Monotonija i Depresija

pa ako samo napišem ''netačno'' koji se odnosi na post iznad,očigledno je da mislim na ČITAV post, čim nisam izdvojio neki deo

dakle to da je monotonija povezana sa depresijom je očigledno netačno,naravno može biti tako ponekad (retko) kod nekih ljudi,ali u jako malom broju slučajeva,a i tad kad i jeste jedan od uzroka nikako nije glavni nego sporedni i nebitni
A što s ljudima koji zbog velikog stresa na poslu i s familijom postanu depresivni?

Sve se nadam neko ce da pomene ali zasad nije pa cu ja.

Sklon periodima depresije od tinejdzerskog doba. Razni uticaji ali vrv najvise duzi periodi stresa, svašta nešto ali i neka bezizlazna monotonija.

Nekom zlom prilikom...

Probam da radim, da se skoncentrisem, ne ide, sve mi ladje potonule, emotivni ispadi tuge, bez zelje da se borim, nedostatak novca, sve razdeseno ceo spektar plus bolovi.

Dodje dete (major in psychology). Pita sta je? Ispricam problem. Dete kaze depresivan si, ne rade ti sinapse, razdesila ti se hemija, nema veze sta ces da smislis, idi kod doktorke da ti da lilulice da ti poprave hemiju. Crta sta se desava.

Ja: kakve veze ima hemija? Emotivno nisam u redu.
Dete: ma otkuliraj i pali kod doktorke.

Zakazem pregled. Doktorka pita sta mi fali, ispricam i njoj isto. Pita me jos par stvari. Kaze evo ti uzmi ovaj lek. Pitam posto? Kaze ovoliko. Kazem ja to ne mogu da kupim. Kaze doktorka. Ok bez brige imam ja nesto ovde od uzoraka pa ces da to pijes. Ovo je neki novi, imas dve slajfne prvu sto ima 6 lilulica pijes 3 dana dva puta na dan, druga slajfna ima 5 pililica pijes 1 dnevno. Jbt nikad nisam cuo za takav lek. Kaze doktorka dodji kad budes bolje na kontrolu najdalje sledece nedelje i posalje me kuci.
Krenem da pijem pilulice - 1vi dan - nista. Ja besan ko ris. Sta je bre ovo? Svi me zaebavaju pred svega... 2dan kao nesto se osecam svezije. 3ci dan budim se imam utisak mogao bih sad na everest sa ekspedicijom da idem da se pentram odma na najvisi vr' - ebo potonule ladje.

Drugi deo pilulica usput, nije drastican efekt ali ono lagano na gore - udaram u plato, svez, oran, mentalno funkcjinisem, emocije u vinkli... Sve u fulu.

Dodje dete: pita kako si? Reko nikad bolje - mogao bih ajfelov toranj da iscupam iz temelja.
Bio kod doktorke?
Bio, dala mi neku drogu, neverovatna zvrčka . Donesem kutiju.
Cita... Kaze super je ovo. Samo nemoj opet da pijes da se ne navikavas da ti treba onda si ga nagrabusio.
Dete respekt! genija za gudru.

Vise godina posle toga nisam imao problema sa depresijom. Cak ni onom prolecnom (u maju. Koju zovu BAD - big annual depression) a koja me redovno protrese.

Ko bi reko? - hemija.!

I setim se nekog razgovora sa nekim neurologom komsija iz druge zemlje, kad je cova pomenuo da cesto nismo svesni koliko hemija utice na nas a mi mislimo psihologija, filozofija, sport.... All 9 yards.
Sta ti je to dala doktorica?
Ja pijem 22 god lijekove, i jos sam u depri. Plus teska samoca

Sta ti je to dala doktorica?
Ja pijem 22 god lijekove, i jos sam u depri. Plus teska samoca

E kad bi znao, a bilo je davno, a i u drugoj zemlji i na drugom kontinentu
Za hronicne depresije (klinicke) - najbolje je posavetovati se sa neuro-psihijatrom, ako ne rade jedni lekici mozda rade neki drugi.
Ja nisam medicinar. A 22 godine depresije mi se cini malo mnogo da bi bio jednostavan slucaj.
Ni konstatni lekovi anti depresanti nisu dobri - navikava se organizam.

anti depresanti nisu dobri

Izvinjavam se, ali moram delimično da te ispravim i da nešto dodam.

"
Antidepresivi su lekovi koji se izdaju na recept i koji se prvenstveno koriste za lečenje umerene do teške depresije. Lekari takođe propisuju antidepresive za lečenje nekih drugih poremećaja, kao što su opsesivno kompulzivni i anksiozni poremećaj, ali ponekad i za hronične bolove. Zato se logično nameće pitanje moguće zloupotrebe i zavisnosti od ovih lekova.

