Mononukleoza

• Začetnik teme Začetnik teme brzo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
pa ne kazem da ne moze, ipak je u pitanju jedan od herpes virusa, ali evo sad sam se konsultovao i sa knjigom i ne pominje se nigde aciklovir za mono.
ajd da kazemo da je mozda kod tezih slucajeva, ali ovo kako on opisuje sebe ne zvuci kao tezak slucaj uopste

a i neki objavljeni radovi se slazu sa knjigom:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10680982

"In conclusion, clinical data do not support use of ACV for the treatment of acute IM, despite good virological activity of this drug. There is a need for more effective treatment of EBV infection."

pa ne kazem da ne moze, ipak je u pitanju jedan od herpes virusa, ali evo sad sam se konsultovao i sa knjigom i ne pominje se nigde aciklovir za mono.
ajd da kazemo da je mozda kod tezih slucajeva, ali ovo kako on opisuje sebe ne zvuci kao tezak slucaj uopste

a i neki objavljeni radovi se slazu sa knjigom:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10680982

"In conclusion, clinical data do not support use of ACV for the treatment of acute IM, despite good virological activity of this drug. There is a need for more effective treatment of EBV infection."

znam da nema u knjizi, ali ima po netu negde pise da se daje
a i s obzirom da su ista familija bla bla da ne zalazimo sad u detalje nije me zacudolo kada sam na netu nailazila na informacije da moze...e sad ja sam za to da vise verujem knjizi nego netu, al proverim odakle netu ta informacija pa ako je iz nekih knjiga ok ....

ni meni ne zvuci kao tezi slucaj al nema ga da nam kaze detalje pa nagadjamo....i mene cudi otkud mu to, ako je uopste to ako nije pogresno napisao za nesto totalno drugo
ili je nekako na svoju ruku doso do toga....

pikado :aha:

To sto si primio infuziju ne znaci da moras da primas i penicilin.
Penicilin, odnosno antibiotik kod mononukleoze uglavnom nije ni potreban.
A da li je potreban to ce da proceni lekar kod kojeg se lecis.
Inace, ukoliko se kod mononukleoze primeni penicilin moguca je pojava ospe

Evo ova pitanja :)

Ustanovljeno je da imam mononukleozu 28 juna. U pocetku sam imao sve standardne simptome, ali sam temperaturu imao samo dva tri dana, i to 38, znaci nikad nije prelazila 38. Ubrzo su me prosli simptomi. Znaci nista vise nisam osecao, nikakav bol itd, imao sam snage za bilo sta.. Meni su lekari rekli da smem da izlazim napolje i to, sa laganim setnjama.. Otisao sam ubrzo na ultrazvuk i jetra nije uopste povecana, bubrezi su mi isto uredu, ali mi je slezina malo uvecana, i rekli su mi da mirujem, ali da mogu da setam, sedim napolju i to.. Proslo je od ultrazvuka jedno 10/15 dana, i nisam isao ponovo na kontrolu, ali se osecam super, i svaki dan izlazim, do duse setam, ili sedim u kaficu, tkd bez fizickih aktivnosti..Mene zanima, koliko mi treba vremena da se vrati slezina u normalu? Da li ja smem uopste da izlazim i da radim to sto radim? Na letovanje bi' trebao ici 29 ovog meseca, da li smem ici, i da li bi' se smeo kupati, i plivati, naravno polako i to, bez skakanja.. i zanima me, nisam mogao naci odgovor, da li smem da pusim, proslo je 22/3 dana.. I kada bih smeo poceti da pijem alkohol? i napominjem, jetra mi nije uopste uvecana.. Pozdrav

6 meseci se preporucuje smanjena fizicka aktivnost (ako se bavis konkretnim sportom onda to ne uopste)
alkohol takodje
mada tebi najveca briga kad ces moci da pijes :fdlan:
pod smanjena se misli da ne trcis, (hodaj setaj) ako ides na more ne moras bas na oslabljen organizam, ali ako vec ides onda plivaj polako po malo i kratko
fizicko u skoli (ako ides u skoli) treba da te oslobode to ces sa dr
uzimaj vitamine (bevipleks ti je verovatno dr vec reko) i nemoj mnogo masnog da jedes, nema alkohola, nema lekova ako ne mora
nista sto opterecuje jetru i slezinu

