MOBING

ludopileglodjekosku

Buduća legenda
Poruka
27.557
Pod mobingom se podrazumeva psihičko ili fizičko zlostavljanje zaposlenog od strane nadređenog ili od strane ostalih kolega iz firme. Mobing uključuje sexualno, fizičko ili psihičko zlostavljanje, ucene, pretnje, omalovažavanje, širenje tračeva, maltretiranje svake vrste.

Da li ste ikada bili žrtva mobinga?

Kako ste rešili taj problem?

Da li je mobing, na indirektan način, i kada radiš prekovremeno, mada to nije predviđeno ugovorom, kada ti prekovremeni rad nije plaćen, kada te uslovljavaju da ne smeš otići na porodiljsko u naredne dve godine, kada se na projektima koje si sama uradila potpisuje tvoj šef i dalje ga prosleđuje pod svojim imenom i prezimenom?

Pod mobingom se podrazumeva psihičko ili fizičko zlostavljanje zaposlenog od strane nadređenog ili od strane ostalih kolega iz firme. Mobing uključuje sexualno, fizičko ili psihičko zlostavljanje, ucene, pretnje, omalovažavanje, širenje tračeva, maltretiranje svake vrste.

Da li je mobing, na indirektan način, i kada radiš prekovremeno, mada to nije predviđeno ugovorom, kada ti prekovremeni rad nije plaćen, kada te uslovljavaju da ne smeš otići na porodiljsko u naredne dve godine, kada se na projektima koje si sama uradila potpisuje tvoj šef i dalje ga prosleđuje pod svojim imenom i prezimenom?

Ako uzmem u obzir ovo boldovano, cela nasa firma trpi mobing svakodnevno, a nekima se nadje i poneka pretnja i neko pipanje....

P.S. A drzavna je firma...sta li tek rade kod privatnika, da mi je znati

Vrlo je interesantno kad kuvari pričaju o automehanici, mehaničari o poljoprivredi a higijeničari o pravu.
MNobing ima jasnu pravnu definiciju i formulaciju, ali i ceo zakon o radu ima mnogo odredbi koje zaposleni ne želi da upozna. Naprimer zaposleni se plaća za izvršen rad ( a ne nerad i sedenje ) za efektivan rad i realno radno vreme. ( pa ako je neko pučač i svakuh sat ode po 15min na puš pauzu poslodavac može za toliko da mu umanji platu.
Ako postoji normiran posao a zaposleni ga nije uradio u roku onda ili treba da ostane na poslu onoliko koliko je to potrebno dok ne zavši mposao ( a to nije prekovremeni i ne plaća se ) ili poslodavac treba da ga udalji sa tog posla kao nestručnog i nesposobnog.
Tvoj projekat je tvoj u tvojoj firmi koju sam osnuješ, a kad radiš u tuđoj firmi, koristiš njihov prostor, njihovu tehniku, njihove resurse onda to i nije tvoj projekat.

Proučite odredbe zakona o radu a posebno deo o mobingu pa onda kukajte a koj je veoma spreman i sposoban neka otvori svoju firmu i nek radi za sebe a ne za druge.

Koliko dizajnera radi u Versaće. Ko se od njih podpisuje svojim imenom????.

Kad tužiš gazdu za mobing a ne možeš da ga dokažeš, izvršio si mobing premna poslodavcu i možeš dobiti otkaz zbog toga.

Ne frljajte se sa terminima koje malo poznajete.

Pojedinac teshko moze sam da se reshi mobinga,to najvechim delom treba da uradi drzava,donoshenjem zakona i njihovim doslednim sprovodjenjem.U Srbiji poslodavci imaju robovlasnichka prava a drzava nonstop menja i urushava zakon o radnim odnosima.

Vrlo je interesantno kad kuvari pričaju o automehanici, mehaničari o poljoprivredi a higijeničari o pravu.
MNobing ima jasnu pravnu definiciju i formulaciju, ali i ceo zakon o radu ima mnogo odredbi koje zaposleni ne želi da upozna. Naprimer zaposleni se plaća za izvršen rad ( a ne nerad i sedenje ) za efektivan rad i realno radno vreme. ( pa ako je neko pučač i svakuh sat ode po 15min na puš pauzu poslodavac može za toliko da mu umanji platu.
Ako postoji normiran posao a zaposleni ga nije uradio u roku onda ili treba da ostane na poslu onoliko koliko je to potrebno dok ne zavši mposao ( a to nije prekovremeni i ne plaća se ) ili poslodavac treba da ga udalji sa tog posla kao nestručnog i nesposobnog.
Tvoj projekat je tvoj u tvojoj firmi koju sam osnuješ, a kad radiš u tuđoj firmi, koristiš njihov prostor, njihovu tehniku, njihove resurse onda to i nije tvoj projekat.

