Meditacija

• Začetnik teme Začetnik teme ooo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Empedokle:
Dragi meditatori,
i ostali vernici,svesno ili ne sam na sebe preuzeo da ovde budem kriticar svake verske ideologije sto je uvidjam slepa ulica(necu Vas vise kritikovati), pogotovo posto dolazi vreme savrsenosti-ekumenizma.
Meditatori,vernici radili ste i radite sto god hocete.Zadovolji?
Empedokle,prijatelju,ekumenizam je sve samo ne savrsen.Ekumenizam je religija novog svetskog poretka ili novog doba(new age).New age je pred vratima,To je totalitarno drustvo bliske buducnosti.Cela planeta bice jedna drzava sa jednim vladarem na celu nekakvog veca desetorice.Ujedinjene Nacije su uvod u sve to.Zar se nikad niste pitali zasto UN imaju samo generalnog sekretara a nemaju predsednika ? Imace i njega,ali to ce biti sef cele planete.U tom drustvu buducnosti vladace,da ne bi bilo nikakvih podela,jedna religija takodje.Ekumenizam je priprema za to kao sinkretisticka mesavina svega i svacega.Stvorice jednu mesavinu svih religija u jednu.Vrhovni bog ce biti i vladar cele planete.
Sa druge strane ja sam vernik ali nisam meditant i nemoj me trpati u isti kos sa njima.Moja vera nije ideologija,i ja se ne nalazim u slepoj ulici vec zivim pun zivot punim plucima,sto se ne bi moglo reci za ateiste,koji zive samo pola realnosti i to ove vidljive.
Uostalom ti radi sta god hoces ako si time zadovoljan,ja necu !

Empedokle:
Dragi prijatelji,
meditatori,lepo je cuti kako Vi sami sebe vidite,a sad kako Vas,neki, prijatelji filosofije vide!
Kao nihiliste, teorijske nihiliste i izvesne asketske idealiste.Preporucujete sirokogrudo zimski san za resavanje problema.Moje pitanje Vama je koliko covek moze podneti istine pre nego sto svesno zatrazi zimski san?
U jacanju karaktera nemojte kao i hriscanima, da Vam jednog dana utroba prsne od snage karaktera!
Zasto Vas jos i sad povezujem sa Mirom Markovic,jogi letacima i Natoom!?!

NATO, Mira Markovic, domaci izdajnici... ma da, evo i mene i dajem jos jedan glas protiv svih koji izjedaju "zdravo tkivo srpskog naciona", te "sektaske bulumente novog svetskog poretka..."

mislim, NATO ybt, gde ti zivis?!?!?! :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

ajde, bre brisi sline, stigla globalizacija, pa ti vidi: prikljuci se ili se zakljucaj u avliju.

E da, poz ljudima koje interesuje Istok! :D :D :D :D :D :D :D :D

Hektor:
Empedokle:
Dragi meditatori,
i ostali vernici,svesno ili ne sam na sebe preuzeo da ovde budem kriticar svake verske ideologije sto je uvidjam slepa ulica(necu Vas vise kritikovati), pogotovo posto dolazi vreme savrsenosti-ekumenizma.
Empedokle,prijatelju,ekumenizam je sve samo ne savrsen.Ekumenizam je religija novog svetskog poretka ili novog doba(new age).New age je pred vratima,To je totalitarno drustvo bliske buducnosti.Cela planeta bice jedna drzava sa jednim vladarem na celu nekakvog veca desetorice.Ujedinjene Nacije su uvod u sve to.Zar se nikad niste pitali zasto UN imaju samo generalnog sekretara a nemaju predsednika ? Imace i njega,ali to ce biti sef cele planete.U tom drustvu buducnosti vladace,da ne bi bilo nikakvih podela,jedna religija takodje.Ekumenizam je priprema za to kao sinkretisticka mesavina svega i svacega.Stvorice jednu mesavinu svih religija u jednu.Vrhovni bog ce biti i vladar cele planete.
Sa druge strane ja sam vernik ali nisam meditant i nemoj me trpati u isti kos sa njima.Moja vera nije ideologija,i ja se ne nalazim u slepoj ulici vec zivim pun zivot punim plucima,sto se ne bi moglo reci za ateiste,koji zive samo pola realnosti i to ove vidljive.

ajoj, sad i ovog videh... pa ti si jos jaci...

