MOBING

Pod mobingom se podrazumeva psihičko ili fizičko zlostavljanje zaposlenog od strane nadređenog ili od strane ostalih kolega iz firme. Mobing uključuje sexualno, fizičko ili psihičko zlostavljanje, ucene, pretnje, omalovažavanje, širenje tračeva, maltretiranje svake vrste.

Da li ste ikada bili žrtva mobinga?

Kako ste rešili taj problem?

Da li je mobing, na indirektan način, i kada radiš prekovremeno, mada to nije predviđeno ugovorom, kada ti prekovremeni rad nije plaćen, kada te uslovljavaju da ne smeš otići na porodiljsko u naredne dve godine, kada se na projektima koje si sama uradila potpisuje tvoj šef i dalje ga prosleđuje pod svojim imenom i prezimenom?

Ja sam mislila da mobing i jeste ovo poslednje a da je ovo prvo zločin.

Ako je tako onda je valjda i normalno da (brojcano) vise muskaraca ode iz unutrasnjosti nego iz Beograda? Ali to ne znaci da ovi iz BG nisu mobilisani kao sto se moze pretpostaviti iz prethodnih postova. Ja licno znam mnoge koji su bili u Hrvatskoj, srecom pa niko od mojih najblizih prijatelja nije poginuo.

Pa sa teme ste skrenuli ti i pile, ne znam zasto i kako vam je iznenada doslo da tek tako usput malo pljucnete Beogradjane.

fakat je da je srazmerno broju stanovnika iz bg-a premalo ljudi otišlo da ratuje...jer tamo je između ostalog najjače biračko telo...
...ostalo sam objasnio...niko nije rekao da beograđani nisu išli uopšte, ali premalo s obzirom koliki je grad i koliko je ljudi otišlo iz ostatka Srbije...da sad ne ulazim u temu beogradizacija, centralizacija i slično, jer tu uvek popizzdim...

niko nije rekao da iz Vojvodine nisu išli da ratuju...ali kad pogledaš srazmerno koliko je iz kog dela zemlje odlazilo tamo, dominira centralna i južna Srbija...
...od 10 naših državljana, 7,8 je iz unutrašnjosti, dvojica iz Vojvodine, jedan iz Bg...gruba računica...

Pa pazi moj ćale je bio mobilisan a onda je išao i privatno da izvlači razne babe iz rovova. A ovo je ipak vojvodina. Šta više, broj stanovnika se uduplao od devedesetih. Ako računaš izbeglice koje dominiraju u vojvodini, možda ti je i tačna računica, ali svi - očevi, koje znam su u to vreme bili u centru zbivanja.

Tako ni u Hrvatsku nisu išli, već šibnuli omladinu iz Kraljeva, Kragujevca, Niša, Valjeva.
Ne ulazim u besmislenost tog rata, samo podvlačim kako se u prve borbene redove šalju samo oni južno od naplatne rampe.

Ovo nije tacno.

ja koji sam kao policajac bio na Kosovu, kažem da je tačno...
...ja kojem je otac i očuh bio u ratu u Hrvatskoj, znam da je tačno...

fakat je da je srazmerno broju stanovnika iz bg-a premalo ljudi otišlo da ratuje...jer tamo je između ostalog najjače biračko telo...
...ostalo sam objasnio...niko nije rekao da beograđani nisu išli uopšte, ali premalo s obzirom koliki je grad i koliko je ljudi otišlo iz ostatka Srbije...da sad ne ulazim u temu beogradizacija, centralizacija i slično, jer tu uvek popizzdim...

Pa sad, jel su isli il nisu isli? Sta tvrdis da je tacno?

jesu išli, ali ni približno u onolikom broju kao iz unutrašnjosti...
tvrdim da su od Velike Plane naviše muškarci mnogo više bili pošteđeni mobilizacije...