Mogu li antidepresivi da izazovu zavisnost?

Lekari uglavnom ne smatraju da antidepresivi izazivaju zavisnost u tradicionalnom smislu. Međutim, antidepresivi mogu da izazovu fizičku zavisnost, o čemu svedoče simptomi koje pacijenti osećaju nakon prekida ili smanjenja doze antidepresiva koje su uzimali neko vreme. "

Preneto sa https://www.danas.rs/zivot/antidepresivi-zavisnost-i-zloupotreba/

Anksiolitici izazivaju i fizičku i psihičku zavisnost. Najteže je "skidanje " sa Lorazepama. To, nažalost, znam.

Antidepresivi su lekovi koji se izdaju na recept i koji se prvenstveno koriste za lečenje umerene do teške depresije.
Tačno. Ne piju se doživotno. Kada pacijent uspe da prevaziđe najteže periode, potrebno je da počne realnije da sagledava svoje probleme ( bar da pokuša ). Nije lako. Nije ni nemoguće.

Ps - ovo je lično mišljenje, iskustva su različita.

Tačno. Ne piju se doživotno. Kada pacijent uspe da prevaziđe najteže periode, potrebno je da počne realnije da sagledava svoje probleme ( bar da pokuša ). Nije lako. Nije ni nemoguće.

Ps - ovo je lično mišljenje, iskustva su različita.

Slažem se sa tobom, sa ovom boldovanom rečenicom. Uglavnom, posle najteže depresije osoba počne realnije da sagledava probleme i zahvaljujući antidepresivima oseća se bolje.
Znam da postoje oni koji su godinama u težoj depresiji i koji kažu da im lekovi ne pomažu.

I ovo je moje lično mišljenje, ne mora da bude tačno.

Imao sam par zestokih tih kako kazu faza depresije cak imao i neku dijagnoxu ptsp to je postraumatski stres nakon katastrofalnih dogadjaja 2000.davali mi i tablete i svasta nesyo posle sam se jedva izvlacio i od njih.uglavnom najvise sam uspeo da se sam izvucem.jednom nisam nedelju dana izlazio iz sobe samo vodu pio smrsao sam opasno tada bio 🙄.ljudi su cudo ili ti neveruju ili jedva svi cekaju da padnes da ti se smeju iza ledja.izvukao sam se nekako ali nije bilo brzo i lako

Imao sam par zestokih tih kako kazu faza depresije cak imao i neku dijagnoxu ptsp to je postraumatski stres nakon katastrofalnih dogadjaja 2000.davali mi i tablete i svasta nesyo posle sam se jedva izvlacio i od njih.uglavnom najvise sam uspeo da se sam izvucem.jednom nisam nedelju dana izlazio iz sobe samo vodu pio smrsao sam opasno tada bio 🙄.ljudi su cudo ili ti neveruju ili jedva svi cekaju da padnes da ti se smeju iza ledja.izvukao sam se nekako ali nije bilo brzo i lako

Da li si, pored lekova, išao i na psihoterapiju?

Ja imam PTSP zbog povreda kolena koje se dešavaju od moje 12-te godine, od 1984.godine.

Još uvek pijem lekove, u malim dozama, KBT terapija je pomogla...ali sam i ja uspela da se izvučem sama kada su flešbek fenomeni u pitanju.

Vremenom se nauči KBT koja može i samostalno da se radi. Kod PTSP-a je loše jer ga prate i anksioznost i depresija.

Želja da se bolje osećamo najvažnija je, ne samo kod PTSP-a, već i kod svih ostalih psihičkih poremećaja.

@Bodulica Potpuno si u pravu.

Ja nisam u onoj najtežoj depresiji u kojoj se pojavljuju i crne misli. Samo mi nedostaju oni aktivni dani, kada sam nekada s posla dolazila i u osam uveče i kasnije, i radila vikendom.

Morala sam, zbog 2, 3 razloga da idem u invalidsku penziju, i eto 19.12. biće tačno 12 godina koliko sam u penziji.

@Bodulica Tebi se divim. Optimizam beskrajno mnogo pomaže kada si bolesna. Ti si optimista i veliki borac.
Evo ima nas svakakvih pa i onih koji se s nostalgijom sjećaju onih dana kad su po čitave dane radili, padali s nogu od umora, nešto na brzinu pojeli i sl. Ali eto sve je to legalno...

Da li si, pored lekova, išao i na psihoterapiju?

Ja imam PTSP zbog povreda kolena koje se dešavaju od moje 12-te godine, od 1984.godine.

