Moji slavski kolači :)

attachment.php

Prelepi su vam kolači.
Možete li mi reći, te ukrase, da li su od istog testa i da li stavljjate odmah na kolač kada ga zamesite ili kada se već malo ispeče ? I čime ih zalepite ?

Evo ja da kazem svoje iskustvo: ja ukrase pravim od brasna i gustina(1:1) , vode i soli, testo srednje cvrstine, ...dok zamesen kolac narasta, ja pravim figurice, premesim testo, stavim ga u tepsiju i dok tu narasta ja lepim figurice (gustin sa malo vode) i dok poredjam sve figurice kolac je vec narastao i spreman za pecenje. Nikada mi ni jedan ukras nije spao...

Ima li neko pravilo, sta bi od ukrasa trebalo staviti ?
Ja se javljam sa "malim" zakašnjenjem :rumenko:
Slavski kolač kod moje babe je bio običan "kolač", znači pogača od testa, više slatka nego slana (mada mislim da je to stvar ukusa i odluke same domaćice), bez dodatni ukrasa, samo lepo oblikovana sa pleteicama ili bez.
Kada su slave počele masovnije da se slave i svi odjednom postali veliki pravoslavci prepuni znanja i teoretisanja o svemu i svačemu - malo me je to nerviralo pa se nisam ni uključivala.
Kada sam dobila porudžbinu za slavski kolač, najpre sam bila iznenađena (stvarno nisam znala da se to i poručuje), pa sam se zainteresovala i pokušala da dobijem odgovor na pitanje kako taj kolač stvarno treba da izgleda... Odgovori su bili razni, kao i sve o čemu krenete da se raspitujete... i svako veruje da najbolje zna i da baš tako treba.
Nekakko mi se učinilo najkompetentnije ono što piše na sajtu pravoslavlje (http://www.pravoslavlje.net/index.php?title=Крсна_слава):
Изглед самог колача зависи од умешности домаћице. Колач се прави у облику округлог хлеба. Оно што је важно је да колач буде прекрштен, тј. да има шару у облику крста и да буде опточен венцем од уплетених плетеница који се нарежу малим ножем. Украс самог колача не може се правити од киселог теста, па треба замесити посно тесто без јаја и млека, па се таквим тестом праве украси по колачу. Од теста се прави све оно што се жели у кући: птице, које представљају здравље и весеље; грозд да би виноград добро родио; буренце да би у кући свега било у изобиљу, а најважнији је украс поскурица (печат) са знаком Ис-Хс-Ни-Ка. Сваки украс на колачу има своје место и значење. Цео колач се премаже жуманцетом, а украс се оставља белим. Колач се ставља у пећницу и пажљиво пече. Добро испечен колач извади се из пећнице и калупа, расхлади и однесе на место.

Back