kada sledeci put stojite u redu cekajuci u pekari obratite paznju mao i pogledajte da li negde u blizini ima stolice
u butiku isto
90 posto poslova iz te usluzno trgovinske sorte tretira radnika kao stoku koji stoji 8 ili 10 sati dnevno svaki dan
prvo fizicki ne postiji mesto za sedenje, drugo i kad ga ima ima ga jako malo i to je dozvoljeno samo na pauzi od 15 min

ja stvarno ne znam odakle onim ljudima fizicka snaga za tako nesto

imala sam poznanika koji je konobarisao 10 sati redovno a ponekad 12 bez pauze bukvalno, nije jeo nista za to vreme, i da oce ne moze tu je menadzer ako ga vidi da odmara izbacice ga

ne znam jel ovo spada u mobing ali je svejedno strasno kako se poslodavci odnose prema radnicima

van covek tupi na dve strane kako su juznaci i iz centralne srbije mnogo vise slani nego bg i sever
ne znam sta ti nije janso u tome
to su podaci koji se slabo nadju u vestima na rtsu :lol:

40 hiljada muskaraca iz opstine leskovac poslato je na kosovo 99 godine....milis da je to malo?
le kao grad ima oko 100 000 stanovnika, a ne znam sa svim selima okolo kao opstina koliko tacno ima ali 40 000 je malo mnogo :aha:
za ostale gradove ne znam tacne brojke ali znam da ih je bilo jako puno jer sam razgovarala sa ljudima iz raznih gradova i oni znaju te brojke, al ne mogu sve da upamtim :lol: i svi se slazu u jednom a to je da ih je bilo jako mnogo u odnosu na broj stanovnika i u odnosu na poslate momke iz bga i vojvodine

oni policajci koji su cuvali grad za vreme ***** bala nisu bg nego policija iz srbije

kad je bilo hapsenje sad ovih haskih optuzenika na trgu i po centru bile su rasporedjene jedinice specijlane policije iz raznih delova srbije jako malo iz bga
ja sam svojim rodjenim ocima videla kako posle zavrsenog cuvanja, jer nije bilo nekih vecih incidenata, tamo posle ponoci, idu u kolone u sporedne ulice po starom gradu i sedaju u autobuse koji ih vracaju u gradove odakle su dosli

skrenuli smo sa teme

kada sledeci put stojite u redu cekajuci u pekari obratite paznju mao i pogledajte da li negde u blizini ima stolice
u butiku isto
90 posto poslova iz te usluzno trgovinske sorte tretira radnika kao stoku koji stoji 8 ili 10 sati dnevno svaki dan
prvo fizicki ne postiji mesto za sedenje, drugo i kad ga ima ima ga jako malo i to je dozvoljeno samo na pauzi od 15 min

imala sam poznanika koji je konobarisao 10 sati redovno a ponekad 12 bez pauze bukvalno, nije jeo nista za to vreme, i da oce ne moze tu je menadzer ako ga vidi da odmara izbacice ga

ne znam jel ovo spada u mobing ali je svejedno strasno kako se poslodavci odnose prema radnicima

mislis li da hirurg kome operacija moze da se otegne na isti broj sati i vise ima isto problem sa mobingom?
da cistaci ulica, djubretari,rudari.. imaju dostupnu stolicu svaki cas..
takvo im je radno mesto..

mislis li da hirurg kome operacija moze da se otegne na isti broj sati i vise ima isto problem sa mobingom?

pa mozemo nabrajamo gomilu radnih mesta
to je samo pocetak spiska
nego kazem, strasno je to, nije humano ni malo
valjda treba da bude cilj da ti radnik radi dobro i kvalitetno pa ce se to pozitivno odraziti na posao, a ne da ga izmucis ko crva da on posle gresi i pravi njesra i tako kvari posao
mislim ako vec poslodavci nemaju ni malo humanosti nego su zaslepljeni zeljom za uspehom onda bi mogli barem iz tog ugla da sagledaju stvari

ako čistač ulice sedne, ili hirurg sedne u toku operacije, posao trpi...u prvom slučaju ulica ostane prljava, u drugom pacijent može da umre...
...ali što se tiče prodavca u butiku, niko ne trpi...kad mušterija uđe, prodavac ustane, kada nema mušterija, prodavac može da sedne...