(namernio nisam hteo da menjam gornji post, da ne bude da sam imao "seconf thoughts" pop itanju onog sto sam rekao)

eva kant:
[quote="Empedokle").Preporucujete sirokogrudo zimski san za resavanje problema.Moje pitanje Vama je koliko covek moze podneti istine pre nego sto svesno zatrazi zimski san?

Nije baš lijepo biti tako ironičan.Meditirati uopšte nije lako i to je daleko od sna,o zimskom da ne govorimo:).Jesi li ikad pokušao?Ako nisi,probaj bar 5 min. da sjediš u seizu da ne misliš ni o čemu ili kako se kaže 'da um bude prazan'.Uopšte nije lako.
Što se tiče istine-solidno je podnosim :)

Видим да нагађате. Што не сазнате нешто више о медитацији?
Уопште није тешко медитирати, лепо је, пријатно, опуштајуће...и није нужно повезана са религијом, са ''сектама'', са начином живота и погледом на свет.

DeepInMath:
Hektor:
Empedokle:
Dragi meditatori,

ajoj, sad i ovog videh... pa ti si jos jaci...

(namernio nisam hteo da menjam gornji post, da ne bude da sam imao "seconf thoughts" pop itanju onog sto sam rekao)

Ne,nisi u pravu dragi prijatelju,,a nisam ni ja i šta ćemo sad?Da se nadmudrujemo,što ja ne želim ili??

Draga prijateljice Zainteresovana,
pazim se ja akademika.Joj, ubode me musica Matija.Da od njegove reci poginem.Ne, necu, jer za njega i njegove, rec ne znaci nista.Imam antidot za njih.To su moja krila.Odoh.

za meditaciju ces nesto naci mozda na zapadu, tamo ima tih centara. samo mozda ipak treba biti oprezan. ovde kod nas ima ona TM (transcendentalna) i o njoj pise u knjizi o sektama, u losem smislu, mada cujem i za pozitivna iskustva. ja sam isla na predavanja o radza jogi u beogradu i ti "gurui" sto su bili (ili kakva je vec titula). zapravo jedan guru, mi deluje ok i pozitivno, ali mislim da nisu radili meditacije
ja znam za neku vrstu toga, to je da zazmuris i kao skoncentrises se na neki deo tela ako ste culi za "loru", to je ruska metoda. ali pitanje je da li ti odavde mozes da osetis sta je OK meditacija a sta nije, mozda je to ipak nesto vise za azijate

ste chuli za VIPASANA meditaciju?
ishla sam na predavanje... to su primenili na indijske zatvorenike, da postanu kao bolji ljudi i da se iskreno pokaju..na filmu se vidi kako placu kad izlaze iz zatvora : ))) nisam bila na celom predavanju

kod nas postoje neki ljudi koji se time bave, imam telefon, valjda ako se prijavi dovoljno, oce da organizuju jednu "seansu"... sta je seansa..valjda 10 dana si izdvojen negde na mirnom mestu, sa ostalima... rad se sastoji u tome da mirujes i da posmatras sta se s tobom desava!! znaci da sedis mirno...vodi te "ucitelj"..

evo dacu vam telefone ja ih nisam zvala

vesna zmijanac je isla na to...cak kazu da su i neki nasi monasi isli na to... evo

aha to ne moze, ne smem da dajem telefone :I al surfujte po netu...il me pitajte na private imam ovde taj prospekt

Draga prijateljice ?,
zar nije logicno i razumno, kad se malo razmisli, da indijski zatvorenici, pri izlasku iz zatvora placu od srece, sto su uopste izasli iz zatvora!!!
Ako smem ovako direktno da ti se obratim i da ti kazem kao stariji, alo, trgni se malo, alo, trgni se malo!!!
Nasa narodna poslovica kaze:"NIJE SVE STO LETI, DA SE JEDE"!

ne znam, ako budes mogao pogledaj, nisam ni ja bas pazljivo pratila, dosla sam na kraj...poenta je valjda da im je proradila savest. utisak mi je bio da je moguce da je tako

I baš niko neće da pojasni malo pojam meditacije? :D
Evo, ja ću pokušati.

Meditacija se može upražnjavati i u religijskom i nereligijskom okviru. Dok je mnogim današnjim ljudima jasno da vazduh, vodu i zemlju možemo poštovati čak i ako ne verujemo u animizam, ili da drugog čoveka možemo uvažavati čak i ako ga ne smatramo božjim stvorenjem, malo je onih koji znaju da su mistička iskustva, ili upražnjavanje meditacije, mogući i u jednom ateističkom, ili nereligijskom okviru. Meditacija može biti sredstvo artikulisanja i kultivisanja neuobičajenih iskustava, čak i izvan svakog tradicionalnog mističkog ili religijskog učenja.

