Medicinski fakultet

• Začetnik teme Začetnik teme Celt
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pre jedno mesec ipo dana sam preso sve,od tad ne radim nista,a od petka pa u narednih nedelju dana planiram da sve to obnovim,uceci neznam,oko 4 do 5 sati dnevno..i to bi bilo to...Kako je s tobom ? (a i svima ostalima koji spremaju ) kako ide ?
Ja radim oko 2 sata xD :) Bas me briga...odmaram zivce da ucim to 10 sati na faxu jer ce mi to stvarno trebati, ovo je tek objava rata....LJUDI PRAVI RAT NAS TEK CEKA!!! Zato cuvajmo snage i uzivajmo u zivotu :D

Ja radim oko 2 sata xD :) Bas me briga...odmaram zivce da ucim to 10 sati na faxu jer ce mi to stvarno trebati, ovo je tek objava rata....LJUDI PRAVI RAT NAS TEK CEKA!!! Zato cuvajmo snage i uzivajmo u zivotu :D

Па добро, али ја само кажем, да има гомила људи који хоће да упишу факултет и који се за то заиста озбиљно спремају; конкуренција је велика, а и боље да сигурно знаш да си прошао него да се тресеш 5 дана док чекаш да ли ће се црта спустити или не. Ово је прва битка, можда најмања, али није неважна.
Има после цело лето да се блеји =)

Па добро, али ја само кажем, да има гомила људи који хоће да упишу факултет и који се за то заиста озбиљно спремају; конкуренција је велика, а и боље да сигурно знаш да си прошао него да се тресеш 5 дана док чекаш да ли ће се црта спустити или не. Ово је прва битка, можда најмања, али није неважна.
Има после цело лето да се блеји =)
Ne znam kako za vas, ali meni upis uopste nije vazan jer ako se ne upisem usavrsicu engleski i nemacki i jos se podobnije spremiti za prijemni sl godine a imacu i celu godinu da se bavim nekim sportom i uzivam sve zajedno! :D

Nikola,
nije to bas tako dobro da propustis godinu...izadjes iz stosa...ja bih se jako razocarala ako ne upadnem ove godine,pokusala bih sledece,ali ne znam kako bih prezivela do tada...i zbog sebe,i zbog roditelja i zbog svega...veliki pritisak svi vrse na mene...

meni niko ne vrsi pritisak, ali nisam osoba koja ima tremu i koja se nervira, radim koliko smatram da mi treba i mislim da ce biti dovoljno, a svakako se slazem sa Doktorkom da mi nikako ne bi odgovaralo da pauziram godinu, sad videcemo, a od sledece nedelje sigurno cu malo pojacati tempo ali o tom potom :)

Ne mogu ni da zamislim da pauziram godinu,pa dajte molim vas,malo je sto medicina traje 6 godina,jos i da pauziram...necu da postanem lekar u tridesetpetoj :) :) Sto se tice ucenja,od sutra krecem turbo nedelju dana da sve zivo obnovim...i onda da se relaksiram poslednja 3 dana pred prijemni...e da,upalo mi je u oci da svi spominjete nekih 10 sati ucenja na faksu. Ja mislim da je vreme ucenja potpuno individualna stvar,svako uci onoliko dugo koliko mu treba da nauci gradivo,ali ja jednostavno nemogu da zamislim ucenje od 10 sati...nebih sad da zvucim prepotentno,ali smatram da bi mi 6 sati ucenja trebalo biti dovoljno...stvarno se plasim pomisli da ucim po 10 i vise sati...

na faksu nema od toga nista, da zavrsis medicinu i da ti je max ucenja 6 sati, ja mislim da nema teorije, jeste individualna stvar, ali mislim da mi jos nismo ni svesni sta nas sve ceka, tako da najbolje nista unapred ne pricati ;)

