MENI ZA DEČIJI ROĐENDAN

• Začetnik teme Začetnik teme vukika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Sendi, ne znam za ostale, ali moja iskustva sa sendvičima ( 14 rodjendana je iza mene) su sledeća
Kakvi god da su, lepi, ukusni, sa raznoraznim namazima, deca ih jako malo pojedu.
Nezahvalni su mi, jer višak sendviča ne mogu da zamrznem,a opet su uloženi i rad i materijal.
Obično po povratku iz igraonice, podelim svojim najbližima da ponesu svojim kućama, pa već zaposleni kod mog bate kažu
A, bio sinoć rodjiš.Evo nama sendviči.:zcepanje::zcepanje::zcepanje:
I stvarno ponekad po ceo poslužavnik im pošaljem.
Razmisli o nekim slanišima koji se mogu konzumirati i sutradan.
Ne ljuti se, samo dobronameran savet.:bye::bye::bye:

ja nikada ne pravim sendvice za ta velika slavlja. meni je to ogroman posao i ceo dan zezanja, lakse napraviti pite ili neke rolate pa iseckati...

Hvala vam na idejama, naravno da se ne ljutim. Planirala sam ja i rolate i kiflice i neke pitice, ali pomislih da mozda napravim i sendvice. Sad ste me bacile u dilemu ;), pa cu da se prekombinujem. Ovo je prvi put da slavimo rodjendan u igraonici (do sada je uglavnom bio Mek, osim onog prvog sa krstenjem), pa sam u toj varijanti potpuno "mlada i neukusna" :zcepanje:
Hvala jos jednom!!!

Ja takođe nisam pristalica sendviča. Po mom iskustvu zaključila sam da više prolaze kiflice, mini kroasani, mini pice, pica keksići itd. Prošle godine sam pravila samo mini kroasane, i to prazne! Nosili smo u igraonicu, ali smo pola i vratili!!! Ne zato što nisu dobri, nego jednostavno kada je rođendan od 14h-17h, deca su tek ručala pa i nešto ne jedu mnogo (govorim o uzrastu od 5 godina!), a druga stvar je što se zaigraju, pa im hrana verovatno nije ni na kraj pameti, sve do duvanja svećica. Naravno, svako pravi svoj izbor.:)

Hvala vam na idejama, naravno da se ne ljutim. Planirala sam ja i rolate i kiflice i neke pitice, ali pomislih da mozda napravim i sendvice. Sad ste me bacile u dilemu ;), pa cu da se prekombinujem. Ovo je prvi put da slavimo rodjendan u igraonici (do sada je uglavnom bio Mek, osim onog prvog sa krstenjem), pa sam u toj varijanti potpuno "mlada i neukusna" :zcepanje:
Hvala jos jednom!!!
Po mom iskustvu iz igraonice (znači tri godine rada i preko 200 odrađenih dečijih rođendana različitog godišta) - za klince je pizza neprikosnovena.
nekad dobro prolaze i kiflice (oni više vole slatke: eurokrem i/ili pekmez), jednom smo silom prilika pravili palačinke - razgrabili se :zcepanje:.
Inače, deca vrlo retko nešto puno pojedu, tako da ti ne treba neka valika količina (ako mi kažeš broj dece i uzrast... kao i sistem organizacije i trajanje) dobićeš vrlo konkretan odgovor koliko čega ti treba.
Odrasle sama najbolje poznaješ, ali ako je rođendan 2-3 sata, nema šanse ni oni da pojedu nešto jako puno.

Poslednja izmena:
Vi ste sjajne!!! Smeh, poslala sam ti pp.

Ja ti odgovorila što se količine tiče.
Ono što sam zaboravila, a važi za sve, je da onog ko seče tortu zamolite da deci seče što manju, bukvalno minijaturnu parčad. Ako žele još, oni će tražiti.
Suština je da deca jedu vrlo malo torte (zašto, je već drugo pitanje), čak i ako je, njima omiljena "plazma" i da se veći deo toga baci. Koliko sam ja gledala po igraonicama, uglevnom se o tome ne vodi računa (po sistemu "baš me briga, nije moje"), a glupo je da se baca. Pogotovo što se svi potrudimo da za dečiji rođendan pripremimo nešto posebno, što bude i kvalitetno ... da ne kažem i skupo. Šteta je iseći i baciti, kad ima dosta odraslih koji bi se i te kako radovali da dobiju po parče :zjede:
Ako se naprave dve torte, ili sami odredite koja se seče za decu, ili svako dete pitajte od koje torte želi (oni biraju po izgledu ;)), naravno da kad neko želi od obe - dobiće, ali, opet ponavljam, nema potrebe bacati.

