MENI ZA DEČIJI ROĐENDAN

• Začetnik teme Začetnik teme vukika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
pa overi temu 'salate' za ideje mada se one kriju svuda.....imash onu Espanolovu "ukrajinsku" ta je super ali ne znam koliko je jeftina (sliht silht) ako ti trba velika kolichina mada je super
imam neki novinski isechak o salatama kao iz prakt. zhene
i sta fali spanac rolatima :twisted:
ili prosetaj do neke knjizare, uzmi neku knjizicu salate i listaj pa kad nadjes nesto ti zapishi.
evo sad se secam jedne ideje: uzmesh povrce kao za srpsku salatu, dodas majonez i rezance..tkao su pisali...ako mozhe u pindjur onda moze i ovako

..mogu da garantujem i za meksichku vidi temu rolat pita i mex salata, ima mirina a imai moja ali ima kackavalja i shunke..mislim to valjda nije tehsko a svi pojedu...a iznad ima mirina sad da ne ispade da hvalim svog konja al ovo znam shta je

Rodjendan je u sledecu nedelju, izgleda se nismo razumele.
Izbor je pao na sledece:
Prekosutra krstimo decu, pa za tu priliku:
-slani rolat
-salata sa piletinom
-sir i nesto suhomesnato za predjelo
-corba
-rolovana piletina
-krompir u rerni
-paradajz i pecena paprika sa belim lukom ili kupus salata
-jaffa torta
Za rodjendan:
-lisnata pogaca
-slani rolat
-tost slana tortica
-salata sa krompirom i zel. salatom (ako je nadjem)
-salata sa piletinom
-praseeeeee
-ren
-kupus salata obavezno uz prase
-opet neke salate kombinacija paprike i paradajza
-tarator salata
-i dve torte.
Mozda sam dosadna sa istim menijem ili slicnim, kako vec, ali se mnogo brzo sprema a imam i bratovljevu pomoc, inace kulinarskog tehnicara.
Hvala na savetima, poprilicno ste mi pomogli, a kako je proslo sve, javicu vam.
Pozdrav Espanolu.

sanja:
ok makimaki, pozdrav espanolu a nama??? ja jos 'tela da ti dobacim vanglu salate :cry:
Ups.....izvinjavam se. Mislila sam da se to podrazumeva :wink:
A za one koje to zanima, danasnji rucak po vec pomenutom meniju je bio sjajan. A kada budem ugrabila malo vise vremena ispisacu vam i recepte.
Pozdrav svima i sve vas ljubim.
Uffff....sada sam se izvadila, a?

makimaki:
sanja:
ok makimaki, pozdrav espanolu a nama??? ja jos 'tela da ti dobacim vanglu salate :cry:
A za one koje to zanima, danasnji rucak po vec pomenutom meniju je bio sjajan. A kada budem ugrabila malo vise vremena ispisacu vam i recepte.
Hmmmmmmmmmmm, a taj PAJCEK? :lol: :lol: :lol:

Espanol:
makimaki:
sanja:
Hmmmmmmmmmmm, a taj PAJCEK? :lol: :lol: :lol:
To je za nedelju. Mene boli stomak i bez njega. Mislim da cu umreti u nedelju. To je atak na moj stomak; subota svadba, nedelja rodjendan. Da bar mogu da se malo ugojim....i dzak cementa je tezi od mene :cry:

Za par nedelja me ocekuje spremanje jednog decijeg rodjendana, za veci broji ljudi, i dece i odraslih. Svi predlozi za meni i odgovarajuci recepti su dobrodosli. Hvala vam unapred! :)

P.S. Radi se o posluzenju tipa svedskog stola.

U mojoj porodici vec druga generacija klinaca, kad ih pitas sta da im spremis za rodjendan - obavezno navode perece!
A te perece se strasno brzo i jednostavno prave (mslim da negde vec ima recept, ali ponovicu).
Sastav:

1/2kg brasna
so,
kvasac
malo mleka
200g masnoce (moze puter, margarin, svinjska ili biljna mast)
2dl pavlake
1 jaje

zumance
kasika brasna, so, malo vode za preliv

Postupak:
Potopiti kvasac u mleko, sacekati da "nadodje". Prosejati brasno, napraviti "rupu" u sredini, sipati kvasac sa mlekom, dodati npr. puter prethodno omeksan, pavlaku, jaje, posoliti i umesiti glatko testo.
Razviti testo na brasnom posutu podlogu i modlom vaditi perece (kupuje se na pijaci ili kod plasticara). Poredjati u pleh i svaku perecu premazati umucenim zumancetom.
Peci na oko 180C, dok ne pocnu da tamne. Izvaditi ih i premazati svaku smesom od brasna, soli i vode (naravno da ovo ne mora - mogu se posuti susamom, kimom ili vec ko sta voli).
Moja verzija je da u testo umesim i dobro isitnjen domaci beli sir, a mogucnosti su neogranicene.