Proučite odredbe zakona o radu a posebno deo o mobingu pa onda kukajte a koj je veoma spreman i sposoban neka otvori svoju firmu i nek radi za sebe a ne za druge.

Kad tužiš gazdu za mobing a ne možeš da ga dokažeš, izvršio si mobing premna poslodavcu i možeš dobiti otkaz zbog toga.

Vidim da si se nalupao gluposti,bash ko da si pravi tajkun.

da se nadovezem na gornji post:

Појам злостављања и извршиоца злостављања
Члан 6.
Злостављање, у смислу овог закона, јесте свако активно или пасивно понашање према запосленом или групи запослених код послодавца које се понавља, а које за циљ има или представља повреду достојанства, угледа, личног и професионалног интегритета, здравља, положаја запосленог и које изазива страх или ствара непријатељско, понижавајуће или увредљиво окружење, погоршава услове рада или доводи до тога да се запослени изолује или наведе да на сопствену иницијативу раскине радни однос или откаже уговор о раду или други уговор.
Злостављање, у смислу овог закона, јесте и подстицање или навођење других на понашање из става 1. овог члана.
Извршиоцем злостављања сматра се послодавац са својством физичког лица или одговорно лице код послодавца са својством правног лица, запослени или група запослених код послодавца, који врши злостављање из ст. 1. и 2. овог члана.

dakle, netrpeljivost prema lenjosti, te aktivno ispoljavanje iste ne spada u mobing
takodje, nije mobing ako ja ne podnosim da vidim kolegnicine otvorene prste a ona insistira na sandalama

Pa mi se mlogo izvinjavamo sto uopste spominjemo termin sa kojim nismo dovoljno upoznati. A kad ste se vec potrudili da zvocate, sto ne dadoste i objasnjenje da ne moramo da se frljamo?

Mislim zena lepo pitala :roll:

Донет је Закон о спречавању злостављања на раду који је ступио на снагу септембра прошле године. Такође, донет је и Правилник о правилима понашања послодаваца и запослених у вези са превенцијом и заштитом злостављања на раду.

Мобинг не "постоји" у следећим случајевима:
1. Када је послодавац страна фирма;
2. Када је послодавац орган државне управе или локалне самоуправе;
3. Када је послодавац домаћи тајкун...

Ово није шала, ниједан адвокат нити НВО које "штите" запослене од мобинга неће вас заступати у наведеним случајевима...:)

mobing ima razne oblike i moze se ispoljavati na tako suptilne nacine, da ga je skoro nemoguce dokazati
imala sam na pocetku svoje forumske karijere jednu temu , u fazonu "dokle ste spremni da idete da bi dobili/zadrzali posao?"
i dala sam, cini mi se, svoj primer, kada su mi se na razgovoru za posao trazile dve stvari:
prva je bila strucna i trazena je sa pravom, a druga je bila da sam stambeno obezbedjena
znaci, bez bilo kakvh mojoh pitanja u vezi eventualnog dobijanja stana od firme, niti ocekivanja takve vrste (ko je uopste krajem 90tih mogao da ocekuje stan od firme??to tada vise nije ni postojalo), meni je dat taj uslov
mogla sam da slazem, naravno, jer mi nije trazen dokaz, i srecom sam zaista ispunjavala taj uslov, jer bi mi u suprotnom bilo nemoguce da zivim od stpendije u to vreme, ali sam trazeno shvatila kao ucenu, kao nesto vrlo neopravdano i ruzno (za mobing tada nisam ni znala)
ostao mi je gorak ukus sve do sada, 12 godina posle
takodje sam tokom godina morala da obavljam sijaset stvari koje nisu bile ni priblizno u opisu mog radnog mesta, struke, kvalifikacija-od kuvanja kafa, razvijanja licnih fotografija za seficu, odlaska na drugi kraj grada da nesto donesem za nju i slicno
jesam ostajala na poslu prekovrmeno i za to nikada nisam bila placena, ali to je pak u opisu posla, jednostavno ej takav, to svi rade i niko ne ocekuje nadoknadu
psihickog matretiranjaj je takodje bilo, par puta sam odlazila demonstrativno sa posla uplakana, par puta pila lekove za smirenje
sve je to mobing
pitanje ej samo koju "kolicinu"mobinga je neko spreman da trpi, jer mislim da danas u Srbiji, ne postoji posao bez onog, ili ovog vida mobinga
meni je licno sve ono sto od svog posla dobijem mnogo, mnogo vise i znacajnije od onoga sto "trpim"
te stoga na svoj mobing zmurim kad treba

da se nadovezem na gornji post:

