- Poruka
- 51.779
Eh, ne znas ti sta je dosada![]()
Pa znam ja da vas nekoliko pisete iz ciste dosade i "tapsete" jedan drugome na upotrebljenim izrazima (doduse tu i tamo potrefite ponesto), a sustina - ma ko sustinu sisa!

:cao;
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Eh, ne znas ti sta je dosada![]()
Pravi intelektualci su jasni kao dan.![]()
Pa znam ja da vas nekoliko pisete iz ciste dosade i "tapsete" jedan drugome na upotrebljenim izrazima (doduse tu i tamo potrefite ponesto), a sustina - ma ko sustinu sisa!
:cao;
Jel to neko kvalifikaciono pitanje u Srbiji?
Nemas ti pojma o naciji, vec rekoh, ni otkud, ni kako, ni zasto, ni kuda. Ja sam Aboridzanin, veselo nekrsten![]()
To pitanje je kvlifikaciono kad si ti u pitanju. Ne u Srbiji kao drzavi. Ni sad pod okupacijom, niti onda kad je bila slobodna. Ja takodje mislim da ti nemas pojma o nacijama . A nisam te pitao koje si veroispovesti, jer me zaista ne zanima, niti mislim da u ovom razgovoru to ima ikakve veze. No to sto si ti tako napadno nekrsten.. pa i to sto si mene nazvao pravoslavecem, dajuci tome nekakav pogrdan ton i u negativan kontekst, govori o tebi, tvojim konfuzijama, pa i i o tvojoj porodici dosta toga.
Jadni mali srpski klerofasista, vredja ga ako mu kazes "pravoslavac" a brine se o svetonazorima i nacionalnosti tudjih porodica. A sto ti mislis apsolutno je irelevantno jer ne razlikujes nacionalizam i patriotizam
Upravo tako, tema lezi na pogresnoj postavci i ne treba je prosirivati.
Dakle promasena je iz fundamenta.
Pogresno si postavio temu. Svako ima svoje mitove i ako ih to raduje, ne znam zasto bi neko imao protiv toga dok ne ugrozavaju tudje. Osim toga kakve to veze ima sa nacionalizmom kao takvim?
Oh kako da ne,. I te kako razlikujem. Ja sam i nacionalista i rodljub, to jest kako ti kazes , patriota.
Menije to lako. Zanm kojoj naciji pripadam.... a ti? A vidis ta beslovesna kvalifikacija ( kjlerofasista) opet govori o tebi, a ne o meni. Za komunjarske unuke, koji nisu u stanju da se izdignu iznad zabluda svojih dedova, svako ko ima nacionalnu svest je klerofasista, bez obzira što je na taj termi n pretplacen katolicki kler, a ne pripadnici srpskog naroda. Zbunjen si. Ako je deda gresio , ne moras i ti... i ne stidi se svog porekla.. tu ti ideoloske knjige ne mogu pomoci. Vidis kako malo treba da iz tebe pokulja mrznja....
Hvala, ne bih..... jos jednom se potvrdjuje moje zapazanje (po onoj narodnoj "pitaj brata lazova" ili kako vec...)
Upravo je rec o tome da ih neracionalno korsitis jer zamagljuju sustinu.
Pravi intelektualci su jasni kao dan.![]()
Nacija. U sebi je koncentrisala i prevladala, moderna cak i zaboravila, ali nikada bez traga pohranila ono iz cega je nastala. Realnost. U tom pohranjenom lezi i "nomadski duh" jer su sa nacijom prestale seobe, lutanja i potucanja, nestali su konjanicki narodi. "Ljudsko se vezalo za prostor, prikovalo se za zemlju". Na poslednjoj stepenici ostao je seljacko radnicki narod a pojavio se zatemeljeni, uzemljeni narod. Identitet je tek trebalo naci, jos nije bilo " vanjskih i unutrasnjih kristalizatora nacionalne dusevnosti". "Sveopsta urbanizacija konacno okoncava ono skitalacko i lutalacko : seobe, pokreti i nomadstvo ostaju istorijski likovi"
To pritajeno i priguseno nomadsko- lovacko ceka. U ratovima se budi, ponovo jase, pljacka, pali i razara. Ne moze se od imanencije pobeci. Sad ono arhajsko odjekuje novom potragom za zivotnim prostorom. Kult granice i demonizacija stranaca, drugih, mitovi, slavna proslost...nacionalizam. Samo moderni nomad vise nije pojedinac ili grupa, pleme, sad je to drzava-nacija.
