Pod mobingom se podrazumeva psihičko ili fizičko zlostavljanje zaposlenog od strane nadređenog ili od strane ostalih kolega iz firme. Mobing uključuje sexualno, fizičko ili psihičko zlostavljanje, ucene, pretnje, omalovažavanje, širenje tračeva, maltretiranje svake vrste.
Da li ste ikada bili žrtva mobinga?
Kako ste rešili taj problem?
Da li je mobing, na indirektan način, i kada radiš prekovremeno, mada to nije predviđeno ugovorom, kada ti prekovremeni rad nije plaćen, kada te uslovljavaju da ne smeš otići na porodiljsko u naredne dve godine, kada se na projektima koje si sama uradila potpisuje tvoj šef i dalje ga prosleđuje pod svojim imenom i prezimenom?
mobing ima razne oblike i moze se ispoljavati na tako suptilne nacine, da ga je skoro nemoguce dokazati
imala sam na pocetku svoje forumske karijere jednu temu , u fazonu "dokle ste spremni da idete da bi dobili/zadrzali posao?"
i dala sam, cini mi se, svoj primer, kada su mi se na razgovoru za posao trazile dve stvari:
prva je bila strucna i trazena je sa pravom, a druga je bila da sam stambeno obezbedjena
znaci, bez bilo kakvh mojoh pitanja u vezi eventualnog dobijanja stana od firme, niti ocekivanja takve vrste (ko je uopste krajem 90tih mogao da ocekuje stan od firme??to tada vise nije ni postojalo), meni je dat taj uslov
mogla sam da slazem, naravno, jer mi nije trazen dokaz, i srecom sam zaista ispunjavala taj uslov, jer bi mi u suprotnom bilo nemoguce da zivim od stpendije u to vreme, ali sam trazeno shvatila kao ucenu, kao nesto vrlo neopravdano i ruzno (za mobing tada nisam ni znala)
ostao mi je gorak ukus sve do sada, 12 godina posle
takodje sam tokom godina morala da obavljam sijaset stvari koje nisu bile ni priblizno u opisu mog radnog mesta, struke, kvalifikacija-od kuvanja kafa, razvijanja licnih fotografija za seficu, odlaska na drugi kraj grada da nesto donesem za nju i slicno
jesam ostajala na poslu prekovrmeno i za to nikada nisam bila placena, ali to je pak u opisu posla, jednostavno ej takav, to svi rade i niko ne ocekuje nadoknadu
psihickog matretiranjaj je takodje bilo, par puta sam odlazila demonstrativno sa posla uplakana, par puta pila lekove za smirenje
sve je to mobing
pitanje ej samo koju "kolicinu"mobinga je neko spreman da trpi, jer mislim da danas u Srbiji, ne postoji posao bez onog, ili ovog vida mobinga
meni je licno sve ono sto od svog posla dobijem mnogo, mnogo vise i znacajnije od onoga sto "trpim"
te stoga na svoj mobing zmurim kad treba