Jel mogu da se zenim, devojka mi je 4. koleno?

Ali Sale to uopće nije blizak rod.
Crkva je prije dozvoljavala brakove u četvrtom stupnju pobočnog srodstva.
Kako je znanost napredovala, došlo se do zaključka da srodnici četvrtog stupnja ipak imaju malo veće šanse da im potomstvo ima neki oblik degenerativne bolesti, pa su građanski zakonici podigli granicu na peti stupanj.
To je nakon toga učinila i crkva.
E sad, sasvim je druga priča što je zakonom dozvoljeno, a što se smatra uobičajnim, moralnim, društveno prihvatljivim.
Znači ja bez problema pred zakonom mogu oženiti sestričninu kćer, čak i u crkvi, šanse da nam potomstvo ima neku degenerativnu bolest jednake su kao da oženim Argentinku, ali mislim da bi nas se vlastita obitelj u tom slučaju odrekla.

To su ti ljudi koji inače ne fermaju i ismevaju crkvu i verske zakone ,pravila i popove pedofile ali ako im se nešto poklopi u njihovu tvrdnju, rado se uhvate za to kao merodavan argument. A ignorišu nauku i genetiku koja jasno kaže da mešanje gena između takvo bliskih srodnika izuzetno povećava šanse anomalija i defekata.
I onda ti dođe Jugoslav Čvarak da ti priča o nekim "stupnjevima pobočnog srodstva" kao da se radi o nekim Ilirima koji su svojevremeno boravili ovde a ne o pradedama koji su rođena braća.
Mada je hrvatska crkva bila, a i danas je, opasno ljuta na Vatikan kada su zabranili brakove između srodnika. Tako da "pobočni stupnjevi srodstva među obitelji mogu slobodno dijelti svoj spolnik jer je to fakat normalno"

To su ti ljudi koji inače ne fermaju i ismevaju crkvu i verske zakone ,pravila i popove pedofile ali ako im se nešto poklopi u njihovu tvrdnju, rado se uhvate za to kao merodavan argument. A ignorišu nauku i genetiku koja jasno kaže da mešanje gena između takvo bliskih srodnika izuzetno povećava šanse anomalija i defekata.
I onda ti dođe Jugoslav Čvarak da ti priča o nekim "stupnjevima pobočnog srodstva" kao da se radi o nekim Ilirima koji su svojevremeno boravili ovde a ne o pradedama koji su rođena braća.
Mada je hrvatska crkva bila, a i danas je, opasno ljuta na Vatikan kada su zabranili brakove između srodnika. Tako da "pobočni stupnjevi srodstva među obitelji mogu slobodno dijelti svoj spolnik jer je to fakat normalno"
Alo....

buudala je stavio videozapis u kojem pravoslavni pop u dlaku objašnjava isto što i ja.

Poslednja izmena:
Alo....

buudala je stavio videozapis u kojem pravoslavni pop u dlaku objašnjava isto što i ja.

Od kada se ti vezuješ za ono što govore popovi? Imaš ti popa kom dođeš predveče i poneseš 50 evra i ima da te venča i sa saobraćajnim znakom ako hoćeš. Zato se i za mnoge stvari moraš pismeno ili lično obratiti vladiki i onda je to ostavljeno njemu na odluku. Stavovi crkve su često vrlo labilni pa imaš i popove koji ne venčavaju ukoliko je mlada trudna. A imaš i one koje za to briga.

Ne slažem se sa ovim što si napisao.
Kako da se gleda samo po očevoj liniji?
Kod mene u familiji je jako bitno i sa očeve i sa majčine strane familija.
Nemoj samo reći kako dete ima više očeve gene pa je to bitnije 😄
nema je dve nedelje i odmah se ne slaže :D
već sam pisao pauli da se ranije tačno znalo koga uzimaš za ženu/muža jer se o tome vodilo računa. nije se pitalo da li ti je petkana iz gornje jošanice rod nego ko ti su đedovi ko su ti babe.
a danas toga nema pa se dešava da se rod uzima

Da bude jasna jedna stvar. Deca se NE radjaju poremecena zato sto su u krvnom srotsvu nego zato sto ljudi nose poremeceni gen. Sto se moze desiti i sa ljudima koji nisu u nikakvom krvnom srodstvu. Blisko krvno srodtsvo samo povecava verovatnocu AKO nose gen.

Ja znam ljude koji su morali da traze dozvolu od suda jer su u trecem, imaju zdravu decu i potomke u drugoj generaciji.
Kod Jevreja rade pretragu jer imaju rasiren gen poremecaj koji se rasirio zbog bliskog srodstva..

Back