3. Tehnika vraćanja lopte
Primjenom ''tehnike vraćanja lopte'' osoba se uči da se uspješno nosi sa manipulativnom kritikom. Kritika uopštenog sadržaja je, po pravilu, manipulativna. Uopštena kritika je i po formi i po sadržaju neprecizna i razuđena, pa kritikovana osoba nema jasnu predstavu šta je zapravo pravi predmet same kritike.
U najvećem broju slučajeva osoba koja je zatečena manipulativnom kritikom ove vrste reaguje naučenim automatizovanim reakcijama: kontranapadom ili bjekstvom.Upravo te automatizovane reakcije, nastale zbog straha od kazne, sprečavaju osobu da jednostavnim pitanjima ( ''tehnikom vraćanja lopte'') prinudi kritičara da jasno i precizno otkrije šta je zapravo pravi predmet njegove kritike
Primjer - nastavlja se na onaj gore:
Ž- Obespokojavaju me tvoje neosnovane sumnje
M- Ma kakve neosnovane sumnje?Sve vrijeme si pričala sa onim bezveznjakom preko puta tebe
Ž- Tačno je samo to da smo nas dvoje razgovarali o problemima u vaspitavanju djece.
M- Kao, roditeljstvo je mnogo važna stvar?(ironično)
Ž- Slažem se sa tobom da je roditeljstvo važna stvar u životu roditelja. (ne upada u zamku)
M-Lukav tip. Taj zna šta treba da priča.
Ž- Slažem se. Neki se ljudi služe lukavstvom
M- Pa gdje baš ti nalete na lukavog tipa?
Ž- Moguće da je taj tip lukav, ali zaista nisam primjetila da ispoljava takve namjere.
M-To je tvoj problem.Nikada ne primjećuješ šta zapravo muškarci žele od žena.Djeca? Njemu je do djece kao do lanjskog snjega
Ž- Slažem se sa tobom da je ponekad teško otkriti lukave ljude.
''piton'' sad pokušava ''teškom artiljerijom'' da slomi otpor žrtve
M- Mnogo filozofiraš. Čudno si se ponašala dok si sa njim ćaskala o vaspitavanju djece.
Ž- Moguće je da je tebi izgledalo da sam se, kako ti kažeš, čudno ponašala. Voljela bih, ipak, da mi tačno navedeš šta je to u mom ponašanju bilo ''čudno.''
(Na uopštenu kritiku muškarca izraženu u sintagmi ''čudno si se ponašala'' žena prvo ''zamagljuje'' stvar, a zatim ''vraća loptu''. Zamagljivanjem žena prihvata mogućnost da se ljubomornom partneru njeno ponašanje zaista učinilo ''čudnim'', a vraćanjem lopte želi da ''piton'' konkretizuje svoje kritičko zapažanje.)
M- sve vrijeme si se, onom somu od muškarca, smješila na poseban način
Ž- Kako to misliš na poseban način?
M- Znaš ti dobro, šta se praviš luda
Ž- Zaista sam povređena. Zaista bih, da bismo razjasnili stvar, željela da znam šta podrazumjevaš pod primjedbom da sam se tom čovjeku smijala ''na poseban način''.
žena veoma vješto i dosledno odbija manipulativnu kritiku muškarca koristeći razne asertivne tehnike. Otvara se, zamagljuje, vraća loptu i nepogrešivo ide ka cilju. Cilj je razobličavanje partnerove neopravdane kritike i odbrana sopstvenih prava na slobodu ličnosti.
M- Ma mnogo pričaš, filozofiraš, umjesto da si iskrena.
primjećuju se znaci da je ''piton'' na putu pripitomljavanja, jer se pritješnjen sokratovskom metodom vrti u krug poput ''muve bez glave''. Ovdje partnerka prestaje da ''vraća loptu''. Vrijeme je za ''time out'', odnosno za poruku partneru da je igra završena. Svako dalje dijaloško natezanje nepotrebno je i može dovesti do produbljivanja konflikta.
4. Tehnika tajm auta (time out)
Osoba koja u nekom dijaloškom sukobu pokušava da brani ugroženo pravo privremeno ''prekida igru''.
Ova tehnika je neobično pogodna u rukovanju problemima koji se često javljaju između roditelja i male djece.
D- Hoću da mi kupite sladoled
R- Boli te grlo. Ne bi smio da jedeš sladoled
D-Hoću da mi kupite sladoled
R- Rekao sam ti da ne bi smio da jedeš sladoled. Boli te grlo.
D- Ma hoću da mi kupite sladoled (otegnuto)
(roditeljski par ''ne čuje'' šta djete traži)
D- Hoću da mi kupite sladoled! (leže na sred ulice i dere se iz svega glasa)
(roditelji ne odgovaraju, produžavaju da se polako kreću niz ulicu),
(dernjava djeteta se etišava postepeno, budno prati kretanje roditelja, diže se i plačući iz svega glasa sustiže roditelje)
Princip ''nema igre'' odnosi se samo na dijalog u kome se otkriva da sagovornik ispostavlja nerealne zahtjeve, kao u slučaju djeteta i sladoleda, bilo u smislu da drugu osobu teži da podredi kao u slučaju našeg ''ljubomornog pitona''
D- Kupite mi loptu. (jedan nerealni zahtjev se smjenjuje sa drugim)
U slučaju da djetetova interesovanja postanu ''normalna'', s obzirom na to da je uvidjelo da metodom pritiska ništa ne postiže, roditelji se također ponašaju ''normalno'' ne pominjući nezgodne epizode sa poslasticom.