Nikola,
nije to bas tako dobro da propustis godinu...izadjes iz stosa...ja bih se jako razocarala ako ne upadnem ove godine,pokusala bih sledece,ali ne znam kako bih prezivela do tada...i zbog sebe,i zbog roditelja i zbog svega...veliki pritisak svi vrse na mene...
Od mene svi ocekuju bukvalno 100 poena i ono kao prosek na faxu 10.00 :) Jer sam detaljan i studiozan maksimalno - a jedino moji roditelji od mene ne ocekuju nista i ne vrse ama bukvalno nikakav pritisak na mene...tu mi je najgori deda on se sve nada da mu unuk bude doktor :D Ljudi i da propustite godinu, barem u mom slucaju, bilo bi kao da sam sa 7 godina krenuo u prvi razred...Jedan je zivot i uopste mi pauziranje ne bi tesko palo :) I hteo bih da dodam da je konkurencija mala i nije strasna, prosle godine je prijavljeno bilo nesto vise od 1000 njih sto bi znacilo otp 2 studenta na 1 mesto i sve koje znam da su upisali medicinu su upisali - nikog ne znam da je pao :D

Evo ja završavam prvu godinu i iskreno mislim da nije potrebno učiti 10 sati dnevno pa čak ni 6, pitam se, ako i neko toliko uči, koliko je to ustvari efikasno jer je mnogo bitnije kako učite a ne koliko. Što se tiče prve godine, anatomija mora redovno da se uči ako želite devetku ili desetku, dakle anatomija zahteva rad tokom cele godine a ne da krenete sa učenjem 3 meseca pred ispit, 10 sati dnevno nego svaki dan pomalo. Srećno vam na prijemnom.

Poslednja izmena:
Моје искуство је да је репетиторијум скроз добар за ембриологију, мада је и нишка одлична, поготово илустрације (купи је бар да гледаш како се шта дешава, безвезе је ембриологију учити "на суво"). За спремање хистологије ипак је боља књига. =)

Не бих да те деморалишем, али, видећеш већ и сама - преко лета је јако, јако тешко учити. Без обзира колико савесна и одговорна била, посебно још кад израчунаш колико дана имаш, чини се баш пуно дана. Али, онда се оде на неко море/одмор, па се мало блеји, па се мало изађе и тако, док трепнеш, време пролети. Наравно, није немогуће, али се тешко натерати.

Evo ovako, što se tiče anatomije, izašla sam iako se nisam spremala, sa znanjem stečenim tokom godine, naravno pala sam praktični ali mi je izlazak značio jer sam videla kako izgleda praktični ispit kod prof. Malikovića i Mališa koji je bio u istoj sali. Slušala sam šta pitaju, koliko pitaju, prošla sam sama kroz to tako da moram da kažem da se na kraju priključujem toj armiji ljudi koji tvrde da na anatomiju treba izaći odmah u junu obavezno.

Što se tiče histologije, spremam je prevashodno iz knjige jer je sve lepo objašnjeno, ali nekad me opširnost u njoj malo smori pa dohvatim repetitorijum, gde su opet stvari "nabacanije". Baš zbog toga sam mislila da nabavim nišku, mada mi novac igra određenu ulogu... da li bi kopija značila nešto?

Što se motivacije tiče, ne brini, prionula sam punom parom i ne pada mi na pamet da smanjujem tempo, mogu samo još da povećam učenje, i da, deset sati dnevno jeste realno, ako neko zaista želi da nauči sve kako treba a ne da gleda oko nečega da se provuče itd. Ne smem ni da pomislim šta bi bilo da ne radim tako...

Naravno tokom godine nisam stizala ni tri sata dnevno da učim zbog stalnog cimanja na fax sa faxa i brda tehničkih gluposti koje samo rasipaju energiju i vreme...

Poslednja izmena:
Evo ja završavam prvu godinu i iskreno mislim da nije potrebno učiti 10 sati dnevno pa čak ni 6, pitam se, ako i neko toliko uči, koliko je to ustvari efikasno jer je mnogo bitnije kako učite a ne koliko. Što se tiče prve godine, anatomija mora redovno da se uči ako želite devetku ili desetku, dakle anatomija zahteva rad tokom cele godine a ne da krenete sa učenjem 3 meseca pred ispit, 10 sati dnevno nego svaki dan pomalo. Srećno vam na prijemnom.

Наравно, не мора да се учи уопште током године и да се на крају провуче у октобру 2, то је све индивидуално, свакако. Нормално да није могуће током године учити сваки дан по 10 сати, поред свих обавеза, али што више-то боље. Слажем се да је битно како се учи, али просто толико је информација да се не може само прелетети погледом. =)
Не кажем да треба да се зачаури у собу и не диже глава, али озбиљан рад осигурава резултате; неозбиљан рад осигурава провлачење, што не би требало да је циљ.