Boriti se protiv takvih svetonazora , protiv onih koji svoju politiku impregniraju teritorijalnoscu i odabranoscu ne znaci podrzavati sumanuti neoliberalisticki diskurs. To je obaveza za decu i buducnost, borba za filozofiju pozitivizma, coveka i biofiliju
De malo resi disleksiju, spoji napisano sa procitanim. Onako kako ja kazem nema veze sa onim kao si ti napisao. Nacionalna svest, rodoljub, patriota.. to nema veze sa nacionalizmom. Nacionalizam je iracionalan, sebican, proklet, gladan tudjeg, pun mrznje...zato ga je lako identifikovati sa klerofasizmom, isti je to soj. Vi zatrovani nacionalisti ne vidite dalje od svog nosa, znanje 0 bodova, ideoloske rupe (sve su vam krivi komunisti ili kapitalisti (ovde se morate odluciti jer treca "uspesna ideologija" jos nije postojala))
Znas li ti sta je uopste ideologija? Pojam? Znas kao sto znas sta je nacija, nacionalizam, intelektualacNema ovde nikave mrznje, te pateticne doskocice vrede medju drugom sortom. Ovde se znanje prepotentno izivljava. To svakao nije u redu ali razmisljajuci o drugoj sorti svatim da oni ne razumeju nikav drugi jezik sem direkta u glavu
Missim, na ranjavanje vaseg ega
A i Nole mi izgubi, neko mora platiti
Jeste, mitovi su dio kulturnog identiteta, religije, tradicije tj svega sto cini nacionalni identitet. Dakle mitovi su neizbezno vezani za naciju a njihovo oblikovanje osim homogenizacije moze sluziti i mrznji, u zavisnosti od potrebe vlasti.( Pa se onda upitas sta je vlast, sta drzava, ko je potcinjen. Pa razmislis o sintezi ideologija i kratologija, ko, kako, kuda, pa gde je tu religija, sta je to nacija. Sad bi ti trebala znati da su nacije stare tek tristotinjak godina a da su puni procvat dozivele tek u 19 veku. Neke nacije su izivele svoje nacionalno, neke nisu, neke se jos bore sa demonima nacionalizma. To ce te dalje odvesti u dilemu ko smo, pa da objasnis pojam naroda i nacije. Pa se tu na polju etniciteta zbunis jer laicizam u tim pricama ne stanuje. Itd.)
Inace, da se primetiti na forumu kako ogroman broj korisnika u stvari podcenjuje znanje i obrazovanje, kao, eto nije vise potrebno. Otud i druge strane imaju pravo na reakciju u svoju odbranu jer ono sto vam je gugl laznim prividom omogucio, nestankom konekcije i struje ne postoji. Pa su onda oni sto nesto znaju prepotentni, nerazumljivi i sl a "podeljeno" iskustvo pripisuju samo sebi. Kao da ovima sto su isli u skole zivotno iskustvo predstavlja tabu, kao da zive u drugoj galaksiji i kao da ne mogu i na tom polju biti dovoljno racionalni, iskustveni. Missim, napisala je korisnica mrgud da bi po defaultu intelektualci trebali nastupati drugacije. Mozda, ali ne uvek. Zato i jesmo gde jesmo.
Grrrrr... (brata lažova...)
Inputiraš ES u da grmi kad neko govori kako on ne misli,a ti to stalno činiš i čak si mal,mal pa bez avatara (modovi ti onu kruškicu koja ga
zbriše)...
Kad bih pošeo sa strukturnom analizom jedva da bi nešto i ESu ostalo,a ako bih umešao i Deridu-i ja bih s vama u minus...
Ali malo improvizacije i časkanja možemo sebi dozvoliti-kaj ne sestro Srpkinjo?
Reč je ovde o nacionalizmu kao vrsnom alatu kojim se oru nebeske njive neoliberalnih kapitalističkih vladara i koje rađaju opštenarodnim gnevovima i jadovima...
Ne znam da li to može dopreti do tamjanom sediranih prednjih podkorteksa,ali bi bilo krajnje uputno po Serbiju koja još uvek tranzitira da skrene s
puteva viteških koji pravo kroz Serbske dveri vode u nove paklove,a da kao mačiči deca Serbska konačno progledaju i vrljike u ruke i počnu dovoditi
ovu,inače,predivnu ,a več izgaženu i zagađenu zemlju u stanje koje valja unucima predati na korištenje i uživanje...
Nacion je grdna prevara,kao što rekoh mržnja svih drugih,a patriotizam je ljubav...Voleti senovite virove Morave,seriju "Selo gori...",Frušku i ravnicu,
s Erama terati kera,Sa Sremcima se keriti,u Krajini zapevati (na gitarijadi)Lepa Vlajna,u Guči zaigrati...
