Monotonija i Depresija

Kazu "we are creatures of habit" to znaci da stalno nesto ponavljamo. Posle mnogo ponavljanja dobija se monotonija.
Kad je monotonija onda ide i depresija.
E sad da li je samo monotonija dovoljan uslov za depresiju ili je to samo potreban uslov, a za depresiju je potrebno jos nesto osim monotonije?

Zna li se sta?

Својевремено сам правио код куће електронске метрономе и продавао преко огласа.
Паралелно сам и сам вежбао са једним таквим.

Када сам осетио какав ужас настаје од савршено равномерног куцкања - престао сам
и да га користим и да их правим.

Својевремено сам правио код куће електронске метрономе и продавао преко огласа.
Паралелно сам и сам вежбао са једним таквим.

Када сам осетио какав ужас настаје од савршено равномерног куцкања - престао сам
и да га користим и да их правим.
al nisi pao u depresiju valjda?

Kazu "we are creatures of habit" to znaci da stalno nesto ponavljamo. Posle mnogo ponavljanja dobija se monotonija.
E sad da li je samo monotonija dovoljan uslov za depresiju ili je to samo potreban uslov, a za depresiju je potrebno jos nesto osim monotonije?

Zna li se sta?
Za neke osobe je samo monotonina dovoljna,zavisi od osobe.

Zna li se sta?
Nema veze jedno sa drugim

Depresija:
Gubitak užitka u stvarima koje su nekad bile ugodne
Velika promjena težine (dobitak ili gubitak više od 5% težine unutar mjesec dana) ili apetita
Nesanica ili prekomjerno spavanje gotovo svaki dan
Biti fizički nemiran ili iscrpljen na način koji drugi mogu primijetiti
Umor ili gubitak energije gotovo svaki dan
Osjećaj beznađa ili bezvrijednosti ili pretjerana krivnja gotovo svaki dan
Problemi s koncentracijom ili donošenjem odluka gotovo svaki dan
Ponavljajuće misli o smrti ili samoubojstvu, planu samoubojstva ili pokušaju samoubojstva

Monasi , bez obzira na vereispovest zive monotonim zivotom, mnogi u samoci, pa nisu depresivni

Zna li se sta?

Nema tu uslovljenosti niti ikakve veze.
Monotonija moze i da opusta i umiruje, a depresivan mozes biti i ultra dinamican i euforican.

Zna li se sta?
Skup raznih negativnih iskustava iz okruženja vode u depresiju.

Ne bih rekla. Volim monotoniju, red, ušuškanost.
Za depresiju je potrebno mnogo više. Poznavala sam osobu koja je bila hiperaktivna, često se smejala ( ovo je, naravno, bila maska ),pričala mnogo i stalno bila u pokretu. A bila je depresivna. Jako depresivna.
Po spoljašnjim znacima to niko nije mogao da primeti.

А шта је теби смешно ?
Tvoje iskustvo je vrlo neobicno, granici se sa bizarnim, moze se shvatiti ironicno i humoristicno. (ne bih da zapocinjem temu o komunikaciji informacija, sirini kanala itd)

Ko god svira ili je ucio sviranje instrumenta zna cemu sluzi metronom.
Nikad nisam cuo da neko odustane od metronoma zato sto je dosadan.
Metronom i jeste po definiciji monoton i dosadan. A u smislu pitanja teme - da ta monotonija izaziva depresiju.

Poslednja izmena:
Nema veze jedno sa drugim

Depresija:
Gubitak užitka u stvarima koje su nekad bile ugodne
Velika promjena težine (dobitak ili gubitak više od 5% težine unutar mjesec dana) ili apetita
Nesanica ili prekomjerno spavanje gotovo svaki dan
Biti fizički nemiran ili iscrpljen na način koji drugi mogu primijetiti
Umor ili gubitak energije gotovo svaki dan
Osjećaj beznađa ili bezvrijednosti ili pretjerana krivnja gotovo svaki dan
Problemi s koncentracijom ili donošenjem odluka gotovo svaki dan
Ponavljajuće misli o smrti ili samoubojstvu, planu samoubojstva ili pokušaju samoubojstva
Ovo su simptomi ali ne i uzroci. Pitanje je vise na stranu uzroka a ne posledice

Monasi , bez obzira na vereispovest zive monotonim zivotom, mnogi u samoci, pa nisu depresivni
Stoji. Mada vezano za tu struku imaju blistav cilj sto je znacajan momenat. Zivot je tezak, kako fizicki tako i mentalno.

