MERCEDES

• Začetnik teme Začetnik teme Senta
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Da covjek je naveo neke objektivne razloge medjutim kupujes li UAZ onda znaj da ti treba jos jedan auto za gradsku voznju, pored toga treba ti jedno kanister od 100 l nafte ili benzna, prije bih rekao da je benzin, a pogledaj kod Puch koliko on trosi i uporedi ga. Dalje ko kaze da Puch nema 7 sjedista, pa ti ako zelis mozes ih naruciti kad ih kupujes. Dalje jos jedan razlog on je uporedio najslabiju verziju koja se prodavala ako me sjecanje dobro sluzi do 2002 god. Sta je s modelima G 270 CDI, G 400 CDI, G 280, G 320, G 500, G 55 AMG - svaki od navedenih je jaci od tog koji je on naveo. I jos nesto na gorivu koje potrosi UAZ na 100.000 predjenih kilometara, mozes ustedjeti razliku u cijeni. Sve ostalo sto je naveo je u redu i priznajem kao dokaze protiv (npr. veliki medjuosovinski razmak u dugoj verziji itd.)

By Bojan:
Da covjek je naveo neke objektivne razloge medjutim kupujes li UAZ onda znaj da ti treba jos jedan auto za gradsku voznju, pored toga treba ti jedno kanister od 100 l nafte ili benzna, prije bih rekao da je benzin, a pogledaj kod Puch koliko on trosi i uporedi ga. Dalje ko kaze da Puch nema 7 sjedista, pa ti ako zelis mozes ih naruciti kad ih kupujes. Dalje jos jedan razlog on je uporedio najslabiju verziju koja se prodavala ako me sjecanje dobro sluzi do 2002 god. Sta je s modelima G 270 CDI, G 400 CDI, G 280, G 320, G 500, G 55 AMG - svaki od navedenih je jaci od tog koji je on naveo. I jos nesto na gorivu koje potrosi UAZ na 100.000 predjenih kilometara, mozes ustedjeti razliku u cijeni. Sve ostalo sto je naveo je u redu i priznajem kao dokaze protiv (npr. veliki medjuosovinski razmak u dugoj verziji itd.)
idemo redom...ne nosis kanister, imas 2 rezervoara od po 39 litara, trosi na terenu u proseku 21-22L, a MB 290 GD trosi u istim uslovima oko 15-16L...G u kratkoj verziji se nije nudio sa 7 sedista, jednostavno nema mesta za njih...obzirom da UAZ ima od 80-90HP, a 290 GD 129HP, jace verzije nam jednostavno nisu potrebne i sa te strane i ovaj motor zadovoljava...danas bi to bio G 270 CDI, ovaj nas je iz 2001. godine...
i jos nesto...razliku u ceni neces ustedeti na gorivu posle 100,000km, vec tamo negde oko 500,000km...pozdrav...
P.S. da jos nesto razjasnim, naveo sam samo iskustva koja imam sa ovim vozilima, koja su radna vozila, kod nas za ekstremne uslove, a ne neke moje licne afinitete...kada bih se odlucio da kupim automobil sa pogonom na sva 4 tocka (terenac) kao svoje privatno vozilo, to ne bi bio ni UAZ ni G...

Ne bih da ovo predje u prepirku, ali pogledaj sam sto si naveo, UAZ sa oko 90 ks trosi 21/22l a puch sa 129 15/16l. Ja sam licno vidio kratki puch sa 7 sjedista. Dva su u gepeku.
Sve ostalo je OK i ja se izvinjavam ako sam te necim uvrijedio, izmedju ostalog ovo i jest forum na kome moze reci svako svoje misljenje i komentar, pa bio on pogresan ili ne.
Volio bih znati koji je to terenac po tvom ukusu!

By Bojan:
Ne bih da ovo predje u prepirku, ali pogledaj sam sto si naveo, UAZ sa oko 90 ks trosi 21/22l a puch sa 129 15/16l. Ja sam licno vidio kratki puch sa 7 sjedista. Dva su u gepeku.
Sve ostalo je OK i ja se izvinjavam ako sam te necim uvrijedio, izmedju ostalog ovo i jest forum na kome moze reci svako svoje misljenje i komentar, pa bio on pogresan ili ne.
Volio bih znati koji je to terenac po tvom ukusu!
ne vidim ofense u mom prethodnom postu, samo sam odgovorio na tvoju repliku...izvinjenje imas i sa moje strane, ako si se ti nasao uvredjen, ovde ja u principu izbegavam prepirke...
naveo sam potrosnje i snage i ne razumem sta nije jasno...100km kosta UAZ za gorivo oko 16e (normal benzin 86), a G oko 10e...razlika u ceni je oko 30,000e...za 100,000km znaci da se isplati tek 6000e...par stotina eura tamo/ovamo, ali je taj red velicina...tacno je da se mogu staviti preklopna sedista u gepek, ali onda ne ostaje prostor za alat (elektricari, zavarivaci, bravari itd.)...kod UAZ-a zbog jednostavne konstrukcije (prosti cevasti izdignuti ram i tanka sedista od skaja) ima mesta i ispod sedista a i veci je gepek...