Hvala na odgovoru, ali ja sam pricao sa jednim doktorom, i jos sa jednim covekom koji je takodje edukovan sto se tice mononukleoze, i rekao mi je da mogu da popijem ono, 2 puta nedeljno po 2 piva, nista preterano, u malim kolicinama i ne tako cesto, proslo je 2 meseca od simptoma.. I rekao je da mnogo ljudi preboli ovu bolest i ne znajuci da ga ima, jednostavno ne odu kod lekara dok traju simptomi, tih 4 dana, bolje im je, misle da je obicna upala krajnika, i posle 10 dana vrate se poslu, picu i svemu, pa u vecini slucajeva(govorim o velikoj vecini) im ne bude nista.. Kaze da se ne uzrujavam mnogo, da nije nista ozbiljno, najvise bi' se trebao cuvati udaraca u slezinu, i velikih fizickih napora.. Ali eto to mi je rekao sto se tice pica, pa mene zanima da li je to stvarno tako, posto na ovom forumu predstavljaju mononukleozu kao neku veoma opasnu bolest.. Shvatam ja da postoji i fatalnih zavrsetaka sto se tice bolesti, ali to je bukvalno 1 od 300.. Rekao je da ne citam sto pise na netu i u literaturi.. ne znam kome i sta da verujem..

znas kako mozes ti popiti jedno pivo nedeljno, ali zar nije sigurnije kad vec znas da je imas da onda sebe malo disciplinujes, nisi ti bas mali pa da sad ko detetu nekome treba otimati zi ruke
pi pivo slobodno, ali bi bilo mnogo pametnije i odgovornije prema sebi da odmoris jetru od svega toga na neki period
ja sam je prelezala sa 11, ako su meni sa 11 mogli da dokazu sta sme sta ne sme, ako sam mogla da ispostujem sve, onda vala ne vidim razlog zasto ti ne bi mogo a stariji si sigurno ;)
radi kako oces, tvoje telo, slobodan si da radis sta oces
ali eto ja iz dobre namere ti kazem bolje odmori, to sto si imao simptome pre dva meseca ne znaci da si zavrsio sa time....povezuj kockice, ako se 6 meseci oslobadja od aktivnosti mislis da je to zato sto je nekome tako dunulo?
neces se sad ti izvrnuti ako popijes pivo, nece ti biti nista, ni dva nedeljno....ali eto meni to sve malo zvuci neodgovorno, bitnije popiti pivo od sopstvenog zdravlja?

Ja sam nedavno bolovala infektivnu mononukleozu. Bila sam na bolnickom lijecenju i iz bolnice sam izasla 7. okobra. Bila sam na kontroli 14. oktobra i nalazi su mi bili mnogo bolji. Jos uvijek nisu u granicama normale, ali doktorica je rekla da je stanje puno bolje i da mogu izlaziti iz kuce i pomalo setati, bez nekih vecih fizickih napora. Novu kontrolu imam za mjesec dana. Moje pitanje je sledece:Nakon izlaska iz bolnice pocele su mi se pojavljivate brojne akne na vratu. U stvari, skoro citav vrat mi je prekriven ogromnim crvenim aknama. Obzirom na to da nakon puberteta vec par godina nemam problema sa aknama i da su se pojavile samo u predjelu vrata, otprilike gdje se nalaze limfne zlijezde, da li postoji ogucnost da su one jedan od simptoma mononukleoze? Procitala sam prethodne komentare na ovoj temi i nisam naisla ni na koga sa slicnim problemima, Zanima me da li one nekako mogu biti povezane sa mononukleozom i da li imate neki savjet u vezi toga? Unaprijed hvala!

Ja sam nedavno bolovala infektivnu mononukleozu. Bila sam na bolnickom lijecenju i iz bolnice sam izasla 7. okobra. Bila sam na kontroli 14. oktobra i nalazi su mi bili mnogo bolji. Jos uvijek nisu u granicama normale, ali doktorica je rekla da je stanje puno bolje i da mogu izlaziti iz kuce i pomalo setati, bez nekih vecih fizickih napora. Novu kontrolu imam za mjesec dana. Moje pitanje je sledece:Nakon izlaska iz bolnice pocele su mi se pojavljivate brojne akne na vratu. U stvari, skoro citav vrat mi je prekriven ogromnim crvenim aknama. Obzirom na to da nakon puberteta vec par godina nemam problema sa aknama i da su se pojavile samo u predjelu vrata, otprilike gdje se nalaze limfne zlijezde, da li postoji ogucnost da su one jedan od simptoma mononukleoze? Procitala sam prethodne komentare na ovoj temi i nisam naisla ni na koga sa slicnim problemima, Zanima me da li one nekako mogu biti povezane sa mononukleozom i da li imate neki savjet u vezi toga? Unaprijed hvala!

a sta su ti davali u bolnici od lekova? cim si bila znaci neki tezi oblik si imala....mozda je nezeljeni efekat nekih lekova?

