Mora li ispovest?

Пре жртве паљенице која односи грехе обред је у пустињи изгледао другачије.
2 јагњета су изнета пред Јахвеа једно је жртвовано ритуално Јахвеу.
На друго би Арон положио руку и пустио га живог у пустињу Азазелу.

Потребна је исповест другом човеку ради понизности. Када се сам у себи покајеш пред Богом, то је први корак, али ниси се понизио на тај начин. Да би се у потпуности покајао, мораш да доживиш понижење пред другим човеком и да му признаш грех који си направио. Јер ако избегавамо такво понижење, онда бежимо од стварног признања свог греха. Лако је покајати се у себи и сматрати да је онда све у реду, а понизити се пред другим човеком је тешко, то је напор који треба учинити.

Плус, исповест је једна од седам Светих Тајни Цркве кроз коју Божја благодат преноси чудотворне дарове на човека, дакле исповест је чак и много више од самог покајања и тражења опроштаја. Зато треба да се исповедамо у Цркви пред презвитером.
Ja uopšte nikada nisam bio tip koji pati od toga da uzdignutog čela stoji pred ljudima. A ispovedati se svakome pa da posle oni to prepričavaju sa drugim ljudima, jer koliko slušam klipove oni to rade, pa da me gori od mene izvrću ruglu, neka hvala. Drugo ja nikada ne bih preuzeo na sebe odgovornost da praštam ili ne opraštam nekom nepoznatom čoveku grehe već bih ostavio Gospodu Bogu da to sam učini.

P.S. I brak je jedna od sedam svetih tajni pa razvod je dozvoljen iako se supružnici u crkvi zaklinju na večnu ljubav jedno drugom.

Mora li ispovest ako je čovek svestan svojih mana i grehova i ako se pokajao pred Bogom i zatražio oprost od Njega? Ako smo svi mi ljudi grešni koja je poenta da se grešnik ispoveda grešniku? Da li se sveštenici i monasi ispovedaju jedni drugima?
Ne mora. Tačnije ispovedio se ili ne isto ti se vata. Psihološki ćeš se možda bolje osećati jer si skinuo neki teret i u glavi imaš iluziju da će ti biti oprošteno a tačnije nema šta da ti se oprašta. Sve su to izmišljeni mehanizmi labilnih ljudi koji ne smeju da uzmu kontrolu nad svojim životom i potpuno prihvate postupke i dela koja čine.

Ne mora. Tačnije ispovedio se ili ne isto ti se vata. Psihološki ćeš se možda bolje osećati jer si skinuo neki teret i u glavi imaš iluziju da će ti biti oprošteno a tačnije nema šta da ti se oprašta. Sve su to izmišljeni mehanizmi labilnih ljudi koji ne smeju da uzmu kontrolu nad svojim životom i potpuno prihvate postupke i dela koja čine.
То је ствар поставке и начина размишљања.
1 теорија реда насталог из хаоса
2 теорија реда настала из реда и плана.

1 смо усамњени прдежи у у иверзуму.
2 нисмо усамњени прдежи у свемиру постоји и духовни свет око нас.

Овај 1 је изразито материјалистички став.

Mora
Ispovedaju se.

Koja je poenta da ti masira ledja neko koga takodje bole ledja ?
Nije problem ispovediti se nego ne mogu da se ispovedam gorima od sebe. U nedelju sam bio na liturgiji i opet parole "izdadoše ga njegovi, ne poznaše ga" što je neka vrsta antisemitizma koja stalno provejava kroz Crkvu. Pre toga sam u jednom drugom gradu takođe u crkvi slušao besedu o licemernim farisejima, što je po meni između ostalog aludiranje na Jevreje. Ja sam i otvarao temu sa pitanjem da li u SPC postoji antisemitizam i svi se prave blesavi po tom pitanju.

Nije problem ispovediti se nego ne mogu da se ispovedam gorima od sebe. U nedelju sam bio na liturgiji i opet parole "izdadoše ga njegovi, ne poznaše ga" što je neka vrsta antisemitizma koja stalno provejava kroz Crkvu. Pre toga sam u jednom drugom gradu takođe u crkvi slušao besedu o licemernim farisejima, što je po meni između ostalog aludiranje na Jevreje. Ja sam i otvarao temu sa pitanjem da li u SPC postoji antisemitizam i svi se prave blesavi po tom pitanju.
Ti deckonja mnogo mislis i sam sebi tovaris na ledjja vise nego sto mozes da nosis
reklo bi se od oka onako da si malo poblesaveo :O

Јој бре његови га не познаше они који су чексли мешију.
Фарисеји су претеча модерног рабинизма.
Пола тих месијанских секти су постали хришћани.
Хришћани су били једна јудејска секта звана Назарећани.
Не постоји ни у цркви нити код нас антисемитизам то је склепана кованица од Немаца.

