Mogu li anđeli grešiti?

tetragramaton

Iskusan
Banovan
Poruka
5.837
Malo razmatranje o anđelima, to su : duhovna bića, koji nose Božije Ime, sredstva kroz koja Božiji duh radi da izvrši Njegovu volju, u skladu s Njegovim karakterom i namerom i time Ga objavljuju.
"Anđeli njegovi, koji ste silni krijepošću izvršujete riječ njegovu slušajući glas riječi njegove" (Ps.103:20).
Međutim kad se pojavljuju na zemlji oni se pojavljuju u fizičkom obliku:
-Anđeli su došli Abrahamu da mu kažu Božije reči ; oni su opisani kao "tri čoveka", koje je Abraham u početku tretirao kao ljudska bića, pošto im je takva bila pojava: "Da vam donesem malo vode i operite noge, te se naslonite malo pod ovijem drvetom" (1.Moj.18:4).
"Gostoljublja ne zaboravljajte: njime neki (pr. Abraham i Lot), i ne znajući, ugostiše anđele" (Jev.13:2).

-Jakob se svu noć rvao sa nepoznatim čovekom (1.Moj.32:24), za kojeg nam se kasnije kaže da je anđeo (Os.12:4).

Dakle oni liče na ljude, toliko da ih ne možemo razlikovati. Ali oni imaju jednu prednost, a to je da su besmrtni.
Pošto su anđeli Božije prirode, oni ne mogu umreti. Budući da greh donosi smrt. Sledi da oni ne mogu ni grešiti. Izvorna grčka i hebrejska reč, prevedene 'anđeo' znače 'glasnik'; anđeli su glasnici ili sluge Bogu, pokorni Njemu, stoga je nemoguće razmišljati o njima da su grešni. Samo je ljudima data slobodna volja, nju ađeli ne poseduju. Oni su neka vrsta robota koji doslovno izvtšavaju Božije naloge. Ima ih više vrsta, od običnih prašinara, preko podoficira, oficira, generala itd... Organizovani su po vojnom režimu, jer je prvi među arhanđelima Mihajlo (što znači - on je kao Bog), on vodi celokupnu nebesku armiju.
Pravoslavlje kaže o njemu:
" Први међу архангелима је Архангел Михаило (што значи - ко је као Бог), који је први ступио у борбу са злим духом и Деницу збацио с неба. Од тог доба Архангел Михаило непрестано се бори за славу Божју и зато се он на икони и представља као борац - војвода, са мачем или копљем у руци, а народно веровање сматра да он долази и узима људске душе, кад је коме куцнуо час.Сви духови су у почетку били добри, али се један, по имену Деница, погорди, занешен великом моћи коју му Бог даде, па се отпади од Бога, поста непослушан, поче да чини разна зла и окупи око себе велико друштво и створи ћитаво невидљиво духовно царство.
Тако се духови поделише на добре и зле: на анђеле и демоне. Анђео је грчка реч и значи весник, а демон значи пакосник."

Međutim, pošto je nama poznato iz Biblije da su ljudi postali smrtni zato što su učinili greh, ako je anđeo počinio greh onda i on MORA POSTATI SMRTAN. Nadalje, da bi neko mogao činiti nešto protivno Božijoj volji mora imati SVOJU SLOBODNU VOLJU, a anđeli je nemaju, nju ima samo čovek.
Pitanje za forumaše: Kako je onda jedan anđeo mogao otkazati poslušnost?
Ja lično mislim da je nije ni otkazao, on i danas radi tačno ono što mu je Bog Otac zapovedio.
"Gospod na nebesima postavi prijesto svoj, i carstvo njegovo svijem vlada. Blagosiljajte Gospoda anđeli njegovi, koji ste silni krijepošću izvršujete riječ njegovu slušajući glas riječi njegove. Blagosiljajte Gospoda sve vojske njegove, sluge njegove, koje tvorite volju njegovu" (Ps.103:19,21).

"Hvalite ga, svi anđeli njegovi…vojske njegove" (Ps.148:2).