- - - - - - - - - -

Jel moze mononukleoza da nastane od cigara?

u kom smislu?
mislis delis cigaretu sa nekim pa tako? tako moze posto se prenosi i pljuvackom
a ako si mislio na samu cigaretu, odnosno na neku supstancu iz nje onda ne, mikelo vec rece i vec je receno na temi milion puta to je virus

Evo ovako da vam ispricam moju pricu,imam 16god,ovoga leta sam malo vise popio,poljubio se sa pola kluba xD,i imao obicaj da uzmem gutalj vode,soka,cim pljuge od nekoga,U novembru mesecu sam primetio neke izbocine na vratu,odem ja kod lekara opste prakse on meni kaze,ma to je vrv prehlada,da j da radimo krvnu sliku,ono nista sve savrseno,odem na url,u medju vremenu dobijem gnoju anginu,oni mi prepisu strepsils +,panklav I cetrizini,ali ni to nije pomoglo,panika me je hvatala,poceo sam da tripujem da imam HIV pa sam se tresao,nisam spavao nocima,i odem ja da snimi limfne cvorove na VMA (da naglasim da kada se okrenem poprilicno se vide 20mm) I on mi kaze da je ili mono ili koksaki,da idem na infektivnu,tamo me pregledaju,pitaju za simptome I stave 7 dana mirovanja pa kontrola,nakon toga,ispostavi se da naravno imam mononukleozu I od tada evo je vec 3ca nedelja lezim,odmaram,slabo se krecem,pijem cajeve,morate da izbacite gazirano,alkohol I sukomesnato,sad odmaram,malo padnem u depresiju jer sam inace od onih osoba sto nikada ne sede,inace moje pitanje je,da li ja mogu da imam I mononukleozu I HIV? Nadam se da nisam naporan,potrudio sam se da vam sve opisem sto krace moguce I da naglasim da sam imao odnose I da se jako plasim :S Ocekujem brz odgovor,ko zna ,nek mi pomaze,ja crkoh :D Pozzzzz

Evo ovako da vam ispricam moju pricu,imam 16god,ovoga leta sam malo vise popio,poljubio se sa pola kluba xD,i imao obicaj da uzmem gutalj vode,soka,cim pljuge od nekoga,U novembru mesecu sam primetio neke izbocine na vratu,odem ja kod lekara opste prakse on meni kaze,ma to je vrv prehlada,da j da radimo krvnu sliku,ono nista sve savrseno,odem na url,u medju vremenu dobijem gnoju anginu,oni mi prepisu strepsils +,panklav I cetrizini,ali ni to nije pomoglo,panika me je hvatala,poceo sam da tripujem da imam HIV pa sam se tresao,nisam spavao nocima,i odem ja da snimi limfne cvorove na VMA (da naglasim da kada se okrenem poprilicno se vide 20mm) I on mi kaze da je ili mono ili koksaki,da idem na infektivnu,tamo me pregledaju,pitaju za simptome I stave 7 dana mirovanja pa kontrola,nakon toga,ispostavi se da naravno imam mononukleozu I od tada evo je vec 3ca nedelja lezim,odmaram,slabo se krecem,pijem cajeve,morate da izbacite gazirano,alkohol I sukomesnato,sad odmaram,malo padnem u depresiju jer sam inace od onih osoba sto nikada ne sede,inace moje pitanje je,da li ja mogu da imam I mononukleozu I HIV? Nadam se da nisam naporan,potrudio sam se da vam sve opisem sto krace moguce I da naglasim da sam imao odnose I da se jako plasim :S Ocekujem brz odgovor,ko zna ,nek mi pomaze,ja crkoh :D Pozzzzz

Mozes da imas ali verovatno nemas.

Poljubila sam se sa deckom nakon 4 meseca od mononukleoze. Koja je verovatnoca da cu mu preneti jer sam se sad uplasila, svuda pise oko 6 meseci?

Ono sto ljudi uglavnom ne znaju je da vecina ljudi koja dodje u kontakt sa virusom koji izaziva mononukleozu (EBV) ne dobije bolest, odnosno prodje ili potpuno bez simptoma, ili ima nekoliko dana blage simptome virusne infekcije. Dakle, vrlo je moguce da se tvoj decko vec ranije zarazio EBV-om i da mu nista nije bilo, tako da nema razloga za paniku, mada bi svakako bilo bolje da si sacekala :)

Back