Mentalno zdrava ličnost

@tgdanijela

Nadovezujem se, a ovo što si navela ću da prekopiram kod mene u comp.

Da, ni idealistički pristup normalnosti nije dobar za procenu normalnosti iz razloga što se onda može reći da niko nije normalan.
A katkada, kada se to kaže, misli se upravo na ovo idealno shvatanje normalnosti.

Jeeee...
Koje komplikacije oko normalnosti.
Najbolje da se manete ćorava posla. Zaboravite na tu normalnost.
I ako neko od vas bude tražio da budete normalni, recite mu da ne bude neskroman u svojim zahtevima.
Samo nemojte ni vi od drugih da tražite da budu normalni. Ne budite zlotvori. :)

MEHANIZMI EGO ODBRANE

Ego ima zadatak da ličnost prilagodi zahtjevima spoljašnje sredine. Za izvršenje tog zadatka Ego koristi, u prvom redu, svoje racionalne Ego funkcije, a samo ponekad i odbrambene mehanizme. Pomoću svojih odbrambenih mehanizama Ego pokušava da intrapsihički konflikt riješi na najbolji mogući način.
Mehanizmi Ego odbrane su:
1. Nesvjesni(osoba ih koristi, a da nije svjesna da to radi; mada većina njih ipak ima i svjesnu podlogu)
2. Sami po sebi nisu patološki (mnogi od njih se koriste kao obrasci kod zdravih osoba, a željene ili neželjene posljedice zavise od okolinosti, vrste i načina kako se ti odbrambeni mehanizmi koriste).
Mentalno zdrav čovjek više koristi savlađivanje tj. suočavanje sa problemom i svjesnu borbu za njegovo prevazilaženje, dok mentalno oboljeli više koriste mehanizme Ego odbrane (patološke), a manje savlađivanje. (Savlađivanje-obuzdavanje je svjesno razrješavanje konfliktne situacije, pripada osnovnoj racionalnoj funkciji Ega).
Postoji mnogo mehanizama Ego odbrane. Definicije nekih mehanizama se prekriljuju, jer se često događa da se isto posmatrano ponašanje može da objasni sa nekoliko mehanizama odbrane. Isto tako, moguće je da se istovremeno koristi nekoliko mehanizama Ego odbrane.
1.POTISKIVANJE - je nevoljno isključivanje konfliktuoznih ili neprijatnih misli, sjećanja ili impulsa iz svijesti. Ovo je primarni mehanizam Ego odbrane. Drugi mehanizmi samo pojačavaju potiskivanje pa to zahtjeva da se o njemu nešto više kaže.
Potiskivanje nastaje kada jedna želja, impuls ili misao, postajući svjesni izazivaju nepodnošljiv konflikt, što se manifestuje strahom ili anksioznošću. Potiskivanje je smještanje impulsa u dublji nivo. Na taj način se izbjegavaju mučne i bolne emocije.Ceo akt se obavlja automatski, nesvjesno.Iako se ono što je potisnuto ne doživljava kao svjesno, ono ostaje aktivno. Ego se može osloboditi toga samo u slučaju sublimacije, koja se ponekad naziva ''uspješno potiskivanje''.Kod pravog potiskivanja zasnovanog na kontrainvesticiji ono što je potisnuto djeluje iz nesvjesnog. Otuda potiskivanje zahtjeva stalni utrošak energije da bi se održalo potisnuto, jer ono stalno teži da nađe izlaz u svjesno. Taj utrošak energije (kontrainvesticija) kod neurotičara se klinički manifestuje sa astenijom i adinamijom.
Ima mišljenja da sve što se protivi vladajućim tedencijama svjesne ličnosti, njenim željama, čežnjama i idealima, i sve što bi poremetilo dobro mišljenje koje čovijek želi da ima o sebi, treba da bude potisnuto.
2.SUBLIMACIJA - je slabljenje snage jednog instinktivnog impulsa korištenjem snage drugog. To je zamjena spoljašnjeg cilja pražnjenja nagona u korist neke socijalno prihvatljive i konstruktivnije aktivnosti. Npr. bavljenje agresivnim sportovima je sublimacija destruktivnih, neprijateljskih, pa čak i ubilačkih impulsa.
Sublimacija je često poželjan mehanizam i ponekad se kombinuje sa drugim mehanizmima, kao što su pomoćna inhibicija, pomeranje, simbolizacija, (npr. čovjek koji je nezadovoljan svojim seksualnim životom, ali koji ne pravi izlete van braka, postaje veoma zaposlen kada je njegova žena na putu, tako da nema vremena za prevaru). Svjesno korištenje rada ili hobija kao zamjene za određene misli, također je u ovoj grupi (npr. žena se ohrabruje da izdrži restriktivnu dijetu, postaje maksimalno zainteresovana za slikarstvo i stalno slika voće).
3.INTROJEKCIJA - je asimilacija objekta u svoj sopstveni Ego ili Superego. To je jedan od najranijih mehanizama odbrane. U djetinjstvu, ovim mehanizmom, roditelji skoro da postaju dio djeteta. Roditeljski stavovi, sistem vrijednosti i zabrana prihvataju se (introjektuju) takoreći kompletno.
