Monahinja

"А значи, да свака жена кроз веру, љубав Божију може начи и спознати Исуса Христа кроз мушкарца, ..."

Мислила сам најпре да ништа не коментаришем, но ова реченица ми пара очи.
По мом скромном поимању вере, ово ми нема смисла, познајем горе наведену реченицу, само је не доживљавам тако.
Зашто би жена, или боље како, спознала Исуса кроз мушкарца или човека ( при чему ценим да под човек овде опет мислиш на мушкарца не под људсо биће - Човек )?
Мислим да смо најближе спознаји познавајући сами себе? или сам погрешно протумачила...
Жена сам, и не треба ми нико да нађем своје место под сунцем, тачније, нико ми га не може наћи осим мене саме.
Мало понижавајуће тумачење улоге жене у друштву ( наглашавам да при овоме нисам феминисткиња и да ми савршено као жени прија ако се и осећам као жена ).
Вера и спознаја су за мене много веће од поделе на мушко - женско. Поделу на Човека и "човека" већ поштујем.И у свом писању под реч човек подразумевам увек људску врсту, свеукупну.

Е сад, кад сам већ заглибила у тему, да додам нешто и на саму тему. :), одлазак у манастир не сме да буде бег и тражење решења за сопствено незадовољство
или тражење решења за опстанком, требало би да буде из чисте вере и убеђења.Требало би добро упознати најпре себе.Мислим да зато управо и постоји искушенички период који је од особе до особе различит, дакле, опет се враћам на оно што ми је и заголицало прсте. :kpozdrav:

"А значи, да свака жена кроз веру, љубав Божију може начи и спознати Исуса Христа кроз мушкарца, ..."

По мом скромном поимању вере, ово ми нема смисла, познајем горе наведену реченицу, само је не доживљавам тако.
Зашто би жена, или боље како, спознала Исуса кроз мушкарца или човека ( при чему ценим да под човек овде опет мислиш на мушкарца не под људсо биће - Човек )?
Мислим да смо најближе спознаји познавајући сами себе? или сам погрешно протумачила...
Жена сам, и не треба ми нико да нађем своје место под сунцем, тачније, нико ми га не може наћи осим мене саме.
Мало понижавајуће тумачење улоге жене у друштву ( наглашавам да при овоме нисам феминисткиња и да ми савршено као жени прија ако се и осећам као жена ).
Вера и спознаја су за мене много веће од поделе на мушко - женско. Поделу на Човека и "човека" већ поштујем.И у свом писању под реч човек подразумевам увек људску врсту, свеукупну.

Е сад, кад сам већ заглибила у тему, да додам нешто и на саму тему. :), одлазак у манастир не сме да буде бег и тражење решења за сопствено незадовољство
или тражење решења за опстанком, требало би да буде из чисте вере и убеђења.Требало би добро упознати најпре себе.Мислим да зато управо и постоји искушенички период који је од особе до особе различит, дакле, опет се враћам на оно што ми је и заголицало прсте. :kpozdrav:

"Жено, знаш ли где ти је место".

Ова промисао Божија треба да сваку жену замисли, усмери је на Путеве Божије, ка Откровењу, да би пронашла Христа. Неможе се одупирати а тврдити да си на правом путу...

Да ли жене носе Часни Крст, Христов?

НЕ!

Жене неносе Крст, Часни Крст носе мушкарци, и за жене.

То што ти неможеш да прихватиш ИСТИНУ, свој статус сматраш узвишенијим, другачијим, не разумевајући Промисао Божију, удаљује те од Христа, и од саме спознаје својих вредности.
Човек и жена су физички два Бића, која кроз Промисао Божију спајају се у једно тело, и имају заједничког Духа. Човек, мушкарац, као носиоц Часног Крста, у којем живи Исус Христ, и Христ у њему, јесте оличење ЉУБАВИ Мајке Божије, Пресвете Дјеве Марије, која је изнад нас свију, те се кроз жену као човечије Биће одликује Света Марија, као Божанство, и која својим присуством у жени (мајчинством) јесте део мушкарца, ако се сједини са њим, са Њеним Сином, Исусом Христом, и тако долази до спознаје Исуса Христа код жена.