Постоји код нас ортодоксних и правих Јевреја и великог дела света антизајонизам који је преузео идентитет Јевреја.
Антизајонисти или антиционисти су нешто друго на пример слично што и антисатанисти њих има доста много међу традиционалним Јеврејима и међу свима.
Измслили су га секуларни Јевреји нерелигиозни Јевреји искористили религију као сретство геополитичког интереса и део плана за уништење муслимана.

Проблем је што су преузели идентитет Јевреја а нису религиозни уопште успели су и много религиозних да увуку у ту идеју и бране се антисемитизмом.
После Немаца су најзаслужнији за Аушвиц ту видиш колико је њима стало до самих Јевреја а колико до геополитичких интереса.

Антисемитизам у цркви је апсурд јер су Исус и апостоли Јевреји као и велика маса људи која га прати због које су морали ноћу да га ухвате не дању због стеаха од народа.

Они који га нису познали је "јудаизам" и рабинизам.

Зато што су своју религију исфалсификовали!

Пророк Данило је јасан!
Пре пада другог храма месија ће већ бити мртав!

700 година пре Исуса Исаја говори да ће месија морати да умре.

Сад или дасе одрекну својих пророка или веру изокрену у нешто сасвим друго што су урадили.

Антисемитизам у цркви је апсурд јер су Исус и апостоли Јевреји као и велика маса људи која га прати због које су морали ноћу да га ухвате не дању због стеаха од народа.
Sve to znam ali meni sve te besede mirišu na jednu vrstu netrpeljivosti prema Jevrejima. Dosadno je više slušati, te priče o farisejima su priče o gordosti sveštenstva generalno, samo što tu priču nego bukvalno tumači a ne metaforično kakva ona i jeste.

Dosta Jevreja je prepoznalo Isusa i stradalo zbog toga, a i danas ga mnogi ne prepoznaju niti se njegove poruke razumeju kako one i znače pa niko ne pravi problem oko toga nego se nonstop vraća u prošlost da bi na neki način provocirao.

Poslednja izmena:
Sve to znam ali meni sve te besede mirišu na jednu vrstu netrpeljivosti prema Jevrejima. Dosadno je više slušati, te priče o farisejima su priče o gordosti sveštenstva generalno, samo što tu priču nego bukvalno tumači a ne metaforično kakva ona i jeste.
Она и није метафорична постоји и фарисејство и наших свештеника и наше цркве.
Међутим на релацији Бог - човек- свештеник није битан какав је он битно какав си ти и како излазиш птед Бога свештеник је сведок свете тајне то какав је он ће одговарати пред Богом и то нема никакве везе са тобом.
Религија јесте колективна и врста колективне свести али је исто толико индивидуална јер свако за себе и своје поступке одговара.
Уопште не обраћај пажњу!

"Видећете највеће саблазни у нашој цркви али ви останите и даље верни"

мислим да је отац Тадеј

Постоји нешто важније у овом свему о чему често говори апостол Павле.
На више места пророци се обраћају свим нацијама не само Израиљу иако чешће Израиљу.

Постоје условна Абрахамова обећања која се односи на све нације!
Када му Бог каже да ће имати деце колико звезда на небу сигурно не мисли на 10 милиона Јевреја.

Закони су дати само Јеврејима али само зато да би се могла остварити Абахамска обећања!

Апостол Павле Коринћанима и на другим местима као бивши фарисеј и прогонитељ хришћана сведок убиства апостола Стефана.

Каже чему закони (Тора) кад су абрахамска обећања изнад закона , закони су били ту због њих!

Пошто је месија дошао и рестаурирао нације на фабричка подешавања да постоји једна нација под његовим именом и то више није Израел већ читав свет.

Понашање људи и одбацивање Бога стварање империја је Бога довело до положаја врхунског цинизма да узме човека старог 100 година са женом нероткињом и од њега створи свети народ да би показао људима своју моћ!

Како из ничега може увек нешто!

Meni je svestenik koji je zavrsio teologiju u Grckoj, inace moj prvi i dugogodisnji svestenik, rekao da samo navedem grehe i imenujem ih, bez objasnjavanja zasto je do toga moralo da dodje. To je tesko, ali i danas se toga drzim, i nikada se ne "ispricam" sa svestenikom, jer smatram da je i samo navodjenje greha dovoljno, a vecinom smatarju i oni, jer kazu da ispovedim samo od zadnje ispovesti do tada.

A nekada imam potrebu da opet ispovedim ono od ranije, da ga detaljnije kazem, ali ne, kazu da ne treba.
Ја волим и попричати о томе како да будем бољи и шта је довело до мојих гријехова. Овако ми некако изгледа механички. Ти избифлаш, они ти нешто очитају и свако својим путем.

