Monotonija i Depresija

Meditacija np pomaze samo trenutno ili neki kratak period ali moras da rijesis problem zbog kojeg si depresivan.
Tačno.
Da sam vidiš šta te baca u " ponore tog pakla". Ako je tvoja glava ili misli, menjaj glavu, to jest način razmišljanja.
Ako je okruženje, menjaj okruženje.
To je jako teško izvodljivo, jer osoba u depresiji nema ni volje, niti snage da se pokrene, kamoli da napravi neki iskorak u svom životu. Zato je često i neophodna stručna pomoć. Jer,... moraš prvo da staneš na noge.

Sve se nadam neko ce da pomene ali zasad nije pa cu ja.

Sklon periodima depresije od tinejdzerskog doba. Razni uticaji ali vrv najvise duzi periodi stresa, svašta nešto ali i neka bezizlazna monotonija.

Nekom zlom prilikom...

Probam da radim, da se skoncentrisem, ne ide, sve mi ladje potonule, emotivni ispadi tuge, bez zelje da se borim, nedostatak novca, sve razdeseno ceo spektar plus bolovi.

Dodje dete (major in psychology). Pita sta je? Ispricam problem. Dete kaze depresivan si, ne rade ti sinapse, razdesila ti se hemija, nema veze sta ces da smislis, idi kod doktorke da ti da lilulice da ti poprave hemiju. Crta sta se desava.

Ja: kakve veze ima hemija? Emotivno nisam u redu.
Dete: ma otkuliraj i pali kod doktorke.

Zakazem pregled. Doktorka pita sta mi fali, ispricam i njoj isto. Pita me jos par stvari. Kaze evo ti uzmi ovaj lek. Pitam posto? Kaze ovoliko. Kazem ja to ne mogu da kupim. Kaze doktorka. Ok bez brige imam ja nesto ovde od uzoraka pa ces da to pijes. Ovo je neki novi, imas dve slajfne prvu sto ima 6 lilulica pijes 3 dana dva puta na dan, druga slajfna ima 5 pililica pijes 1 dnevno. Jbt nikad nisam cuo za takav lek. Kaze doktorka dodji kad budes bolje na kontrolu najdalje sledece nedelje i posalje me kuci.
Krenem da pijem pilulice - 1vi dan - nista. Ja besan ko ris. Sta je bre ovo? Svi me zaebavaju pred svega... 2dan kao nesto se osecam svezije. 3ci dan budim se imam utisak mogao bih sad na everest sa ekspedicijom da idem da se pentram odma na najvisi vr' - ebo potonule ladje.

Drugi deo pilulica usput, nije drastican efekt ali ono lagano na gore - udaram u plato, svez, oran, mentalno funkcjinisem, emocije u vinkli... Sve u fulu.

Dodje dete: pita kako si? Reko nikad bolje - mogao bih ajfelov toranj da iscupam iz temelja.
Bio kod doktorke?
Bio, dala mi neku drogu, neverovatna zvrčka . Donesem kutiju.
Cita... Kaze super je ovo. Samo nemoj opet da pijes da se ne navikavas da ti treba onda si ga nagrabusio.
Dete respekt! genija za gudru.

Vise godina posle toga nisam imao problema sa depresijom. Cak ni onom prolecnom (u maju. Koju zovu BAD - big annual depression) a koja me redovno protrese.

Ko bi reko? - hemija.!

I setim se nekog razgovora sa nekim neurologom komsija iz druge zemlje, kad je cova pomenuo da cesto nismo svesni koliko hemija utice na nas a mi mislimo psihologija, filozofija, sport.... All 9 yards.

Monotonija jeste povezana sa depresijom i to u oba smera- monotonija i povecava opasnost od depresije, ali je cesto i predznak iste, ali i cesto osobina jer depresivne osobe cesto izbegavajuci stres cesto teze ka monotoniji.

Ljudi koji imaju ADD/ADHD za njih je monotonija, a posebno dosada narocito opasna.
Takodje osobe koje pate od distimije (perzistentni depresivni sindrom) ne vole monotoniju, a dosadu nikako- pa su ovakve osobe cesto radoholicari i za njih par dana odmora u kuci je ekvivalent pakla.

Kazu "we are creatures of habit" to znaci da stalno nesto ponavljamo. Posle mnogo ponavljanja dobija se monotonija.
Kad je monotonija onda ide i depresija.
E sad da li je samo monotonija dovoljan uslov za depresiju ili je to samo potreban uslov, a za depresiju je potrebno jos nesto osim monotonije?

Zna li se sta?
Сама ти реч депресија каже (улегнуће)...