Неможе жена која живи међу светом, у реали, себе равнати са Монахињама, које су примиле Завет Божији, кроз Цркву, и које имају спознају Исуса Христа кроз законе Божије и Црквене, које су свој живот посветиле Богу у правом смислу, бити исто са цивилним женама.
Жене, у цивилству, грађанству, могу достичи ниво Светица, али зна се како и кад. :)

Значи, да жене по вољи Божијој, а део мушкарца, да би спознале Исуса Христа, морају да кроз спознају мушкарца као човека на земљи, реално физичко Биће, јер си и ти и друге жене физичка Бића, споје се са њим, кроз духовно и физичко спајање, да би се ОДВИЈАЛА ЉУБАВ БОЖИЈА...

Овде се треба препознати статус жене, да је узвишенији од мушког, а уједно равноправан, те свака тежња жена да буду "екстра" признате као жене је јерес и секташење, а таквих женских секти имамо много данас, као легалне институције...

Очигледно да ти не желиш чак ни оно најреалније физичко признати, што и сама кажеш, да не признајеш физичку поделу мушкарца и жене. Па зар си ти у телу мушкарца, физички, као једно биће???

Треба разумети, да физики смо два тела, а не једно.

Пази мало на своје мисли, а више загледај у своје срце и душу... :)

"ИСПУЊЕЊЕ ЗАКОНА ЉУБАВИ"

ПС

Свака Жена, има завет од Бога, и "свог Христа", иначе се не би ни родила. :)

Poslednja izmena:
da sam skupljala postove cuvala bi prethodne naloge i dosada bi ih imala na hiljade

a o reputaciji ovdje mislim da je to jedna najobicnija sprdnja koja ne znaci nista aman nista jer se u vecini slucajeva djeli cisto reda radi z:((
da se ja pitam to bi trajno ukinula na forumima
toliko o tome
Ma nije tebi tako loše u životu. Šta ćeš u menastiru,sedi tu i uživaj.:cvet:

Ako se i osecas kao zena, onda se pridrzavaja Bozije, a ne ljudske filozofije.
Postanje 1 27 I stvori Bog čoveka po obličju svom, po obličju Božjem stvori ga; muško i žensko stvori ih.

28 I blagoslovi ih Bog, i reče im Bog: Rađajte se i množite se, i napunite zemlju, i vladajte njom, i budite gospodari od riba morskih i od ptica nebeskih i od svih zveri što se miče po zemlji.

cula sam da u jednom manastiru blizu mene ima jedna monahinja koja ima sina vec, odraslog covjeka, i to kod nas nije nikakva tajna u vezi nje
pa me zanima da li moze zena koja ima brak i djecu da se zamonasi
meni zivot koji zivim ne odgovara, ne zelim ga a nemam kud pa mi pad na pamet da bi mogla u neki manastir otici, jer drugog spas nemam

izvinjavam se moderatorim ako postoji vec ovakva tema nek i ovo moje spoje tamo, samo nek ne brisu, treba mi savjet, molim vas

Moze, zasto ne bi moglo? Mama moje drugarice jos dok smo bile u srednjoj skoli se zamonasila, mada je ostala van manastira da bi radila i zaradjivala za to dete i majku, posle se udala pa pretpostavljam da je odstupila od monastva.

Samo, pitanje je motiva zasto otici bas u manastir, zivotni problemi se ne resavaju tako (ako je zbog toga).

Ali ako od pocetka volis veru i naklonjena si joj, smiruje te i nalazis se u njoj dugo vremena ili od mladosti, onda zasto da ne ako su se sada (napokon) stekli uslovi.

Ali tamo postoje provere i zato si iskusenik neko vreme (oko godinu dana ili kako odrede), pa ako prodjes kroz taj "test", tek onda dolazi do zamonasenja.

Dakle, znaju i oni tamo da ne dolaze svi iz uverenja i vere, vec bas zato sto beze od problema, a ispostavi se na kraju da to za njih nije ni bilo. Ipak, odluka je na tebi.

Poslednja izmena:
ja se osjecam jako lose

Zamislite da ste u koncentracionom logoru i da Vam drugi zatvorenik upućuje reči ohrabrenja...