4. IDENTIFIKACIJA - je slična introjekciji, ali manjeg intenziteta. To je nesvjesno prihvatanje modela druge osobe. Neko se može identifikovati i sa vrijednostima i stavovima grupe. Svjesni analog identifikaciji je namjerna imitacija drugih (naročito poznatih osoba - idola) i voljni napori da se pripada određenoj grupi.
5.POMJERANJE(SUPSTITUCIJA) - je zamjena objekta sa kojim se instinktivni impulsi zadovoljavaju (sličnost sa sublimacijom i pomoćnom inhibicijom, ali i razlika!). To je šaltanje emocionalne komponente od prijatnog objekta ili ideje ka nekom drugom (može da bude i neprijatan impuls). Npr. djevojka, napuštena od mladića, nalazi drugoga prema kome usmjerava svoje emocije i razvija ista osjećanja. Ili prodavac je ljut na svog šefa, ali suzbija svoje reakcije, dolazeći kući oštro kažnjava djecu za loše ponašanje, za koje ih obično ne bi kaznio. Pomjeranje je često (ne uvijek!) zadovoljavajući i prihvatljiv mehanizam. ( Ako ne možemo da jedemo najbolji biftek, dobra je i obična pljeskavica - to je mehanizam "Ja volim što imam, isto je kao i -ja imam što volim.")
6. RACIONALIZACIJA - je prihvatanje ili pribegavanje socijalno prihvatljivom, manje više logičnom, objašnjenju za radnje ili odluke koji su proizvedeni nesvjesnim impulsima.Racionalizacija je najrasprostranjenija odbrambena mjera Ega. Ona služi: prvo, za opravdanje ponašanja; i drugo, kao odbrana od prodiranja drugih nepoželjnih motiva kojima bi se to ponašanje isto tako moglo objasniti.
Racionalizacijom osoba samu sebe obmanjuje kao slušalac, jer postoji težnja svakog čovjeka da svoj postupak objasni i opravda socijalno i etički opravdanim motivom. Npr. čovjek kupuje nova kola i samog sebe ubjeđuje da stara kola neće izdržati zimu.
7.REAKTIVNA FORMACIJA - je mehanizam odbrane koji podrazumjeva odlazak u drugu krajnost, u suprotnost. To je nadkompenzacija za neprihvatljive impulse. Npr.: pretjerana ljubav starijeg brata prema mlađem (u odraslom dobu) smatra se reaktivnom formacijom mržnje, neprijateljstva i ljubomore iz djetinjstva; ili, šef ne voli nekoga na poslu, ali mu daje sve pogodnosti za napredovanje, čak i više, nego što je normalno. Ljudi koji u sebi nose velike količine neprijateljstva i agresivnih impulsa u reaktivnoj formaciji se mogu ponašati sa puno ljubavi prema okolini.
8.PROJEKCIJA - osoba svoje sopstvene misli, emocije ili impulse pridjeva nekoj drugoj osobi, lokalizuje u objekte spoljašnjeg svijeta. Uopšteno govoreći, ovo je neprihvatljivo ili nepoželjno ponašanje. Npr. čovjek, nesposoban da prihvati da ne voli (mrzi) svog kolegu sa posla, kaže : on mene ne voli, tj. ja mu se ne dopadam; ili, žena koja negira samoj sebi da ima seksualne želje prema kolegi sa posla, karakteriše njega kao razvratnog udvarača, bez mnogo osnova. Mehanizam projekcije je često prisutan u nastanku sumanutosti.
9. REGRESIJA - je težnja da se ličnost vrati u raniju situaciju, koja je prijatnija, jer joj je aktuelna mučna, nepodnošljiva. U neurozi, to je povratak sa realnosti na fantaziju, na one tačke fiksacije koje su nekada pružale zadovoljstvo, ali su davnoprevaziđene. Regresija se javlja i kod normalnih ljudi i služi rekreaciji. Kartanje (bez igre u novac), rekreacioni sportovi, igre odraslih, opuštenost i infantilno ponašanje na odmoru, sve to spada u regresiju normalnih i znak je uravnoteženosti. Regresija na infantilne nivoe mišljenja i ponašanja može da se javi i u snu.
10.BEŽANJE U BOLEST - ponekad, kad se javi opasnost po Ego, ono može da se zaštiti bežanjem u bolest. Sve dok traje opasnost, Ego ne dozvoljava ozdravljenje. Okončanjem konflikta i stvaranjem simptoma, tj. ''stvaranjem bolesti'' nastaje kompromis, prihvatljiv i za Ego i Superego. To je primarna dobit (konflikt je razrješen),a sekundarna dobit, koja se ponekad javlja, može da bude izražena ili u vidu materijalne dobiti (rente) ili u vidu određenog ponašanja bližih prema pacijentu (sažaljenje, veća zaštita, veća pažnja itd.). Ovaj mehanizam se sreće kod histerične neuroze. Bežanje u bolest je i osnova hipohondrijaze; u pitanju je nesvjestan proces za razliku od simulacije koja podrazumjeva ''begstvo u bolest'' da bi se svjesno, namjerno izvukla neka korist ili pogodnost.