...poređenje ti nije kompatibilno...baj d vej, baš me zanima ko je taj što će da mobinguje hirurga...:per:
...aj što su lekari po defoltu vrlo nadmeni i arogantni ljudi, nego oni među sobom neguju neki kodeks uvažavanja i poštovanja...a i obično je načelnik neko istog ranga kao i oni...

van covek tupi na dve strane kako su juznaci i iz centralne srbije mnogo vise slani nego bg i sever
ne znam sta ti nije janso u tome

to su podaci koji se slabo nadju u vestima na rtsu :lol:

40 hiljada muskaraca iz opstine leskovac poslato je na kosovo 99 godine....milis da je to malo?
le kao grad ima oko 100 000 stanovnika, a ne znam sa svim selima okolo kao opstina koliko tacno ima ali 40 000 je malo mnogo :aha:
za ostale gradove ne znam tacne brojke ali znam da ih je bilo jako puno jer sam razgovarala sa ljudima iz raznih gradova i oni znaju te brojke, al ne mogu sve da upamtim :lol: i svi se slazu u jednom a to je da ih je bilo jako mnogo u odnosu na broj stanovnika i u odnosu na poslate momke iz bga i vojvodine

oni policajci koji su cuvali grad za vreme ***** bala nisu bg nego policija iz srbije

kad je bilo hapsenje sad ovih haskih optuzenika na trgu i po centru bile su rasporedjene jedinice specijlane policije iz raznih delova srbije jako malo iz bga
ja sam svojim rodjenim ocima videla kako posle zavrsenog cuvanja, jer nije bilo nekih vecih incidenata, tamo posle ponoci, idu u kolone u sporedne ulice po starom gradu i sedaju u autobuse koji ih vracaju u gradove odakle su dosli

skrenuli smo sa teme

Ja sam reagovala na piletovu tvrdnju da Beogradjani nisu bili mobilisani i slati u Hrvatsku, tj rekla sam da to nije tacno, pa se onda covek javio da kaze da je to tacno (citiram: "ja koji sam kao policajac bio na Kosovu, kažem da je tačno... ...ja kojem je otac i očuh bio u ratu u Hrvatskoj, znam da je tačno..." ). A onda tek na dve strane objasnjava da jesu isli ali ne u tom broju. (a to je sasvim druga prica )
Znaci ne razumem sta je hteo svojim prvim postom upucenim meni.

A jeste skrenuto sa teme i ja vise necu nastavljati ovu pricu.

Inace taj primer oko sedenja u pekarama/prodavnicama nije mobing. Ali je nepotrebno izivljavanje na zaposlenima. Za Evropu ne znam kako je regulisano, u Americi znam da je istokao kod nas, ne samo da zaposlenima po takvim radnim mestime ne dozvoljavaju da sednu ni za minut preko pauze (koja mislim da ako se radi krace od 5-6 sati ni ne postoji), vec im cesto ne dozvoljavaju ni da pricaju medjusobno bez obzira da li ima kupaca ili ne.

Inace taj primer oko sedenja u pekarama/prodavnicama nije mobing. Ali je nepotrebno izivljavanje na zaposlenima. Za Evropu ne znam kako je regulisano, u Americi znam da je istokao kod nas, ne samo da zaposlenima po takvim radnim mestime ne dozvoljavaju da sednu ni za minut preko pauze (koja mislim da ako se radi krace od 5-6 sati ni ne postoji), vec im cesto ne dozvoljavaju ni da pricaju medjusobno bez obzira da li ima kupaca ili ne.

dada...strasno
da pa kontam da nije al vidim svasta se spominje pa reko aj da spomenem i to
pa ovi u meku siroti samo sto ne dube na glavi...izivljavanje

Bila i osetila na prvom poslu
To je bilo pre 6 godina i tada nije postojao cak ni ovaj smesni zakon, nista
Znala sam i tada, kao i danas, koliko si kao radnik u Srbiji obespravljen, znala sam da je jedini spas - beg odatle
I uspela sam da pobegnem brzo, srecom.....
Ne bih volela da ponovo prolazim kroz sve to, to je zaista pakao
I sto te vise prave budalom, sve vise pocinjes da sumnjas u sebe a s druge strane ti raste bes da cinis gluposti koje je tesko kontrolisati

Znam da je ovo ponekad iluzoran savet, ali za sada je najsigurniji nacin - promeniti firmu
Ne zelim da mislim sta bi se desavalo da pokrenem tuzbu po toj osnovi
Znam da nema ko da stoji iza mene i da bi mi stizale pretnje i ucene meni i mojoj porodici
Lakse je definitivno otici negde drugde ma kako to tesko zvucalo

Mi smo jedna trula rupa od drzave, ko ovde ne mora da zivi, taj i ne treba

u butiku isto

To nije mobing, to je po meni zlocin protiv covecnosti, ali ko mene i tebe pita...

