Монархија или република

У случају реферндума Ваш поступак би био:

• Гласам за монархију

• Гласам за републику

• Не бих изашао на референдум

• Ако мој глас буде одлучивао гласам за монархију

• Ако мој глас буде одлучивао гласам за републику

• Зависи ко ће бити монарх

• Само уколико то буде била профана монархија

• За ребулику, јер сам против наглих промена у друштву

• За сада немам изграђен став

• Равнодушан сам по овом питању

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Не можеш доводити убиство са уставношћу. Није ту проблем оправданост, него се не може оправданост за неке поступке доводити у везу са уставношћу. Устав не прописује такве норме, као што је оправданост или сл. Не мешај законе, морал и устав.
Oni su pomiješani htjeli mi to ili ne.
U pitanju jeste i moralna dilema, ali ima tu i više od toga.
Ako monarh svojim postupcima ruši konstantno Ustav, onda je njegovo ubistvo odbrana tog istog Ustava.
Једно је антички, средњовековни, апсолутистички монарх, који сву власт држи у својим рукама и у себи сједињује и законодавну и извршну и судску власт; а друго је монарх данас.
Pa zato ja i ne vidi njegov smisao.
Хајде, кажи какав је то аргумент који ће ме убедити да република данас јесте боља од уставне парламентарне монархије.
Pa rekao sam Ti, bolja je zato što
"... je kompatibilnija sa republikom.
A ona je to zato što su načelo izbornosti i načelo promjenljivosti dva fundamentalna principa demokratije .
Postojanje na vrhu države dvonožnog plavokrvnog autoriteta, koji nije podložan uticaju ova dva principa, stalna je potencijalna opasnost za demokratiju.
U ruke jednog čovjeka, koji nikom ne odgovara i koje nesmjenjiv daju se, nema veze kolike ingerencije, jer ingerencije su ingerencije.
Izbacivanjem predsjednika i dovođenjem kralja nestaje i onaj balans između dva segmenta izvršne vlasti, a i uopšte između svih modaliteta vlasti. On nestaje zato što taj segment, za razliku od onih ostalih, predstavlja ličnost koja se ne bira i koja nije ni za šta odgovorna
."

''A ona je to zato što su načelo izbornosti i načelo promjenljivosti dva fundamentalna principa demokratije . ''

Смењују се премијер и влада који управљају земљом и имају извршну власт, па тако они одлучују о животу тих истих грађана који су их бирали.

''Postojanje na vrhu države dvonožnog plavokrvnog autoriteta, koji nije podložan uticaju ova dva principa, stalna je potencijalna opasnost za demokratiju.''

И те како је подложан утицају...

''U ruke jednog čovjeka, koji nikom ne odgovara i koje nesmjenjiv daju se, nema veze kolike ingerencije, jer ingerencije su ingerencije.''

:shock:

Izbacivanjem predsjednika i dovođenjem kralja nestaje i onaj balans između dva segmenta izvršne vlasti, a i uopšte između svih modaliteta vlasti. On nestaje zato što taj segment, za razliku od onih ostalih, predstavlja ličnost koja se ne bira i koja nije ni za šta odgovorna."

Какав је баланс између председника и премијера који су из исте партије??

Izbacivanjem predsjednika i dovođenjem kralja nestaje i onaj balans između dva segmenta izvršne vlasti, a i uopšte između svih modaliteta vlasti. On nestaje zato što taj segment, za razliku od onih ostalih, predstavlja ličnost koja se ne bira i koja nije ni za šta odgovorna[/I]."

Argument koji izgleda prihvatljiv, ali nije ništa bolje ni ako predsednik nešto zabrlja, malo ih je u zadnjih 100 godina baš odgovaralo za svoje postupke!? Svaka čast Crnom Slobi:D

Смењују се премијер и влада који управљају земљом и имају извршну власт, па тако они одлучују о животу тих истих грађана који су их бирали.
Da ali i kralj posjeduje izvršnu vlast, a on je nesmjenjiv i za razliku od premijera i vlade, a i za razliku od zakonodavne i sudske vlasti.
И те како је подложан утицају...
Kako je to vladar podložan principima izbornosti i promjenljivosti?
''U ruke jednog čovjeka, koji nikom ne odgovara i koje nesmjenjiv daju se, nema veze kolike ingerencije, jer ingerencije su ingerencije.''

:shock:
Kome on to odgovara?
Какав је баланс између председника и премијера који су из исте партије??
A kakav balans je postojao između kralja Aleksandra i vlade dvorskih radikala i demokrata?

Какву извршну власт поседује белгијски краљ или британска краљица?

Подложан је утицају. Наравно, не смењивости, јер то онда није монархија с наследношћу власти, али је подложан утицају народа.

Немој да се враћамо у прошлост и поредимо Александра Обреновића или Карађорђевића... Говоримо о садашњости.

П.С Можемо овако бесконачно. За монархију као такву, неки су за неки против. Нема разлога више се расправљати. Ни ја ни ти нећемо одустати од својих убеђења.
Они неодлучни имају и једне и друге ставове, па нек изволе да се одлуче....