11.KONVERZIJA - neurotični simptom nastaje kao rezultat pretvaranja izvjesne količine energije, koja se inače upotrebljava na neki drugi način, u tjelesni simptom. To nagomilavanje nekog afekta i pretvaranje energije u simptom naziva se konverzija. Energija može da se konvertuje u motornu, senzornu ili vegetativnu inervaciju.
12.SAMOKAŽNJAVANJE - ovaj mehanizam je "pozajmljen" iz djetinjstva. U djetinjstvu se formira sledeći model: greška-strah od kazne-kazna-nestanak straha i uspostavljanje dobrih odnosa - zaboravljanje. Ovdje je bitna kazna koja razrješava ceo konflikt i otklanja strah. Isti model obnavljaju odrasli, samo što kod njih umjesto straha od kazne od roditelja, postoji strah od kazne od Superega.Samokažnjavanje je primitivan način odbrane od osećanja krivice (strah od superega).
13.PONIŠTENJE - je kada jedna radnja ili komunikacija parcijalno negira prethodnu, npr. dva bliska prijatelja imaju suprotne poglede, koji bi ih mogli posvađati , i kada se sledeći put sastanu oba se ponašaju kao da nije bilo nikakvog neslaganja. Kao svjesni analog ovoga je i ponašanje koje je praktikovao Napoleon: kada izgrdi nekog oficira na sledećem sastanku je za njega uvijek nalazio riječi pohvale.
Svi simptomi koji predstavljaju fenomen ispaštanja, pripadaju ovoj kategoriji, jer je u prirodi ispaštanja da poništi raniju radnju. Sama ideja ispaštanja nije ništa drugo do jedan izraz vjerovanja u mogućnost magijskog poništavanja.
I u djetinjstvu ima primjera za poništenje. Kada se od nas zahtjevalo da se zakunemo, zaklinjali smo se i istinito i lažno. Ali, kada smo se lažno zaklinjali desnom rukom, lijevom smo činili potajni gest (magijski) i time poništili lažnu zakletvu.
14.KOMPENZACIJA - je ojačavanje slabosti ili nadvladavanje frustracije u nekim sferama ljudske aktivnosti. Termin se koristi i kao opis procesa nadkorekcije hendikepa ili ograničenosti.Npr. fizički neatraktivan mladić postaje odličan baletski igrač, čovjek sa govornom manom postaje govornik (Demosten) ili glumac; dječak sa preležanim poliom postaje odličan gimnastičar (Miroslav Cerar).
15. POMOĆNA INHIBICIJA (KOČENJE) - je postavljanje ograničenja instinktivnim zahtjevima. To je zapravo prihvatanje delimičnih ili modifikovanih želja i impulsa.Npr. student koji želi da bude ljekar, a ne uspjeva, prihvata da bude medicinski tehničar (ostaje u struci). Kod ovog mehanizma se uvažava princip: bolje je pola hljeba, nego nemati nikako hljeba ili imati nešto drugo (ovo "nešto drugo" pripadalo bi sublimaciji, kao odbrambenom mehanizmu).
16. IDEALIZACIJA - je uveličavanje željenih osobina i umanjivanje nedostatka željenog objekta. Npr. zaljubljeni mladić naglašava kvalitet jedne sasvim prosječne djevojke, koja ih zapravo ne posjeduje (tzv. "ljubav na distanci" često nosi u sebi rizike idealizacije). Ponekad tzv. zrela idealizacija može da bude u službi poboljšanja interpersonalnih relacija. Ipak, nerealistička očekivanja od strane druge osobe mogu ovim mehanizmom da dovedu do velikih razočarenja.