"Svi ti (anđeli) zar nisu služnički duhovi što se šalju služiti za one koji imaju baštinu spasenja?" (Jev.1:13,14).
Ponavljajući reč "svi" pokazuje da anđeli nisu podeljeni na dve grupe, jednu dobru a drugu grešnu.
A jedan dan dođoše sinovi Božji da stanu pred Gospodom, a među njih dođe i Sotona. I Gospod reče Sotoni: otkuda ideš? A Sotona odgovori Gospodu i reče: prohodih zemlju i obilazih.(Jov 1:6,7)
Ovo je dokaz da i Sotona ide redovno na brifing kod Boga da mu ovaj naredi šta će da se radi, jer njegov posao je otprilike kao posao tužioca na sudu, tako mu i ime kaže on je OPADAČ, dakle onaj koji nas optužuje bez obzira da li smo krivi ili ne, baš kao i tužilac na sudu, drugi anđeli nas brane i pravdaju (kao advokati) bili ni krivi ili ne, a Bog presuđuje. Centralna priča cele Avramovske religije je upravo suđenje posle smrti, a tamo mora biti i tužilac i advokat i sudija. :hvala:

Smesno je da andjeli nemaju slobodnu volju kad su oni visa bica od coveka...

bliska Bogu po svemu...

A kako je Andjeo Heruvim zgresio i postao Sotona

ako nema slobodnu volju :think:

Onda ne bi mogao zgresiti ...

i Bog sigurno ne bi stvorio zle andjele ... jer je BOG LJUBAV

i bilo bi suprotno njegovoj prirodi da ON stvara zlo...

Niti postoji izvestaj o tome...

Bog je stvorio Andjele kao savrsena duhovna bica sa SLOBODNOM VOLJOM...

SAVRSENSTVO podrazumeva slobodnu volju...

:aha:

Jezekilj 28:14-17 govori o Sotoni – koji je bio ANDJEO HERUVIM pre nego sto je zgresio.

HERUVIM SI ZASTITNIK TI BIO, rasirenih krila; postavio te bejah, i ti bese na svetoj Bozjoj gori, usred sjajnog hodio si kamenja.

Savrsen si na putevima svojim bio od dana kada se rodi, dokle bezakonje na tebi se ne nadje.

Velicina trgovine tvoje napuni te sile I TI ZGRESI
.

Izbacujem te s gore Bozje, i cinim da te nestane, heruvime zastitnice, usred sjajnog kamenja.

Ponese se srce tvoje
, i ti pokvari mudrost svoju sjajem svojim. Ja te na zemlju bacam…”

SAm je zloupotrebivsi slobodnu volju zgresio i tako postao Sotona Djavo... postao je zao...

Znaci svojom voljom :)

:cao:

Smesno je da andjeli nemaju slobodnu volju kad su oni visa bica od coveka...

bliska Bogu po svemu...

A kako je Andjeo Heruvim zgresio i postao Sotona

ako nema slobodnu volju :think:

Onda ne bi mogao zgresiti ...

i Bog sigurno ne bi stvorio zle andjele ... jer je BOG LJUBAV

i bilo bi suprotno njegovoj prirodi da ON stvara zlo...

Niti postoji izvestaj o tome...

Bog je stvorio Andjele kao savrsena duhovna bica sa SLOBODNOM VOLJOM...

SAVRSENSTVO podrazumeva slobodnu volju...

:aha:

Vidi imaortalka kad ja Savršeno napravim ventilator, taj ventilator mora Savršeno raditi i ne može da se kvari niti greši, ako može da se pokvari onda nije Savršen, a onda ni njegov tvorac ne bi bio savršen. Budući da je pogrešio to znači da je SAVRŠENI tvorac HTEO da on pogreši zato što je imao neku ideju, kao kad ja programiram moj ventilator da se ugasi nakon dva sata rada.
Ako je svojom voljom anđeo pogrešio protiv boga, zašto nije umro, jer svi znamo da je plata za greh smrt? :think:

Djavo je – biće, koje je Bog stvorio kao blago, dobro, svetlonosno (grčka reč “Эосфорос” i latinska “Lucifer” znače “svetlonosac”). Kao rezultat protivljenja Bogu, Božanskoj volji i Božanskom Promislu svetlonosac je otpao od Boga. Od tada, od kako se desilo otpadanje svetlonosca i jednog broja andjela od Boga, u svetu se pojavilo zlo. Njega nije stvorio Bog, već je ono bilo rezultat slobodne volje djavola i demona.
Ljudi često pitaju: zbog čega je Bog dopustio zlo? Ima li posredne Božije krivice u tome što je zlo došlo u svet? Teško je odgovoriti na to pitanje. Crkva nam predlaže učenje, koje treba da prihvatimo verom, ali koje ljudski um nije u stanju da osmisli. Jedino što se može reći u objašnjenju tog učenja je – hajde da pogledamo na sebe i rasudjujemo po sebi. Svako od nas je biće stvoreno po liku i podobiju Božijem. Mi smo toga svesni, kao što smo i svesni u čemu se sastoji naš religiozni priziv. I pored svega često se nalazimo ne na strani Boga, već na strani djavola, i pravimo svoj izbor ne u korist dobra, već u korist zla. Nešto slično se desilo i sa samim djavolom: stvoren kao dobar i svetlonosac, on je dobrovoljno izabrao zlo i postao Božiji neprijatelj.