Evo ovako, što se tiče anatomije, izašla sam iako se nisam spremala, sa znanjem stečenim tokom godine, naravno pala sam praktični ali mi je izlazak značio jer sam videla kako izgleda praktični ispit kod prof. Malikovića i Mališa koji je bio u istoj sali. Slušala sam šta pitaju, koliko pitaju, prošla sam sama kroz to tako da moram da kažem da se na kraju priključujem toj armiji ljudi koji tvrde da na anatomiju treba izaći odmah u junu obavezno.

Što se tiče histologije, spremam je prevashodno iz knjige jer je sve lepo objašnjeno, ali nekad me opširnost u njoj malo smori pa dohvatim repetitorijum, gde su opet stvari "nabacanije". Baš zbog toga sam mislila da nabavim nišku, mada mi novac igra određenu ulogu... da li bi kopija značila nešto?

Što se motivacije tiče, ne brini, prionula sam punom parom i ne pada mi na pamet da smanjujem tempo, mogu samo još da povećam učenje, i da, deset sati dnevno jeste realno, ako neko zaista želi da nauči sve kako treba a ne da gleda oko nečega da se provuče itd. Ne smem ni da pomislim šta bi bilo da ne radim tako...

Naravno tokom godine nisam stizala ni tri sata dnevno da učim zbog stalnog cimanja na fax sa faxa i brda tehničkih gluposti koje samo rasipaju energiju i vreme...

Па, ок, и копија није лоша. Оригинал је бољи јер је у боји, али и копија може да одради ствар.

Ne mogu ni da zamislim da pauziram godinu,pa dajte molim vas,malo je sto medicina traje 6 godina,jos i da pauziram...necu da postanem lekar u tridesetpetoj :) :) Sto se tice ucenja,od sutra krecem turbo nedelju dana da sve zivo obnovim...i onda da se relaksiram poslednja 3 dana pred prijemni...e da,upalo mi je u oci da svi spominjete nekih 10 sati ucenja na faksu. Ja mislim da je vreme ucenja potpuno individualna stvar,svako uci onoliko dugo koliko mu treba da nauci gradivo,ali ja jednostavno ne mogu da zamislim ucenje od 10 sati...ne bih sad da zvucim prepotentno,ali smatram da bi mi 6 sati ucenja trebalo biti dovoljno...stvarno se plasim pomisli da ucim po 10 i vise sati...

Видећеш, градива је толико да просто не може да се научи (стварно научи, не мислим набифла из скрипте) без озбиљног рада.
П.С. Факултет не завршава памет, него РАД!
П.П.С. Судећи по надимку, пре 30. и неке године и не можеш да постанеш хирург =)

Poslednja izmena:
hirurg ako postanes do 35 mozes da pevas od srece :lol: posebno u Srbiji,i ako nemas vezu ,misaona imenica :confused: ne daj boze,daleko bilo,da jos hoces estetsku(najpopularnija),a tata ti nije nacelnik klinike ili tako nesto....na ovom prijemnom jos ima i najvise pravde,kad upisemo fax,bice nepravde koliko volite...

Kojih crnih 10 sati dnevno?! Mozda sam ja zaboravio kako mi je bilo u drugoj godini (kad sam, realno, najvise vremena provodio za knjigom), ali cini mi se da ni tada nisam provodio 10 sati dnevno uceci, a svaku godinu sam zavrsavao u septembru, i to zato sto me je uvek mrzelo da u julu spremam neki ozbiljan ispit. Opet kazem, mozda sam zaboravio kako je, posto jos od patologije nisam imao potrebu da sednem i da bubam dan-noc. Ali slazem se da nekoliko dana pred sam ispit (neki od ovih velikih) mora da se izdvoji ceo dan za to.

Ma dobro ne svaki dan tokom godine 10 sati, naravno, rekla sam da sam ucila mozda tri sata dnevno jer nisam imala vremena od silnih gluposti koje su mi rasipale vreme i energiju. Jedino kad nemam obaveza na faxu ucim odprilike 10 sati dnevno, znaci tokom godine sam toliko ucila petak- nedelja mada ni tada jer sam ipak malo morala i da se odmorim.
SADA od kad je prestala nastava ucim 10 sati dnevno i mislim da ce mi to biti potrebno da spremim histologiju i embriologiju za juli i anatomiju za septembar.