Дуго носиш терет на души који прави од ње улегнуће, пластично да осликамо... Зато депресивци осећају неку рупу у грудима, коју тај дух прави

Иначе монотонија је само код непажљивог понављања - ако си фокусиран на репетицију, увек имаш фокус да боље и оригиналније ''понављаш''...

И наравно, навикнутост на понављање тј. навика је најбитнија... одвикнеш се од лоших, стварањем добрих... Навике су кључ, којих се слабо ко довата да испроверава...

dobija se monotonija.
Totalni non sequitur i nidje veze ali vidim da su ti i drugi objasnili. Ja bi obriso post od blama
Verovatno je jedan od uzroka njihove depresije i monotonija.
Nije
Monotonija i neki "prazni " život su uzroci depresije, one blaže..Ta blaža depresija vremenom se pretvori u umerenu i na kraju u tešku depresiju.
Ili se ne pretvori ni u šta nego ostane blaža?
Sve se nadam neko ce da pomene ali zasad nije pa cu ja.

Sklon periodima depresije od tinejdzerskog doba. Razni uticaji ali vrv najvise duzi periodi stresa, svašta nešto ali i neka bezizlazna monotonija.

Nekom zlom prilikom...

Probam da radim, da se skoncentrisem, ne ide, sve mi ladje potonule, emotivni ispadi tuge, bez zelje da se borim, nedostatak novca, sve razdeseno ceo spektar plus bolovi.

Dodje dete (major in psychology). Pita sta je? Ispricam problem. Dete kaze depresivan si, ne rade ti sinapse, razdesila ti se hemija, nema veze sta ces da smislis, idi kod doktorke da ti da lilulice da ti poprave hemiju. Crta sta se desava.

Ja: kakve veze ima hemija? Emotivno nisam u redu.
Dete: ma otkuliraj i pali kod doktorke.

Zakazem pregled. Doktorka pita sta mi fali, ispricam i njoj isto. Pita me jos par stvari. Kaze evo ti uzmi ovaj lek. Pitam posto? Kaze ovoliko. Kazem ja to ne mogu da kupim. Kaze doktorka. Ok bez brige imam ja nesto ovde od uzoraka pa ces da to pijes. Ovo je neki novi, imas dve slajfne prvu sto ima 6 lilulica pijes 3 dana dva puta na dan, druga slajfna ima 5 pililica pijes 1 dnevno. Jbt nikad nisam cuo za takav lek. Kaze doktorka dodji kad budes bolje na kontrolu najdalje sledece nedelje i posalje me kuci.
Krenem da pijem pilulice - 1vi dan - nista. Ja besan ko ris. Sta je bre ovo? Svi me zaebavaju pred svega... 2dan kao nesto se osecam svezije. 3ci dan budim se imam utisak mogao bih sad na everest sa ekspedicijom da idem da se pentram odma na najvisi vr' - ebo potonule ladje.

Drugi deo pilulica usput, nije drastican efekt ali ono lagano na gore - udaram u plato, svez, oran, mentalno funkcjinisem, emocije u vinkli... Sve u fulu.

Dodje dete: pita kako si? Reko nikad bolje - mogao bih ajfelov toranj da iscupam iz temelja.
Bio kod doktorke?
Bio, dala mi neku drogu, neverovatna zvrčka . Donesem kutiju.
Cita... Kaze super je ovo. Samo nemoj opet da pijes da se ne navikavas da ti treba onda si ga nagrabusio.
Dete respekt! genija za gudru.

Vise godina posle toga nisam imao problema sa depresijom. Cak ni onom prolecnom (u maju. Koju zovu BAD - big annual depression) a koja me redovno protrese.

Ko bi reko? - hemija.!

I setim se nekog razgovora sa nekim neurologom komsija iz druge zemlje, kad je cova pomenuo da cesto nismo svesni koliko hemija utice na nas a mi mislimo psihologija, filozofija, sport.... All 9 yards.
Au kakvo lupetanje i promocija farmako mafije,svaka čast :klap::koto:
Samo može da bude mnogo štetno ako ti neki naivko poveruje i ussere se sebi u život

Monotonija jeste povezana sa depresijom, sam ljudski um voli raznolikosti, razlicite ideje itd, i raznolikosti em stimulise ljudski um, dok god je kontrolisano tj nije previse novih podataka i dok god nismo u opasnosti.
Kad smo bili deca citav svet je bio nesto novo i nas mozak se razvijao rapidno i stalno smo obracali paznju na stvari oko sebe, recimo jedan od efekata toga jeste da smo imali osecaj da nam dani traju mnogo mnogo duze i mogli smo da se setimo maltene svakog prethodnog dana unazad po mesec dana.
sad nam je vecina stvari vec rutina, uglavnom smo na autopilotu i vreme nam leti- i ko se moze setiti sta smo radili tacno pre 10 ili 12 dana?
I sta nam se desilo da nam digne raspolozenje do maksimuma?
Monotonija je cesto jedan od prvih simptoma i depresije i drugih stvari, jer nas um pokusava da sacuva energiju- i onda tako nekad ostanemo zakovani u sivom svetu, a to je recept za katastrofu.