Resenje diskusije:
Uaz je za najlosije uslove dizajniran
Mercedes-benz G klase je za lose i za gradske (da ne kazem svakodnevne ili obrnuto :?: )uslove

Posto smo resili dilemu naglasio bih da prednost G klase nije u njegovim mogucnostima vec u enterijeru (salim se naravno):

suv_4_main.jpg

znam sta hocete da kazete.. zadivljujuce zar ne...

Zaista zadivljujuće! Tamno drvo na sivoj plastici, pravi primer čuvenog švapskog ukusa. Mora biti da je jako prijatno po terenu kod skakanja držati glatki drveni volan. A i ona letvica na držaču za saputnika je baš šarmantna... :lol:

Kad_LupimLupim:
Aha, dusu dalo za prevoz motornih testera, brenera, nagaznih mina, lovackih ponosa, gradjevinskih elemenata, kerova, zivine, prasica... :lol: :lol: :lol:
:shock: Ma kakvi prasići! Šta ti je Srbin - odmah na stomak misli! :roll:
Ovo ti je verzija za operu! :wink: :lol:

Kad_LupimLupim:
Aha, dusu dalo za prevoz motornih testera, brenera, nagaznih mina, lovackih ponosa, gradjevinskih elemenata, kerova, zivine, prasica... :lol: :lol: :lol:

konačno da se složimo ...
za gore pomenute namene je UAZ daleko bolji ...

da ne zaboravim , ostadosmo oskraćeni za Strajderovog favorita ... :wink:

Espanol:
Zaista zadivljujuće! Tamno drvo na sivoj plastici, pravi primer čuvenog švapskog ukusa. Mora biti da je jako prijatno po terenu kod skakanja držati glatki drveni volan. A i ona letvica na držaču za saputnika je baš šarmantna... :lol:

ni meni se ne dopada pomenuto ,, drvo ,, ...
moji prethodni komentari su se pre svega odnosili na ogoljene ,, vojne ,, modele ...

da modeli koji su proizvedeni za vojnu upotrebu su nesto drugo, i u njima mozes da prevozis svasta, a kad odes malo u grad (nije valjda da citav zivot provodite negdje u pustari) sta onda ciniti. Ubrzanje tog UAZ 0-100 km/h je ako se ne varam oko 35 sekundi. Kako izbjeci veliku kolonu u slucaju da ides za njom, imas pravac a nema snage... a o gradskoj guzvi da ne govorim. Puch koji vi imate jeste najslabiji ali je opremljen spartanski a takav vam i treba. i ja sam nabavio neke slike pa cu vam ih uskoro dostaviti.

UAZ i Pinz ne treba porediti sa ostalim džipovima jer je jedan baba, a drugi žaba. Koliko ova prva dva imaju prednosti van asfalta, toliko , pa puta 20 ostali imaju prednost na normalnom putu.
Matematika:
UAZ i Pinz - 10 za offroad, 2 za normalno,
Ostali džipovi: 7 za ofroad, 10 za normalno.
Sve po nameni i potrebi.

Espanol:

Nemozes ljudima udovoljiti... :evil:

Ja sam nov na ovom forumu tako da zelida postavim pitanje onom ko zna koja je vrsta kompresora kod mercedesa klipni zavojni rotaciono membranski jer sve su to mehanicki kompresori ukljucujuci turbo kompresor.Ne bavim se sus motorima ali dosta znam o kompresorima jer su mi povezani sa strukom tj oni su najbitniji deo mog posla.

A ja mislio da su kompresori mnogo bolji od turba...
Nego, ko još danas stavlja kompresore u automobile? Mercedes, Jaguari, Aston Martin čini mi se... Ko još? I još nešto, možda nema baš veze s temom. Beše nekad neki BMW M1, kažu da je izvlačio i do 1000 ks (pre 15-20 godina). Ako je istina, ako nisam pogrešio model ili cifre, zanima me da li je to bilo sa kompresorom ili ne? I ako neko ima sličicu... :oops: Da vide oni koji nisu...