Преседника Немачке бирају грађани Немачке :? И нико живи не зна како се зове преседник дотичне републике.

Није за нас република. Свака част садашњем председнику.... чак ни он нема ништа против монархије...

Када нам буду већ једном дозлогрдили ови избори (обавезно буде два круга) онда ће се и расписати референдум?

То изјашњавање грађана ће бити, у то сам сигуран, 100% позитивно ако већина политичких партије буду подржале ту идеју. За сада се само радикали и социјалисти "праве паметним". Остале странке колико је мени познато немају ништа против Србије као уставне парламентарне монархије.

Преседника Немачке бирају грађани Немачке :? И нико живи не зна како се зове преседник дотичне републике.

Није за нас република. Свака част садашњем председнику.... чак ни он нема ништа против монархије...

Када нам буду већ једном дозлогрдили ови избори (обавезно буде два круга) онда ће се и расписати референдум?

То изјашњавање грађана ће бити, у то сам сигуран, 100% позитивно ако већина политичких партије буду подржале ту идеју. За сада се само радикали и социјалисти "праве паметним". Остале странке колико је мени познато немају ништа против Србије као уставне парламентарне монархије.

Тачно - ови наши председници и "председници" - попели су свима на врх главе.

БЕЗ КРАЉА - НЕ ВАЉА !

Najbolje da zenim neke gabore sa evropskih dvorova.Dacu im samo da mi popuse tu i tamo ako se napijem inace nista vise od toga.
Nabacicu vec neku kraljicu recimo Ashley Judd tako da zadovoljim i ljubitelje zapada u Srbiji . :)

A i bas izgleda aristokratski :)

f0p8oy.jpg
Ovo ne može.

ownedcarmx8.jpg

Krauterbox, primecujem u tvojim komentarima sklonosti ka istorijskom determinizmu.
Da li bi Ti smetalo da sam sklon nekom drugom determinizmu npr. teološkom ili Ti je apsolutno svejedno koji je u pitanju?

A inače odgovor na Tvoj komentar je da indeterminista svakako nisam, ali nisam ni bezuslovni determinista, jer bi to značilo da sam fatalista.
A u vezi sa ovim mojim gore je i odgovor i na ovo Tvoje dole (jesam ovo lijepo rek'o).
Drustva se 'razvijaju' ka sve savrsenijim uredjenjima, borba protiv recidiva... pretpostavljam da nas na kraju istorijske putanje ceka komunizam?
Ne znam šta nas čeka, ali čini mi se da ako se kroz taj istorijski proces ne provlači sve veće humaniziranje svega, onda on vala i nema nekog smisla.

A jeste monarhiju smatram recidivom i rezidualnom pojavom, ali isto tako i nečim što i nije neki protivnik.
Trošiti energiju u nekoj borbi sa njom je čista "entropija".

Dakle monarh bi uglavnom bio maneken broj 1.

Da nepravednost apsolutnog nasleđa ne bi bola oči savremenoj republici, ili da bi makar žmirkali radi koristi, monarh bi morao biti extra bogat i čovek s poslovnim vezama u važnim delovima sveta. Tek time bi se moglo očekivati da će donosi korist društvu.

Ovaj naš pretendent nit je lep niti bogat ...a uticajan je tamna koliko i Baba Višnja.

Da nepravednost apsolutnog nasleđa ne bi bola oči savremenoj republici, ili da bi makar žmirkali radi koristi, monarh bi morao biti extra bogat i čovek s poslovnim vezama u važnim delovima sveta. Tek time bi se moglo očekivati da će donosi korist društvu.

Ovaj naš pretendent nit je lep niti bogat ...a uticajan je tamna koliko i Baba Višnja.

...нити је паметан, а не може бити ни претендент на српски престо, пошто је његов отац отишао
са југословенског престола.

Јест', мало сутра, а ови други монарси СЕ УБИШЕ ОД ЛЕПОТЕ И МАНЕКЕНСТВА...осим тога одакле ти знаш да престолонаследник НИЈЕ
богат, имаш увид у његове рачуне или...кхм...

Јест', мало сутра, а ови други монарси СЕ УБИШЕ ОД ЛЕПОТЕ И МАНЕКЕНСТВА...осим тога одакле ти знаш да престолонаследник НИЈЕ
богат, имаш увид у његове рачуне или...кхм...
Nemam uvid svakako, ali mislim da je bilo govora u medijima o njegovom "slabom" imovinskom stanju.
Po meni, morao bi biti značajno bogat, da bi kao monarh, dakle kao prvi domaćin Srbije mogao i da se češće "isprsi" donacijama u korist razvoja zemlje. Konačno, zašto ne bi tako postupao ako je vlasnik prava na predstavljanje "njegove" zamlje ?!

Strela reče, da je u nekom domu staraca išao za novu godinu i poklanjao slike svoje porodice ??? Mislim ...

Ako spomeneš akcije dobrotvornih fondova u kojima kraljevska porodice učestvuje - to može i mnogo drugih ljudi koji ne moraju biti poreklom aristokrate.

Bitan je kvantitativan i kvalitativan njegov doprinos, kad već ima ekskluzivno pravo ...

Back