Meditacija

• Začetnik teme Začetnik teme ooo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sizif:
...ali je suština da duša ne postoji van tela, a i sve zablude "istočnjačke mudrosti" zapravo predstavljaju osveženje davno bajatih bajki koje su danas popularnije u zapadnoj nego u istočnoj civilizaciji. Savremeni narodi istoka se smeju zapadnim "paljevinama" ali istovremeno skupo prodaju svoje iznošeno rublje.

Kakva sustina? :lol: Vidi se da uopste ne poznajes nista o istocnjackom ucenju.

seeker:
Sizif:
...ali je suština da duša ne postoji van tela, a i sve zablude "istočnjačke mudrosti" zapravo predstavljaju osveženje davno bajatih bajki koje su danas popularnije u zapadnoj nego u istočnoj civilizaciji. Savremeni narodi istoka se smeju zapadnim "paljevinama" ali istovremeno skupo prodaju svoje iznošeno rublje.

Kakva sustina? :lol: Vidi se da uopste ne poznajes nista o istocnjackom ucenju.
...BRE! Sizif je u pravu! :evil:
P.S. Nije tacno da UOPSTE ne poznaje istocnjacke mudrolije! Kako bi, inace, mogao o njima da... :?
Sizif je hteo da kaze da su "Savremeni narodi istoka"
ekvivalent "Zaostalim narodima zapada" :?
'Bes li ih. Vazno je da se SVI SMEJU :)

lotosov cvet:
Svaka cast Sizife, sa ovakvom svescu guraces svoj kamen zabluda jos nekoliko zivota dok ne stignes do vrha na kome ces se jednog dana u jednom zivotu,probuditi i prosvetliti ako ikada shvatis svoje zablude......
Lotosov Cvete, sa OVAKVOM svešču guraćeš do smrti a posle više ništa nećeš gurati. Ne, nećeš se pretvoriti u bagrem, zmiju ili drugog čoveka, bićeš prah i pepeo, isto kao i ja i svi ostali. Ako si mislio da ćeš menjati "energetske oblike", da ćeš meditacijom "postizati nirvanu", lagali su te. Za nirvanu je dovoljno malo "kiseline".

Znam da je činjenica prolaznosti života emocinalno nejakim i nezrelim osobama teška za prihvatanje, ali počni da razmišljaš o tome.

Sizif:
lotosov cvet:
Svaka cast Sizife, sa ovakvom svescu guraces svoj kamen zabluda jos nekoliko zivota dok ne stignes do vrha na kome ces se jednog dana u jednom zivotu,probuditi i prosvetliti ako ikada shvatis svoje zablude......
Lotosov Cvete, sa OVAKVOM svešču guraćeš do smrti a posle više ništa nećeš gurati. Ne, nećeš se pretvoriti u bagrem, zmiju ili drugog čoveka, bićeš prah i pepeo, isto kao i ja i svi ostali. Ako si mislio da ćeš menjati "energetske oblike", da ćeš meditacijom "postizati nirvanu", lagali su te. Za nirvanu je dovoljno malo "kiseline".

Znam da je činjenica prolaznosti života emocinalno nejakim i nezrelim osobama teška za prihvatanje, ali počni da razmišljaš o tome.

Ko ce gde to ti pojma nemas a sto se "kiseline" tice nju su proizveli oni isti koji su ti mozak napunili takvom pricom koju sad ovde prosipas :wink: .

lotosov cvet:
Ko ce gde to ti pojma nemas
Baš me interesuje kako to da pojma nemaju samo oni koji se oslanjaju na logiku i činjenice, a imaju pojma oni koji se oslanjaju na intuiciju i neproverljive tvrdnje. Nešto tu ne štima.
lotosov cvet:
sto se "kiseline" tice nju su proizveli oni isti koji su ti mozak napunili takvom pricom koju sad ovde prosipas :wink: .
Neko je opet pomešao pojmove. LSD je otkrio švajcarac A. Hofman, što i nije mnogo bitno. Ono što je bitno je da su droge popularisali upravo "deca cveća", freethinkers i pristalice New Age-a: Haksli, Liri, Ginsberg i drugi. Dakle, oni koji su mnogo sličniji tebi nego meni. "Spiritualni materijalisti", kako vas ispravno naziva Ginsberg.

