Mononukleoza

• Začetnik teme Začetnik teme brzo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
dr:
To se zove bolest poljupca zato sto se javlja kod mladih ali je u sustini kapljicna infekcija, kao i svaka druga.
Ajde lepo se smiri, ne paranoisi i ne opterecuj se glupostima.
I kao sto sam vec rekla do 2 meseca moze biti inkubacija, najcesce bolest pocinje pod klinickom slikom gripa, angine i to je to.
Bez ljutnje, preterujes i to mnogo!

Jedno pitanje samo, da li je osoba zarazna u periodu inkubacije (za mononukleozu)? Odnosno da li je osoba zarazna odmah nakon što je pokupila virus a još nema simptome?

Unapred hvala,
Pozdrav

OK, hvala na odgovoru. Evo konkretnog primera, ako sam juče došao u kontakt sa virusom (recimo pijući iz iste čaše sa drugom koji je ima), da li ću danas moći da je prenesem trećoj osobi recimo poljupcem?

pa s obzirom da prvo inficirla celije epitela zdrela i creva, nije nemoguce da vrlo brzo posle inficiranja mozes i da preneses, dok je jos da kazem loklano u zdrelu, dok jos nije stigo do b limfocita i limfnih cvorova :think:
vidis ovo sto ti pitas nema u knjigama i sajtovima koje sam ja citala, sto ne znaci da negde nema odgovora

pa s obzirom da prvo inficirla celije epitela zdrela i creva, nije nemoguce da vrlo brzo posle inficiranja mozes i da preneses, dok je jos da kazem loklano u zdrelu, dok jos nije stigo do b limfocita i limfnih cvorova :think:
vidis ovo sto ti pitas nema u knjigama i sajtovima koje sam ja citala, sto ne znaci da negde nema odgovora

Ja sam pronašao na nekoliko mesta da može da se prenese neposredno pre dobijanja simptoma, znači na kraju inkubacije. Ne zna se tačno koji je to period:

http://www.brown.edu/Student_Services/Health_Services/docs/mono.pdf

pa da, to znamo, al ovo konkretno tvoje pitanje ne znam da ima igde, to sa virusima je uvek malo ovako onako, sve se to jos testira i otkriva svakodnevno nesto novo...ti pitas u dan, a tesko da to negde pise, jer je dosta individualno

bitno je da onda kad saznas da imas, vise ne dovodis druge u situaciju da se zaraze ;)

zanimljivo je da sam procitala da je moguca pojava ponovnih simptoma i posle par god ako ti u tom momentu opadne imunitet, mogu se javiti blagi simtomi, tipa malaksalost, blaga temperaturica i sl..... ali nisu napisali da li tada u tom periodu mozes da zarazis nekoga :think:
ja sam je imala ko klinka, a cini mi se da mi se pojava ovih blagih simtoma pre neku god poklapa sa mogucnoscu da mi se tada malo "probudio"
ne mogu da nadjem izvor koji ce mi to detaljnije opisati, ako neko zna neka javi

Ja sam pre dva dana dobila gnojavu anginu (upalu grla). Prvo sam kinula, onda osetila da me malo boli grlo, uveče sam dobila temperaturu 39 koju nisam mogla da skinem 12 sati... padala je na 38, 37 sa nesto, ali nikad skroz. Samo na levoj strani mi se pojavilo uvecanje limfnog cvora na vratu i nisam mogla da gutam. Otišla sam kod lekara, dali su mi injekciju da mi padne malo temperatura i da mi se smanje to uvecanje. Takodje sam dobila antibiotik koji je kao zamena penicilina. Ali dali su mi da uradim analizu krvi, da provere da nije slucajno specificna bolest gnojave angine, tj. MONONUKLEOZA. Danas mi je već treći dan kako imam upalu grla, medjutim temperatura mi je pala i limfni cvor se smanjio, mogu lakse da gutam, ne boli me glava, ne osećam malaksalost, nemam limfne cvorove na preponama... Ovo je antibiotik za bakterijsko oboljenje, sto prakticno znaci da ako je mononukleoza u pitanju, ne bi mi pomogao ovaj antibiotik, jer je mononukleoza virusno oboljenje. Nisam izgubila apetit, gladna sam cesto... Ne osecam umor... A pritom, moj decko nema ovu bolest i ja nemam običaj da pijem iz nečije čaše i slično. U ponedeljak idem da vadim krv, ali se jako plašim.
ZAMOLILA BIH VAS ZA VAŠE MIŠLJENJE! DA LI NA OSNOVU OVOGA ŠTO SAM NAPISALA VI MISLITE DA JE U PITANJU MONONUKLEOZA ILI SAMO OBIČNA UPALA GRLA???
HVALA !!!

