- Poruka
- 131.264
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Aparatura vladavine Sarajeva XVIII veka koja guši svaku slobodu mišljenja i govora eliminišući kritičke i zdravorazumske osvrte melje i proždire život malog i običnog povratnika sa ratišta, Ahmeta Šaba.„Tvrđava je svaki čovjek, svaka zajednica, svaka država, svaka ideologija.“
Izrečena istina zatvara mu sva vrata, kao u kafkijanskom ambijentu, vodi ga na dno egzistencije i ubija svaki vid ljudskog dostojanstva:„I govor je čin. I to kakav čin! Da si ukrao, udario nekoga, ili učinio bilo kakvo drugo zlo, oni bi vjerovatno oprostili. Ali ti si morao govoriti o stvarima o kojima razumna osoba ćuti. To je ono što oni ne opraštaju.“
„Pretvorio sam se u čovjeka koji moli, a to je poslednje biće na zemlji. Ispod toga nema ništa.“
Time se i stvara atmosfera izrazite društvene i političke polarizovanosti, podela na podesne i nepodesne, što svakoga ko želi da samostalno misli i kritički odbaci ustaljene dogme osuđuje na odbacivanje i (samo)izolaciju.„Ljudi su spremni da izvrše izuzetan čin samo kad nadrastu svoju prizemnost, ako utelove svoju delatnost u neku višu vrednost, kao što je Bog, Čovek, Istina. Ako program partije nosi u sebi ostvarenje ljudske pravde, onda je partija, danas, nosilac te više vrednosti i organizacija koja upija u sebe volju svakog člana ali je nužno potčinjava ciljevima važnim za čovečanstvo.“
Misli kao izolovana i usamljena ostrva„Poštene i mudre vlasti nema, jer je želja za moći bezgranična. Čovjeka na vlasti podstiču kukavice, bodre laskavci, podržavaju lupeži, i njegova predstava o sebi uvijek je ljepša nego istina. Sve ljude smatra glupim, jer kriju pred njim svoje pravo mišljenje, a sebi prisvaja pravo da sve zna, i ljudi to prihvataju. Niko na vlasti nije pametan, jer i pametni ubrzo izgube razbor, i niko trpeljiv, jer mrze promjenu. Odmah stvaraju vječne zakone, vječna načela, vječno ustrojstvo, i vežući vlast uz boga, učvršćuju svoju moć. I niko ih ne bi oborio, da ne postaju smetnja i prijetnja drugim moćnicima. Ruše ih uvijek na isti način, objašnjavajući to nasiljem prema narodu, a svi su nasilnici, i izdajom prema vladaru, a nikome to ni na um ne pada.“
Najdublji i najiskreniji porivi i uverenja ostaju neizraženi, čime Meša Selimović dodatno naglašava otuđenost čoveka koji je, čak i najbližima, velika nepoznanica.Kao i svi ostali i ja sam previše postao zatvoren i tvrđava pod opsadom, namršten i šutljiv.
Hermetička učaurenost doživljaja i osećanja onih koji se ne žive u skladu i miru sa sobom, ni sa ostalima oslikana je u idejnom težištu romana:„Ti si napustio ono što si želio, ja ono što sam imala.“
Udaljavanje od ljudske suštine najtesnije je povezano sa gubitkom spone sa prirodom i iskonom. Tekovine moderne civilizacije stvorile su savremenog čoveka drugačije misaone konstitucije, mentalno i etički preoblikovanog, koji uskraćuje slobodu sebi i drugima. Otuda razlog za piščevu impresiju divljim konjima na planini Vidovo i poruku o vredovanju slobode kao glavnog principu na kojima sve ljudske težnje treba da se zasnivaju:„Drugi čovjek je zatvorena kutija i ništa iz njega neće izaći ako on to ne želi. Mi možemo da stojimo pred tajnom danima, ništa nam se neće otkriti. Nepotpuni smo, a zatvoreni.“
„U stvari, ogriješivši se tako o pravdu u cjelini, ljudi nikad neće biti u mogućnosti da ostvare svoj dugo žuđeni humanitet, jer je on cjelovit: svaka nepravda ga ruši u potpunosti. Trebalo bi sačuvati tu ma čiju slobodu, stvoriti od nje instituciju, u interesu samih ljudi, njihovog morala i njihve ljudske cjelovitosti.“
Da bi se ovo reklo potrebna je veća duhovna snaga, ali je i ključni iskorak ka slobodi – korak bliže višem stupnju samospoznaje i čovečnosti.„Odlučio sam se za ljubav. Manje je istinito, i manje vjerovatno, ali je plemenitije. I ljepše: tako sve ima više smisla. I smrt. I život.“
- Pametni su ovo ljudi - rekao mi je jednom s onom cudnom mjesavinom podrugljivosti , i ozbiljnosti, koja me je cesto zbunjivala; -Primaju nerad od Istoka, ugodan zivot od Zapada; nikad ne zure, jer sam zivot zuri; ne zanima ih da vide sta je iza sutrasnjeg dana, docice sto je odredjeno, a od njih malo sta zavisi. |