I drugi mehanizmi mogu biti uspesni i donekle normalni, ako ne osiromasuju previse energiju psihe i ukoliko ne traju dugo. Kada svako od nas bar ponekad u zivotu ne bi koristio neki mehanizam odbrane, svi bi bili ludi i neprilagodjeni !!!
I ovo je tačno. Sve ima svoju meru.
Ponekad sublimacija nije moguća.
A neko i poludi. :eek:
I to su uglavnom podsvesni mehanizmi odbrane.
Sad ja kao nešto znam.
A nemam pojma, samo serem. :D

I ovo je tačno. Sve ima svoju meru.
Ponekad sublimacija nije moguća.
A neko i poludi. :eek:
I to su uglavnom podsvesni mehanizmi odbrane.
Sad ja kao nešto znam.
A nemam pojma, samo serem. :D

Obratite pažnju na racionalizaciju i projekciju..čitajući postove i rasprave na forumu ne mogu a da ne primjetim da su mnogo zastupljeni kao mehanizmi ego odbrane ...
..recimo u raspravama teista i ateista gdje jedni na druge projektuju svoje emocije ...
..mogli bi i vi dati primjer gdje ste primjetili neki od mehanizama ego odbrane ..ili čak, još bolje priznati. tj. prepoznati kada ste neki od njih sami upotrijebili ...
..sve u cilju boljeg razumjevanja..svakako...

Ja bih dodao kao izuzetno važan mehanizam i intelektualizaciju. Sličan je racionalizaciji samo što je za njega karakteristično preterano intelektualiziranje kada, recimo, dođe do priče o nekim konfliktima ili uopšte, neprijatnim stvarima. Ja sam ga vrlo često sretao kod adolescenata, a kao patološki mehanizam ističe se kod OKP-a. Primer: Momka ostavlja devojka sa kojom je dugo bio. Kada ga pitaju, jesi li sada sam? On kroz osmeh odgovara ,,Ah, sam ili s nekim, šta zapravo znači biti sam u životu? Mislim da u životu niikada nismo sami''.

Takođe nedostaje Izolacija, eto tu se recimo mogu prepoznati :D. Izolacija je kada se od sadržaja odvajaju emocije. Dakle, ne potiskuje se celokupno iskustvo, potiskuje se samo emocionalni deo. Tada kažemo najčešće ,,Ma ne povređuje me uopšte to što smo raskinuli''. ,,Ništa mi ne znači to što sam pao ispit''.

Inače, ovo ,,bežanje u bolest'' prvi put čujem da se smatra mehanizmom odbrane. To se zove primarna i sekundarna dobit ali nikada se nije smatralo mehanizmom. Ali dobro, ima različitih shvatanja.

Ja bih dodao kao izuzetno važan mehanizam i intelektualizaciju. Sličan je racionalizaciji samo što je za njega karakteristično preterano intelektualiziranje kada, recimo, dođe do priče o nekim konfliktima ili uopšte, neprijatnim stvarima. Ja sam ga vrlo često sretao kod adolescenata, a kao patološki mehanizam ističe se kod OKP-a. Primer: Momka ostavlja devojka sa kojom je dugo bio. Kada ga pitaju, jesi li sada sam? On kroz osmeh odgovara ,,Ah, sam ili s nekim, šta zapravo znači biti sam u životu? Mislim da u životu niikada nismo sami''.

Takođe nedostaje Izolacija, eto tu se recimo mogu prepoznati :D. Izolacija je kada se od sadržaja odvajaju emocije. Dakle, ne potiskuje se celokupno iskustvo, potiskuje se samo emocionalni deo. Tada kažemo najčešće ,,Ma ne povređuje me uopšte to što smo raskinuli''. ,,Ništa mi ne znači to što sam pao ispit''.

Inače, ovo ,,bežanje u bolest'' prvi put čujem da se smatra mehanizmom odbrane. To se zove primarna i sekundarna dobit ali nikada se nije smatralo mehanizmom. Ali dobro, ima različitih shvatanja.

