Mojih ruku delo

• Začetnik teme Začetnik teme moler
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
kao mali sam voleo crtati aute,ovo je nesto obicnom olovkom,staro 10-ak godina. ne secam se kad sam zadnji put nacrtao neki,ali nisam zaboravio.

Picture 001.jpg
Picture 002.jpg
Picture 003.jpg

Zdravo! Evo da vam pokažem i šta sam radio proteklih nekoliko mjeseci u pustinji UA Emirata, intenzivno od aprila do sada.
(Očito se radi o skulpturi kamile... :)... 4.5 m visine sa 8 metara dužine i 3.2 km rukom oblikovanog željeza. U video klipu se vidi završni dio; lakiranje.)

fabb4cd3-d68e-4c68-8f9f-b52c947060e7_zps-1.jpg

a154a5ca-1b5c-471c-856f-6728e868bf23_zps-1.jpg

.
.
.
.
.

Poslednja izmena:
fenomenalna je!

(prvo glupo pitanje koje mi je palo na pamet je...pa jel se usija to gvozdje na tim temperaturama, kako radis?)

Tijelo, zajedno sa glavom sam uradio u radionici, onda smo dovezli kamion sa dizalicom, izvukli skulpturu napolje i postavili je na određenu visinu (na postolje) kolika je bila neophodna da bi se dodale noge. Tako sam morao jer radionica nije namijenjena za tako velike skulpture. Onda sam, zajedno sa pomagačima radio isključivo noću (2 mjeseca), pod jakim svjetlima, jer su dnevne tempreature bile 45, 46 stepeni Celziusa u prosjeku. Čak i najniže temperature noću su bile 33 stepena, ali uz pomoć velikih ventilatora nije bilo problema. Zadnju fazu, skidanje rđe, poliširanje i lakiranje smo odradili zadnjih 7 dana po danu, ali i temperature su niže, mada ne tako niske... maksimalna temperatura je trenutno od 37-39 stepeni. Juče je završena. :) Olakšanje.

A gvožđe se zagrije, da, ali da bi se usijalo potrebna je veoma visoka tempreatura ...

Da, ideja, dizajn, izvođenje 100% moji. Nije rađena namjenski ni za kakav specifični prostor ali sam imao u vidu kako će da izgleda u otvorenom prostoru, napolju, a da pri tom ne izgubi monumentalnost. Ovo je samo jedna od verzija koju namjeravam da napravim. Ideja za ovu verzijuje je očita; želio sam skulpturu sa dvostrukim efektom. Jedan efekat je linearni, 3D crtež u prostoru a drugi efekat je oblik, volumen, forma koja tek dobija svoj izraz pod noćnim svjetlom. Ovdje sam u Emiratima već 11 mjeseci a u kooperaciji sa jednim čovjekom, Emiraćaninom, koji dovodi umjetnike iz svijeta i finansira nas. Umjetnici obično dolaze na mjesec dana ali u mom slučaju je u pitanju, tako smo ga nazvali, 'projekat', te sam ovdje na neodređeno vrijeme. Skulptura će biti izložena na Abu Dhabi Internacionalnom Art Fair-u u Novembru ove godine.

(Prošlog mjeseca je u istoj organizaciji bila i radila jedna djevojka iz Srbije. Vratila se u Srbiju početkom ovog mjeseca. Ukoliko je neko zainteresovan da provede mjesec dana u Abu Dhabiu ili u pustinji gdje sam ja izabrao da budem, u oazi u kojoj je sagrađen namjenski komplex sa sobama za umjetnike, bazenom za plivanje, galerijskim prostorom i radionicama... možete se raspitati za uslove...evo vam ime: Art Hub Abu Dhabi. Ako i dalje budete zainteresovani detalje vam mogu ja dati koje za sigurno nećete dobiti od njih... mogu vam objesniti sve što umjetnika treba da intertesuje... informacije iz prve ruke... :))

Super!

"Tijelo, zajedno sa glavom sam uradio u radionici, onda smo dovezli kamion"...
Kako su savijane, pripremane šipke, žice, mašinski i na kakvim mašinama?

Hajd snimi par fotki istih u radionici / radionicu...

"Da, ideja, dizajn, izvođenje 100% moji."

Takođe, bilo bi interesantno da nam pokažeš skice, crteže skulpture?

Poslednja izmena:
Svaki dio je savijen rukom, čekićem, na nakovnju i alatima koje sam ja sam napravio da s njima ručno savijam metal.
Radionica nije namjenjena da se u njoj rade skulpture ovakve veličine ali meni to nije smetalo. Odradio sam unutar šta sam mogao a ostatak napolju. To se moglo izvesti zato što ovdje kiša skoro pa ne pada. Za 11 mjeseci koliko sam u UAE kiša je pala samo jednom... i to veoma malo...
Crteže ti ne mogu pokazati jer ih nema. Sve je napravljeno direktno iz glave...intuitivno.

Malo čudno da nemaš ni jednu sliku iz, kako kažeš radionice, dakle početak radova, i sam se bavim skulpturama (vidi na ovoj stranici)
Sve sam dokumentovao fotografijama, hronološki, skicama i po etapama od početka do kraja, za svaku imam mnoštvo fotografija, istina, sa par mega pixela
ali vrhunske kvalite, mi u švabiji smo siromasi u odnosu na Emirate... Pa me stvarno čudi da su tako loše fotke kao da je snimano (kamerom obskurom...

Malo čudno da nemaš ni jednu sliku iz, kako kažeš radionice, dakle početak radova, i sam se bavim skulpturama (vidi na ovoj stranici)
Sve sam dokumentovao fotografijama, hronološki, skicama i po etapama od početka do kraja, za svaku imam mnoštvo fotografija, istina, sa par mega pixela
ali vrhunske kvalite, mi u švabiji smo siromasi u odnosu na Emirate... Pa me stvarno čudi da su tako loše fotke kao da je snimano (kamerom obskurom...

Snimano je telefonom... hahahaha.. i nije uopšte važno. Važno je šta je ostalo da se vidi kao završetak rada, dakle djelo koje se radilo.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back