Ovo su simptomi ali ne i uzroci. Pitanje je vise na stranu uzroka a ne posledice

Stoji. Mada vezano za tu struku imaju blistav cilj sto je znacajan momenat. Zivot je tezak, kako fizicki tako i mentalno.
Uzroci depresije mogu biti genetski, u smislu da se javljaju unutar istih porodica, ali daleku vecu ulogu imaju vanjski faktori, kao teskoba, stres, razlicite bolesti, materijalna situacija, emocionalna stanja....

Depresija se uvlači polako i podmuklo , kao voda preko krova tražeći rupu i gdje smo najtanji.

Može da te dohvati preko ega i na “jadan ja”. Može preko strahova nakon što te iscrpi anksioznošću.
U svakom slučaju te zasljepi duševna bol i stoji kao viljuška u dupetu. Ne vidiš nikog osim sebe i svog bola a kamoli da misliš čisto pod bolom.

Ako sad imam uzroke “jadan ja” i “strahove” onda je tu beznadje i nedostatak smisla života.

“Jadan ja” se lječi sazrevanjem i shvatanjem da smo svi pomalo nadrljali u surovom životu, krotiti ego , prestati kriviti druge kao malo djete.

Strahove lječiti vjerom, religijom, pomirenjem sa neizvjesnošću…a za čupanje iz depresije obično predlažem traženjem “smisla i moje uloge u ovom životu”.
To može biti neostvarena želja za koju ćeš skupiti hrabrosti da budeš astronaut ako želiš ili da tvoja uloga bude dobrotvoran rad.
Možeš naći smisao u pomaganju djeci po domovima ili ako treba da nahraniš mače na putu. Smisao i uloga može da bude u nečem malom a da ti da osjećaj pripadanja i vrednosti u haosu života.
Smisao te čupa jer tvoj lični bol prestaje da bude fokus. Zamjenjuješ ga zadovoljstvom, opipljivom pozitivnom promjenom i produktom svoje uloge.

Ovdje naravno nisam pričala o višim levelima depresije ili kliničkoj depresiji gdje je prvo potrebno ljekovima izvući osobu da iole progleda iz tog mraka.

Nisam ni spomenula da čupanje iz anksioznosti neće dobro da djeluje ukoliko to radimo alkoholom ili sedativima.
Sedativi i alkohol su “downeri”. Oni te na par sati ili dan živnu ali te sutradan bacaju u dublju depresiju. Tu se onda samo vrtiš u krug bez pomaka.

Većini depresivnih ljudi koje sam upoznala preko jednog foruma prijaju mir i prijaju ustaljene navike.

Pored još nekih simptoma i razloga, mene hvata depresija i zbog monotonije. Volela bih da nedelju ili mesec dana ponovo budem aktivna i imam ispunjen dan.

Dijagnozu depresije ne dobijaju samo zdravi fizički ljudi. Depresija ima veze sa drugim zdravstvenim problemima. Oboleli od multipleskleroze moraju da idu kod psihijatra. Zašto? Posle aktivnog života odjednom su nemoćni, i drugačiji od zdravih ljudi.
Verovatno je jedan od uzroka njihove depresije i monotonija.

Monotonija i neki "prazni " život su uzroci depresije, one blaže..Ta blaža depresija vremenom se pretvori u umerenu i na kraju u tešku depresiju.
Zato depresija, anksioznost i ostali psihički poremećaji treba da se leče na vreme.

Džudi,
Ima toliko toga da još saznamo, vidimo, probamo..
I dalje smo sretni jer nam rade oči, uši a ograničene fizičke sposobnosti su nam garantovane u starosti.
S vremena na vreme se treba podsjetiti da život ne treba shvatati preozbiljno da se nebi našalio s nama.
Možda je i normalno pasti na par mjeseci ali onda treba sjesti i umjesto tapkanja u prazno da smislimo plan. Plan za sebe pod novim okolnostima. I to je izazov.