mislim da nije mono
ona je pracena manjom dugorocnom temperaturom (ima izuzetaka naravno ko i u svemu)
ocigledno je poboljsanje i to brzo nakon terapije antibioticima
cesto je pracena i gi tegobama, koje ovde ne opisujes
sve ovo me navodi da mislim da nemas mono, ali naravno mozda gresim
nisu te slali na bris grla?

idi na test ako si vec dobila uput odradi ga obavezno, tako ces najbolje znati, nemoj da ne odes

mislim da nije mono
ona je pracena manjom dugorocnom temperaturom (ima izuzetaka naravno ko i u svemu)
ocigledno je poboljsanje i to brzo nakon terapije antibioticima
cesto je pracena i gi tegobama, koje ovde ne opisujes
sve ovo me navodi da mislim da nemas mono, ali naravno mozda gresim
nisu te slali na bris grla?

idi na test ako si vec dobila uput odradi ga obavezno, tako ces najbolje znati, nemoj da ne odes
hvala puno, sada mi je malo lakse... nisu me slali na bris, a analize cu da uradim sigurno

Zdravo svima, nadam se da ce i meni neko da pomogne, makar dobrim savetom...
Mislim, da imam mononukleozu, nisam se jos testirao, ali planiram iduce nedelje, nadam se samo da cu skupiti hrabrosti. Naime, u sustini imam puno simptoma evo recimo zlezde na vratu mi pomalo iskacu, otrcao sam do doma zdravlja, kaze ma jok, ja nista ne vidim i ne osecam pod rukama, nema razloga da brines. Vratim se smiren kuci, a onda ipak vidim da se neke zile ipak se malo vide, imam takodje i nizak pritisak, gornji119/ donji64/ rad srca84 Uvek mi je bilo uredno sve 120/80 a sada... Kada se budim kao da me je neko tukao maljem celu noc, ustajem tesko i treba mi vremena i do toaleta da se doteturam, a posle sam prilicno dobar, jedem, pijem, sve ok, osim sto razmisljam po ceo dan... ali sad ono sto me najvise zabrinjava, svi vi kazete visoka temperatura, a ja evo sada merim 35.9 Svakodnevno mi varira medju 35.5 - 36.5 Imam neki subjektivan osecaj da mi se greju ramena, vrlo blagi bol vrata i glave, odmah iznad vrata i umalo da zaboravim, cuveno oteceno grlo koje me vec neboli par dana, a pre toga sam imao osecaj knedle i samo sam ispirao zalfijom ujutru i uvece i nekim cudom je proslo. (hvala Bogu)
Maksimalno izbegavam aktivnosti, zivim kao penzioner, a imam 33 godine, jer svi kazu da odmor najbolji lek za to. Sumnjam da mi se to desilo sa jednom devojkom koju sam mislio da poznajem, ona kaze da je ona ok i nema problema, a ja sam ipak malo vise izparanoisao jer jedem dobro, pijem dobro, a posto sam vec radio neke briseve kod urologa jer smo bili malo intimniji (nije bilo klasicnog s...), nadjena mi je Eserihija Koli u urinu u nekom smesnom obliku, pa se nekako nadam da to ima veze sa tim, ali urolog me je na moju zalost demantovao i kako on kaze da ja suvise dobro izgledam da bi' imao mononukleozu ili bilo sta slicno.
Nadam se da nisam previse zamorio ljude koji bi mi pomogli savetom, imam neke simtome, ali buni me temperatura, pa se nadam dobrom, ipak nekako nisam optimista, ali jos gajim nadu da samnom ipak nije nista strasno.
Zahvaljujem se unapred na odgovoru i savetima

sta je problem sto imas temperaturu oko 36?????
otkud ti ideja da imas mono ti nemas ni jedan simptom za mono

