MOBING

jedan od simptoma mobinga je da tu nema rasprave, nema odgovora, nema dogovora, kompromisa - mobing je gola sila koja vlada shodno svojim pravilima, uvek iz opsesivne zelje da se kontrolisu drugi (njihovo ponasaje, sta su rekli, napisali, sta misle...), a cesto i iz sadistickih poriva da se drugi vise ponizeno i pod njihovom vlascu...

kod mobinga nema slobode ali nema ni pravila....to je izmisljena struktura gde jedan drzi u saci sve ostale, namecuci im ono sto je za taj dan izmislio, pritom stezuci omcu sve vise i vise jer je valjda pravo zadovoljstvo u tome kad se drugi nemocno koprcaju....

Ova tema je vise za Ekonomiju . Mobing je u Srbiji veoma izrazen zahvaljujuci cinjenici da zivimo u ''banana'' drzavi , gde inspekcije ne rade svoj posao a razni ugovori su u suprotnosti sa zakonom o radu i u nijednoj normalnoj zemlji ne bi mogli proci .
Ima dosta ''pametnjakovica'' koji savetuju ljude da je to normalno i da se treba navici , kao i da je mnogo gore i nemoralnije ne raditi . Ovakvi radni odnosi postojali su u Engleskoj na pocecima razvoja kapitalizma dok drzava nije odlucila da se prekine sa takvom praksom .
U Srbiji sa ovolikim brojem nezaposlenih , propalom privredom gde se jedino isplati raditi u javnom sektoru jos dugo ce vladati ovakvi odnosi i poslodavac ce moci da se izivljava kako hoce jer radnika ne stiti niko a egzistencijalna nuzda mnoge primorava da rade i pod takvim uslovima .

Pod mobingom se podrazumeva psihičko ili fizičko zlostavljanje zaposlenog od strane nadređenog ili od strane ostalih kolega iz firme. Mobing uključuje sexualno, fizičko ili psihičko zlostavljanje, ucene, pretnje, omalovažavanje, širenje tračeva, maltretiranje svake vrste.

Da li ste ikada bili žrtva mobinga?

Kako ste rešili taj problem?

Da li je mobing, na indirektan način, i kada radiš prekovremeno, mada to nije predviđeno ugovorom, kada ti prekovremeni rad nije plaćen, kada te uslovljavaju da ne smeš otići na porodiljsko u naredne dve godine, kada se na projektima koje si sama uradila potpisuje tvoj šef i dalje ga prosleđuje pod svojim imenom i prezimenom?

Da! Imalo je par kolega koji su širili tračeve o meni a ponekad me i javno verbalno ponižavali, sve verovatno u nadi da će moje radno mesto ostati prazno ili su bili u tripu od moje funkcije. Ja nisam nikome šef samo prosleđujem njegova naređenja. To što pojedini ljudi imaju komplekse, mnogo me zabole. trebalo mi je mnogo vremena da zauzmem stav i stvorim neku vrstu dominacije, tj da ljudi mene ne uzmu za nekog koga je lako zlostavljati, a i da u medjuvremenu dobijem zastitu neki visih funkcionera.

Takodje sam jednom prilikom bila na neki način žrtva seksualnog zlostavljanja. Nije bilo ništa strašno, s vremena na vreme me je zvao neko na sluzbeni mobilni ( koji imaju samo zaposleni u mojoj firmi, ne znaju ga cak ni moji kod kuce, a kamoli neko van posla od prijatelja) i pričao prljavštine - volim li ovako, volim li onako, itd. Zvao me je na telefon u kancelariji dok nisam imala službeni mobilni. Obično sam samo spustala slusalicu. To mi se desilo četiri-pet puta za četiri godine. Onda mi presedne i zovnem direktorku da pogleda preko telenora čiji je broj ( zvali su me sa skrivenog) i ona je uzela listing na kraju meseca i rekla mi da taj broj nije vidljiv. Ja iskreno iz nekih svojih razloga sumnjam na direktora jednog sektora, zbog nekih drugih slučajeva koji su se dešavali drugim koleginicama, pa možda ga pokrivaju.