Ja sam reagovala na piletovu tvrdnju da Beogradjani nisu bili mobilisani i slati u Hrvatsku, tj rekla sam da to nije tacno, pa se onda covek javio da kaze da je to tacno (citiram: "ja koji sam kao policajac bio na Kosovu, kažem da je tačno... ...ja kojem je otac i očuh bio u ratu u Hrvatskoj, znam da je tačno..." ). A onda tek na dve strane objasnjava da jesu isli ali ne u tom broju. (a to je sasvim druga prica )
Znaci ne razumem sta je hteo svojim prvim postom upucenim meni.

A jeste skrenuto sa teme i ja vise necu nastavljati ovu pricu.

...viđao sam po Kosovu i frenkijevce i razne druge formacije, išao po terenima po bujanovcima, preševima, raznim kopnenim zonama bezbednosti, sretao kojekake formacije i milione kolega iz raznih krajeva Srbije (naravno, nikako da sretnem nekoga severnije od Velike Plane, a baš sam imao tu želju), ali ni jednog jedinog beograđanina nisam sreo...to je što se tiče policije...to potpisujem i ne želim da mi iko oko toga soli pamet, jer sam video i znam...
...što se tiče beograđana - pretpostavljam da su i beograni mobilisani, ali ja nikada od nikoga nisam čuo da je na ratištu video nekoga iz Beograda, a naslušao sam se i pun mi je ****** tih ratnih priča za ceo život, jer se krećem u takvom podneblju i u krugu takvih ljudi čiji je život pun takvih "uspomena"...ja nisam pisao pozive za mobilizaciju, pa ne mogu 100% da tvrdim, kao i što ne tvrdim da ih uopte nije bilo po prostorima bivše juge...ali nešto ne čuh da ih pominju da su bili, štaviše čuh da su bili zaštićeni ko beli medvedi...

...viđao sam po Kosovu i frenkijevce i razne druge formacije, išao po terenima po bujanovcima, preševima, raznim kopnenim zonama bezbednosti, sretao kojekake formacije i milione kolega iz raznih krajeva Srbije (naravno, nikako da sretnem nekoga severnije od Velike Plane, a baš sam imao tu želju), ali ni jednog jedinog beograđanina nisam sreo...to je što se tiče policije...to potpisujem i ne želim da mi iko oko toga soli pamet, jer sam video i znam...
...što se tiče beograđana - pretpostavljam da su i beograni mobilisani, ali ja nikada od nikoga nisam čuo da je na ratištu video nekoga iz Beograda, a naslušao sam se i pun mi je ****** tih ratnih priča za ceo život, jer se krećem u takvom podneblju i u krugu takvih ljudi čiji je život pun takvih "uspomena"...ja nisam pisao pozive za mobilizaciju, pa ne mogu 100% da tvrdim, kao i što ne tvrdim da ih uopte nije bilo po prostorima bivše juge...ali nešto ne čuh da ih pominju da su bili, štaviše čuh da su bili ko beli medvedi...

e super, sad ovde imas podrsku moda da pises kako su beogradjani govna koja ni u rat nisu slali...
samo nastavi, bas je super atmosfera!

boze me sacuvaj...

Ma ne sekiram se ja za temu, spam se normalno brise.

Nego mi bas zanimljivo to kako se stvara (verujem vrlo smisljeno) ta netrpeljivost izmedju Bg i unutrasnjosti (ako uopste i smem sad da koristim ovu rec :think:). Po sistemu zavadi pa vladaj, i moram da kazem da funkcionise k'o svajcarski satic.