E, ja bih vas samo zamolio da se razjasne pojmovi turbo kompresor i mehanicki kompresor? Zbog cega je ovaj turbo bash tako nazvan?
Ono sto ja znam o kompresorima je ova prica: koristi se cug izduvnih gasova sa motora da pokrece turbinu koja zatim tera jedan kompresor. A kompresor zatim pomaze onom cilindru koji usisava da sto bolje savlada sav otpor koji se javlja pri usisavanju. Ovo su valjda TURBO kompresori... kolko sam shvatio? Kako onda rade ovi ostali, tj. sta koriste kao pogon? Bregastu jel?
Drugo molio bih da mi se razjasni jos jedna nedoumica:
Ovako, mene ucise nakada davno, kako na motoru postoji karburator, on s'jedne strane vuce vazduh, s'druge prima gorivo i sluzi da smuti smeshu popularno zvanu chorba. E sad, ovi novi motori danas koji imaju direktno ubrizgavanje, kolko ja znam fiziku, moraju ipak da dobiju odnekud neki vazduh!? E to me nesto muci, karburatora ne videh na njima. Dakle odakle vuku vazduh, gde se vazduh i gorivo mesaju i sta tacno znaci to direktno ubrizgavanje? Mislim cuo sam ono, ubrizgavanje pod visokim pritiskom ovo ono, al' cemu to? Sta se time postize.
I na kraju, gde kompresor pomaze u ovakvom sistemu? Za karburatorski sam cuo objasnjenje, o ovome nemam predstavu.
Hvala. :)

pa razliku između pojedinih vrsta kompresora je već objasnio Espanol ali možda svi nisu dobro razumeli pa da ponovim .

dakle za sagorevanje je potrebno gorivo i kiseonik .
zapremina motora ograničava količinu vazduha .
za potpuno sagorevanje je potreban definisan odnos goriva i vazduha .
u prevodu ako želiš više snage uz fiksnu zapreminu motora moraš ubaciti više i goriva i vazduha .
da bi ubacio veću količinu vazduha moraš ga komprimovati .

1. turbo kompresori se sastoje od dve turbine spregnute istom osovinom .
jedna od njih se pogoni izduvnim gasovima a druga potiskuje vazduh u cilindre .
takođe postoji i ventil kojim se reguliše nadpritisak .
vazduh se komprimovanjem zagreva odnosno širi pa time i delimično smanjuje količinu koja bi potencijalno mogla dospeti u cilindar . ovaj efekat se poništava hladnjakom ( interkulerom ) .
loša osobina ovih turbina je mali kapacitet pri malom broju obrtaja pa se zato u naprednijim konstrukcijama primenjuje promenjljiva geometrija zakrilaca .
takođe postoji problem sa inercijom turbine pa postoje varijante tzv biturbo sa dve turbine različite veličine .
inače sama konstrukcija turbo punjača je veoma jednostavna .
izdržljive su i pouzdane pogotovo na dizel motorima gde su temperature izduvnih gasova manje .
usputno ublažavaju zvuk izduvnih gasova .

2. ostali kompresori koji su u primeni pogone se sa nekog od vratila motora uglavnom preko nazubljenog remena .
prednosti u odnosu na turbinske su manja inercija i veći kapacitet na nižim obrtajima .
postoje naravno i mane u vidu složenije konstrukcije i veće težine .

što se tiče ubrizgavanja ...
karburator određuje količinu goriva na osnovu protoka vazduha .
s obzirom da je za idealnu smešu potrebno uzeti u obzir još neke elemente kao npr temperaturu vazduha , gustinu , sadržaj kiseonika itd prešlo se na druga rešenja .
u osnovi sva rade na principu mehaničkog ubrizgavanja goriva u usisnu granu .
postoje sistemi sa samo jednom diznom ali i sa više njih za svaki cilindar .
u oba slučaja to je indirektno ubrizgavanje tj gorivo se ne ubrizgava direktno u cilindar već indirektno u usisnu granu .
vazduh u obe varijante ide svojim putem ... filter , kompresor , hladnjak , usisna grana , cilindar ... i usput pokupi gorivo .
postoje i rešenja kod kojih se gorivo direktno ubrizgava u cilindre ali su za sad retka u serijskim automobilima .
nogu je prvi povukao Mitsubishi a zatim i WV sa takozvanim FSI motorima .
za početak i jedni i drugi deklarišu malo veću snagu veći moment i manju potrošnju .
trajnost ovog sistema sa našim gorivom ne bih komentarisao ali mislim da se može povući paralela sa modernim dizelima .
uloga kompresora je potpuno ista samo gorivo i vazduh dolaze u dodir tek u samom cilindru .

izvinjavam se na opširnosti i pozdrav svima

vd ti je lepo još jednom ponovio osnovne principe rada turbo i mehaničkih kompresora. Dodajem i šematske prikaze da bi bilo jasnije kako sve funkcioniše. Na drugoj šemi je turbina promenljive geometrije, čije lopatice po obodu obezbeđuju stalni efektivni pritisak i pri nižim brojevima obrtaja. rešenje prvi put primenio FIAT na Cromi TD.
0363

0364

Back