Meditacija

• Začetnik teme Začetnik teme ooo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Šta pojedinac očekuje od meditacije ili šta veruje da mu ona može pomoći?
Ako očekuje prosvetljenje malo je verovatno da će ga dobiti. Ako očekuje da će spoznati istinu dobiće najverovatnije razočaranje. Ako očekuje da će mu meditacija rešiti probleme stresa, zdravlja... sigurno je da će i tu ostati kratkih rukava. Ipak, budući da je veliki broj ljudi praktikuje možemo reći sa ona nagoveštava nešto što retko kopme daje. Ono što daje to je usporavanje uma čineći ga inertnijim no inače.
Krišnamurti je samo činio mentalističko objašnjavanje uma (meditacije) sa pozicije tog istog uma a da to ni sam nije shvatio. nije shvatio da um ima bilion načina da zavara i zavede čoveka. Um treba koristiti za ono čemu je i namenjen. Njime se ne može dosegnuti nešto što je izvan njega samog.
Bukvalno, meditacija, iako je mnogi čak i ovde nastoje praktikovati, neće nikome dati istinu i realizaciju istine. Većina prihvata um za nešto najviše, za nešto božanstveno. za svest...
Rekavši, "Zamisliš se nešto..." Fisherman je bio najbliži jednoj od više metoda kako se um može ostaviti i otputovati izvan njegovog dosega da se bar na kratko oseti sloboda. Ali, ko to putuje? Zašto mi u tom trenutku budemo "odsutni"' Ko je to odsutan i ne zapaža više okolinu oko svog tela? Upravo ovde leži početak razumevanja onog pravog. Mi koji smo odsutni u tom trenutku, mi koji smo otputovali negde daleko, što se često dogadja učenicima na časovima, jesmo Duša. Mi kao Duša možemo i trebamo uvežbati da svesno putujemo izvan svog tela i uma i otputujemo na koji od viših svetova. Metoda koja jedina donosi ekspanziju svesti tako da još u ovom životu možemo zakoračiti potpuno u svetove "transcedentalnog" a to je u svetove čistog Duha i to je ono čemu stvarno težimo.
Da, to se zove kontemplacija.
Da bismo dovoljno postali veštim potrebna je praksa a potrebno je i pripremiti svoja tela, kao i svoj uma ali i sebe kao Dušu. Ta priprema je upravo uz pomoć duhovnih vežbi koje imaju za cilj da podignu naše vibracije i harmonizuju ih. Da ih podignu i harmonizuju tj, usklade sa vibracijama Duha (Svetog Duha). Tada, se možemo otvoriti da nas Duh polako pročišćuje i podiže nam svest. Tada lagano i svesno počinjemo putovati višim realnostima. Um možemo nadmašiti samo ako se otvorimo da ga prožme tok Duha (Svetog Duha) kada on bude poput zamlje koju je natopila obilna kiša i postane mekanom i plodnom a ne više krutom i ispucalom - neplodnom.
Ono što Krišnamurti nije otkrio jeste da mi duhovnim vežbama dovedemo sebe i svoj um u takvo stanje da možemo primiti Tok Svetog Duha kada istina postaje naša. Jer, mi znamo istinu ekspazijom svesti i nikako drugačije. Ekspanzija svesti se dogadja našim punijim otvaranjem premo Onome što jeste svest a to je Duh ili Sveti Duh.
Otvaranjem prema Duhu ustvari mi se otvaramo prema Njegovim dvojnium aspektima Svetlosti i Zvuku koji su često praćeni jakim osećajem ljubavi u našem srcu. Ne emocija već ljubavi. Tada počinje naša svesna ekspanzija svesti.
Koja je razlika izmedju meditacije i kontemplacije?
Ogromna iako spolja može izgledati da je nema. Meditacija je slično kao da sednete na poljani i čekate kišu da vam zalije baštu. Kontemplacija je kao kada ne sedite pasivno već uzmete crevo, prikačite ga za slavinu i zaklivate baštu. U prvom slučaju je najverovatnije da će vaša bašta uvenuti i vi ostati bez hrane za tu godinu. U drugom slučaju možete imati hrane onoliko koliko vam treba pa čak je imati i u višku da je nekome prodate ili poklonite.
Kontemplacija je aktivna metoda koja ne pasivizira um i več u ovom životu može odvesti pojedinca do realizacije najviših stanja sveti. Meditaciji će trebati mnogo, mnogo života ili uzastopnih inkarnacija da bi postigla taj isti cilj....
Kršnamurti negira baš ono što je najvažnije a to je lično iskustvo na višim svetovima.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back