Појам злостављања и извршиоца злостављања
Члан 6.
Злостављање, у смислу овог закона, јесте свако активно или пасивно понашање према запосленом или групи запослених код послодавца које се понавља, а које за циљ има или представља повреду достојанства, угледа, личног и професионалног интегритета, здравља, положаја запосленог и које изазива страх или ствара непријатељско, понижавајуће или увредљиво окружење, погоршава услове рада или доводи до тога да се запослени изолује или наведе да на сопствену иницијативу раскине радни однос или откаже уговор о раду или други уговор.
Злостављање, у смислу овог закона, јесте и подстицање или навођење других на понашање из става 1. овог члана.
Извршиоцем злостављања сматра се послодавац са својством физичког лица или одговорно лице код послодавца са својством правног лица, запослени или група запослених код послодавца, који врши злостављање из ст. 1. и 2. овог члана.

dakle, netrpeljivost prema lenjosti, te aktivno ispoljavanje iste ne spada u mobing
takodje, nije mobing ako ja ne podnosim da vidim kolegnicine otvorene prste a ona insistira na sandalama

Zar nije zabranjeno nositi sandale na posao?
Nama su dali desetostrani pravilnik o oblačenju i ponašanju na radnom mestu.

Po toj logici, moj magistarski rad nije moj, pošto sam ga napisala uz pomoć knjiga koje pripadaju fakultetu i dekan, kao rukovodilac istog, ima pravo da moje ime i prezime obriše i rad objavi pod svojim imenom?

Cilj teme nije da nas ti napljuješ kako smo neradnici, lendovi i glupaci već da, kad već poseduješ znanje o toj temi, podeliš ga sa nama.

Shta znam...kod nas je nekako to normalno...budesh srechan shto imash posao, shta bre srechan, PRESRECHAN...gledala sam proslavu zaposlenih u RTS-u, deset guzonja za jednim stolom maste, za drugim stolom zzene...a onda su ih naterali da u sred ruchka, ostave hranu i igraju kolo oko njihovog stola....zzene svih godishta i oblika, jedino zajednichko: stisnuta usta i posramljen pogled...i svest o tome da porodicu treba prehraniti.
Tako da...dabogda im se mast zagrcnula u grlu, svima koji zloupotrebljavaju tudju muku.
Ah, da: godina 2000, restoran na sajmu. Mozzda je sada bolje ...a opet, da, ko je plachen da radi a "radi" ko u socijalistichkom preduzechu Titove Jugoslavije treba da bude opomenut ili otpushten.
Dosta zaebavanja sa svih strana! :)

Naravno da je sve to moging. Resenje je da trazis novi posao..

Ti si verovatno gazda! Upravo zbog ovog sto si napisao kod nas nije presudjeno ni u jednom slucaju mobinga. Zato sto smo mi jedini narod koji zakon tumaci proizvoljno. DObar advokat kao sto sam ja bi tebe rasturio na sudu.

Ti si verovatno gazda! Upravo zbog ovog sto si napisao kod nas nije presudjeno ni u jednom slucaju mobinga. Zato sto smo mi jedini narod koji zakon tumaci proizvoljno. DObar advokat kao sto sam ja bi tebe rasturio na sudu.

kod nas jeste prresudjeno za mobing
prva presuda je bila u korist one plave politicarke (ne znam joj ime, bila je gost u emisiji "zene" pre neki dan) koju je uznemiravao njen sef, tada valjda predsednik/potpredsednik stranke
a, evo i ovoga:
http://www.smedia.rs/vesti/vest/67750/Mobing-Fakultet-Novi-Sad-Novi-SadPrva-presuda-za-mobing.html
http://www.naslovi.net/2008-09-04/alo/izrecena-prva-presuda-za-mobing-u-srbiji/808092

Poslednja izmena:

Ne sumljam u tvoje strucne sposobnosti, samo...mobing nije lako dokaziv. U zemlji gde ja zivim, postoji zakon o tome vec jako dugo. Primena je vec nesto drugo:neutral:

Имала сам пре месец дана такав покушај први пут у животу за ових 17 година колико радим, од стране нове директорице: претње, уцене, викање, звање на кућни број, а онда хистерично трескање слушалице, па тако неколико пута заредом...:confused:
Заитачила сам се и нисам хтела да попустим јер знам да сам била у праву (своју грешку је покушала да пребаци мени на одговорност :evil:). Рекла сам јој нека слободно покрене дисциплински поступак против мене, ако мисли да треба (а знала сма да нема основа за то). Све време током сукоба звучала сам хладно и службено...:).....а после сам дрхтала од нервозе и две ноћи нисам спавала....:sad2:

Завршило се тако што ме је неколико дана касније позвала у канцеларију ''да расправимо'', кренула је оштро, али сам сам јој фино и смирено вратила.....па је онда признала да је њена грешка била, али се није извинила....:roll:

Ништа, Идемо даље. Задовољна сам собом што сам издржала тај притисак...само ме је много живаца коштао....:(

Radim u privatnoj firmi, radim prekovremeno, ponekad i 24 sata u komadu. Nikad mi ni dinar nije placen za taj rad. Radim posao za sefa i kolegu na istom radnom mestu i oboje potpisuju moj rad. Radim tamo gde niko nema ugovor na neodredjeno vreme tako da se mozemo slikati sa bilo kakvom tuzbom firme, a u ugovoru koji smo potpisali stoji sve kao razlog za neproduzenje istog.
Ne smatram da trpim mobing. Imam opciju otici kad god pozelim.

Radim u privatnoj firmi, radim prekovremeno, ponekad i 24 sata u komadu. Nikad mi ni dinar nije placen za taj rad. Radim posao za sefa i kolegu na istom radnom mestu i oboje potpisuju moj rad. Radim tamo gde niko nema ugovor na neodredjeno vreme tako da se mozemo slikati sa bilo kakvom tuzbom firme, a u ugovoru koji smo potpisali stoji sve kao razlog za neproduzenje istog.
Ne smatram da trpim mobing. Imam opciju otici kad god pozelim.

Zato sto imate takav ugovor :)

mnogo smo se uljuljkali u socijalizam, pa smo nekako zadrzali samo prava mahom bez obaveza..
postoji radni zadatak koji treba da se realizuje u okvirima odredjenog radnog vremena..
ako se radno vreme koristi za internet caskanje, ispijanje kafe i ne bude se skoncentrisan na posao - naravno da nece biti odradjen u predvidjenom roku..
da li ostajanje posle radnog vremena u tom slucaju treba da plati poslodavac ili to treba da ide na stetu zaposlenog koji svoj posao nije uradio u predvidjenom roku?

jesam bila zrtva mobinga u ino kompaniji koja je bila u partnerskom odnosu sa dve srpske kompanije..
direktor jedne od srpskih kompanija je hteo da me kresne po svaku cenu, pa me je na kraju uslovio sa mogucim gubitkom posla..
resila sam tako sto sam radila mnogo vise nego ostali zaposleni kako bi ostala dvojica direktora videla da moj rad koristi kompaniji..
na taj nacin sam posao i zadrzala..
kako sam se osecala - uzasno..
bila sam na kraju spremna da izgubim posao..sve, samo ne da pristanem na ucenu..
koliko bi mi gubitak bio?
veliki!
pricam o vremenu 90 i neke kad su u srbiji plate bile po desetak DM, a ja sam zaradjivala 3.000 DM..

Poslednja izmena:
I da dodam, moj direktor je uvek pristojan, iskren, na distanci ali ipak susretljiv i zato mi je retko tesko da ucinim sve sto je potrebno da se posao privede kraju uspesno. Novi zamenik koji je nedavno stigao drugi je tip, bucan, uobrazen, nesposoban i glup. Sa njim sam vec treci dan dosla u sukob. Na taj nacin ne mogu i necu nista pa ako misli da moze bez mene i on ima opciju otkaza uvek. Bez obziora na solidnu i redovnu platu i dobar polozaj ne bih mnogo zalila da odem. Jednostavno dadoh sebi rec da nikad nikog necu da trpim da me vredja, iskoristava, urla pa ni da se nepristojno ponasa.

Back