Da intelektualiacija jeste slična racionalizaciji, a izolacija mi liči na varijantu potiskivanja....
...na filozofiji postoji i kod predstavnika idealizma identifikacija, gdje se uopšte ne uzima u obzir argumenat sugovornika koji nije idealista ili ne pripada nekom od filozofskih pokreta kojem pripada sugovornik ...
...sviđa mi se tvoj dodatak..ima zaista mnogo mehanizama ego odbrane ...evo ja ponekad upotrebljavam regresiju..ponašam se kao mala djevojčica, posebno kad odem kod mame pa volim da me mama tretira kao kad sam bila djete ....i onda volim da bude sve po mome...
...kad se regresija upotrebljava u svakodnevnom životu (ovaj tip), ja mislim da se to naziva razmaženost ....

Da intelektualiacija jeste slična racionalizaciji, a izolacija mi liči na varijantu potiskivanja....
...na filozofiji postoji i kod predstavnika idealizma identifikacija, gdje se uopšte ne uzima u obzir argumenat sugovornika koji nije idealista ili ne pripada nekom od filozofskih pokreta kojem pripada sugovornik ...
...sviđa mi se tvoj dodatak..ima zaista mnogo mehanizama ego odbrane ...evo ja ponekad upotrebljavam regresiju..ponašam se kao mala djevojčica, posebno kad odem kod mame pa volim da me mama tretira kao kad sam bila djete ....i onda volim da bude sve po mome...
...kad se regresija upotrebljava u svakodnevnom životu (ovaj tip), ja mislim da se to naziva razmaženost ....

Može biti razmaženost ali je u principu povremena regresija poželjna pa i neizbežna. Kad se igramo, spavamo, prosipamo glupe fore i onda se na njima smejemo, to nije ništa drugo do regresija. Regresija pomaže da skupimo energiju za neke naredne borbe. Da nije regresije, ne bi bilo ni umetnika. Njima iskustvo zvano ,,regresija u službi ja'' omogućava da se povuku neki svet pun fantazama i slika, i tako počinju da stvraraju. Suština je, umeti da se vratiš iz regresije kad je to neophodno!

Poslednja izmena:
Može biti razmaženost ali je u principu povremena regresija poželjna pa i neizbežna. Kad se igramo, spavamo, prosipamo glupe fore i onda se na njima smejemo, to nije ništa drugo do regresija. Regresija pomaže da skupimo energiju za neke naredne borbe. Da nije regresije, ne bi bilo ni umetnika. Njima iskustvo zvano ,,regresija u službi ja'' omogućava da se povuku neki svet pun fantazama i slika, i tako počinju da stvraraju. Suština je, umeti da se vratiš iz regresije kad je to neophodno!

Zanimljivo mi je i samokažnjavanje..da li je taj mehanizam prisutan kod straha od uspjeha ili sramežljivosti ..znam izvanredno uspješne ljude po čijem ponašanju nikad ne bi prepoznao da su vrh u svom poslu ...
Da li tu rigidan superego toliko utiče na ego koji vidi realnost, ali je model greška-strah od kazne-kazna-nestanak straha i uspostavljanje dobrih odnosa - zaboravljanje, toliko zacrtan u psihi pojedinca da i uspjeh vidi kao grešku...ili je u pitanju samo opreznost..koja gotovo vuče paranoičnosti.....po svim kriterijumima te su osobe normalne....

..a ima i obrnutog..osobe koje jedva preživljavaju, al svojom krivicom ..važnije im je skupo odjelo nego hljeb ..ponašaju se što bi se reklo ''na nivou'' ..tu je očigledna identifikacija ..ali nije mi jasno kako se neko može tako neracionalno ponašati ... ali, opet po svim kriterijumima spada pod normalne...

Ljudi su čudo i zapanjujuće je kakve sve psihičke kombinatorike su moguće.
Tako kada se govori o nosrmalnosti, ili će krterijumi biti takvi da niko nije normalan.
Ili takvi da i pri devijacijama do neke mere osoba ipak se smatra normalnom.
Moguć bi bio i treći stav koji lično ja dodajem, a to je da su svi normalni (a onda bi izraz normalno izgubio smisao). Ovo u slučaju što bi smo normalnost shvatali kao reakciju na datu konstituciju i date islove. Normakno je da osoba date psihičke konstitucije reaguje na određene uslove onako kako reaguje. Ovde bi onda umesto izraza normalno bio upotrebljen izraz prihvatljive i neprihvatljive reakcije. Jer, čovek se ponaša kauzalno, i normalno je da se osoba oseća i ponaša onako kako se to i dešava (s obzirom na njenu konstituciju i trenutne podsticaje). Ovo poslednje gledište nije se ne koristi, ali nije loše sagledati i na taj način.