Nego mi bas zanimljivo to kako se stvara (verujem vrlo smisljeno) ta netrpeljivost izmedju Bg i unutrasnjosti (ako uopste i smem sad da koristim ovu rec :think:). Po sistemu zavadi pa vladaj, i moram da kazem da funkcionise k'o svajcarski satic.

ono sto se desava je obicno ogledalo onog koji to vodi...
po ovome zakljucujem da ovde beogradjani nisu dobrodosli...

na stranu pominjanje tema koje su za mnoge ljude strasne - to nema veze, bitno je pljucnuti kad se ukaze prilika...

pa mod ne moze da ga banuje zato sto je napiso da je doziveo to i to...e svasta :lol:

drugo potpuno je logicno zasto se salju juznjaci najvise, klasicno topovsko meso jer ce ionako sve to otici u drugu drzavu za koju godinu
mislim aj se lazemo jos u titovo vreme su stampane knjige sa kartama velike albanije, sve do sumadije je njihovo, po njihovoj zamisli, a vec su stigli do kosova :ceka:

Bila i osetila na prvom poslu
To je bilo pre 6 godina i tada nije postojao cak ni ovaj smesni zakon, nista
Znala sam i tada, kao i danas, koliko si kao radnik u Srbiji obespravljen, znala sam da je jedini spas - beg odatle
I uspela sam da pobegnem brzo, srecom.....
Ne bih volela da ponovo prolazim kroz sve to, to je zaista pakao
I sto te vise prave budalom, sve vise pocinjes da sumnjas u sebe a s druge strane ti raste bes da cinis gluposti koje je tesko kontrolisati

Znam da je ovo ponekad iluzoran savet, ali za sada je najsigurniji nacin - promeniti firmu
Ne zelim da mislim sta bi se desavalo da pokrenem tuzbu po toj osnovi
Znam da nema ko da stoji iza mene i da bi mi stizale pretnje i ucene meni i mojoj porodici
Lakse je definitivno otici negde drugde ma kako to tesko zvucalo

Mi smo jedna trula rupa od drzave, ko ovde ne mora da zivi, taj i ne treba

Opet ja ko Svaba trala la ali isti savet vazi i za sve severnoamericke drzave. Doduse mozes da se sudis (ako imas para i ako mozes da dokazes mozda i dobijes) ali pitanje je kako ce posle toga ici tvoja karijera i ko ce te zaposliti. Tako da vecnom ljudi menjaju posao (naravno ne kazu sta je razlog).

e super, sad ovde imas podrsku moda da pises kako su beogradjani govna koja ni u rat nisu slali...
samo nastavi, bas je super atmosfera!

boze me sacuvaj...

vas dve...tema decentralizacije je moja omiljena tema i ima tu o mnogo čemu da se piše, ali ovo nije mesto na kojem će mo o tome...
...nije mi bila namera da se dotičem te teme, ali ona se spontano provukla u priču...i nije mi namera da ikoga zavadim, samo pišem stvari koje vidim iz svog ugla...a nisam jedini u tome što vidim...
...to što vi kao stanovnici metropole to ne vidite, ne znači da nije tako i da toga nema...:)

pa mod ne moze da ga banuje zato sto je napiso da je doziveo to i to...e svasta :lol:

drugo potpuno je logicno zasto se salju juznjaci najvise, klasicno topovsko meso jer ce ionako sve to otici u drugu drzavu za koju godinu
mislim aj se lazemo jos u titovo vreme su stampane knjige sa kartama velike albanije, sve do sumadije je njihovo, po njihovoj zamisli, a vec su stigli do kosova :ceka:

Ma ko kaze da ga banuju? Nego nije tema ovde o mobilizaciji vec o mobingu.
Al sta ces kad ne mozemo da odolimo :) imace pile malo posla da dotera svoju temu u red (al prva je pocela )

Interesantna ti ova teorija, nego gde tacno juzno pocinje sumadija?

Opet ja ko Svaba trala la ali isti savet vazi i za sve severnoamericke drzave. Doduse mozes da se sudis (ako imas para i ako mozes da dokazes mozda i dobijes) ali pitanje je kako ce posle toga ici tvoja karijera i ko ce te zaposliti. Tako da vecnom ljudi menjaju posao (naravno ne kazu sta je razlog).
s tom razlikom što u Americi možeš da nađeš dostojanstven posao za solidne pare, a ovde malo teže...

Back