Prvo Forumu da se zahvalim sto su mi odma' objavili pitanje, a svakako i tebi jer si mi dao brz i otreznjujuc odgovor, najiskrenije HVALA!
Vidi, najvise sam se uplasio od blagog naticanja zlezda, zapravo vena na vratu, mada otrcao sam kod doktora a ona mi kaze da je sve OK
Oticicu i iduce nedelje najverovatnije da proverim to opet, tu osecam male bolove, ali nista strasno, ponekad u toko dana me i grlo malo zaboli, ali opet nista strasno, Eserihiju K. imam, u malom obliku, a da dopunim Urolog je rekao i Balantitis, tako nesto.
Kod Urologa sam se uputio jer sam sutradan osetio da mi se promenio miris glansa, radili smo neke briseve, dadoh UK i SK i sve je bilo ok, medjutim, sem toga sto mi nadjose malo Eserihije, mada, ipak, posto smo se ljubili poceo sam sumnjati na "bolest poljupca"
Kao sto rekoh:
Pritisak gornji119/ donji64/ rad srca84
Malo natecene zlezde na vratu i malo nateklo grlo (blagi bol i knedla)
Temeratura koja varira od 35.5 do 36.5 (okvirno)
Ujutru mi se malo manta u glavi, ali nakon caja i kafe sam skoro kao nov.
Dakle, da ne cuje zlo jedem, pijem, izbegavam samo slatko i gazirano, forsiram cajeve i penzionerski zivot :) (citanje politike, resavanje ukrstenih reci, popunjavanje tiketa) malo da se nasmejem na moj strah i muku.
I na kraju da dodam, to se sve "odigralo" pre nekih 40-ak dana, a svakako, ako treba jos neka informacija, pitaj i zaista sam ti zahvalan sto si mi dao otreznjujuc odgovor, jer u globalu osecam se dobro, samo sam uplasen zbog grla, vrata, dakle zbog povremenih blagih bolova u vratu i malo iznad vrata sa ledjne strane i to je odprilike sve. Hvala ti i kao sto rekoh nadam se da je sve ok, ali priznajem zabrinut sam, iskreno.

natecene zlezde na vratu i vene na vratu nisu isto
e. coli u urinu/spermi, de god nema veze sa mono
tamo de imas e.coli tamo je i lecis to ces sa lekarom
opet ti kazem ne znam otkud ti uopste ideja da imas mono

simptomi mononukleoze su povisena temp (obicno se mota 37-38) moze naravno i vise kod nekih...
cesto se kao prvi simptom javlja upala grla, tacnije angina, gnojna upala grla na koju ne deluju antibiotici (naravno jer je izaziva virus ne bakterija)
povracanje, mucnina, proliv i druge gi tegobe
uvecane limfne zlezde (vrat, ispod miske...)
uvecana jetra, uvecana slezina
vrednosti enzima jetre mogu biti poremeceni

a taj bol u vratu moze da bude i nesto banalno, lose spavanje, moze i nesto drugo, ali svakako nije mono