Meni isto da budem iskrena nije jasno zasto mora ispovest iako se toga drzim, jer u Bibliji pise "ispovedajte se jedni drugima", sto bi znacilo da je dovoljno i prijatelju (verujucem) da se ispovedis.
У Библији пише и да молитва презвитера/свештеника отпушта гријехе. Христос је власт отпуштања гријехова дао апостолима а не свим хришћанима а апостоли су то даље преносили на епископе, епископи на презвитере итд. Апостолско прејемство.

Ја волим и попричати о томе како да будем бољи и шта је довело до мојих гријехова. Овако ми некако изгледа механички. Ти избифлаш, они ти нешто очитају и свако својим путем.

У Библији пише и да молитва презвитера/свештеника отпушта гријехе. Христос је власт отпуштања гријехова дао апостолима а не свим хришћанима а апостоли су то даље преносили на епископе, епископи на презвитере итд. Апостолско прејемство.
Da, zaista deluje mehanicki, ali tako mi je rekao svestenik i na to sam navikla, stavise, smatram i "lekovitim" jer zaista je tesko reci greh, bilo crkveni, bilo onaj u srcu, a da ne prvdas sebe, tako da sam to prihvatila. Naravno, lakse mi je kad se svestenik ubaci i zeli da opravda taj moj postupak, tada i sama potvrdim da nisam htela tako ili da sam bila besna npr. , ali ako to ne ucini, ispada pomalo kao mehanicki, ali zapravo nije, jer mi se preko svestenika obracamo Bogu a ne coveku. Tako da ne mora razgovor. A ima i razgovora sa svestenicima koji mi ne prijaju, iako znam da mi dobro zele, jer se ne razlikuju mnogo od razgovora sa nekim komsijom, uobicajenih.

U Beogradu pak mada bilo je jedno vreme i u Nisu tako, samo tiho ispod plastanice kleknuvsi govoris grehe, da ni svestenik ne mora da ih cuje, to je za mene ipak kulturnije. Opet, kako kad, nema pravila. Inace ne "blefiram" jer bih samu sebe lagala i ostetila, ali ima greha koje smatram da nisam dovoljno oprostila sebi i volela bih na njih da se vratim, ali svestenici obicno kazu "ne mora, ne treba ako si vec ispovedila". Znam da je to gordost, ali imam tu potrebu, i nekako osecam nerazumevanje.

______

A za ovo drugo, podvuceno, da u pravu si.

Da, zaista deluje mehanicki, ali tako mi je rekao svestenik i na to sam navikla, stavise, smatram i "lekovitim" jer zaista je tesko reci greh, bilo crkveni, bilo onaj u srcu, a da ne prvdas sebe, tako da sam to prihvatila. Naravno, lakse mi je kad se svestenik ubaci i zeli da opravda taj moj postupak, tada i sama potvrdim da nisam htela tako ili da sam bila besna npr. , ali ako to ne ucini, ispada pomalo kao mehanicki, ali zapravo nije, jer mi se preko svestenika obracamo Bogu a ne coveku. Tako da ne mora razgovor. A ima i razgovora sa svestenicima koji mi ne prijaju, iako znam da mi dobro zele, jer se ne razlikuju mnogo od razgovora sa nekim komsijom, uobicajenih.

U Beogradu pak mada bilo je jedno vreme i u Nisu tako, samo tiho ispod plastanice kleknuvsi govoris grehe, da ni svestenik ne mora da ih cuje, to je za mene ipak kulturnije. Opet, kako kad, nema pravila. Inace ne "blefiram" jer bih samu sebe lagala i ostetila, ali ima greha koje smatram da nisam dovoljno oprostila sebi i volela bih na njih da se vratim, ali svestenici obicno kazu "ne mora, ne treba ako si vec ispovedila". Znam da je to gordost, ali imam tu potrebu, i nekako osecam nerazumevanje.

______

A za ovo drugo, podvuceno, da u pravu si.
Кажу да немогућност праштања себи је једна врста гордости. Бог може да ти опрости ти себи не можеш. Тако негде дођемо у причу о Јову.

Кажу да немогућност праштања себи је једна врста гордости. Бог може да ти опрости ти себи не можеш. Тако негде дођемо у причу о Јову.
Znam, zato sam i sama napisala da je gordost.

Ali kao sto rece Ivan Cankar "srce je pravedni sudija i ne zna za sitnice" (ili tako nekako)....i ne mozes tako lako sebi oprostiti kad se setis nekoga ili necega, i kako si ga mozda nehotice povredio. Uostalom, i to je ljudski, ma kako gordo mozda bilo, i po meni, treba se ispovedati sve dok covek samom sebi ne oprosti, mada je tesko.