Psa 37:10 Još malo, pa neće biti bezbožnika; pogledaćeš na mesto njegovo, a njega nema.
Psa 37:11 A smerni će naslediti zemlju, i naslađivaće se množinom mira.

... još malo pa će se sve ovo zlo završiti i neće ga više biti.

Rev 21:4 I Bog će otrti svaku suzu od očiju njihovih, i smrti neće biti više, ni plača, ni vike, ni bolesti neće biti više; jer prvo prođe.
Rev 21:5 I reče Onaj što seđaše na prestolu: Evo sve novo tvorim. I reče mi: Napiši, jer su ove reči istinite i verne.
Rev 21:6 I reče mi: Svrši se. Ja sam Alfa i Omega, Početak i Svršetak. Ja ću žednome dati iz izvora vode žive za badava.
Rev 21:7 Koji pobedi, dobiće sve, i biću mu Bog, i on će biti moj sin.
Rev 21:8 A strašljivima i nevernima i poganima i krvnicima, i kurvarima, i vračarima, i idolopoklonicima, i svima lažama, njima je deo u jezeru što gori ognjem i sumporom; koje je smrt druga.

Nama sada ostaje da pobedimo u ovoj borbi na život ili smrt.

Pobeda se sastoji u prihvatanju Isusa Hrista i odricanju principa sebičnosti.

Mar 8:34 Potom pozva k sebi narod zajedno sa svojim učenicima pa im reče: "Ko hoće da ide za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka uzme svoj krst i pođe za mnom.
Mar 8:35 Jer, ko hoće da spase svoj život, izgubiće ga; a ko izgubi svoj život radi mene i evanđelja, spašće ga.
Mar 8:36 Šta vredi čoveku da dobije ceo svet, a svom životu naudi?
Mar 8:37 Šta čovek može dati u zamenu za svoj život?
Mar 8:38 Ko se u ovom preljubničkom i grešnom naraštaju postidi mene i mojih reči, i njega će se postideti Sin čovečiji kada dođe u slavi svoga Oca sa svetim anđelima.

Ovo je neobično!
Crkva ne priznaje građanski brak - tretira te da živiš u grehu ako nisi venčana u crkvi. Takođe ne dozvoljava razvod crkvenog braka. Kakav se onda razvod može tražiti?

Zavisi kakve su želje.
Ne znam ne mogu da tvrdim i da garantujem.
to je bilo vrlo davno kad sam pričala sa tom monahinjom,možda sam ja i pogrešno zapamtila...
al da se vrkveni brakovi razvode...razvode se i to znam..

Ne znam, ne mog

Ne znam ne mogu da tvrdim i da garantujem.
to je bilo vrlo davno kad sam pričala sa tom monahinjom,možda sam ja i pogrešno zapamtila...
al da se vrkveni brakovi razvode...razvode se i to znam..

Ne znam, ne mog
I crkveni brakovi se razvode kod pravoslavaca.
Zanimljivo je da se nekada razvode i po službenoj dužnosti.

Ovo je neobično!
Crkva ne priznaje građanski brak - tretira te da živiš u grehu ako nisi venčana u crkvi. Takođe ne dozvoljava razvod crkvenog braka. Kakav se onda razvod može tražiti?

Da bi se sklopio crkveni brak prvo se mora sklopiti gradjanski tj. u opštini brak.
Isto tako da bi crkva razvela neki brak prvo mora da se taj brak razvede sudski.Za razvod braka zaključenog u crkvi prema kanonskom pravu, potrebno je da supružnici, ili jedan od njih, preko parohijskog sveštenika upute zahtev crkvenom sudu svoje eparhije. Konačnu odluku donosi nadležni vladika.

Za razvod braka zaključenog u crkvi prema kanonskom pravu, potrebno je da supružnici, ili jedan od njih, preko parohijskog sveštenika upute zahtev crkvenom sudu svoje eparhije
Za koje su mi jos 2010 god trazili da platim samo neku taksu od 2.000 din.
I naravno, nikad se nisam crkveno razveo bas me briga. Mislim, i tad me je bas bilo briga nego mi je trebalo da podnesem da se vencam ponovo za iseljenje za Kanadu. Oni priznaju i crkveni brak kad da se vencas sa njihovom drzavljankom

Back