Pozdrav !
Imam pitanje vezano za mononukleozu.
Naime, prije nepunih 6 nedelja sam dobio prve simptome mononukleoze (uglavnom povišena temperatura u poslijepodnevnim i večernjim satima). Isprva sam išao na posao i nisam obraćao pažnju, ali onda sam se javio porodičnoj koja me nakon nekoliko dana uputila u infektivnu kliniku. Tamo su mi utvrdili mononukleozu izazvanu rijetkim citomegalo virusom. Nisam imao uvećane žlijezde, nemam ni sad.
Uglavom, ostavili su me na ležanju, bio sam 12 dana u klinici. Zadnjih 5 dana ležanja u klinici nisam imao temperaturu, i otpustili su me prije 7 dana. Vrijednosti jetrenih transaminaza prije 10-ak dana bile su 7-8 puta uvećane (AST 296; ALT 259), a nalaz od prije dva dana je daleko bolji (AST 53; ALT 108).
Međutim, po izlasku sa klinike, već sutradan mi se vratila temperatura u većernjim satima (oko 37,3-37,5), i evo imam je već 5 dana.
Zaista se pridržavam uputa doktora: mirujem kod kuće, ležim, ne izlazim vani, pridržavam se jetrene dijete, pijem čajeve i surutku, jedem voće.
Napomena: imam 35 godina, posao mi je malo stresan, nisam neki neotporan, uvijek sam se dobro hranio, u zadnje vrijeme išao 2-3 puta sedmično na rekreaciju.
Moje pitanje je koliko dugo ova temperatura može da potraje, već počinje da me nervira?