U bre Tihi nemas pojma sta sve mozes da izaberes od opreme,i koliko se toga promenilo za bas ovih zadnjih 10 godina.Imao sam eto priliko da posedujem i da vozim zadnje 4 generacije E-klase.Kao prvo sigurnosnih sistema ima mali milion,dok na buljavom mercedesu si imao samo elektro stabilizaciju i ABS na danasnjoj E-klasi imas najmanje 7-8 sistema za sigurnost.Onda kocnise su se promenile,na primer imas HOLD funkciju na automaticima kad stanes na semaforu umesto da drzis nogu na kocnisi ili da ubacivas u P ti sao stisnes kocnicu malo jace i auto stoji u miru dok ne das gas.Da ne govorim koliko se doslo po pitanju potrosnje i izduvnih gasova.
A od opreme da ti ne nabrajam sta sve mozes da izaberes pri kupovanju novog auta,na primer imas night vision kameru,automatsko parkiranje,full LED-svetlo u glavnim farovima(Ksenoni su skroz izbaceni),solarni panel na krovu,keyless-go odnosno otvaranje vrata i gepeka bez kljuca takodje startovanje bez kljuca, i jos mnogo mnogo toga.
i sta ti imas od tih sistema ja nisam video nista tu nesto novo da kazem wow, ekstra sto su ovo napravili. Svi ti sistemi su po meni za lose vozace. To hold funkcija za semafor je opet sitnica, isti mi djavo ko ubacio u parking menjac ili stisnuo kocnicu . Mislim ne vidim zasto bi za tu glupost platio fabrici par hiljada evra koliko oni standardno naplacuju sve takve sitnice.
Ja sam od onih koji misle da stari auto treba da se menja jedino kad prestane da te sluzi tj postane nepouzdan, ili ti se stvori drugacija potreba nego sto si je pre toga imao. Npr ako dobijes blizance pa ti treba vece vozilo
Sto se tice potrosnje , jesu sad tu donekle izvrsili poboljsanja al opet mi je to suvise malo da bi ja sad kupio novi auto kad me ovaj stari i dalje sluzi potpuno dobro .
I poboljsanja su osetna samo u jacim motorima tipa V6 dok su na V4 motorima razlike u potrosnji mizerne. Npr kod Mercedes C 250 izmedju 2003 i 2013 godista razlika je 0.2 galona po americkim merama
Evo ovde link
http://www.fueleconomy.gov/feg/Find.do?action=sbs&id=32780&id=18557
Sto se tice tih keyless go i ostalih dzidza bidza sve to znam al nesto ne vidim jednostavno da mi to treba. Isti mi je matrak ko priso sa kljucem u dzepu od auta ili stisno dugme da se isti otkljuca , ili ubacio kljuc u bravu i kresnuo ga ili stisnuo start/stop dugme.
Da ne pricam da to konkurencija iz Kine odavno sve nudi za male pare i da to moze da se stavi na svaki auto. I te kamere , nocne vizije, senzori , alarmi, paljenje na 500 metara auta i slicno. Video sam cak i aplikaciju za android i iphone telefone za paljenje auta i njegovo lociranje ako kupis Cobra alarmni sistem.
Jednostavno jos nisam nista video novo da je auto industrija posebno izbacila sto bi me impresioniralo .
Jedino sto mi se bas svidelo je novi ZF-ov 9-brzinski automatik menjac koji Jeep ubacuje na sve svoje nove automobile, al pitanje je kako ce to da radi mislim da to nece biti bas pouzdan menjac obzirom da je nov proizvod. Inace treblai su da izbace novi Jeep Cherokee sa tim menjacem jos pre par meseci ali su odlozili premijeru upravo zbog problema sa menjacem.