Mononukleoza

• Začetnik teme Začetnik teme brzo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
kad sam imao 11 godina prelezao sam tezi oblik mononukleoze i ostale su mi neke zlezde.Imam vec 40 dana povisenu temperaturu od 37 do 37,5 promenio sam 2 antibiotika i nista ,vadio sam krv bio heminu itd. i tu su mi rezultati bili dobri ,dobio sam uput za infektivno tamo me je doktorka pregledala rekla mi da imam neki oblik mononukleoze i poslala me da vadim krv na torlak i da uradim ultra zvuk trbuha ,uradio sam ultra zvuk jetra i slezina su mi u povisenim granica ,a analize krvi cekam ,pa me zanima dal ja stvarno opet imam mononukleozu ali ako sam je opet dobio ja sam fenomen xD

Kada se inficiras Epstein-Barr virusom (EBV) koji izaziva mononukleozu, on ostaje u tvom organizmu do kraja zivota. Povremeno on moze da se reaktivira, ali u vecini slucajeva nece se pojaviti simptomi. U nekim slucajevima, obicno kada je imunski sistem oslabljen, moze da se desi da se pojave simptomi iznova. Ali on nije jedini koji moze da izazove takve simptome. Koliko sada imas godina?

sada 23 a temperatura mi nije spala ni jedan dan ,konstantno imam tu temperaturu i osecm se malaksalo tj samo malaksalost u nogama kapiram da je to od temperature a voce i cajeve konzumiram od prvog dana...

da i zanima me ako imam neki laksi oblik mnon jel isto vazi da ne smem da imam fizicku aktivnost 6 meseci ili kako vec to ide...?

To ce ti reci lekar kad te pregleda i kad vidi biohemijske rezultate i krvnu sliku. Znaci, savet u vezi s tim nemoj da trazis preko interneta jer to ne moze da ti kaze neko ko te nije nikad video.

Ali ono sto je jako vazno je da se ispita potpuno da li je sigurno mononukleoza ili nesto drugo, jer slicne simptome mogu da daju i neke druge infektivne bolesti.

matori bio hemija je dobra na torlak su me poslali da radim analize krvi EBV,CMV cekam rezultate toga, samo sto su mi rekli da nemaju sad taj test i cekaju da im to stigne ja se nadam da ce im stici to sl nedelje inace su mi izvadili krv, a sto se tice ultra zvuka doktor mi je rekao da je moguce da su mi predhodnih dana bili uvecani jetra i slezina i da mi se sada vracaju u normalu .A ako imam u nekom slucaju tu mnon zanima me posto je drugar pio pivo posle mene dal postoji neka mogucnost da dobije mono??? Hvala na odgovorima !

A ako imam u nekom slucaju tu mnon zanima me posto je drugar pio pivo posle mene dal postoji neka mogucnost da dobije mono???

Ovo sam pisao ranije, verovatno nisi video:

Ono sto ljudi uglavnom ne znaju je da vecina ljudi koja dodje u kontakt sa virusom koji izaziva mononukleozu (EBV) ne dobije bolest, odnosno prodje ili potpuno bez simptoma, ili ima nekoliko dana blage simptome virusne infekcije. Dakle, vrlo je moguce da se tvoj decko vec ranije zarazio EBV-om i da mu nista nije bilo, tako da nema razloga za paniku, mada bi svakako bilo bolje da si sacekala

dakle, moguce je da je on vec nekad bio zarazen pre i da nije imao nikakve simptome kao sto je slucaj sa vecinom ljudi, tako da ne bih sad preterano brinuo da li ce on dobiti mono, ali mogucnost naravno postoji.

Kad kazes da si dobio uput za infektivno, jel mislis na kliniku za infektivne bolesti u okviru klinickog centra?

Kad kazes da si dobio uput za infektivno, jel mislis na kliniku za infektivne bolesti u okviru klinickog centra?[/QUOTE]

da tamo me je doktorka pregledala i poslala da vidim krv na torlak i da uradim ultra zvuk trbuha.daj boze da nemam mnon :D