filozofija uvek ceni prava pitanja, zato sto su pitanja uvek korak odgovoru
ali, hajde jedno zapazanje- nije nomadstvo probudilo neslucena razaranja, nego upravo civilizacija i prisilna globalizacija
De malo resi disleksiju, spoji napisano sa procitanim. Onako kako ja kazem nema veze sa onim kao si ti napisao. Nacionalna svest, rodoljub, patriota.. to nema veze sa nacionalizmom. Nacionalizam je iracionalan, sebican, proklet, gladan tudjeg, pun mrznje...zato ga je lako identifikovati sa klerofasizmom, isti je to soj. Vi zatrovani nacionalisti ne vidite dalje od svog nosa, znanje 0 bodova, ideoloske rupe (sve su vam krivi komunisti ili kapitalisti (ovde se morate odluciti jer treca "uspesna ideologija" jos nije postojala))
Znas li ti sta je uopste ideologija? Pojam? Znas kao sto znas sta je nacija, nacionalizam, intelektualacNema ovde nikave mrznje, te pateticne doskocice vrede medju drugom sortom. Ovde se znanje prepotentno izivljava. To svakao nije u redu ali razmisljajuci o drugoj sorti svatim da oni ne razumeju nikav drugi jezik sem direkta u glavu
Missim, na ranjavanje vaseg ega
A i Nole mi izgubi, neko mora platiti
Pa? Na to sam vec odgovorila.
P.S. Niko nije podcenio znanje, vec takvo znaje, kao tvoje, koje je samo sebi cilj za bespotrebna naklapanja i za razbacivanje kojekakvim izrazima, sa malo sustine.![]()
Znas bre da to sta ti mislis meni mnogo znaci. I na to sto si juce "odgovorila" nije mi se dalo sklapati u jedan post jer konzistenost iznosi 0 procenata. Nadji sama gde pises "to sam i govorila" a u tri ranija posta si govorila u stvari nesto sasvim drugo. Ma nebitno, znas da ja u temama pikam samo Borku, Fishera, Marlona, Navara, Zoroa - ono, imaju argumente i ne treba im crtati bez obzira da li se razlikujemo u stavovima![]()
Svasta. A ko je u opste pominjao kapitalizam? Samo ti.
Nacionalizam po tebi nema veze sa nacionaalnom svescu?????? Pa sa cim ima zaboga. I zove se tako. Nije li nacionalizam upravo zasluzan za nastanak vecine modernih evropskih drzava, koje i danas postoje. Ti brkas nacionalizam, sa nacizmom, i šovinizmom, sasvim izgledno. I kakve veze ima Nole sa celom ovom diskusijom. Klerofasiszma nema kod nas. Niti ga je ikad bilo. Dal ti znas u opste šta je fazizam i šta je klerofašizam, te gde je on nastao i zašto je tipičan za katpličanstvo a ne za Pravosllavlje. Ako msilis ces da je pogled na svet Tejlora neko posebno znannje , oopako gresis. Gradjanski uredjeno drustvo ( što se trude gotovo sve evropske drzave da naprave kod sebe) nije oobavezno i gradjanska drzava. A vidim da ti ta razlika nije bas jasna. A vidim da ne citas ni Dugina , ni Evolu... znas i to je znanje .. ne samo Kliford Geertz. Ima tu vise misljenja i pravaca. No, svako prema svom vaspitanju, prema okolnostima u kojima je odrastao ( fdakle ne prema znanju ) i pram savom vaspitanju bira sta ce citati.
Pa tako napisi odmah na pocetku teme - tema je za tog i tog, molim druge da ne odgovaraju, i ne pravi se " da smo svi ljudi" i ne pozdravljaj me u kafani. Ja i sto sam pricala s tobom, pricala sam po temama kad sam te intelektualno potukla do nogu.
Uzgred, kad napises konzistentan post, dobices i konzistentan odgovor.
Cuj, razlika u misljenju ne povlaci i automatsku mrznju. To je samo slucaj kod ogranicenih. A valjda to nisi, zato te i pozdravljam![]()
Ne povlaci razlika u misljenju mrznju, nego namerna diskriminacija a to je ono sto ti radis praveci se da si neki intelektualac, a ono ni "i" od toga.
I ne gnjavi vise i ne pravi se fin.
Pa gora je diskriminacija nemusto trolovanje o necemu o cemu nemas pojma pa ja nisam na kraj srca![]()
Tebi je svako misljenje koje ti se ne dopada trolovanje. Kladim se da ce i Sanovnikovo biti trolovanje, i Tehdudukovo, samo par ljudi koji "naklapaju bez sustine" nece biti trolovi.
I naravno, Dzej.![]()
Ev, da se malo vratimo na nacionalizam...
Nacionalizam je samo oruzje u rukama neoliberalnih mocnika. To njihove sluge, koje iskezenih zubi pene na svoje gazde ne razaznajuci na cijem su lancu, sporo ili nikakao shvataju. Kroz odgovor na pitanje: koji je to drustveni sistem koji omogucava naglo bogacenje, bilo ratom, bilo redovnim putem uz istovremeno osiromasivanje vecine? mozete zamisliti svu perfidnost kapitala - novac je Bog.