Jedna od varijenti za mini pizze

Testo pripremite po želji (ja nekako najviše volim klasično, ali ima raznih varijanti)
razvite i čašom ili modlom izvadite "krugove" željene veličine. Vodite računa o tome da kvasno testo raste, tako da ga treba maksimalno rastanjiti.
Gore premažite mešavinom paradajza (ja ne koristim kečap, ne preporučujem ga ni vama, paradajz ima mnogo bolji ukus) i pavlake tako da bude roze.
Iz kuvane šunke "izvadite" manje krugove.
Masline bez koštica isecite na kolutove (ako već nisu isečene)
Šampinjone (ja koristim sveže) iseckajte na listiće.
Sir krupno narendajte.
Od kružića šunke napravite obraze.
Kolutići masline naka budu oči.
Od listića pešurke napravite nos.
Krupno rendani sir rasporedite kao "kosu".
Paradajzom (možete ga sipati u kesicu pa proseći vrh, ili špricem) oblikujte usta.
Origano "pobacajte" po obrazima.

Naravno... sve ovo ukoliko imate vremena za "igru"
U suprotnom, sve satojke iseckajte, pomešajte sa paradajzom i sipajte preko testa ;)

Nikada mi nije bilo jasno sto u igraonicama deci posebno seku tortu. Pricam omaloj deci do 6-7 godina koja pojma nemaju ni ocemu. Meni je logicnije da daju roditeljima ili da roditelji sami biraju pa da oni daju svom detetu. valjda oni i najbolje poznaju ukus svog deteta a ako dete ne pojede ili nece uopste ostaje njima...

Nikada mi nije bilo jasno sto u igraonicama deci posebno seku tortu. Pricam omaloj deci do 6-7 godina koja pojma nemaju ni ocemu. Meni je logicnije da daju roditeljima ili da roditelji sami biraju pa da oni daju svom detetu. valjda oni i najbolje poznaju ukus svog deteta a ako dete ne pojede ili nece uopste ostaje njima...
Hmmmm...
Kad su u pitanju igraonice, bolja varijanta je da su prostor za decu i prostor za roditelje fizički odvojeni (idealno je kad je pregradni zid delimično u staklu da mogu da se vide, ali da ne smetaju jedni drugima). Deca se neuporedivo bolje zabavljaju ukoliko su sami sa osobom koja zna sa njima i da se poigra i da ih zabavi i savesno pazi na njih. Devojke koje su kod mene pazile na klince, nikad nisu imale problema da nađiu zajednički jezik i zabave svako dete. Problem je nastajao jedino ako se u prostoru za decu pojavi roditelj...
U tom slučaju je mnogo bolje da deca budu i posebno poslužena.
I roditelji su mnogo komotniji kada ne moraju neprekidno da paze na decu.
Suštinski, rođendan u igraonici može da prođe i bez roditelja.Tako i bude ukoliko su to deca iz vrtića, a ne deca maminih i tatinih prijatelja ili iz familije.

Poslednja izmena:
Hmmmm...
Kad su u pitanju igraonice, bolja varijanta je da su prostor za decu i prostor za roditelje fizički odvojeni (idealno je kad je pregradni zid delimično u staklu da mogu da se vide, ali da ne smetaju jedni drugima). Deca se neuporedivo bolje zabavljaju ukoliko su sami sa osobom koja zna sa njima i da se poigra i da ih zabavi i savesno pazi na njih. Devojke koje su kod mene pazile na klince, nikad nisu imale problema da nađiu zajednički jezik i zabave svako dete. Problem je nastajao jedino ako se u prostoru za decu pojavi roditelj...
U tom slučaju je mnogo bolje da deca budu i posebno poslužena.
I roditelji su mnogo komotniji kada ne moraju neprekidno da paze na decu.
Suštinski, rođendan u igraonici može da prođe i bez roditelja.Tako i bude ukoliko su to deca iz vrtića, a ne deca maminih i tatinih prijatelja ili iz familije.