Imam siptome više od 20 dana,pre 3 dana mi je ustanovljena mononukleoza,tačnije imam i igG i igM,tj.u fazi sam oporavka,simtome nemam,jedino što sam imala su bile uvećane linfne žlezde koje su sada vrlo malo uvećane.. još koliko dugo ne smem da se ljubim sa dečkom..?! Hvala unapred

zdravo,
decko mi ima infektivnu mononukleozu,i skoro nedelkju dana je u bolnici, a simptome(umor uglavnom i grlo) je osecao dve nedelje pre, svaki dan smo bili zajedno osim dve zadnje nedelje, dok se lecio kuci i u bolnici. ja ne osecam za sad nista...a poceli su da mi unose strah kako bih trebala da proverim da li je i ja imam,( i sta da radim ako imam, da cekam simptome?) a stvar je u tome da ne smem da vadim krv jer se jako plasim! moze li na osnovu brisa grla da se posumnja na mononukleozu? da li postoji sansa da mi nista nece biti jer treba da putujem za par nedelja, pa se plasim da me ne uhvati tamo? i da tezak sam panicar, strah me je da ne pocnem da umisljam simptome i da ih na kraju stvarno i dobijem...postoji li nacin da iako je imam nekako sprecim njeno razvijanje? sto pre odgovor sto pre...previse se opterecujem ovim....hvala

Imam pitanje vezano za bavljenje sportom. Otkrivena mi je mononukleoza sredinom februara 2014. Doktorka mi je rekla da nema nikakvog sporta do 1.7.2014. Ja bih sad voleo da odem da igram nešto, tipa fudbal, samo me zanima koje su posledice ako ja odem par dana ranije od preporučenog? A ne znam ni kako ću sad da nadoknadim onu kondiciju, igrao sam po dva fudbala dnevno,sad ne mogu da trčim ni 5 min da ne crknem. Je l ima neke preporuke kojim tempom da se vratim i šta da prvo vežbam? Hvala!

Kod mene je sve pocelo prije nepunih mjesec dana..bol u lijevom uhu, uvecan lijevi krajnik i jedna zlijezda..zatim temperatura blago povisena (37.8),malaksalost..posto sam bila na moru rekli su mi da je to klasicna prehlada lijecili uho kapima neodeksacin,pila sam i amoksicilin 7dana,primila 4 vitaminske infuzije i u jednoj od njih longacef na koji sam dobila alergijsku reakciju pa sam morala da primim na to sve jos 2 injekcije za alergiju..nalaz krvi transeminaze blago povisene,kazu to je normalno..nakon 10dana,vratim se kuci,sve ukazuje na infektivnu mononukleozu,uz to imam i gnojnu anginu i bakteriju u urinu,jetra uvecana poprecni prst..propisuju mi 7dana injekcija linkocina(posto sam reagovala na longacef nisu smjeli peniciline) na 12 sati..na kontroli nikakvog pomaka, i dalje temperatura,grlo se ne popravlja..produze injekcije do 20..nakon toga kontrola,grlo u nesto boljem stanju,jetra na gornjoj granici normale,slezena povecana..ja se bolje osjecam,vise snage i apetita imam..a onda osip po cijelom tijelu,prvi dan u visini koze sitne crvene tackice,pod pritiskom blijede..naravno cijelo tijelo me svrbi onda pocinje da se povecava i iznad koze i tragovi najrazlicitijih oblika po tijelu..infektolog kaze da moze biti reakcija na amoksicilin(koji sam pila prije 20dana)..a test na EBV koji sam radila u klinickom centru je napokon stigao poslije 10 dana i na njemu pise da nisu uradili test jer nije bilo reagenasa..tako da su mi rekli privatnu kliniku na kojoj mogu uraditi i sada cekam rezultate..nadam se da vas nisam zamorila svojom pricom ali me jako brine taj osip odjednom..ne znam sta mu moze biti uzrok,bas sad kada sam pomislila da se stanje popravlja..ako moze neko da mi pomogne bila bih zahvalna :)

Pa lepo ti je rekao doktor, osip je reakcija na amoksicilin. Ne znam sta te tacno zanima. To je uobicajena pojava, kada neko dobije mononukleozu, ako pije amoksicilin, velika je verovatnoca da dobije osip. Nije nista strasno, to ce proci.

