Милош Ковић

Mislim da su sve ovo pogrešna očekivanja od profesora/intelektualaca kada je neposredna politika u pitanju. Oni sebe vole da vide kao državnike ali to nema veze sa stvarnošću. Koliko god čovek bio sagasan sa njihovim stavovima, na svakom koraku se vidi da to što rade je potpuno neproduktivno u smislu praktične politike. A to kad bi im rekao, pao bi im mrak na oči, tolika je sujeta kada je ta stvar u pitanju.

Imam jednog prijatelja (danas je i sam univerzitetski profesor) koji je jednom prilikom, misleći na Đ. Vukadinovića i Antonića čija komentatorska zvezda se tada tek uzdizala, rekao da ne mogu da se političkom analizom bave ljudi koji u životu nisu upoznali nijednog političara. Kaže da mu to nisu oprostili.

Već imamo veliko iskustvo sa ljudima koji su elita srpske inteligencije a bili su nezamislive političke šeprtlje ili čak dezorijentisani ljudi. Nikola Milošević. Kosta Čavoški. Mihailo Marković. Pa i Dobrica Ćosić. Evo sada i Vladeta Janković. Skoro cela SANU na početku stala iza Slobodana Miloševića pa su se neki akademici kasnije u sebi stidljivo smeljujili zbog svoje naivnosti.

Ković mi je simpatičan lik, ali politički potpuno neupotrebljiv. Nažalost, i Lompar. Antonića vrlo rado čitam, i kod njega je dobro što ne pokazuje političke ambicije.

Mislim da su sve ovo pogrešna očekivanja od profesora/intelektualaca kada je neposredna politika u pitanju. Oni sebe vole da vide kao državnike ali to nema veze sa stvarnošću. Koliko god čovek bio sagasan sa njihovim stavovima, na svakom koraku se vidi da to što rade je potpuno neproduktivno u smislu praktične politike. A to kad bi im rekao, pao bi im mrak na oči, tolika je sujeta kada je ta stvar u pitanju.

Imam jednog prijatelja (danas je i sam univerzitetski profesor) koji je jednom prilikom, misleći na Đ. Vukadinovića i Antonića čija komentatorska zvezda se tada tek uzdizala, rekao da ne mogu da se političkom analizom bave ljudi koji u životu nisu upoznali nijednog političara. Kaže da mu to nisu oprostili.

Već imamo veliko iskustvo sa ljudima koji su elita srpske inteligencije a bili su nezamislive političke šeprtlje ili čak dezorijentisani ljudi. Nikola Milošević. Kosta Čavoški. Mihailo Marković. Pa i Dobrica Ćosić. Evo sada i Vladeta Janković. Skoro cela SANU na početku stala iza Slobodana Miloševića pa su se neki akademici kasnije u sebi stidljivo smeljujili zbog svoje naivnosti.

Ković mi je simpatičan lik, ali politički potpuno neupotrebljiv. Nažalost, i Lompar. Antonića vrlo rado čitam, i kod njega je dobro što ne pokazuje političke ambicije.

Vladeta Janković ima problem sa godinama, 84. Ako se dobro sećam, odbio je predsedničku kandidaturu upravo iz tog razloga.

Saopštenje za javnost plenuma Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, povodom podrške zahtevima, blokadama i protestima koje stižu od studenata sa Kosova i Metohije:

1000021048.jpg
1000021050.jpg

1000021053.jpg

Otac Stevan Jovanović iz Odbora za versku nastavu Srpske pravosalvne crkve:

"Патријарх Порфирије и црква су недвосмислено подржали студенте, закључује Јовановић."

Јовановић потврђује да је патријарх Порфирије у реченици "да је тренутак да свако од нас учини колико до њега стоји како би се мржња и сукоби одмах зауставили, а да највећу одговорност имају они који имају највећу моћ" мислио на председника Србије Александра Вучића.

https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5647494/spc-crkva-studentske-blokade-patrijarh-porfirije-pavle.html

Koliko čujem od bogoslovskih blokadera, sve se više otopljava stav unutar najuticajnijih ljudi u SPC.

Koliko smo mi licemerno i infantilno društvo, tako da se svi takmiče ko će više da podrži studente, protest koji je po svojoj prirodi i suštini utopistički i naivan, a kada bi se zahtevi ispunili, studenti bi morali prvo sami sebe da uhapse zbog kršenja zakona i ustavnih prava i sloboda drugih građana i institucija.

Sad su se setili da su ovi što su na vlasti "jajare i vlasnici pečenjara", ono što je Sergej Trifunović govorio pre deset godina, kada je on bio plaćen da tako govori...

Samo da vidimo ko će preuzeti/kidnapovati tekovine ovog anarhizma.

Nemam taj utisak.

Sveštenici Crkve Blagovesti Presvete Bogorodice u Rajkovcu su izašli da podrže hodočasnike iz Novog Sada i Beograda na putu za Orašac zajedno sa seljanima.

Izneli su deo moštiju Sv. kneza Lazara na ulicu koji se u toj Crkvi čuva od 2014. godine.

1000021207.jpg

Uz put pre ulaska u Mladenovac, odavala se počast uz ljubljenje krsta i moštiju Sv. Lazara Kosovskog.

Posle blagoslova, studenti su nastavili Sretenjski marš.

Poslednja izmena:

Back