Još uvek pijem lekove, u malim dozama, KBT terapija je pomogla...ali sam i ja uspela da se izvučem sama kada su flešbek fenomeni u pitanju.

Vremenom se nauči KBT koja može i samostalno da se radi. Kod PTSP-a je loše jer ga prate i anksioznost i depresija.

Želja da se bolje osećamo najvažnija je, ne samo kod PTSP-a, već i kod svih ostalih psihičkih poremećaja.

Jesam isao i cak me ostavljali da lezim.terapije sam po savetu lekara prvo smanjivao pa ukinio jedino isto lorazepan povremeno popijem jer ponekad imam problem da zaspim mada on mi bolje nego ovo ranije sto sam pio.secanja mi bila najgora posebno kada me puknu u guzvi.onda sam bukvalno u svakom video neprijatelja koji hoce da mi naudi i jos napad panike 🙄 sta reci.
sve vezano mi se pojavljivalo.
Kako si uspela da potisnes flesbekove?sama isto?to je najbolje oni me samo usmeravali i upucivali.veliki problem mi bio spavanje,po nekoliko dana i noci sam samo lezao i gledao u plafon

Jesam isao i cak me ostavljali da lezim.terapije sam po savetu lekara prvo smanjivao pa ukinio jedino isto lorazepan povremeno popijem jer ponekad imam problem da zaspim mada on mi bolje nego ovo ranije sto sam pio.secanja mi bila najgora posebno kada me puknu u guzvi.onda sam bukvalno u svakom video neprijatelja koji hoce da mi naudi i jos napad panike 🙄 sta reci.
sve vezano mi se pojavljivalo.
Kako si uspela da potisnes flesbekove?sama isto?to je najbolje oni me samo usmeravali i upucivali.veliki problem mi bio spavanje,po nekoliko dana i noci sam samo lezao i gledao u plafon

Razumem te milion posto. Meni je psih. samo jednom ponudila, tj predlagala da ostanem da ležim, nisam pristala.

Nesanica je najgora pored flešbekova. Još uvek imam nesanicu. Rešavam je tako što popijem još jedan Lorazepam.

Dobro je što Lorazepam piješ povremeno, ja sam jednom pogrešila..ali ne bih o tome ovde.

Što se tiče flešbekova, oni idu zajedno sa razmišljanjima ( nametnutim mislima ) i grozni su. Sećam se svake, baš svake povrede kolena, svakog gipsa :(

Desi mi se nekad da počnem da jaučem, ali brzo prestanem. Tada ponavljam rečenicu " Biće sve ok, biće sve ok, ovo se ne dešava".

Kako se sada osećaš?

Ako želiš da podeliš svoje iskustvo a neprijatno ti je da javno pišeš, javi se putem pp. Ako ne mogu da pomognem, bar znam da slušam.

E kad bi znao, a bilo je davno, a i u drugoj zemlji i na drugom kontinentu
Za hronicne depresije (klinicke) - najbolje je posavetovati se sa neuro-psihijatrom, ako ne rade jedni lekici mozda rade neki drugi.
Ja nisam medicinar. A 22 godine depresije mi se cini malo mnogo da bi bio jednostavan slucaj.
Ni konstatni lekovi anti depresanti nisu dobri - navikava se organizam.
Pa nije konstantna. 22 godine živim. Jedino sam poslije teskih stresova jedan za drugim i 23 operacije imala jacu depresiju. Ostalo funkcionalna, znam biti po 1-2 god bez ad pa se vrati duplo gore. Jedino rivotril 22 god, a znam doktora koji ga pije 33 god 😁

Kazu "we are creatures of habit" to znaci da stalno nesto ponavljamo. Posle mnogo ponavljanja dobija se monotonija.
Kad je monotonija onda ide i depresija.
E sad da li je samo monotonija dovoljan uslov za depresiju ili je to samo potreban uslov, a za depresiju je potrebno jos nesto osim monotonije?

Zna li se sta?
Zar je toliko komlikovano neponavljati

Draga, nabavi si psa. Otkako ga imam, ne znam šta su lekovi. Veruj mi. Kod nas od 3 porodice, 2 imaju psa ili mačku. Imala sam i nimfu ali mi je nestala. Ne znam kako iz zatvorene sobe. Kao duh. Pala sam u depru al me Kiana izvukla.
Imam Shih Tzu ! Ali kod mene je hronicna depresija i moram piti lijekove! Ali funkcionisem, radim….. bad depresija- nije ono “upala “ vec se sa jacom depresijom borim 15 godina.
A svojoj Niki sam prezahvalna! Nas 2 same zivimo, izvodim je 3x kuham… to ni sebi ne radim 😂

Back