Otpavši od Boga, djavo i demoni su postali nosioci zla. Da li to znači da se prekinula veza izmedju njih i Boga? Ne. Izmedju Boga i djavola su se očuvali lični medjusobni odnosi, koji se i danas nastavljaju. To možemo da vidimo po početnim stranicama Knjige o Jovu, gde se govori o tome da je djavo stao pred Boga zajedno sa andjelima, i Gospod mu je rekao: “Da li si obratio pažnju na slugu Mojega Jova?” (Jov.1, 8). Tim pitanjem, ako tako možemo da se izrazimo, Bog provocira djavola na neka dejstva prema Jovu. I satana kaže: “Da, zaista je Jov pravedan, veran Tebi, ali to je zato što si Ti stvorio za njega takve uslove; izmeni te uslove, i on će pasti, kao što padaju i drugi ljudi”. Gospod mu je na to odgovorio da mu predaje Jovovo telo, ali mu zabranjuje da se dotiče njegove duše. Jedni ovo smatraju kao priču, a drugi kao realan dogadjaj, ali suština je u tome da se prema Bibliji kao prvo djavo nalazi u zavisnosti od Boga i nije slobodan u svojim dejstvima, a kao drugo, on deluje samo u onim granicama koje mu Bog dozvoli.
http://www.manastir-lepavina.org/novosti/index.php/weblog/detaljnije/o_djavolu_i_demonima/

Jezekilj 28:14-17 govori o Sotoni – koji je bio ANDJEO HERUVIM pre nego sto je zgresio.

HERUVIM SI ZASTITNIK TI BIO, rasirenih krila; postavio te bejah, i ti bese na svetoj Bozjoj gori, usred sjajnog hodio si kamenja.

Savrsen si na putevima svojim bio od dana kada se rodi, dokle bezakonje na tebi se ne nadje.

.

Izbacujem te s gore Bozje, i cinim da te nestane, heruvime zastitnice, usred sjajnog kamenja.

Ponese se srce tvoje

SAm je zloupotrebivsi slobodnu volju zgresio i tako postao Sotona Djavo... postao je zao...

Ovo što ti pišeš nije priča o Sotoni nego o Tiru, gradu prestonici Fenikije koji se rugao jevrejima kad ih je napao Vavilon pa su se oni veselili tome što će oni napuniti svoje džepove, pošto su bili trgovci kao i jevreji.:bye:

Ovo što ti pišeš nije priča o Sotoni nego o Tiru, gradu prestonici Fenikije koji se rugao jevrejima kad ih je napao Vavilon pa su se oni veselili tome što će oni napuniti svoje džepove, pošto su bili trgovci kao i jevreji.:bye:

a ti Tir je bio heruvim :think:

daj anto jasno je sta je HERUVIM - to je vrsta andjela , vrhovnih...

nego mi je cudno da to ne znas :cao:

i to je samo jedan stavak iz Biblije

cela Biblija svedoci tome o cemu sam pisala...

tvoja koncepcija nema potporu u Bibliji niti logici...

nwelogicno je da andjeli nemaju slobodnu volju i da je Bog stvorio zle andjele...

to je nemoguce niti igde ima dokaza za to :cao:

Poslednja izmena:

.

Ponese se srce tvoje

Zaboravila si napisati da su oni ipak pod vlascu Boga.I da po Bibliji nista ne mogu uraditi bez bozijeg odobrenja.
Znaci kad treba odratiti prljav posao-to je njihov zadatak.
Svako ima svoju namenu.

Vidi imaortalka kad ja Savršeno napravim ventilator, taj ventilator mora Savršeno raditi i ne može da se kvari niti greši, ako može da se pokvari onda nije Savršen, a onda ni njegov tvorac ne bi bio savršen. Budući da je pogrešio to znači da je SAVRŠENI tvorac HTEO da on pogreši zato što je imao neku ideju, kao kad ja programiram moj ventilator da se ugasi nakon dva sata rada.
Ako je svojom voljom anđeo pogrešio protiv boga, zašto nije umro, jer svi znamo da je plata za greh smrt? :think:

aj malo razmisli...:think:

taj zakon je za coveka a ne za andjele...