Poslednja izmena:
ovde su sve radnici a nema shefova :I

bitno je da se ne laze i mozda da se stvarno mobingovani povezu ali valjda je nekad te zrtve sramota. a nekad mozda se mnogo uzive pa vole da kukaju

tramvaje zgazi me (:

Ovaj mobing me tako lepo podseti na čuvenu sentenciju - ČOVEK JE ČOVEKU VUK, i pitam se čemu sve to, ta potreba u čoveku da kao rukovodeći organ maltretira zaposlenog, ili pak da se jedna grupica, predpostavljam ne preterano kvalitetnih ljudi i radnika ostrvi kao mahnite ose na pojedinca. Ne zna se šta je gore - tiranin boss kome se može ili grupa bednika koja ne zna šta će sa sobom pa traži žrtvu za iživljavanje...Žrtva uglavnom bespomoćno ćuti, živci se tanje i neretko osvane u zdravstvenom kartonu neko psihosomatsko oboljenje...I tu nije kraj...Mober :evil: traži novu žrtvu...

Pod mobingom se podrazumeva psihičko ili fizičko zlostavljanje zaposlenog od strane nadređenog ili od strane ostalih kolega iz firme. Mobing uključuje sexualno, fizičko ili psihičko zlostavljanje, ucene, pretnje, omalovažavanje, širenje tračeva, maltretiranje svake vrste.

Da li ste ikada bili žrtva mobinga?

Kako ste rešili taj problem?

Da li je mobing, na indirektan način, i kada radiš prekovremeno, mada to nije predviđeno ugovorom, kada ti prekovremeni rad nije plaćen, kada te uslovljavaju da ne smeš otići na porodiljsko u naredne dve godine, kada se na projektima koje si sama uradila potpisuje tvoj šef i dalje ga prosleđuje pod svojim imenom i prezimenom?

jedno vreme su se bili uhvatili za mene zbog mog jogunastog ponašanja, koje se ne miri s nekim retrogradnim ponašanjima i staljinističkim metodama i navikama preostalih iz komunističkog sistema, a koja se kod nas i dalje upražnjavaju...i u nedostatku drugačijih metoda, tražili mi naravno dlaku u jajetu u poslu...drugačije nisu mogli, jer su i pored te njihove malte ne kupljene diplome, svesni da sam ovako...prilično tvrđi orah od ostalih mahom šupljoglavih pandurčića, koji su spremni da se pretvore u robote...
...ali tada nije bilo tog famoznog zakona o mobingu...
...ja sam izlazio na kraj s tim stvarima tako što sam ih maksimalno ignorisao, što manje kontakta ostvarivao, samo onda kad se mora...službeno...misim...takav mi je posao da imam tu sreću da mogu da ih gledam samo sat vremena dnevno...
...i da...dupe uza zid, a lice pokriješ radom...

...ubrzo je došao taj zakon i oni su vidno spustili loptu...

jedno vreme su se bili uhvatili za mene zbog mog jogunastog ponašanja, koje se ne miri s nekim retrogradnim ponašanjima i staljinističkim metodama i navikama preostalih iz komunističkog sistema, a koja se kod nas i dalje upražnjavaju...i u nedostatku drugačijih metoda, tražili mi naravno dlaku u jajetu u poslu...drugačije nisu mogli, jer su i pored te njihove malte ne kupljene diplome, svesni da sam ovako...prilično tvrđi orah od ostalih mahom šupljoglavih pandurčića, koji su spremni da se pretvore u robote...
...ali tada nije bilo tog famoznog zakona o mobingu...
...ja sam izlazio na kraj s tim stvarima tako što sam ih maksimalno ignorisao, što manje kontakta ostvarivao, samo onda kad se mora...službeno...misim...takav mi je posao da imam tu sreću da mogu da ih gledam samo sat vremena dnevno...
...i da...dupe uza zid, a lice pokriješ radom...

...ubrzo je došao taj zakon i oni su vidno spustili loptu...

