Medicinski fakultet

• Začetnik teme Začetnik teme Celt
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Jedva sam se setio sifre da otpakujem arhivu. Pre par godina sam slikao blokce u koje sam zapisivao osnovne stvari iz hemije dok sam strebao. Nesto kao podsetnik pa mozda nekom koristi.
Kod:
http://speedy.sh/QvRrZ/Blokce-iz-hemije.rar

Hej,kolege,ucite li? Kako ide spremanje za prijemni? :) ja sam hemiju skoro celu presla (jos biohemija ,i posle obnavljanje ),ali zato iz biosa imam jako puno...a plasim se da zaboravljam ono od ranije...i brinem se :sad2: mnogo mi je tesko da se nakanim da ucim ovih dana :dash:

jao pa vi ste super,ja bas otegla sa biologijom,sve me nesto mrzi da je ucim,ali evo od jutros od 9 h punom parom,zavrsila morfologiju :maramica: i jos cu jednom da je obnovim iz belezaka,pa onda ucim za test iz hemije... :metla::kafa: pa onda prelazim na biologiju razvica...

a ne da mrzim tu morfologiju zivotinja,otezao sam je dva meseca...kao da me briga za zmije,ribe,kolouste i sta sve jos ne...uzas...necu ni da je obnavljam kolko je dosadna.. :D :D
A biologija razvica je fenomenalna,uzivao sam citajuci,bas uzivao.. :D

Da li je za spremanje histologije i embriologije dovoljan repetitorijum, uz citanje nekih dodatnih informacija iz knjige? Traze li profesori za vecu ocenu ona sitna crevca iz knjige? Da li je neophodna niska embriologija za neke profesore, ili je za sve dovoljan repetitorijum, ali za neku ok ocenu npr 8+?

Drugo, da li je stvarno jako opasno uciti anatomiju od jula za septembar, neki kazu da se mnogi opuste tokom leta pa je ne spreme dobro, ja znam da nisam takav tip da bih se opustila ako znam da moram da spremim izuzetno tezak ispit, ali zanima me da li od septembra profesori imaju "specijalan odnos" prema studentima, pogotovo onim koji su prethodno polozili histologiju i embriologiju? Ili su to sve obicne gluposti?

Da li je za spremanje histologije i embriologije dovoljan repetitorijum, uz citanje nekih dodatnih informacija iz knjige? Traze li profesori za vecu ocenu ona sitna crevca iz knjige? Da li je neophodna niska embriologija za neke profesore, ili je za sve dovoljan repetitorijum, ali za neku ok ocenu npr 8+?

Drugo, da li je stvarno jako opasno uciti anatomiju od jula za septembar, neki kazu da se mnogi opuste tokom leta pa je ne spreme dobro, ja znam da nisam takav tip da bih se opustila ako znam da moram da spremim izuzetno tezak ispit, ali zanima me da li od septembra profesori imaju "specijalan odnos" prema studentima, pogotovo onim koji su prethodno polozili histologiju i embriologiju? Ili su to sve obicne gluposti?

Neki iz moje generacije su dobili visoku ocenu samo sa repetiorijumom,ali ne mogu da tvrdim da je dovoljan kod svakog.Ja sam preko godine ucila iz knjige,a za ispit sam samo citala repetitorijum i dobila sam visoku ocenu.Ne mora se uciti iz niske embriologija ;)

Najbolje bi bilo kad bi se to zlo od predmeta(anatomija) polozilo u junu ili julu pa da imas opusteno leto i dovoljno vremena za histologiju koja nije ni priblizno teska,a i ispitivaci su daleko bolji.Oni imaju specijalan odnos prema svom predmetu i generalno prema studentima nevezano za ostale ispite.Anatomija ti je lutrija,mozes da izvuces odlicnu varijantu za usmeni,a na prakticnom da te pita neki uvrnut lik koji obori 90% studenata pa da ti mozda propadne rok.Zato bi bilo najbolje da pokusas sad :) Nas su plasili da necemo poloziti ako npr nemamo atlas preseka,ako ucimo cns iz mocine knjige itd...sve su to gluposti.

Ok, ljudi, :) repetitorijum je zakon :D ali stvarno, jeste super, knjiga je jedino bitna da razjasnimo neke stvari tipa zasto je nesto tako kako je, da zadjemo u neki detalj ako nam je potrebno, a i zbog slika je knjiga dobra, a repetitorijum je kao sto mu i ime kaze za spremanje vec koliko toliko naucenog gradiva za ispit. Super ako je dovoljan i za embriologiju :)

Sto se anatomije tice, nama su uveli da nam prakticni vazi samo u tom roku koji smo prijavili, tako da nema svrhe ici na varijantu da prodjemo samo tj bar prakticni.
Ja jednostavno nisam spremila CNS i cini mi se da je besmisleno onda da uopste izlazim sada iako mi svi govore izadji izadji. Mogu ja da izadjem ako je to samo po sebi bitno, ali jedino sto mogu je da trepcem kad me profesor pita CNS, ako eventualno prodjem prakticni. Ne znam da li je profesorima to bitno, da izadjemo u svakom roku, pa makar se pokazali tamo kao najveci duduci. Ako je tako, izacicu, to bar nije problem.

Mada mi je jasno da je ispit i predmet uzasno ozbiljan i da ne sme da se gubi vreme i da se sali sa tim. Planiram da polozim histologiju i embriologiju u julu jer je ozbiljno spremam, a odmah posle toga ucim isto tako CNS i obnavljam sve prethodno, pogotovo glavu i vrat, leto cu dakle provesti za knjigom ali sta sad, tako sam isplanirala i tako cu uraditi.

Jedino me brine da nemaju pojedini profesori na anatomiji nekakav poseban odnos prema studentima koji su prvo polozili histologiju, pa onda dosli da polazu anatomiju, to mi je najveca bojazan...