Pravo je čudo kako ljudi ostaju normalni i pored ekstremnih životnih situacija koje su preživeli, a postaju nenormalni u uslovima u koji bi se smatrali lagodnima za život.
Tako da terapeutski gledano, ne može se sprovoditi ista terapija na svakome, već mora biti prilagođena ličnosti.

Ljudi su čudo i zapanjujuće je kakve sve psihičke kombinatorike su moguće.
Tako kada se govori o nosrmalnosti, ili će krterijumi biti takvi da niko nije normalan.
Ili takvi da i pri devijacijama do neke mere osoba ipak se smatra normalnom.
Moguć bi bio i treći stav koji lično ja dodajem, a to je da su svi normalni (a onda bi izraz normalno izgubio smisao). Ovo u slučaju što bi smo normalnost shvatali kao reakciju na datu konstituciju i date islove. Normakno je da osoba date psihičke konstitucije reaguje na određene uslove onako kako reaguje. Ovde bi onda umesto izraza normalno bio upotrebljen izraz prihvatljive i neprihvatljive reakcije.Jer, čovek se ponaša kauzalno, i normalno je da se osoba oseća i ponaša onako kako se to i dešava (s obzirom na njenu konstituciju i trenutne podsticaje). Ovo poslednje gledište nije se ne koristi, ali nije loše sagledati i na taj način.

Sviđa mi se ovaj izraz prihvatljive i neprihvatljive reakcije ... odatle sledi da je normalnost relativna stvar, za svakoga individualno određena, s tim da većina psihotične pacijente smatra nenormalnim baš zato jer su u manjini, većini nerazumljivi i neprihvatljivi...
...i mnogi cijenjeni psihijatri (al u ovom ratu otišli u inostranstvo) su rekli da smatraju da se pola pacijenata može pustiti sa klinike što se njih tiče ...
...i također znali postaviti pitanje...ko je normalan, mi ili oni ...
..ovaj pogled mnogo doprinosi humanizaciji ..ali svakako ostaje pitanje funkcionalnosti ...sposobnosti da osoba brine sama o sebi ...mada bi se tu pojam bolesnog bolje uklopio, nego pojam normalnog koji se upotrebljava u različitim varijantama značenja ... jer mnoge hronične bolesti čine čovjeka funkcionalno nesposobnim, imaju faze akutizacije i remisije ...
..svakako težina akutizacija i vremenski period javljanja odnosa remisija/akutizacija je individualna i određuje funkcionalnu nesposobnost ...
..popriličan broj psihoza i psihijatrijskih bolesnika je proglašen i invalidima ...oznaka nefunkcionalnosti...
neurološki bolesna ili nepokretna osoba (primjer) je može nositi ili nosi jednaku oznaku ... tu postoji izjednačavanje po stepenu funkcionisanja....

...al da se opet vratim na ''mentalno zdrave osobe'' ...recimo osobe koje vole da popiju po koju čašicu više...ne vode se kao alkoholičari, ali ništa ne rade..žive na nečijoj grbači..recimo majke koja je penzioner ... također su nefunkcionalne, a smatraju se normalnim ili mentalno zdravim dok se ne dokaže suprotno? ...
..invalidi nisu
...bolest nije ustanovljena...
...za koga je ovo prihvatljivo, a za koga nije?

..citat...Istraživati normalnost isto je što i tragati za zlatom na kraju duge....

Nije nimalo lako definisati psihički zdravu ličnost. Ponekad se čini da je svaki takav pokušaj osuđen na neuspjeh i da se treba kloniti ''uzaludna posla''. Čak i definicija Svjetske zdravstvene organizacije o zdravlju ne riješava problem, a možda i unosi zabunu.
Ona glasi: ''Zdravlje je stanje potpunog fizičkog, psihičkog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti ili oronulosti.''
Zašto je potrebna definicija psihičkog zdravlja? Da bi se imao putokaz u procesu vaspitanja, prevencije i lečenja duševnih oboljenja.....

Kako vi vidite psihički normalnog čovjeka?..ili šta smatrate da nije normalno?..u ljudskom ponašanju..odnos prema drugima, sebi, sredini, radu, emocijalna ekspresija i ostalo...

Da li je Frojd bio najbliži definiciji psihički normalne ličnosti "Psihički normalna ličnost je ona koja ume da voli i radi."

..mada iz iskustva, profesionalnog i ličnog..znam da se ta definicija ne uzima kao kriterij normalnog ....
...zanima me šta vi u međuljudskim odnosima..svakodnevnim..smatrate pod normalnim...?