Ako bi mogao/la da pojasnis koji deo je netacan i da das neki argument?
pa ako samo napišem ''netačno'' koji se odnosi na post iznad,očigledno je da mislim na ČITAV post, čim nisam izdvojio neki deo

dakle to da je monotonija povezana sa depresijom je očigledno netačno,naravno može biti tako ponekad (retko) kod nekih ljudi,ali u jako malom broju slučajeva,a i tad kad i jeste jedan od uzroka nikako nije glavni nego sporedni i nebitni

Monotonija jeste povezana sa depresijom i to u oba smera- monotonija i povecava opasnost od depresije, ali je cesto i predznak iste, ali i cesto osobina jer depresivne osobe cesto izbegavajuci stres cesto teze ka monotoniji.

dakle to da je monotonija povezana sa depresijom je očigledno netačno,naravno može biti tako ponekad (retko) kod nekih ljudi,ali u jako malom broju slučajeva,a i tad kad i jeste jedan od uzroka nikako nije glavni nego sporedni i nebitni

@Banovic_Strahinja @pupčana vrpca u pravu ste. 🙂

Monotonija može da bude jedan od uzroka depresije, ali ne na prvom mestu. Ima mnogo simptoma uz kojih psihijatri zaključuju da se radi o depresiji, a i oni koji su depresivni i sami vide te simptome i žele da se leče.

Takođe, neki vode monoton život i lako skliznu u anksioznost a anksioznost vodi u depresiju.

Nisam rekao da je monotonija uzrok depresije vec da su povezane, citava prica je kompleksna- no glavna poenta koja moze biti korisna jeste da nekad treba razbiti monotoniju jer je to korisno za ljudski um-
npr s vremena na vreme mozete napraviti neke promene i to ce biti vrlo korisno:
- ponekad promenite razmestaj u stanu/kuci
-ponekad otidjite na posao nekom drugom rutom, ili drugom vrstom prevoza
-pogledajte neki zanr filmova/serija/knjiga koje inace ne biste procitali
- skuvajte neko neobicno jelo itd….
Ovo ce sigurno imati barem malo pozitivnog efekta.

Nisam rekao da je monotonija uzrok depresije vec da su povezane, citava prica je kompleksna- no glavna poenta koja moze biti korisna jeste da nekad treba razbiti monotoniju jer je to korisno za ljudski um-
npr s vremena na vreme mozete napraviti neke promene i to ce biti vrlo korisno:
- ponekad promenite razmestaj u stanu/kuci
-ponekad otidjite na posao nekom drugom rutom, ili drugom vrstom prevoza
-pogledajte neki zanr filmova/serija/knjiga koje inace ne biste procitali
- skuvajte neko neobicno jelo itd….
Ovo ce sigurno imati barem malo pozitivnog efekta.
ovo se slažem ali opet,čak ni to ne važi kod SVIH ljudi,pa čak možda ni većine,zato skoro nikad ne treba generalizovati :ne:

Kazu "we are creatures of habit" to znaci da stalno nesto ponavljamo. Posle mnogo ponavljanja dobija se monotonija.
E sad da li je samo monotonija dovoljan uslov za depresiju ili je to samo potreban uslov, a za depresiju je potrebno jos nesto osim monotonije?

Zna li se sta?
Мимикрија а не монотнија. Већина људи иде кроз живот мимикријом (понавља шта му је речено, шта је видио, шта други раде).
Депресија има многе разлоге а нешто сумњам да је досада један од њих.

haha kako bre,zapravo je valjda suprotno,jer šta je drugo posao (bar klasični onaj,kojim se bavi 97 % ljudi tj od 8-4 ili 9-5 i slična klasika) do najmonotonija monotonija i rutina ikad?? :dontunderstand:

Dok sam radila nikada mi nije bilo monotono. Pored svog osnovnog posla radila sam još jedan. Plus, rad sa strankama nikada nije dosadan. 🙂

Na blogu koji pišem i ovde, napisaću još poneku priču " iz ugla Mice ubice". Stvarno mi na poslu nikada nije bilo dosadno.