Bog ce unistiti Sotonu i demone... eto to im je plata - unistenje...

Tvorac nije zeleo da andjel igrese... ali im je dao tu slobodu jer je to SAVRSENO

a ti ocigledno ne razumes savrsenost...

jedino je Bog apsolutno savrsen

sve sto je ON stvorio je SAVRSENO u relativnom smislu i moze da pogesi zbog slobodne volje...

Nego mi nije jasno odakle ti takve ideje koje nemaju potporu nigde :think:

Bozja rec je jasna ...

i LJUDI I ANDJELI IMAJU SLOBODNU VOLJU

a ti to ne moras prihvatiti :aha:

aj malo razmisli...:think:

taj zakon je za coveka a ne za andjele...

Bog ce unistiti Sotonu i demone... eto to im je plata - unistenje...

Tvorac nije zeleo da andjel igrese... ali im je dao tu slobodu jer je to SAVRSENO

a ti ocigledno ne razumes savrsenost...

jedino je Bog apsolutno savrsen

sve sto je ON stvorio je SAVRSENO u relativnom smislu i moze da pogesi zbog slobodne volje...

Nego mi nije jasno odakle ti takve ideje koje nemaju potporu nigde :think:

Bozja rec je jasna ...

i LJUDI I ANDJELI IMAJU SLOBODNU VOLJU

a ti to ne moras prihvatiti :aha:

Sama reč SAVRŠENO isključuje malo-savršeno, polu-savršeno 1/3 savršeno...Ili si trudna ili nisi, nema malo sam trudna.:mrgreen:
Shvati da je bog gazda, šef čitave parade, i kad on nešto pravi nema fabričke greške. Ako je ispao feleričan anđeo, to je zato što je Majstor tako planirao. :bye:

aj anto ne brukaj se ...

Andjeo je svojom voljom zgresio

A kak oonda ljudi imaju slobodnu volju a andjeli nemaju?

a i andjeli i ljudi su sgresili

ljudi svojom voljom

a andjeli kako? stvoreni da zgrese?

neki da a neki ne...

nema nikakve logike u tome sto pokusavas

poceo si da pises nebuloze... :cao:

Andjeo nije FELERICAN ako JE NAMERNO SVOJOM VOLJOM ODLUCIO DA ZGRESI... :cao:

ako je satvoren zao andjeo onda je i BOG zao po tvojoj logici

al nema logike to sto pises...

aj anto ne brukaj se ...

Andjeo je svojom voljom zgresio

A kak oonda ljudi imaju slobodnu volju a andjeli nemaju?

a i andjeli i ljudi su sgresili

ljudi svojom voljom

a andjeli kako? stvoreni da zgrese?

neki da a neki ne...

nema nikakve logike u tome sto pokusavas

poceo si da pises nebuloze... :cao:

Ne može biti nikakvih grešnih anđela na nebu, budući da su Božije oči "čiste…da ne može… gledati zla" (Av.1:13). Sličnim stilom, Ps.5:4,5 objašnjava: "u tebe nema mjesta ko je zao. Bezbožnici neće izaći pred oči tvoje" u Božijem nebeskom mestu prebivanja. Ideja o ustanku protiv Boga na nebu od grešnih anđela prilično protivreči utisku koji ovi stihovi daju.
Ako je Satrana zao kako je izašao pred oči Jahvine u Jovu 1:6,7?:think:

Ne može biti nikakvih grešnih anđela na nebu, budući da su Božije oči "čiste…da ne može… gledati zla" (Av.1:13). Sličnim stilom, Ps.5:4,5 objašnjava: "u tebe nema mjesta ko je zao. Bezbožnici neće izaći pred oči tvoje" u Božijem nebeskom mestu prebivanja. Ideja o ustanku protiv Boga na nebu od grešnih anđela prilično protivreči utisku koji ovi stihovi daju.
Ako je Satrana zao kako je izašao pred oči Jahvine u Jovu 1:6,7?:think:

fino do unistenja mu je dopusteno da radi to sto radi...

sa neba je zbacen 1914 i od tada ceka unistenje...

a kako Satana nije zao ako je MUCIO JOVA i UBIO MU SVE zivo...

sta je onda zlo ako to nije ?

Back