Sa ovim se slažem, odvojen prostor za decu i roditelje i animatori koji paze na decu. Moja ćerka ima 3 godine i ne ide u vrtić pa nema puno društva ali od svih rođendana, kod društva, braće i sestara, na kojima smo bile, njoj se najviše svideo jedan u takvoj igraonici-rođendaonici, i dalje priča o tome a to je bilo krajem septembra! A što se posluženja tiče, bitno je da budu manji komadi, zgodni za male ručice i usta tipa mini peciva raznih oblika i sa različitim filovima, tipa Fornetija... A torte, plazma i voćna, što manji parčići.

Poslednja izmena od moderatora:
Sa ovim se slažem, odvojen prostor za decu i roditelje i animatori koji paze na decu. Moja ćerka ima 3 godine i ne ide u vrtić pa nema puno društva ali od svih rođendana, kod društva, braće i sestara, na kojima smo bile, njoj se najviše svideo jedan u takvoj igraonici-rođendaonici, i dalje priča o tome a to je bilo krajem septembra! A što se posluženja tiče, bitno je da budu manji komadi, zgodni za male ručice i usta tipa mini peciva raznih oblika i sa različitim filovima, tipa Fornetija... A torte, plazma i voćna, što manji parčići.
Meni je bilo izuzetno važno da nađem najoptimalniju varijantu za decu.
Zbog toga sam se raspitivala i kod vaspitačica, i kod roditelja, a najviše kod dece.
Imala sam i sjajne mlade vaspitačice koje su dolazile na rođendane (namerno ne koristim izraz "animator" jer je animator nešto drugo). U prostoru koji je maksimalno bezbedan (znači, pričamo o "lavirintu", "kavezu" i kako ga sve zovu, ne o improvizacijama koje mogu da deluju simpatično, ali je ključna reč tu bezbednost dece), uloga osobe koja je sa decom je da pazi na njih, prati šta rade, eventualno zabavi neko dete koje se ne uključuje u kolektiv, posluži sokiće (tu bih insistirala na pojedinačnim pakovanjima od 2dl, sa slamčicama, jer tako se najmanje prosipa, nema "koja je moja čaša" i nema opasnosti od toga da vam pet puta iztnose iste plastične čaše koje je nemoguće oprati kako treba), postavi ih za stoliće, posluži hranu, isto tako i tortu.
I uvek je sve proticalo besprekorno kada su vrata zatvorena, deca samo sa devojkom u igraonici, roditelji u svojoj prostoriji. Čim neko od roditelja krene da ulazi i počne da se upliće ("ona je mala, ne može sama", "njega Marko stalno tuče, pa moram da pazim", "neće ona ući tamo bez mene", "moram ja da pazim da ne padne sa tobogana"... ), neko se rasplače (što je prirodno... ili im nedostaje njihov roditelj, ili ovaj čiji su unutra oseća da je privilegovan pa pravi gluposti).
Inače, takvi prostori su izuzetno bezbedni, ako vam kažem da se za tri godine ni jedno dete nije udarilo, verujte mi.
Istina, jedan mali je skakao sa vrha tobogana "kao spajdermen" pa se malo udario, ali je več sledećag dana došao da mi objasni kako ne treba da brinem "oporavio se". :zcepanje:
Kad smo kod hrane, mi smo imali uslove za klasične, velike pizze (koje su se uvek pripremale i pekle neposredno pred iznošenje), isečemo ih na komade i to je to. Pokazalo se kao najbolje i ubedljivo najpopularnije rešenje.
Treba voditi računa o tome da deca često ne vole masline, ne vole pečurke, tako da treba kombinovati i imati i jedno i drugo.