Mistik je neko ko je odabrao individualni put kome nisu potrebni posrednici jer mu meditacija sama po sebi ispunjava svrhe. Napetost između mistike i vladajuće religioznosti bila je prisutna tamo gde je postojala velika opreznost i strah od jeresi, odnosno tamo gde je postojalo dogmatsko službeno učenje i niska tolerancija u odnosu na svako odstupanje.

Meditacija može biti i neka vrsta pomoćnog sredstva, podsticaja ili pretpostavke u stvaranju. Povezivanje meditativnog i estetičkog iskustva. :wink: itd.

Evo tri nivoa meditacije na primeru borbenih veština:
Nekad je meditacija u funkciji uvećanja borbene uspešnosti (taj cilj spada u egoičku ravan). Kasnije ona omogućuje promišljanje dubljih načela borbe i nadmetanja ljudi uopšte (egzistencijalna ravan). Konačno, upražnjavanje borbene veštine i s njom povezane meditacije ne moraju više biti posvećeni borbenoj gotovosti, nego produbljivanju meditativnog iskustva u užem smislu, preko granica nadmetanja i svrhovitosti (transpersonalna ravan). Dok je ranije meditativna distanca posredno služila efikasnosti i poboljšanju veštine, sada se veština produbljuje do umetnosti i služi, kao meditacija, pronicanju do tačke u kojoj se nadilazi i poništava svaka vlastitost, sebesvesnost i nadmenost najboljeg.

Poneki uvereni ateista se plaši ili stidi takvih svojih iskustava ili ideje da, eventualno, meditira (kao nekog zastranjivanja), kao što su se nekad kaluđeri stideli noćnih polucija, ili plašili da će podleći polnim impulsima. Kao što su se nekada ljudi bojali da bi neka iskustva ili saznanja mogla da im izazovu sumnju i uzdrmaju veru u Boga, tako sada ovima izgleda kao da neka iskustva ili meditacija ugrožavaju njihov ateizam ili naučni pogled na svet.

Zapravo, najvećem broju ljudi potrebna je potpora u egoičkoj ravni (tome služi i većina današnjih psihoterapija).

Tako dolazimo do egzistencijalnog značenja meditacije. Mnogi u meditaciji vide sredstvo koje će im omogućiti da postignu nešto što nisu mogli da ostvare na drugi način. Ali postoje situacije i razdoblja u životu kad čovek uviđa da ima toga što mora da prežali i od čega mora nepovratno da se oprosti (svoje mladosti, ljudi, ili vlastitih mogućnosti koje su mu bile važne), da doživi neke gubitke, da se suoči sa prolaznošću, patnjom, bolešću ili smrću, na sasvim ličan način. Postoje mnogi načini na koje ljudi drže dalje od sebe ove sadržaje, kao besne pse iza ograde. :P Ali, neki se sa njima suočavaju i tada u meditaciji ne traže uvećanje moći i uspeha, nego odgovor na neka opšta, egzistencijalna pitanja. :P

Najvažniji korak u tome jeste prihvatanje vlastitog života, ili sudbine (u dobru ili zlu) i delimične odgovornosti za nju. To je, pre svega, proces upoznavanja samoga sebe, otkrivanja vlastitog skripta (po terminologiji transakcione analize), upoznavanja vlastitih slabosti i dobrih strana. Otuda se ovo naziva i procesom identifikacije.
...
...
...

...Huh, al' je dugaaačkooo... :roll:

Potpunim koncentrisanjem na sasvim ogranichen sadrzaj- na ponavljanje jedne rechi(mantra) ili na stanje vlastitog tela(na primer, disanje) prelazi se (transcendira) iz redovnog , raznim sadrzajima ispunjenog, stanja svesti u posebno stanje koje se dozivljava kao opushtenost i oslobadjanje od napetosti.
Na osnovu mog skromnog "poznavanja" filozofije zakljuchujem da meditacija nema dodirnih tachaka sa istom.Ne ulazeci u uzrok nastanka chovekovih misli, jasno je da je chovekova svest upucena na razlichite sadrzaje.Znachi to je osnovno svojstvo ljudske svesti(ispunjenost sadrzajima). Dakle teznju ispunjavanju svesti jednom rechi ili usredsrediti se samo na disanje vidim kao ogranichenje uma.

