понижење, онда бежимо од стварног признања свог греха. Лако је покајати се у себи и сматрати да је онда све у реду, а понизити се пред другим човеком је тешко, то је напор који треба учинити.

Плус, исповест је једна од седам Светих Тајни Цркве кроз коју Божја благодат преноси чудотворне дарове на човека, дакле исповест је чак и много више од самог покајања и тражења опроштаја. Зато треба да се исповедамо у Цркви пред презвитером.

Back