Svidja mi se Frojdova definicija sve ostalo je kako da kazem... bajanje, pajanje i generalno smaranje. Cemu one definicije uravnotezene licnosti uopste sluze? Da cine da se svi stidimo sebe i budemo stalno krivi, nezadovoljni i gledamo u druge za odraz rodjene vrednosti. To nas upravo udaljava jedne od drugih i umesto da zaista komuniciramo sa bliznjima mi gledamo samo sebe u njima. To je tako ispod casti ovom kratkom zivotu kojim se rasipamo.

Humanistic Psychologists believe that every person has a strong desire to realize his or her full potential, to reach a level of Self-actualization. To prove that humans are not simply blindly reacting to situations, but trying to accomplish something greater, Maslow studied mentally healthy individuals instead of people with serious psychological issues. This enabled him to discover that people experience “peak experiences", high points in life when the individual is in harmony with himself and his surroundings. Self-actualized people can have many peak experiences throughout a day while others have those experiences less frequently. (The Developing Person through the Life Span, (1983) pg. 43)
A visual aid Maslow created to explain his theory, which he called the Hierarchy of Needs, is a pyramid depicting the levels of human needs, psychological and physical. When a human being ascends the steps of the pyramid he reaches self actualization. At the bottom of the pyramid are the “Basic needs” of a human being, food and water and touch. The next level is “Security and Stability.” These two steps are important to the physical survival of the person. Once individuals have basic nutrition, shelter and safety, they attempt to accomplish more. The third level of need is “Love and Belonging,” which are psychological needs; when individuals have taken care of themselves physically, they are ready to share themselves with others. The fourth level is achieved when individuals feel comfortable with what they have accomplished. This is the “Esteem” level, the level of success and status. The top of the pyramid, “Self-actualization,” occurs when individuals reach a state of harmony and understanding. (The Developing Person through the Life Span, (1983) pg. 44)

zabrinjavajuc je nedostatak ideje kakva je to..mentalno zdrava osoba..
a istovremeno se pise o nesvrsishodnosti proucavanja istih jelte..
a zaprvao nedostatak predstave o tome kakava je to mentalno zdrava osoba nam i onemogucuje lecenje mentalno obolele osobe..jer pod broj jedan..svaka osoba upada u neki mentalni poremecaj jelte ako nema komparativnog primera
al ajde ja cu vam reci kakav je to osoba zdrava osoba..
pa cim je vidis odma si je spazio ne moz da omasis..to su osobe koje zrace toplinom mirom i unutarnjim zadovoljstvom;)

zabrinjavajuc je nedostatak ideje kakva je to..mentalno zdrava osoba..
a istovremeno se pise o nesvrsishodnosti proucavanja istih jelte..
a zaprvao nedostatak predstave o tome kakava je to mentalno zdrava osoba nam i onemogucuje lecenje mentalno obolele osobe..jer pod broj jedan..svaka osoba upada u neki mentalni poremecaj jelte ako nema komparativnog primera
al ajde ja cu vam reci kakav je to osoba zdrava osoba..
pa cim je vidis odma si je spazio ne moz da omasis..to su osobe koje zrace toplinom mirom i unutarnjim zadovoljstvom;)
Zrače toplinom i onda koknu nekoga. To tebi ne deluje moguće? E pa moguće je. Pitanje je psihodinamizma i reakcije što može biti promenljivo.
Tako recimo kod bipolarnog poremećaja pada naizmenično u faze depresije i euforije (manije).
Bitno je kako u određenom periodu osoba reaguje.
Osoba ako ima unutrašnje probleme koji je muče, obraća se za pomoć jer je to teret za nju.
Druga vrsta problema je gde osoba iam neprihvatljive reakcije prema spoljnoj okolini ili ispoljava simptome koji ukazuju na potencijalnu opasnost.
Uloga medicine u ovim slučajevima je da zaštiti osobu samu od sebe i okolinu od nje, kao i preventivno dejstvo, ako se uoče simptomi poremećaja.
Postoje psihološki testovi na osnovu kojih su neki parametri merljivi.