Meni su rekli:”oh, zašto tebi sa se desi bolest? Išla sama kroz pakao teškog života pa sad još i ovo.”
Po meni to nije istina. Zašto ne meni? Bolje nego nekom mladjem. Rodjena sam zdrava, zdrava djeca, igrala, ljubila..koliko njih nije bilo te sreće u startu..zamisli da sam se rodila u Afganistanu ili negdje gdje ti za sitnicu opale fenjer u glavu ili te kamenuju..
Mogla bi danima da nabrajam i koliko sam sretna i za šta sve da budem zahvalna.

Svi smo tu samo tren. Nikom se ne garantuje happily ever after. Idemo dok kotrlja.

@Bodulica Potpuno si u pravu.

Ja nisam u onoj najtežoj depresiji u kojoj se pojavljuju i crne misli. Samo mi nedostaju oni aktivni dani, kada sam nekada s posla dolazila i u osam uveče i kasnije, i radila vikendom.

Morala sam, zbog 2, 3 razloga da idem u invalidsku penziju, i eto 19.12. biće tačno 12 godina koliko sam u penziji.

@Bodulica Tebi se divim. Optimizam beskrajno mnogo pomaže kada si bolesna. Ti si optimista i veliki borac.

@Bodulica Potpuno si u pravu.

Ja nisam u onoj najtežoj depresiji u kojoj se pojavljuju i crne misli. Samo mi nedostaju oni aktivni dani, kada sam nekada s posla dolazila i u osam uveče i kasnije, i radila vikendom.

Morala sam, zbog 2, 3 razloga da idem u invalidsku penziju, i eto 19.12. biće tačno 12 godina koliko sam u penziji.

@Bodulica Tebi se divim. Optimizam beskrajno mnogo pomaže kada si bolesna. Ti si optimista i veliki borac.

Hvala ❤️
Moj moto je:” što te ne ubije može da te i obogalji”. 😉
Nisam toliki optimista. Imam i ja svoj crni oblak što me vjerno prati. Nepravde , ratovi znaju s vremena na vreme da me tresnu i bace a onda slijedi ustajanje po hiljaditi put.

Čini mi se da nikad nisam bila jača a da je zahvaljujući pronalasku vjere u Boga.
Teško prihvatam neka objašnjenja iz Biblije ali posjedujem jaku vjeru u Boga dobra, kreacije i milosti.

Tako nekako
Pa i ne baš, nekako više kontam da monotonija vodi u apatiju nego u depresiju.
Depresiju više vezujem za neku situaciju iz prošlosti koja nije uspešno razrešena i čija težina nam je (uvek) na ramenima.
Postoji i biološka depresija gde je jednostavno takav sklop hemije u osobi da njena priroda vuče ka depresiji.
Mislim da monotonija nije dovoljan uslov za depresiju, sa druge strane monotonija koja ne može da se razbije tj. da osoba nije u mogućnosti da promeni nešto već može biti uzrok depresije.

Zna li se sta?
Nzm,...nisam psiholog, niti psihoterapeut.
Ali znam da su depresivnim stanjima, podložne osobe sklone razmišljanjima. Filozofi, ateisti, naučnici,...
Ljudi koji se svakodnevno "zatrpavaju" svakakvim obavezama i problemima, nemaju ni kad biti depresivni.
Jača se duh, duhovnost kod osobe, uvodi se meditacija,...jača se karakter osobe i tako se leči depresija zdravim metodama. To je pre svega i u suštini stanje duhovnog "potonuća" osobe, pa je potrebno da opet " ispliva na površinu".
Kad osoba klone duhom i izgubi veru u sebe ili druge, to je taj neophodan uslov za depresiju.

Poslednja izmena:
Nzm,...nisam psiholog, niti psihoterapeut.
Ali znam da su depresivnim stanjima, podložne osobe sklone razmišljanjima. Filozofi, ateisti, naučnici,...
Ljudi koji se svakodnevno "zatrpavaju" svakakvim obavezama i problemima, nemaju ni kad biti depresivni.
Jača se duh, duhovnost kod osobe, uvodi se meditacija,...jača se karakter osobe i tako se leči depresija zdravim metodama. To je pre svega i u suštini stanje duhovnog "potonuća" osobe, pa je potrebno da opet " ispliva na površinu".
Kad osoba klone duhom i izgubi veru u sebe ili druge, to je taj neophodan uslov za depresiju.
Meditacija np pomaze samo trenutno ili neki kratak period ali moras da rijesis problem zbog kojeg si depresivan.

Back