Pozdrav svima, hteo bih da pitam pre vise od mesec dana dobio sam prve simptome mononukleoze temperaturu 4,5 i to je kako da kazem proslo samo od sebe, nakon toga sam otisao kod doktora i rekli su mi da nije nista i da mi je grlo malo crveno, posle sam otisao da igram fudbal i kada sam se vratio osim sto sam bio umoran kao nikad do tad vec mi se uzasno spavalo. Kada sam se probudio osetiio sam da su mi vratne zlezde uvecane i to me je uzasno bolelo. Opet se vratila temperatura i otok zlezda crvenilo grla se povecalo opet sam otisao kod doktora i tada su mi rekli da je verovatno mononukleoza. Uradivsi rezultate krvi i ultra zvuk abdomena odneo sam rezultate i dobio uput za infektivnu, tamo sam pregledan dobio lek koji da pijem i receno mirovanje od toga je proslo 5 nedelja. Uradio sam i test za mononukleozu koji je bio pozitivan, otisao opet na infektivnu i rekli mi da dodjem za tri nedelje tj sada 13.tog. U medjuvremenu slezina se vratila u normalnu vec pre druge kontrole ALT i AST su bili 5 puta uvecani od normalnog(isto pre 2 kontrole) dok je jetra zadrzala svoj normalan oblik. Uradio sam opet analize krvi AST se smanjio drasticno i sada je u skroz normalan, dok ALT je malo iznad granice za neki 10 od dozvoljenog, to je bilo 3.ceg ovog meseca. Sada ono sto sam hteo da vas pitam, relativno brzo je prosla ova mononukleoza tj bar mi je tako moja doktorka rekla da je ovo zavrsni stadium, da l' cu moci posle kontrole ako mi kazu na njoj da je sve u redu da treniram i koliko dugo necu smeti, ili da imam devojku i tako to. I naravno koliko dugo necu smeti da pijem :( ?

kad sam imao 11 godina prelezao sam tezi oblik mononukleoze i ostale su mi neke zlezde.Imam vec 40 dana povisenu temperaturu od 37 do 37,5 promenio sam 2 antibiotika i nista ,vadio sam krv bio heminu itd. i tu su mi rezultati bili dobri ,dobio sam uput za infektivno tamo me je doktorka pregledala rekla mi da imam neki oblik mononukleoze i poslala me da vadim krv na torlak i da uradim ultra zvuk trbuha ,uradio sam ultra zvuk jetra i slezina su mi u povisenim granica ,a analize krvi cekam ,pa me zanima dal ja stvarno opet imam mononukleozu ali ako sam je opet dobio ja sam fenomen xD

Prije 2 godine sam dobio mononukleozu.Nisam imao komplikacija i oporavio sam se brzo ali i dalje me muci stomak.Ujutro imam veoma slab apetit.Inace ne mogu da jedem opusteno kao prije bolesti.Uvijek je jelo praceno mucninom,nekad vecom a nekad manjom.Prilikom jela imam nagon za povracanje.Drugih problema nemam,zdrav sam,stolica mi je dobra,sonda nije pokazala ni jedno ostecenje digestivnog sistema.
Radio sam razne testove,ukljucujuci ultrazvuk abdomena i test pomocu sonde(za ulcere,odnosno za Helicobacter).Veoma sam zabrinut jer ne mogu da utvrdim razlog mucnine.Probao sam terapiju renisanom i controlocom ali bez efekata.
Napominjem da mi je jetra u redu.Svi parametri su mi uredu.Trcim svaki dan,treniram u teretani i ne osjecam umor.Probleme jedino imam sa jelom.
Svako jutro se budim sa blagom mucninom i veoma slabim apetitom.Kako dan odmice,mucnina prestaje i polako mi se vraca apetit.Ali ima i dana kada tek predvece mogu nesto vise od dvopeka da pojedem.To prije bolesti nije bio slucaj,jer sam navikao da obilno doruckujem.Da li jos uvijek osjecam simptome mononukleoze?Kada ce oni proci?Koju terapiju mi preporucujete?

Ok, tamo su stvarno jako strucni i sigurno ce utvrditi do kraja sta je u pitanju ;)

Prije 2 godine sam dobio mononukleozu.Nisam imao komplikacija i oporavio sam se brzo ali i dalje me muci stomak.Ujutro imam veoma slab apetit.Inace ne mogu da jedem opusteno kao prije bolesti.Uvijek je jelo praceno mucninom,nekad vecom a nekad manjom.Prilikom jela imam nagon za povracanje.Drugih problema nemam,zdrav sam,stolica mi je dobra,sonda nije pokazala ni jedno ostecenje digestivnog sistema.
Radio sam razne testove,ukljucujuci ultrazvuk abdomena i test pomocu sonde(za ulcere,odnosno za Helicobacter).Veoma sam zabrinut jer ne mogu da utvrdim razlog mucnine.Probao sam terapiju renisanom i controlocom ali bez efekata.
Napominjem da mi je jetra u redu.Svi parametri su mi uredu.Trcim svaki dan,treniram u teretani i ne osjecam umor.Probleme jedino imam sa jelom.
Svako jutro se budim sa blagom mucninom i veoma slabim apetitom.Kako dan odmice,mucnina prestaje i polako mi se vraca apetit.Ali ima i dana kada tek predvece mogu nesto vise od dvopeka da pojedem.To prije bolesti nije bio slucaj,jer sam navikao da obilno doruckujem.Da li jos uvijek osjecam simptome mononukleoze?Kada ce oni proci?Koju terapiju mi preporucujes?