Zrače toplinom i onda koknu nekoga. To tebi ne deluje moguće? E pa moguće je. Pitanje je psihodinamizma i reakcije što može biti promenljivo.
Tako recimo kod bipolarnog poremećaja pada naizmenično u faze depresije i euforije (manije).
Bitno je kako u određenom periodu osoba reaguje.
Osoba ako ima unutrašnje probleme koji je muče, obraća se za pomoć jer je to teret za nju.
Druga vrsta problema je gde osoba iam neprihvatljive reakcije prema spoljnoj okolini ili ispoljava simptome koji ukazuju na potencijalnu opasnost.
Uloga medicine u ovim slučajevima je da zaštiti osobu samu od sebe i okolinu od nje, kao i preventivno dejstvo, ako se uoče simptomi poremećaja.
Postoje psihološki testovi na osnovu kojih su neki parametri merljivi.
ja nisam nigde pominjao euforiju..niti te manicne poremecaje
al eto i ti govoris u prilog tezi da vise niko nema predstavu o tome sta je to normalan i zdrava osoba jelte

ja nisam nigde pominjao euforiju..niti te manicne poremecaje
al eto i ti govoris u prilog tezi da vise niko nema predstavu o tome sta je to normalan i zdrava osoba jelte
Pogrešno si razumeo. Ja to nisam tvrdio.
Ali teško je dati "garanciju" (ovo važi i za stručne osobe) da je neko bezrezervno normalan.
Kada bi smo mogli da zavirimo u svaki kutak psihe osobe onda bi smo mogli sa sigurnošću da tvrdimo. Mi zapravo i znamo šta je nenormalnost na osnovu toga što znamo šta jeste. Ali, nenormalnost se registruje tek onda kada se ispolji.
U suprotnom, psihijatri i psiholozi ne bi znali da li treba nekoga da leče ili ne.
Ili misliš da to rade nasumce bez ikakvih pokazatelja?

Pogrešno si razumeo. Ja to nisam tvrdio.
Ali teško je dati "garanciju" (ovo važi i za stručne osobe) da je neko bezrezervno normalan.
Kada bi smo mogli da zavirimo u svaki kutak psihe osobe onda bi smo mogli sa sigurnošću da tvrdimo. Mi zapravo i znamo šta je nenormalnost na osnovu toga što znamo šta jeste. Ali, nenormalnost se registruje tek onda kada se ispolji.
U suprotnom, psihijatri i psiholozi ne bi znali da li treba nekoga da leče ili ne.
Ili misliš da to rade nasumce bez ikakvih pokazatelja?
a kako ti ocekujes od nekog ko bi eto trebalo da daje neku garanciju kad taj neko ponajmanje od svih ima predstavu o tome sta je to zdravoi normalno

nenormalnost se moze registrovati i kod normalne ososbe ukoliko onaj koji vrsi registrovanje nema predstavu o tome sta je to NORMALNOST..i ako sam NIJE NORMALAN
da ne polazim od toga da sama psihoanaliza..POLAZI OD PRETPOSTAVKE da postoji problem a tu se ispoljava jedan sasvim drugi deo ljudske psihologije definisan zakonom o konzistentnosti..koji ukratko kaze ovako..covek ce.kad jednom donese neku odluku i zauzme neki stav uciniti sve sto je u njegovoj moci da to i opravda
prenesi sad jednu zakonitost koja vlada ljudima i ljudskim ponasanjem na psihoanalizu..lekar donsi odluku da postoji problem..zauzima stav da postoji problem..i cini sve sto je u njegovoj moci da tu odluku i taj stav opravda..

imas moju temu o indoktrinaciji gde sam tu zakonitost lepo dokumentovao

a kako ti ocekujes od nekog ko bi eto trebalo da daje neku garanciju kad taj neko ponajmanje od svih ima predstavu o tome sta je to zdravoi normalno

nenormalnost se moze registrovati i kod normalne ososbe ukoliko onaj koji vrsi registrovanje nema predstavu o tome sta je to NORMALNOST..i ako sam NIJE NORMALAN
da ne polazim od toga da sama psihoanaliza..POLAZI OD PRETPOSTAVKE da postoji problem a tu se ispoljava jedan sasvim drugi deo ljudske psihologije definisan zakonom o konzistentnosti..koji ukratko kaze ovako..covek ce.kad jednom donese neku odluku i zauzme neki stav uciniti sve sto je u njegovoj moci da to i opravda
prenesi sad jednu zakonitost koja vlada ljudima i ljudskim ponasanjem na psihoanalizu..lekar donsi odluku da postoji problem..zauzima stav da postoji problem..i cini sve sto je u njegovoj moci da tu odluku i taj stav opravda..

imas moju temu o indoktrinaciji gde sam tu zakonitost lepo dokumentovao
Da li si ti čuo za psihološki test?
Da li ti misliš da rezultat pdihološkog testa zavisi od slobodnog tumačenja psihologa?
Rezultat psihološkog testa može da da i kompjuter.
I šta sad, treba kompjuter da bude psihički normalan?
Šta hoćeš u stvari da kažeš?

Back