Zanima me nešto.
Naravno, imaš pravo da ne odgovoriš, ako ne želiš.
Često čitam na netu kako žene policajci na zapadu nemaju isti tretman kao muške kolege, teško dobijaju unapređenja, sexualno ih uznemiravaju, moraju biti tri puta pametnije, obrazovanije, veštije od muškaraca da bi napredovale.
Da li je tako i kod nas?

Poznajem žene policajce ali uglavnom rade kao školski policajci ili saobraćajci.
I jedna kao inspektor za narkotike.
Ali mi bilo glupo da ih pitam "Hej, a kako te tretiraju kolege?". A ne bi mi ni rekle.

pa s obzirom da ih je većina ženstvena kao cokula, mogu ti reći da se fino uklapaju...
...to što se tiče m/ž odnosa...
...a što se posla tiče, često nemaju petlju za neke stvari...

....al eto...uveseljavaju prostake i ispunjavaju evropske standarde...

pa s obzirom da ih je većina ženstvena kao cokula, mogu ti reći da se fino uklapaju...
...to što se tiče m/ž odnosa...
...a što se posla tiče, često nemaju petlju za neke stvari...

....al eto...uveseljavaju prostake i ispunjavaju evropske standarde...

Hoćeš reći da su kukavice?
Zar nije deo izbora za policajca i procena (psihološka) osobe koja konkuriše? Uz to, čim su se prijavile za taj posao znaju da neće mahati cvećem i balonima.:think:

misim ne znam gore po beogradu...možda su tamo neustrašive i to...:) ...ja pričam za ove što znam po okolini...

Ne znam ni ja.
Mada sumnjam da su u prestonici sve "orlovi i sokolovi":lol:
Obično kad je frka, zovu policiju iz provincije da umesto njih odradi posao. Njihovo je da se slikaju za novine i izjave "Ti si došao da rušiš moj grad"...i da ga Gljivica odlikuje za dupelištvo.

Poslednja izmena:
da, to mi je poznato...i o tome sam negde pisao...nisu beograđani ludi da se guraju sa ruljom za sitne pare...a neće ni vojvođani...tu su leskovčani, vranjanci, prokupčani...

da, to mi je poznato...i o tome sam negde pisao...nisu beograđani ludi da se guraju sa ruljom za sitne pare...a neće ni vojvođani...tu su leskovčani, vranjanci, prokupčani...

Tako ni u Hrvatsku nisu išli, već šibnuli omladinu iz Kraljeva, Kragujevca, Niša, Valjeva.
Ne ulazim u besmislenost tog rata, samo podvlačim kako se u prve borbene redove šalju samo oni južno od naplatne rampe.

Poslednja izmena:
niko nije rekao da iz Vojvodine nisu išli da ratuju...ali kad pogledaš srazmerno koliko je iz kog dela zemlje odlazilo tamo, dominira centralna i južna Srbija...
...od 10 naših državljana, 7,8 je iz unutrašnjosti, dvojica iz Vojvodine, jedan iz Bg...gruba računica...

niko nije rekao da iz Vojvodine nisu išli da ratuju...ali kad pogledaš srazmerno koliko je iz kog dela zemlje odlazilo tamo, dominira centralna i južna Srbija...
...od 10 naših državljana, 7,8 je iz unutrašnjosti, dvojica iz Vojvodine, jedan iz Bg...gruba računica...

Ako je tako onda je valjda i normalno da (brojcano) vise muskaraca ode iz unutrasnjosti nego iz Beograda? Ali to ne znaci da ovi iz BG nisu mobilisani kao sto se moze pretpostaviti iz prethodnih postova. Ja licno znam mnoge koji su bili u Hrvatskoj, srecom pa niko od mojih najblizih prijatelja nije poginuo.

tema je mobing, a ne nacionalni sastav mobilisanih ljudi prilikom ratova na prostorima bivše SFRJ...

Pa sa teme ste skrenuli ti i pile, ne znam zasto i kako vam je iznenada doslo da tek tako usput malo pljucnete Beogradjane.

Back