Ja iscitah sve ovo, ali sem torte nista pametno nisam smislila. Ovo mi je vec(ili bolje reci tek) treci rodjendan koji pripremam sama, bez icije pomoci, svom sinu. I uvek isti problemi. Znaci treba mi nesto sto se relativno lako sprema i brzo. A da je ukusno, lepo izgleda i da je zanimljivo strancima. :roll: :wink: Posto su nam gosti uglavnom stranci.
Do sad sam uglavnom spremala pite (gibanica, pita sa mesom, krompirusa), salate (naravno neizbezna ruska, koja mi se vise popela na nos :evil: ), onda neka sa susamom(ta mi se jako svidja), onda one male pice od lisnatog testa,.....itd.
A sada bih htela nesto malo drugacije, nesto malo originalnije i nesto novo.
Imate li bilo kakvu ideju. Kao sto vec rekoh, drustvo je sastavljeno vecinom od odraslih, dok su deca u manjini. I sve to istovremeno.
Help, please! Hvala unapred. :)

Predložih perece... :wink:
Kad voliš susam, ima jedan dobar i krajnje jednostavan recept za slano testo sa susamom, u originalu se peče u "pekaču" (to ti je ona sjajna spravica što se "preklapa" - al' sam ga objasnila :roll: ), ali od kad mi se isti pokvario - pečem ih u rerni.
sastav:
- 300g susama
- 2dl ulja
- 2dl vode
- 920g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 3 kašičice soli
- 2 jaja
- 250g margarina

Proseješ brašno, dodaš sve ostale sastojke (svejedno kojim redosledom), razviješ testo na debljinu od oko 0,5cm, sečeš štapiće (lepše je ako imaš onaj kotur za "derviš" - bude reckavo), ređaš ih u pleh (ne treba da se podmazuje) i pečeš na oko 200C.
Naravno da možeš i modlom vaditi keksoće bilo kog oblika...

Na temi "salate" imaš zanimljivih predloga, mada ja nisam baš skontala da li ti treba samo zakuska ili i "glavno" jelo?

Za ovo drugo, neko je već spomenuo krekere koje možeš filovati na razne načine...
Predlažem "švapski" sir (kupuje se na pijaci) koji pomešaš sa pavlakom i podeliš na, recimo tri dela. (Umesto "švapskog" možeš upotrebiti i krem sir). U jedan deo staviš malo aleve paprike i tako ga "ofarbaš", u drugi deo izmešaš sasvim usitnjena žumanca, u treći malo skuvanog spanaća... Gore staviš parčence šunke, kobasice ili već šta želiš, preko toga možeš kolut jaja, majonez, kečap...
Deluje pipavo, ali se brzo pravi i efektno izggleda.
Keksiće možeš da napraviš i sama... po receptu za perece npr.

Imaš na "italijanskoj kuhinji" odličan Espanolov recept za "Italijanske piroške". Možeš praviti upola manje ili već kako ti odgovara...
Dalje... tkz. salate sa makaronama (možeš upotrebiti one šarene da bude zanimljivije) su dosta zahvalne za tu priliku...
Uh... toliko je toga. Nadam se da sam bar malo pomogla :wink:
Pozdrav!

Sendi, ne znam za ostale, ali moja iskustva sa sendvičima ( 14 rodjendana je iza mene) su sledeća
Kakvi god da su, lepi, ukusni, sa raznoraznim namazima, deca ih jako malo pojedu.
Nezahvalni su mi, jer višak sendviča ne mogu da zamrznem,a opet su uloženi i rad i materijal.
Obično po povratku iz igraonice, podelim svojim najbližima da ponesu svojim kućama, pa već zaposleni kod mog bate kažu
A, bio sinoć rodjiš.Evo nama sendviči.:zcepanje::zcepanje::zcepanje:
I stvarno ponekad po ceo poslužavnik im pošaljem.
Razmisli o nekim slanišima koji se mogu konzumirati i sutradan. Tipa onih rolat pitica, mini proja.
Ne ljuti se, samo dobronameran savet.:bye::bye::bye:

Poslednja izmena:

Back