Stari dobri Sizif! :)
Zamahuje svojim macem logike, razuma i cinjenica!
Al' sve je to tako dosadno!
Ne postoji apsolutna istina. I hvala bogu da ne postoji, inace bi svi crkli od dosade!
Zivela LUDOST! :P

divlja-u-srcu:
Ludost je simpatična kada ne donosiš fundamentalne životne odluke. Što ne pokušaš da skočiš sa osmog sprata uzvikujući "živela ludost"? Pa zato što je u osnovi i tvog mozga logika, jasno ti je da se uprkos svoj dobroj volji takav experiment ne bi dobro završio.

A upravo govorimo o nekim fundamentalnim odlukama!

Dragi prijatelji,
meditatori,lepo je cuti kako Vi sami sebe vidite,a sad kako Vas,neki, prijatelji filosofije vide!
Kao nihiliste, teorijske nihiliste i izvesne asketske idealiste.Preporucujete sirokogrudo zimski san za resavanje problema.Moje pitanje Vama je koliko covek moze podneti istine pre nego sto svesno zatrazi zimski san?
U jacanju karaktera nemojte kao i hriscanima, da Vam jednog dana utroba prsne od snage karaktera!
Zasto Vas jos i sad povezujem sa Mirom Markovic,jogi letacima i Natoom!?!

Empedokle:
Dragi prijatelji,
meditatori,lepo je cuti kako Vi sami sebe vidite,a sad kako Vas,neki, prijatelji filosofije vide!
Kao nihiliste, teorijske nihiliste i izvesne asketske idealiste.Preporucujete sirokogrudo zimski san za resavanje problema.

Slicnu primedbu sam i ja hteo da iznesem. Podrzavam ovakav napad na one koji traze mir i zele jedino da spavaju.

Ja opet necu biti tako radikalan. Ne razumem se u meditaciju, sve sto sam procitao o tome je bila cista glupost, nesto sto je blisko sektaskim metodama (verovatno ih one i koriste).
Ali jednom sam procitao da veliki broj svetskih intelektualaca i uspesnih ljudi vrsi svakodnevne meditacije (secam se da su pominjali Umberta Eka), pa ne verujem da se oni zamlacuju nekim glupostima... Tada sam se zainteresovao za meditacije, ali sve sto sam nasao bilo je djubre.
Pa ako ima nekoga ko se ozbiljno bavi time, nek’ napise nesto, ja sam samo hteo da kazem da se i ozbiljni ljudi bave meditacijama (cak i Dekart :) ). Ali one sigurno nisu beg u potpunu pasivnost...

Empedokle:
Dragi prijatelji,
Kao nihiliste, teorijske nihiliste i izvesne asketske idealiste.Preporucujete sirokogrudo zimski san za resavanje problema.Moje pitanje Vama je koliko covek moze podneti istine pre nego sto svesno zatrazi zimski san?
U jacanju karaktera nemojte kao i hriscanima, da Vam jednog dana utroba prsne od snage karaktera!
Zasto Vas jos i sad povezujem sa Mirom Markovic,jogi letacima i Natoom!?!
previse zamerki odjedanput.Mislim da meditacija ne predstavlja ne-delanje,pre je u pitanju nesto slicno principu:"tri puta meri,jednom seci"Dakle razmisljati i o najsitnijim stvarima u najsirem vidokrugu sopstvenog intelekta.Za to je potrebna smirenost,usredsredjenost, dakle i vreme(vreme ne-delanja)ali iz tog i takvog razmisljanja(meditacije) kasnije proizilazi zdravo delanje.

Tegularijus:
Ja opet necu biti tako radikalan. Ne razumem se u meditaciju, sve sto sam procitao o tome je bila cista glupost, nesto sto je blisko sektaskim metodama (verovatno ih one i koriste).
Ali jednom sam procitao da veliki broj svetskih intelektualaca i uspesnih ljudi vrsi svakodnevne meditacije (secam se da su pominjali Umberta Eka), pa ne verujem da se oni zamlacuju nekim glupostima... Tada sam se zainteresovao za meditacije, ali sve sto sam nasao bilo je djubre.
Pa ako ima nekoga ko se ozbiljno bavi time, nek’ napise nesto, ja sam samo hteo da kazem da se i ozbiljni ljudi bave meditacijama (cak i Dekart :) ). Ali one sigurno nisu beg u potpunu pasivnost...