Poslednja izmena:
Nemaju poseban tretman, bas ih briga sta ces prvo da polazes :D Iskreno, ako ne znas CNS, zaista nema smisla da izlazis, osim ako si izvukla Stankovicku, onda naucis tamo olfaktivni i mirisni put, mislim da se kod nje CNS na to svodi :) mozda eventualno jos neki putic nekog pita i to je to...

Не знам где да нађем згодну тему за питање, па ћу овде. Занима ме од чега радиолози могу оболети током живота? Која им је професионална деформација најчешћа, како утиче зрачење на њих итд?

htela sam da pitam ekipu koja sprema prijemni, koliko otprilike ucite dnevno sad ovih dana? :)

pa ovih dana sam u pripremama oko maturskih ispita i maturske veceri pa nisam puno...sa ispitima sam zavrsila danas (5 5 5 :mrgreen: ),a matursko vece mi je sutra tj. danas 12-og.. od cetvrtka posle podne planiram bas onako po ceo dan,recimo pre podne 4-5 sati i uvece opet 4-5 sati...bice tesko...

toliko? :O
ja mislim da je to preterivanje, iskreno i nepotrebno za prijemni toliko da se uči.
mislim, bar za sebe znam da nemam nameru to sebi da radim, koliko onda treba da učim na fakultetu? :lol:

pa ne bih ni ja to morala,ako izdrzim toliko uopste,da nisam zapostavila bios...posvetila se hemiji max,nju sam vec presla,samo obnavljam,a bios sam u zaostatku...jer znas kao,mislila ja ma bios cu lako,hemija je problem...i eto,sad moram bios da ucim,a nije lako popamtiti sve one sitnice...

@doktorka
slažem se ovo za biologiju da ima puno sitnica, ali ja mislim da ne bih mogla da sedim toliko dugo ako ništa drugo XD
ni meni nije sjajno, ali mislim da ne treba toliko:)
@surgeon
ja sam pravila pauzu jednu veliku, negde ceo maj nisam uopste ucila i sad ucim svaki dan uglavnom po 3 sata max oba predmeta i tako ću otprilke i da nastavim:)

@doktorka
slažem se ovo za biologiju da ima puno sitnica, ali ja mislim da ne bih mogla da sedim toliko dugo ako ništa drugo XD
ni meni nije sjajno, ali mislim da ne treba toliko:)
@surgeon
ja sam pravila pauzu jednu veliku, negde ceo maj nisam uopste ucila i sad ucim svaki dan uglavnom po 3 sata max oba predmeta i tako ću otprilke i da nastavim:)

Хехе, на факултету, пред испит 10 сати је оптимално, некад чак и мало ;) свакако зависи и од твојих амбиција и жеља. А, ако мало запнеш сад, неће глава да те боли после пријемног, док будеш чекала резултате :)

Poslednja izmena:
Ok, ljudi, :) repetitorijum je zakon :D ali stvarno, jeste super, knjiga je jedino bitna da razjasnimo neke stvari tipa zasto je nesto tako kako je, da zadjemo u neki detalj ako nam je potrebno, a i zbog slika je knjiga dobra, a repetitorijum je kao sto mu i ime kaze za spremanje vec koliko toliko naucenog gradiva za ispit. Super ako je dovoljan i za embriologiju :)

Sto se anatomije tice, nama su uveli da nam prakticni vazi samo u tom roku koji smo prijavili, tako da nema svrhe ici na varijantu da prodjemo samo tj bar prakticni.
Ja jednostavno nisam spremila CNS i cini mi se da je besmisleno onda da uopste izlazim sada iako mi svi govore izadji izadji. Mogu ja da izadjem ako je to samo po sebi bitno, ali jedino sto mogu je da trepcem kad me profesor pita CNS, ako eventualno prodjem prakticni. Ne znam da li je profesorima to bitno, da izadjemo u svakom roku, pa makar se pokazali tamo kao najveci duduci. Ako je tako, izacicu, to bar nije problem.

Mada mi je jasno da je ispit i predmet uzasno ozbiljan i da ne sme da se gubi vreme i da se sali sa tim. Planiram da polozim histologiju i embriologiju u julu jer je ozbiljno spremam, a odmah posle toga ucim isto tako CNS i obnavljam sve prethodno, pogotovo glavu i vrat, leto cu dakle provesti za knjigom ali sta sad, tako sam isplanirala i tako cu uraditi.

Jedino me brine da nemaju pojedini profesori na anatomiji nekakav poseban odnos prema studentima koji su prvo polozili histologiju, pa onda dosli da polazu anatomiju, to mi je najveca bojazan...
Моје искуство је да је репетиторијум скроз добар за ембриологију, мада је и нишка одлична, поготово илустрације (купи је бар да гледаш како се шта дешава, безвезе је ембриологију учити "на суво"). За спремање хистологије ипак је боља књига. =)

Не бих да те деморалишем, али, видећеш већ и сама - преко лета је јако, јако тешко учити. Без обзира колико савесна и одговорна била, посебно још кад израчунаш колико дана имаш, чини се баш пуно дана. Али, онда се оде на неко море/одмор, па се мало блеји, па се мало изађе и тако, док трепнеш, време пролети. Наравно, није немогуће, али се тешко натерати.

Не знам где да нађем згодну тему за питање, па ћу овде. Занима ме од чега радиолози могу оболети током живота? Која им је професионална деформација најчешћа, како утиче зрачење на њих итд?

Не могу са сигурношћу да ти одговорим, али колико је мени познато, међу радиолозима је доста повећана инциденца лимфома/леукемија, без обзира на све мере предострожности. Наравно, зато и имају бенефициран радни стаж.

Back