Svako jutro se budim sa blagom mucninom i veoma slabim apetitom.Kako dan odmice,mucnina prestaje i polako mi se vraca apetit.Ali ima i dana kada tek predvece mogu nesto vise od dvopeka da pojedem.To prije bolesti nije bio slucaj,jer sam navikao da obilno doruckujem.Da li jos uvijek osjecam simptome mononukleoze?Kada ce oni proci?Koju terapiju mi preporucujes?

@mikiapodgorica
Ne bi trebalo da je mononukleoza odgovorna za te simptome koje imas sad, narocito sto kazes da je jetra u redu i da su lab. rezultati u redu. Mozda je nesto neuroloski, kad vec nije vezano za gastrointestinalni trakt, mada ovo je sad "pucanje u mraku", nagadjam bezveze. Ne bi trebalo da trazis bilo kakvu terapiju preko neta, posebno sto je prvo potrebna dijagnoza, pa tek onda terapija, a tesko neko moze da ti da dijagnozu preko neta. Forsiraj tog svog lekara da trazi razloge dok ne nadje. U krajnjem slucaju, ako se pokaze da nije nista organski, mozda bi trebalo da te pregleda i psihijatar, nije na odmet, a i nema u tome nista lose.

Pozdrav !
Imam pitanje vezano za mononukleozu.
Naime, prije nepunih 6 nedelja sam dobio prve simptome mononukleoze (uglavnom povišena temperatura u poslijepodnevnim i večernjim satima). Isprva sam išao na posao i nisam obraćao pažnju, ali onda sam se javio porodičnoj koja me nakon nekoliko dana uputila u infektivnu kliniku. Tamo su mi utvrdili mononukleozu izazvanu rijetkim citomegalo virusom. Nisam imao uvećane žlijezde, nemam ni sad.

Uglavom, ostavili su me na ležanju, bio sam 12 dana u klinici. Zadnjih 5 dana ležanja u klinici nisam imao temperaturu, i otpustili su me prije 7 dana. Vrijednosti jetrenih transaminaza prije 10-ak dana bile su 7-8 puta uvećane (AST 296; ALT 259), a nalaz od prije dva dana je daleko bolji (AST 53; ALT 108).

Međutim, po izlasku sa klinike, već sutradan mi se vratila temperatura u većernjim satima (oko 37,3-37,5), i evo imam je već 5 dana.
Zaista se pridržavam uputa doktora: mirujem kod kuće, ležim, ne izlazim vani, pridržavam se jetrene dijete, pijem čajeve i surutku, jedem voće.

Napomena: imam 35 godina, posao mi je malo stresan, nisam neki neotporan, uvijek sam se dobro hranio, u zadnje vrijeme išao 2-3 puta sedmično na rekreaciju.

Moje pitanje je koliko dugo ova temperatura može da potraje, već počinje da me nervira?

Pozdrav!

Upoznao sam jednu devojku koja je prelezala mononukleozu pre 8 godina. Medjutim povremeno joj opadne imunitet jer drzi stalno neke bezveze dijete. Mozda je vec bilo ovog pitanja ranije ali ja nisam uspeo da nadjem. Sta ustvari znaci kada se kaze da osobe koji preleze mononukleozu povremeno mogu biti kliconose? Kada i pod kojim uslovima? Da li mogu izostati simptomi (recimo zbog stecenog imuniteta) a da osoba svakako bude infektivna?
Hvala :)

Pre svega hvala Rendzeru na odgovoru, posto vidim da je ova tema neaktivna vec neko vreme. Ono sto sam pitao nije ustvari kako :) Pretpostavljam da pljuvackom, sekretom iz nosta ... Jednom reci kapljicno. Ono sto sam ustvari pitao je kako prepoznati da li je neko sada infektivan? Koji su simptomi? Recimo: bude umoran, "lenj", trom, kijavicav ... Itd. A ono sto je mozda vaznije pitanje sta dovodi do toga da neko ponovo postane kliconosa? Kao sto sam napisao prethodno devojka je prelezala mono pre 8 godina.
Hvala! :)

Back