Medicinski fakultet

• Začetnik teme Začetnik teme Celt
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ne poznajem osobu koja je učila ruku, nogu i kosti (sem eventualno kosti glave) iz knjiga jer je nepotrebno, sem za zglobove da se dopunite iz knjiga, a ako baš zapadnete kod Radonjićke onda pogledajte malo nogu iz knjige, ali polakoooo.
Predavanja bih preporučila histologiju, da bar s njom imate neki kontinuitet pošto ćete je od početka zapostavljati, a na genetici može bilo ko da vas upiše i dobićete te bodove. :)
Iz anatomije za prvi semestar idite samo kod dobrih profesora ako vas ne mrzi, a u drugom redovno. :)
I kod Turze nema potrebe da idete, ja sam otišla samo kad je delio potpise. XD

Meni su predavanja iz anatomije u 80% slucajeva bila potpuno sranje, d' izvinete.

Mikelo hvala na savetu
Možeš li mi iskreno reći zašto si ti upisao medicinu?

Zato sto sam, kao i ti verovatno, imao ekstremno romantizovanu viziju toga sta je medicina, pa sam mislio kako je to mnogo lepo kad pomazes drugim ljudima, da te duhovno ispunjava kada uspes da smanjis neciju patnju i cinis dobra dela, a onda ti se, naravno, dobro i vrati, jer su nas tako ucili. Pa sam tako razmisljao da nema veze sto nema posla, jer ja cu biti mnogo vredan i dobar student, pa ce to neko da primeti i ja cu posao naci, a kad nadjem posao, nema veze sto plata nece biti bas neka, vazno je da radim ono sto volim.
NEWSFLASH: voleces ono sto radis ako za to budes dobro i redovno placen i ako posle posla dodjes kuci da provodis vreme sa svojom porodicom i prijateljima, a ne da se komiras od umora i depresije. :D

Mikelo,šta reći osim da je sve ovo što si napisao surova istina!!!
Iskreno mene kod medicine ne privlači najviše da pomažem ljudima (mada svakako to volim i imam strpljenja kad zatreba), već napredak u nauci,nova otkrića ljudskog tele (znam da buncam i fantaziram,bolje da ne navodim moje dalje vizije medicine kao nauke)...
Zbog toga me možda i najviše privlači hirurgija,jer mislim da ona pruža najveće znanje od svih grana medicine(ispravite me molim vas ako grešim !!! )
Da ja tako volim da maštam,a verovatno će mi presesti već posle prvog semestra ili godine...

Evo i ja da se javim posle 2. dana xD

Prvi dan, uvodna rec dekana i rektora...Najkrace receno student prodekan je bio najrecitiji xD Dekan se bas i nije video zbog katedre ili ga je prosto vukla ona ``kajla`` koju je imao oko vrata :D
Odmah posle uvodnog casa, imao sam anatomiju predavanja kod prof. Filipovica. Covek nista posebno, psihijatar, umesto anatomije vise sam slusao njegovo vidjenje najstariji slika sa bolesnicima, o studentskinji koja je ga je zasenila straznjicom kad je bio mlad asistent, o Tomislavu Nikolicu i njegovom anatomskom polozaju....brdo nebuloza :D
Posle pauze sam imao vezbe iz anatomije kod asistenta Milovanovica koji je jako cudan lik. Jedno 20-tak minuta je pricao kako je kod njega osnovno pravilo da kad on prica ne sme ni muva da se cuje,a ono najgluplje je bilo da ne sme niko ni da kaslje dok on prica.... i da je u Nemackoj najveci greh zakasniti negde :D Demonstratorima svaka cast, lepo su nam sve ponovo ispricali i pokazali polako polako. Naravno i mi smo radili klavikulu, skapulu i humerus.

Drugi dan isto anatomija predavanja i vezbe. Predavanje kod prof. Djuric. Jako fina zena, lepo predaje, slajdovi ocajni. Na vezbama smo zavrsili sve kosti ruke, od sledece nedelje smo u disekcionoj sali :D Najzad zadnji cas, a bogami i cas koji msm da ne vredi da se spominje, medicina i drustvo. Nista nisam cuo profesora, sem nekih recenica. Uglavnom necu bas da ih posecujem :D

Sto se samog drustva tice, nisam bas nesto zapanjen i zadovoljan. Ima mnogo mracnih likova i likusa. Prosto su kao u nekom grcu i ne znaju ni gde se nalaze, a mislim da ih pitas sta studiras nece bas odmah znati da ti kazu. Kako su svi oni silni ljudi polozili onaj prijemni jos uvek mi nije jasno :D Naravno da ima i jako dobrih, polako ih upoznajem :D

Sve cu knjige da kupim kod ``Hasana``- Sladjanka, naravno kopije, sem genetike radne sveske i histologije...