To ti je da krenes ujutro od npr 9 do 12 pa recimo rucas i onda ucis od 1 do 8 uvece. Znaci nije to neko ludilo, kad imas da naucis ceo predmet za ISPIT, gde ti moras masu stvari da izdeklamujes kad te pita prof. i to bez ikakvog prisecanja, na histologiji je recimo tako i realno mislim da je potrebno ucenje nekih dve tri nedelje. Za anatomiju mislim da jeste potrebno uciti tako bar nekih mesec i po dana minimum nakon naravno ucenja tokom godine, to se uvek podrazumeva ako nista drugo onda zbog polaganja kolokvijuma...
Naravno, meni se CINI da je toliko potrebno da se uci s obzirom na cinjenicu da su to ispiti a ne testovi i krenula sam tako jer bolje je da naucim pre roka pa da mogu da obnavljam i odmaram nego da krenem lagano dva sata dnevno i da nista ne naucim! Naravno da buduci brucosi ne treba da misle da ce uciti 10 sati svaki dan, ne brinite se, necete toliko sve i kad biste hteli jer organizacija nastave to ne dozvoljava. Nadam se da sam objasnila... ;)

Ljudi spremaju i najteze ispite i ne provode po 10 sati dnevno, dokazano je da covek ne moze vise od 6 do 8 sati efikasno da radi nesto...Citajte malo ona istrazivanja koje sprovode velike kompanije :) A o 10 sati na dan 320 dana godisnje nema ni price mogao bi da zavrsis medicinski i bioloski fakultet zajedno :D

Ljudi spremaju i najteze ispite i ne provode po 10 sati dnevno, dokazano je da covek ne moze vise od 6 do 8 sati efikasno da radi nesto...Citajte malo ona istrazivanja koje sprovode velike kompanije :) A o 10 sati na dan 320 dana godisnje nema ni price mogao bi da zavrsis medicinski i bioloski fakultet zajedno :D

Hahahaha dobro si me nasmejao sa ovim "i najteze ispite", anatomija mu dodje sad neki brabonjak od ispita hahahaha eee Boze sta sve necu cuti. Sacekaj prvo da se upises, krenes pa ces videti kakav je predmet. Kazu prvo skoci pa reci hop. Nisi cuo da anatomija vazi za najtezi ispit na svim fakultetima? Ima 5000 latinskih podataka koje treba nauciti, gradju, funkciju, odnose sa drugim strukturama...

A i ako kompanije kazu da ne mogu efikasno da ucim 10 sati dnevno, onda mozda i moram da ih poslusam... salu na stranu, videces kad upises fax da nikakva istrazivanja, procene psihologa itd nece igrati bitnu ulogu, kad ti MORAS nesto da naucis u odredjenom roku, za jedan, drugi kolokvijum, potom ispite.

Mnogima, recimo meni i mnogim koleginicama se veoma cesto dogadja da zaspimo nad knjigom, tako da knjiga, skripta itd veoma cesto zamenjuje jastuk. Zadremas malo, odspavas kratko, i nastavis gde si stao. I da, uci se i 10 sati, i dan noc ako treba kao sto rece mikelo90, neko par dana a neko vise od par dana, kako ko svi smo razliciti i po nacinu ucenja i po ciljevima koje sami sebi postavljamo i po profesorima koji nam zapadnu da polazemo ispit, pa kod nekog mozes da se provuces bez nekog narocitog znanja, a drugi bi te oborio i sa duplo vise znanja... sreca tu takodje igra veliku ulogu, ali rad tj ucenje umanjuje ulogu srece i povecava izvesnost da ces poloziti ispit.

Poslednja izmena:
Za sada sam dala oba kolokvijuma, sa prosecnim uspehom u grupi, sto se ispita tice spremam ga za septembar, kod CNS-a imam najvise posla, ali i GiV imam da doucim i obnovim i drugo da se obnovi... Zelim da izadjem na ispit sa pristojnim znanjem. Sto pitas?

Back