Poslednja izmena:
Ja se u potpunosti slazem da su deca neuporedivo bolja kada nema roditelja., to pravilo vazi i za vrtic i za animatore i za neki sport, pa cak i kod zubara....
I slazem se da ako postoji animator ne bi trebalo roditelji da se mesaju, mnogo su prirodniji kada roditelji nisu tu (inace moj brat radi kao animator ali za skolsku decu i retko radi rodjendane vec izlete).
Ali opet iako postoji animator mislim dakada dodje do posluzivanja da to treeba da bude u isto vrme i da roditelji preuzmu brigu oko toga.
E sada ja govorim o maloj deci koja jos idu u vrtic. I govorim iz perspektive moje familije koja je jako velika i jako malo broj je pozvan reda radi, bas se stalno vidjamo i druzimo. A slaviti u 5 dana za prijatelje, pa za familiju pa za vrtic... malo je nezgodno. E onda smo nasli neke igraonice koje imaju veliki prostor da mogu da stanu i roditelji i deca, pa je to vecim delom i drustvo odraslih i dece koja se uglanvnom vec poznaju...
E sada kada je rec o deci koja su osnovna skola, to je vec malo ozbiljnije i mogu da se i ostave skroz sami. S tim da ni jednog trrenutka nisam pomislila da su igraonice bezbedne nego ipak u mladjim uzrastima ima dosta dece koja vole da znaju da su im roditelji tu....

Ja se u potpunosti slazem da su deca neuporedivo bolja kada nema roditelja., to pravilo vazi i za vrtic i za animatore i za neki sport, pa cak i kod zubara....
I slazem se da ako postoji animator ne bi trebalo roditelji da se mesaju, mnogo su prirodniji kada roditelji nisu tu (inace moj brat radi kao animator ali za skolsku decu i retko radi rodjendane vec izlete).
Ali opet iako postoji animator mislim dakada dodje do posluzivanja da to treeba da bude u isto vrme i da roditelji preuzmu brigu oko toga.
E sada ja govorim o maloj deci koja jos idu u vrtic. I govorim iz perspektive moje familije koja je jako velika i jako malo broj je pozvan reda radi, bas se stalno vidjamo i druzimo. A slaviti u 5 dana za prijatelje, pa za familiju pa za vrtic... malo je nezgodno. E onda smo nasli neke igraonice koje imaju veliki prostor da mogu da stanu i roditelji i deca, pa je to vecim delom i drustvo odraslih i dece koja se uglanvnom vec poznaju...
E sada kada je rec o deci koja su osnovna skola, to je vec malo ozbiljnije i mogu da se i ostave skroz sami. S tim da ni jednog trrenutka nisam pomislila da su igraonice bezbedne nego ipak u mladjim uzrastima ima dosta dece koja vole da znaju da su im roditelji tu....
O igraonicama možemo da pričamo i da pričamo...
O organizaciji dečijeg rođendana - takođe.
Ja prenosim svoje iskustvo i zapažanja "sa strane", bez namere da bilo koga u bilo šta ubeđujem.
Deca već sa 4 godine mogu i znaju sama da jedu (daleko od toga da se služe viljuškom i nožem, ali sasvim fino se snalaze čaki i sa tortom koja se jede iz tanjirića, kašičicom). Devojka koja je sa njima je tu da pripomogne ako nekom treba pomoć.
A iz perspektive moje familije, samo jedna ilustracija.
Pošto smo imali Igraonicu, mogli smo da slavimo rođendane i po pet puta. ;)
Ograničili smo se na dva puta, jer je nemoguće fizički smestiti zajedno decu koja su njegovo društvo iz škole/vrtića i decu prijatelja i rođaka koji su, takođe sličnog uzrasta.
Jednom smo to uradili u istom danu. nakon što su otišli njegovi školski drugari, on je bio presrećan, prezadovoljan... videlo se po detetu da je uživao.
Kada je otišla i "druga tura" gostiju, komentar je bio: "Ja ne volim rođendan.... volim samo poklone".
I bilo da se rođendan slavi u istom ili u različitim danima, uvek na pitanje: "Kad je bilo lepše?" odgovor je: "Sa mojim drugarima!"
Tek to nije valjalo. Jer, ima dece koja su iz vrtića i čiji roditelji su ih samo doveli i doleze po njih, a ima onih čiji roditelji sve vreme sede u susednoj prostoriji. Ako se ne umešaju - još je i dobro. ;)
Htedoh reći da je deci važno da imaju svoje društvo, ma koliko da vole braću, sestre, kumovsku decu i decu prijatelja - njihovo društvo je - njihovo društvo.
Tako je od negde petog rođendana.
Bilo je pokušaja i da se svi "spoje".

Poslednja izmena:

Back