Dok sam radila nikada mi nije bilo monotono. Pored svog osnovnog posla radila sam još jedan. Plus, rad sa strankama nikada nije dosadan. 🙂

Na blogu koji pišem i ovde, napisaću još poneku priču " iz ugla Mice ubice". Stvarno mi na poslu nikada nije bilo dosadno.
možda nije bilo ''dosadno'' ali sigurno jeste postalo bar kolko-tolko monotono,jer je postalo rutina,doduše zavisi koliko dugo si radila itd ali SVAKI posao postane rutinski i monoton kad tad,ako se dovoljno dugo radi,ma kakva bila njegova priroda sama po sebi

a i nisam mislio samo na tip posla nego sve što to podrazumeva,ustajanje u odredjeno vreme,navijanje sata,onda vraćanje uvek u isto ili slicno vreme itd itd,to je objektivno definicija monotonije

dok npr oni koji ne rade mogu potencijalno imati mnogo ''zanimljiviji'' i dinamičniji,nepredvidljiviji,nerutinskiji život jer ne moraju da navijaju alarm i da imaju te ustaljene navike itd ,kapiraš

možda nije bilo ''dosadno'' ali sigurno jeste postalo bar kolko-tolko monotono,jer je postalo rutina,doduše zavisi koliko dugo si radila itd ali SVAKI posao postane rutinski i monoton kad tad,ako se dovoljno dugo radi,ma kakva bila njegova priroda sama po sebi

a i nisam mislio samo na tip posla nego sve što to podrazumeva,ustajanje u odredjeno vreme,navijanje sata,onda vraćanje uvek u isto ili slicno vreme itd itd,to je objektivno definicija monotonije

dok npr oni koji ne rade mogu potencijalno imati mnogo ''zanimljiviji'' i dinamičniji,nepredvidljiviji,nerutinskiji život jer ne moraju da navijaju alarm i da imaju te ustaljene navike itd ,kapiraš

Naravno da je posao bio kasnije rutinski, a sa druge strane zanimljiv. Neću da pišem anegdote, a ima ih mnogo.

Boldovano: Naravno da kapiram.

Ja se trudim da razumem kada depresivni ljudi kažu da vole mir i da su u svom kutku. I mislim da se tu ne radi o samoj dijagnozi depresije ili GAP-a, ili neke treće dijagnoze, radi se o samom karakteru ličnosti.

Nisam navikla na mir kakav sada imam. Volela bih da radim nešto preko Ugovora o delu, ili da mi češće dolaze gosti...

Kada je neko, bez obzira na zdravstveno stanje aktivan, nedostaje mu ta aktivnost kada iz raznoraznih razloga malo "uspori".

Ja se trudim da razumem kada depresivni ljudi kažu da vole mir i da su u svom kutku. I mislim da se tu ne radi o samoj dijagnozi depresije ili GAP-a, ili neke treće dijagnoze, radi se o samom karakteru ličnosti.
ne vole to SAMO depresivni ljudi pobogu,to zapravo više preferiraju sasvim normalni ljudi jer bukv ništa normalnije i racionalnije nema od toga.depresivci zapravo najčešće preferiraju suprotno,hiperaktivnost,''druženje'' i slično kako ne bi bili nasamo sa svojim mislima itd

pa da,karakter je ključan,to je moja poenta,i to nema nužno veze ni sa depresijom ni sa anksioznošću ni sa nzm čime

ne vole to SAMO depresivni ljudi pobogu,to zapravo više preferiraju sasvim normalni ljudi jer bukv ništa normalnije i racionalnije nema od toga.depresivci zapravo najčešće preferiraju suprotno,hiperaktivnost,''druženje'' i slično kako ne bi bili nasamo sa svojim mislima itd

pa da,karakter je ključan,to je moja poenta,i to nema nužno veze ni sa depresijom ni sa anksioznošću ni sa nzm čime

Vole mir i depresivni i ljudi koji nisu u depresiji. Ne volim mir svakodnevno, mesecima.

Karakter je najvažniji. Ako je neko razmažen i bezobrazan on će to biti bez obzira imao ili nemao neku dijagnozu.

Ne bih rekla. Volim monotoniju, red, ušuškanost.

Za depresiju je potrebno mnogo više. Poznavala sam osobu koja je bila hiperaktivna, često se smejala ( ovo je, naravno, bila maska ),pričala mnogo i stalno bila u pokretu. A bila je depresivna. Jako depresivna.
Po spoljašnjim znacima to niko nije mogao da primeti.
Ja sam takva !!!!!

70 % energije mi ode na stavljanje te maske za okolinu !

Back