hedon29:
Potpunim koncentrisanjem na sasvim ogranichen sadrzaj- na ponavljanje jedne rechi(mantra) ili na stanje vlastitog tela(na primer, disanje) prelazi se (transcendira) iz redovnog , raznim sadrzajima ispunjenog, stanja svesti u posebno stanje koje se dozivljava kao opushtenost i oslobadjanje od napetosti.
Na osnovu mog skromnog "poznavanja" filozofije zakljuchujem da meditacija nema dodirnih tachaka sa istom.Ne ulazeci u uzrok nastanka chovekovih misli, jasno je da je chovekova svest upucena na razlichite sadrzaje.Znachi to je osnovno svojstvo ljudske svesti(ispunjenost sadrzajima). Dakle teznju ispunjavanju svesti jednom rechi ili usredsrediti se samo na disanje vidim kao ogranichenje uma.

Na odlican nacin priblizen pojam meditacije i doveden u odnos sa filozofijom (koja ne trpi meditiranje u religijskom smislu). Poucno i jednostavno, u nekoliko recenica.

Cudnovato je zasto bi neko ko ovo poznaje i ko brani filozofiju od religioznih meditacija imao takav nick, ali nebitno je za temu (i ja imam nick koji ne odgovara niti jednom mom stavu).

hedon29:

Да, само као што је телу потребан одмор и опуштање, тако сви понекад имамо потребу да ''испразнимо главу''. Медитација не треба да буде сама себи сврха, она је само средство.

Zajednicka svrha svih tehnika meditacije je otkrivanje prirode uma, koja je zaklonjena "mentalnom bukom" i "lutajucim mislima" u normalnom, budnom stanju. Ideja je da se priroda uma, koja se otkriva u najdubljim trenucima meditacije, dugotrajnom vezbom integrise u svakodnevni zivot. Meditacija nije povlacenje iz sveta, relaksacija ili terapija, nego duhovna praksa koja ima doktrinarnu potporu u svim budistickim tradicijama. Oslobadjanje od napetosti i opustanje su sporedni efekti, koji nisu cilj meditacije. Postoje dve osnovne tehnike meditacije:

Samatha, koja podrazumeva koncentraciju na neki objekat: mantru, koja moze biti obican zvuk bez posebnog znacenja, dah (anapanasati) ili neki drugi objekat, najcesce, ali ne obavezno religiozne prirode (meditacija na ucitelja (guru yoga) u tantrickoj traciji, koncentracija na prazninu, itd.). Objekat koncentracije se odbacuje kada se um oslobodi lutajucih misli i otkrije prava priroda uma. boravak u prirodi uma je meditacija, samatha je tehnika koja omogucava da se um oslobodi lutajucih misli i otkrije priroda uma.

Vipassana, ili meditacija uvida, koja podrazumeva pasivno posmatranje promene stanja, protoka misli ili fizickih oseta, sa ciljem razvijanja dubokog uvida u njihovu nepostojanu prirodu i prirodu uma. Englesko ime za vipassana meditaciju je "mindfullness meditation", sto je cini mi se neprevodivo na srpski; za svaku mentalnu ili fizicku akciju koristi se tehnika mentalnog oznacavanja i tako se um potpuno sabira u onome sto radi bez lutajucih misli. Vipassana se vise praktikuje u okviru teravada tradicije, dok je samatha rasprostranjena u mahajana tradiciji.

Dekartove "Meditacije o prvoj filozofiji", koje su spomenute u topicu, nemaju veze sa istocnjackim i predstavljaju temelj epistemologije. Jedina dodirna tacka, koja mi pada na pamet, je zahtev za povlacenjem iz svakodnevnih aktivnosti. Dekartove "meditacije" su cisto kontemplativne prirode i imaju za cilj odbacivanje stecenih i nasledjenih stavova koji nisu kriticki utemeljeni, kako bi se otkrili oni (stavovi) koji su istiniti izvan sumnje kartezijanskog skeptika.