Eserihiju nemam u urinu, nije nadjena, nemam ni Kandidu, nije nadjena, za to cepam caj od brusnice, uve, kamilice, izbegavam gazirano slatko... (sve to koliko mogu), ako imas neki predlog kako jos da povedem racuna za Eserihiju, rado cu te saslusati,
Mucninu, proliv, povracanje, jacu temperaturu nemam, mada moja najveca nesreca je ta sto nisam lekar, pa ne razlikujem najbolje vene od zlezda, ali prijatelja sam sinoc pitao onako bezveze, nesto me zeza grlo, jel' ima nekih promena na vratu, jel se nesto uvecalo, nateklo, jel bilo sta primecujes, covek me je pitao, jesi ti pio nesto, ja nista ne vidim...
Vidis, rekao sam ti da je od tog dogadjaja proslo nekih 40-ak dana, pa me kopka dali bi do sada vec bilo nekih simptoma?
Ako nije problem poslao bih ti i privatnu poruku u vezi jos nekih informacija, hvala unapred.

nadjena mi je Eserihija Koli u urinu u nekom smesnom obliku
.......
Eserihiju K. imam, u malom obliku
kako sad kazes nemas????
mozes na pp
samo ja nisam lekar
ali mogu da ti kazem neke stvari i da ti dam predlog gde da se informises oko toga, ako hoces
mada iskreno mislim da si se si se ti "uzento" sto bi rekli za nista.....
jer prvo i osnovno nemas temperaturu!!!!!

ps: ima tema o e.coli....

mislim da je tvoj problem sto se lako uplasis za nista
prekini da meris temperaturu svakodnevno, aktiviraj se nomoj ko penzioner sto kazes da zivis, nemas nizak pritisak imas normalan
po ovome sto pises sve je u redu osim sto imas tripove u glavi....
zaboravi na toplomer i merac pritiska, izadji napolje lepo je vreme setaj, basket, fudbal sa drustvom....od tog sedenja kuci i druzenja sa toplomerom samo sebi pravis probleme...

Evo ovako, ja imam par pitanja.

Ustanovljeno je da imam mononukleozu 28 juna. U pocetku sam imao sve standardne simptome, ali sam temperaturu imao samo dva tri dana, i to 38, znaci nikad nije prelazila 38. Ubrzo su me prosli simptomi. Znaci nista vise nisam osecao, nikakav bol itd, imao sam snage za bilo sta.. Meni su lekari rekli da smem da izlazim napolje i to, sa laganim setnjama.. Otisao sam ubrzo na ultrazvuk i jetra nije uopste povecana, bubrezi su mi isto uredu, ali mi je slezina malo uvecana, i rekli su mi da mirujem, ali da mogu da setam, sedim napolju i to.. Proslo je od ultrazvuka jedno 10/15 dana, i nisam isao ponovo na kontrolu, ali se osecam super, i svaki dan izlazim, do duse setam, ili sedim u kaficu, tkd bez fizickih aktivnosti..Mene zanima, koliko mi treba vremena da se vrati slezina u normalu? Da li ja smem uopste da izlazim i da radim to sto radim? Na letovanje bi' trebao ici 29 ovog meseca, da li smem ici, i da li bi' se smeo kupati, i plivati, naravno polako i to, bez skakanja.. i zanima me, nisam mogao naci odgovor, da li smem da pusim, proslo je 22/3 dana.. I kada bih smeo poceti da pijem alkohol? i napominjem, jetra mi nije uopste uvecana.. Pozdrav

Molim vas za pomoc. Ustanovili su da imam mononukleozu i to juce, prenela mi je devojka, e sad jetra mi je normalna, tj transiminaze GOT su mi 26 od 5-35 GPT transiminaze su mi 38 5-40. Nemam temperaturu, izgubio sam apetit, 3 dana ne jedem i to uglavnom zbog bolova u grlu UZASNO me boli ne mogu pljuvacku da progutam, budim se najmanje 10 puta preko noci na svakih sat vremena kako bih jednom progutao sekret koji mi se nakupio. Molim vas pomozite mi sta da pijem za grlo, pijem aciklir i tantum verde sprej

proci ce samo kada se organizam izbori, obicno traje nedelju dana gore dole, nema bas striknog pravila, mislim na anginu
znam uzasno boli smeta katastrofa
da jedes moras jedi na silu barem supice keksice vockice i sl

aciklir? da ne mislis na aciklovir?

Back