_______

edit: Ovo je za mene mnogo veci greh od bilo koga "formalnog" :arrow:

„Шољица кафе” – Иван Цанкар

...i to se sebi ne moze tek tako oprostiti, ako i ikad.

Poslednja izmena:
Znam, zato sam i sama napisala da je gordost.

Ali kao sto rece Ivan Cankar "srce je pravedni sudija i ne zna za sitnice" (ili tako nekako)....i ne mozes tako lako sebi oprostiti kad se setis nekoga ili necega, i kako si ga mozda nehotice povredio. Uostalom, i to je ljudski, ma kako gordo mozda bilo, i po meni, treba se ispovedati sve dok covek samom sebi ne oprosti, mada je tesko.

_______

edit: Ovo je za mene mnogo veci greh od bilo koga "formalnog" :arrow:

„Шољица кафе” – Иван Цанкар

...i to se sebi ne moze tek tako oprostiti, ako i ikad.
Мораш да нађеш начин да то исправиш на неком другом кад ти се пружи прилика , сетићеш се тога и нећеш поновити увек ће човеку бити жао али ће себи опростити јер је у тренутку био слаб и донео је погрешну одлуку.
То је тако људски и опростиво.
Готово се осим оних смртних се може исправити и вратити себе у раван и имати однос према томе као и према другом човеку коме се то десило али се покајао и исправио.

Према нашој есхатологији оној монашкој струји демон је тај који не дозвољава опрост да би удаљио човека од Бога.

Према некој нашој рационслнијој струји типа 95% су људске слабости које стварају болести а само 5 % запоседање демона.
Додуше ово је говорио наш јеромонах који је психијатар по струци.

Према оној тврдој монашкој стално смо окружени демонима и стално правимо изборе између једног и другог.

Ја сам негде између. Наиме као и вируси и бактерије су савезници човеку док имунитет не падне онда постају непријатељи.

Самом спознајом добра и зла ти демони нас упућују на савест и избор да га погледамо са лоше стране и да га погледамо са добре и на крају сами правимо избор.

Исти случај као са вирусима и бактеријама када тело оболи или ослаби они добијају доминацију и ово постаје опасно психички за човека.

Елем мораш наћи начин да опростиш себи и ради на томе јер ако то не урадиш нећеш. моћи искрено опростити ни другоме.

Знам да можеш!💪❤️

Има тест да ли је ријеч о менталној болести или демонском запосиједању човјека.
Знам за онај архаични одеш у центар цркве испод куполе погледаш горе и ако осетиш мучнину то је знак да је демон.
У суштини вероватно ако и осећаш тако неку непријатност приликом литургија и одласка у цркву.

Како изгледа тај тест?

Знам за онај архаични одеш у центар цркве испод куполе погледаш горе и ако осетиш мучнину то је знак да је демон.
У суштини вероватно ако и осећаш тако неку непријатност приликом литургија и одласка у цркву.

Како изгледа тај тест?
Tако некако. Провјериш да ли та особа може пољубити крст или икону или јој се то гади.

Tако некако. Провјериш да ли та особа може пољубити крст или икону или јој се то гади.
Па добро ја понекад пољубим и то али нисам присталица тога клањања иконама и. слично али гајим велико поштовање према њима. Сад могу пољубити није ми проблем то је уступак који чиним својој цркви али то се коси са 10 Божијих заповести.

Наиме иконоборство је почело негде у 8. веку патријарх Никита је прво и заправо за увек анатемисао иконоборце.
Пошто је то било време Мухамеда и опсаде Цариграда и великих немира у Цариграду иконоборци су однели победу то је био тада начин да се среде ствари унутар државе да би могли уопште да се бране од инвазије Арапа.
Иконоборство је негде било блиско мухамеданству против обожавања икона чак су желели и да се спале.
Наиме хришћани нису разумели као ни сам цар Ираклије зашто им се то догађа па су кривили иконе па Јевреје па је то био задњи покушај покрштавања Јевреја који се завршио покољем Јевреја у Цариграду.
На супрот мухамеданцима који су обновили јеврејску заједницу у Јерусалиму поштовали су јевреје и хришћане.

Poslednja izmena:
Па добро ја понекад пољубим и то али нисам присталица тога клањања иконама и. слично али гајим велико поштовање према њима. Сад могу пољубити није ми проблем то је уступак који чиним својој цркви али то се коси са 10 Божијих заповести.

Наиме иконоборство је почело негде у 7. веку патријарх Никита је прво и заправо за увек анатемисао иконоборце.
Пошто је то било време Мухамеда и опсаде Цариграда и великих немира у Цариграду иконоборци су однели победу то је био тада начин да се среде ствари унутар државе да би могли уопште да се бране од инвазије Арапа.
Не коси се. Иконе нису идоли.

Back