?Da li je knjiga iz histologije dobra ova sa naseg univerziteta, jer sam cuo da je niska mnogo bolja, i da li mogu tu nisku da koristim i gde da je nadjem? :D

Summa summarum: Drago mi je sto sam upisao Medicinski fakultet u Beogradu :D

Evo i ja da se javim posle 2. dana xD

Prvi dan, uvodna rec dekana i rektora...Najkrace receno student prodekan je bio najrecitiji xD Dekan se bas i nije video zbog katedre ili ga je prosto vukla ona ``kajla`` koju je imao oko vrata :D
Odmah posle uvodnog casa, imao sam anatomiju predavanja kod prof. Filipovica. Covek nista posebno, psihijatar, umesto anatomije vise sam slusao njegovo vidjenje najstariji slika sa bolesnicima, o studentskinji koja je ga je zasenila straznjicom kad je bio mlad asistent, o Tomislavu Nikolicu i njegovom anatomskom polozaju....brdo nebuloza :D
Posle pauze sam imao vezbe iz anatomije kod asistenta Milovanovica koji je jako cudan lik. Jedno 20-tak minuta je pricao kako je kod njega osnovno pravilo da kad on prica ne sme ni muva da se cuje,a ono najgluplje je bilo da ne sme niko ni da kaslje dok on prica.... i da je u Nemackoj najveci greh zakasniti negde :D Demonstratorima svaka cast, lepo su nam sve ponovo ispricali i pokazali polako polako. Naravno i mi smo radili klavikulu, skapulu i humerus.

Drugi dan isto anatomija predavanja i vezbe. Predavanje kod prof. Djuric. Jako fina zena, lepo predaje, slajdovi ocajni. Na vezbama smo zavrsili sve kosti ruke, od sledece nedelje smo u disekcionoj sali :D Najzad zadnji cas, a bogami i cas koji msm da ne vredi da se spominje, medicina i drustvo. Nista nisam cuo profesora, sem nekih recenica. Uglavnom necu bas da ih posecujem :D

Sto se samog drustva tice, nisam bas nesto zapanjen i zadovoljan. Ima mnogo mracnih likova i likusa. Prosto su kao u nekom grcu i ne znaju ni gde se nalaze, a mislim da ih pitas sta studiras nece bas odmah znati da ti kazu. Kako su svi oni silni ljudi polozili onaj prijemni jos uvek mi nije jasno :D Naravno da ima i jako dobrih, polako ih upoznajem :D

Sve cu knjige da kupim kod ``Hasana``- Sladjanka, naravno kopije, sem genetike radne sveske i histologije...

?Da li je knjiga iz histologije dobra ova sa naseg univerziteta, jer sam cuo da je niska mnogo bolja, i da li mogu tu nisku da koristim i gde da je nadjem? :D

Summa summarum: Drago mi je sto sam upisao Medicinski fakultet u Beogradu :D

Imaš sreće što si kod Milovanovića. Jeste, u početku deluje čudno, ali ćeš ubrzo videti da je on najbolja opcija na anatomiji.

Knjiga iz histologije je sasvim u redu, za nišku prvi put čujem.

Milovanović je najbolji asistent i po mom mišljenju. Bolje nije moglo :) s njim u kombinaciji Dubravka (koja iako priča sebi u bradu i mnoštvo svega i svačega) pa postoji šansa da ne bude sve tako crno, kako je moglo. :)

Ja sam učila iz naše jer sam za nišku kasno čula, ali je mnogo lepša knjiga, imaš kod Slađanka kopiju, ali i original je divan. :)

Praktikum možeš kopiju ako hoćeš ali to ne košta više od 400 (original) , to ti treba za vežbe, ali crno - belo je.
A knjiga iz histologije čini mi se da je 2500,original i iskreno ne bih nikom preporučila da kupuje kopiju jer su slike super, a niška isto original ima sličnu cenu, a kopija ja mislim 600. S tim što nišku ne možete naći u skriptarnici faxa, nego u Data statusu samo (kad se radi o originalu) , a možda i neko od Hasana može da je nabavi za nižu cenu, to stvarno ne znam. :)

Možete li mi reći koliko u medicini ima perspektive za napredovanje? ( interesuje me u profesionalnom i naucnom smislu)

Зависи шта те интересује и зависи од катедре до катедре. На неким катедрама се можеш наметнути својим радом и залагањем током студирања (мислим на ваннаставне активности, рађење радова, рад у лабораторији, демонстратуре и слично; то углавном на претклиничким катедрама), док на другим помаже само дебела веза (нпр. психијатрија и велики број клиничких предмета). Сума сумарум, јако је тешко добити посао у Србији, али ако си одличан студент и ако се наметнеш својим квалитетом, радом и залагањем, постоји шанса да неко то и препозна.

Ja sam u oba semestra stavila Turzu i nisam se pokajala, na predavanja ne moraš, a čas položiš, a kolege koje su išle na neki predmet na anatomiji su morale da idu stalno i na predavanja koja traju minimum 3 sata i posle im nije ništa posebno značilo za ispit jer to za ispit niko i ne pita, uglavnom kajali su se što su to birali, a ništa im posebno nije donelo sem gubljenja vremena :)

Hvala kolege, izabraću onda Turzu. Inače od ove godine je Informatika obavezan predmet odnosno spada u predispitne obaveze. :)
Btw, u vodiču piše da se na izbornim iz anatomije rade seminarski i praktični radovi, ne piše da se drže predavanja.

Pa ne znam, ja sam konkretno napisala za predmet primena anatomije u svakodnevnoj kliničkoj praksi :) Ima i neka virtuelna anatomija cns-a ali i tu su bila predavanja, ali se posle valjda polagalo tako što odradiš prezentaciju, a ovaj gore u vidu testa nekog :)

Back