Meditacija (naravno) moze da se praktikuje i ne-religijski, zato sto je priroda uma potpuno ista kod pripadnika svih religija i postojala je pre svih religija, religije su samo okviri u kojima se ona (priroda uma) tumaci i imenuje, na sebi svojstven nacin i u skladu sa tradicijom. Ako ne zelite da prihvatite mudrost ostvarenih ucitelja, vasa stvar - meditacija je mnogo starija od svetih tekstova i pisane reci. Takodje nije neophodan neki poseban polozaj ili posebni uslovi za praktikovanje meditacije (inspiracija, pun mesec ili interstelarni ekvilibrijum). Mozete meditirati lezeci (ukoliko savladate steceni instinkt za spavanjem), hodajuci (veoma tesko; ali postoji interesantna tehnika meditacije u pokretu, tai chi) ili sedeci na obicnoj stolici, pravih ledja (najbolja varijanta za vecinu). Svrha punog lotosa (polozaja sa prekrstenim nogama koji vidjate kao istocnjacki stereotip) samo je ta da obezbedi dugotrajno sedenje sa odredjenom stabilnoscu i ravnotezom, kada se savladaju pocetne teskoce, bez bola i neprijatnosti. on ima svoju simboliku i estetsku lepotu, ali smatram da to uopste nije toliko bitno. "Buduci Buda", Maitreja, prikazan je kako sedi na stolici.
Ne ulazeci u uzrok nastanka chovekovih misli, jasno je da je chovekova svest upucena na razlichite sadrzaje.Znachi to je osnovno svojstvo ljudske svesti(ispunjenost sadrzajima). Dakle teznju ispunjavanju svesti jednom rechi ili usredsrediti se samo na disanje vidim kao ogranichenje uma.
Ispunjenost sadrzajima je karakteristika "obicne" svesti, koja nije prava priroda uma. Tibetanci taj spekulativni, diskurzivni i kriticki nastrojen um zovu "sem", a pravu prirodu uma "rigpa" (koja nije samo priroda uma, nego i svih stvari). Dakle, ono sto sada dozivljavas dok ovo citas, verovatno nije prava priroda uma, ukoliko nisi veoma ostvareni prakticar.
Osnovno svojstvo ljudske svesti, na bazicnom novou, je praznina, kao i svih ostalih materijalnih i mentalnih fenomena. Iako mnogi ovo shvataju na intelektualnom nivou, meditacijom se stice duboki uvid u tu istinu. Nekontrolisana upucenost na razlicite sadrzaje dogadja se zbog karmickih prepreka i neprestanog traganja za novim izvorima zadovoljstva. Pogresna je pretpostavka da meditacijom covek sebe ogranicava, zato sto jedino na taj nacin dolazi u direktan, svesni dodir sa izvorom misli koji je istovremeno izvor kreativnosti, vedrine i inteligencije. Svrha meditacije nije da napravi od ljudi zombije ili religiozne marionete. Kod ostvarenih ucitelja meditacije vidimo zavidan stepen visprenosti, lucidnosti i duhovitosti, jedan zdrav, realan i prizeman stav prema zivotu. To je dostupno kritickoj proveri. Gde su ljudi kojima je meditacija isprala mozak, za razliku od onih koji zloupotrebljavaju psihoaktivne supstance i religioznih fanatika?

Rekla bih da je meditacija,bezanje od stvarnosti.O cemu vi pricate,o aommmm....praznjenju,aommm....ispiranju,aommmm....otimanju logite.....aommmm....tandara-mandara.Meditacija je najobicnija glupost koja dolazi sa "one strane"da bi prokrcila put nekim "drugim"sredstvima komunikacije.Postovani prijatelji ako vam u zivotu nedostaje smirenje duha i tela potrazite ga u umetnosti,ljubavi,prijateljstvu,radu,porodici,sportu,nauci...

blizance:
Rekla bih da je meditacija,bezanje od stvarnosti.O cemu vi pricate,o aommmm....praznjenju,aommm....ispiranju,aommmm....otimanju logite.....aommmm....tandara-mandara.Meditacija je najobicnija glupost koja dolazi sa "one strane"da bi prokrcila put nekim "drugim"sredstvima komunikacije.Postovani prijatelji ako vam u zivotu nedostaje smirenje duha i tela potrazite ga u umetnosti,ljubavi,prijateljstvu,radu,porodici,sportu,nauci...

С које стране то долази медитација? :roll:
Медитација је средство комуникације?? :roll:

Empedokle:
Dragi padawan,
covek bi pomislio da si iskreni pobornik meditacije, a ono, sam si izrekao, a da to ne znas, ono obican hriscanin.

Poklanjam se tvojoj mudrosti citanja izmedju redova :)

Nije toliko bitno da li sam hriscanin, pobornik ili protivnik, ako ima komentara u vezi sa temom, mozemo da razgovaramo. Davanje etiketa nije bas najbolji nacin za se zapocne komunikacija :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back