Pretpostavljam da nisi ozbiljno mislio kad si rekao Dekart, jer kartezijanske meditacije su u prevodu kartezijanska razmisljanja, dok su klasicne meditacije upravo neumovanja, ili umovanje na jednom bas niskom nivou (radi otreznjenja od misli). One religiozne/sektaske, koje se izvode uz mantru, nisam hteo ni da uzmem u obzir.

Slazem se da nije lose meditacijom odagnati mnostvo prljavih osecanja ili misli, ako je to zaista moguce uciniti pomocu nje. Empedoklova i moja kritika usmerena je prema onima koji citav svoj zivot zasnivaju na meditiranju, meditiranju kao cilju.

Misanthropos:
Pretpostavljam da nisi ozbiljno mislio kad si rekao Dekart, jer kartezijanske meditacije su u prevodu kartezijanska razmisljanja, dok su klasicne meditacije upravo neumovanja, ili umovanje na jednom bas niskom nivou (radi otreznjenja od misli). One religiozne/sektaske, koje se izvode uz mantru, nisam hteo ni da uzmem u obzir.

Slazem se da nije lose meditacijom odagnati mnostvo prljavih osecanja ili misli, ako je to zaista moguce uciniti pomocu nje. Empedoklova i moja kritika usmerena je prema onima koji citav svoj zivot zasnivaju na meditiranju, meditiranju kao cilju.

Ma nema tu polemike, razumem sta ste hteli da kazete. Sto se tice Dekarta, naravno da nisam mislio ozbiljno.
Mada, da se malo uozbiljim, znam da je jedan zapadni filozof imao veru u takve stvari, ali ne mogu da se setim kako se zove. (Mozda ces ti znati?)
On je smatrao da je zapadna civilizacija previse opterecena logikom, i da se neki problemi mogu resiti kada se taj logicko-saznajni aparat iskljuci... da ce se tada resenje samo prikazati. Dosta slicno sa nekim obicajima iz istocne filozofije (mudrosti)...
Sad da opet budem malo neozbiljan. Ako je neko juce gledao Bruce Lee-a, ima jedna scena kada on poducava nekog decaka, pa ga lupi stapom po glavi cim pocne da razmislja... To sam cuo da se radi i u zen skolama, a moglo bi da se poveze i sa ovom nasom pricom.

Tegularijus:
Mada, da se malo uozbiljim, znam da je jedan zapadni filozof imao veru u takve stvari, ali ne mogu da se setim kako se zove. (Mozda ces ti znati?)
On je smatrao da je zapadna civilizacija previse opterecena logikom, i da se neki problemi mogu resiti kada se taj logicko-saznajni aparat iskljuci... da ce se tada resenje samo prikazati. Dosta slicno sa nekim obicajima iz istocne filozofije (mudrosti)...

Mnoga imena mi padaju na pamet kad su u pitanju protivnici logicko-saznajnog aparata, ali ne mislim da se neko od njih okrenuo istocnoj filozofiji pa ih zato necu ni spomenuti. Jedino mi Shopenhauer odgovara opisu, a od onih koji su narocito protiv uma prvi mi na pamet pada Anri Bergson, mada on, koliko znam, nema veze sa Istokom.

[quote="Empedokle").Preporucujete sirokogrudo zimski san za resavanje problema.Moje pitanje Vama je koliko covek moze podneti istine pre nego sto svesno zatrazi zimski san?

Nije baš lijepo biti tako ironičan.Meditirati uopšte nije lako i to je daleko od sna,o zimskom da ne govorimo:).Jesi li ikad pokušao?Ako nisi,probaj bar 5 min. da sjediš u seizu da ne misliš ni o čemu ili kako se kaže 'da um bude prazan'.Uopšte nije lako.
Što se tiče istine-solidno je podnosim :)

Dragi meditatori,
i ostali vernici,svesno ili ne sam na sebe preuzeo da ovde budem kriticar svake verske ideologije sto je uvidjam slepa ulica(necu Vas vise kritikovati), pogotovo posto dolazi vreme savrsenosti-ekumenizma.
Meditatori,vernici radili ste i radite sto god hocete.Zadovolji?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back