medenjaci

Hvala Kitty, sad smo gledali postupak za pravljenje kućice.Moji klinci su se oduševili. :super:Razmišljam samo šta bi mogla da maznem iz Andjelinog školskog pribora da posluži umesto tvojih šablončića.:think:

POSNI MEDENJACI
4 šolje brašna
1 šolja ulja
1 šolja meda
1 šolja šećera
1 šolja vode
1 kašičica sode bikarbone

Priprema
Brašno se izmeša sa sodom bikarbonom, a zatim sa ostalim sastojcima.
Od mekanog testa se prave loptice veličine oraha i stavljaju u uljem podmazan pleh na razmak od 2 cm.
Peku se 10 minuta u rerni zagrijanoj na 180°C.
Ova mera je dovoljna za 45-50 medenjaka.

Nisu mi baš omiljeni, ali imam recepte:
1. MEDENJACI-1
SASTOJCI: 350gr brašna, na vrh noža sode bikarbone, 300gr meda, 1 jaje.
PRIPREMA: Zagrejati med, pa dodati brašno i sodu bikarbonu. U prohlađeno dodati jaje.
2. MEDENJACI-2
Po 250gr meda, šećera i masti, 2-3 jajeta, 1kg brašna, kašičica sode bikarbone.
3. MEDENJACI-3
TESTO: 550gr brašna, 3 cela jajeta, 8 kašika rastopljenog meda, 300gr šećera, kašičica sode bikarbone i kašičica cimeta.
PRIPREMA: Zamesiti testo i ostaviti da stoji jedan dan. Sutradan formirati kuglice i peći u podmazanom i brašnom posutom plehu na većem razmaku.
4. ČEŠKI MEDENJACI
TESTO: 500gr brašna, 1-2 jajeta, 100gr rastopljenog meda, 200gr šećera, 200gr margarina, kašičica sode bikarbone i kašičica cimeta.
***Od ove mase se mogu praviti i kore, vanilice ili šapice.
5. MEDENJACI SA GLAZUROM-1
TESTO: 500gr brašna, 3 cela jajeta i jedno žumance, 4 kašike rastopljenog meda, 200gr šećera, 2 kašičice ulja, kašičica sode bikarbone i kašičica cimeta.
GLAZURA: Ušpinovati 150gr šećera sa malo vode, umutiti preostalo belance i dodati ga u špinovani šećer dok ne pobeli.
PRIPREMA: Zamesiti testo, oblikovati kuglice i peći u podmazanom i brašnom posutom plehu na većem razmaku. Pečene medenjake poređati u neku posudu i preliti glazurom. Protresti sud i ostaviti da odstoji.
6. MEDENJACI SA GLAZUROM-2
TESTO: 600gr brašna, 2 cela jajeta i 2 žumanca, 200gr šećera, 4 kašike meda, kašičica sode bikarbone i miris po želji.
GLAZURA: Napraviti sneg od 2 belanca, 180gr šećera i malo soka od limuna.
PRIPREMA: Zamesiti testo i ostaviti da stoji jedan dan. Sutradan formirati kuglice, umakati ih sa jedne strane u belance i peći u podmazanom i brašnom posutom plehu.
7. MEDENJACI SA GLAZUROM-3
TESTO: 550gr brašna, 2 cela jajeta, 120gr meda, 50gr masti, 200gr šećera, kašičica sode bikarbone i miris po želji.
GLAZURA: Napraviti sneg od 2 belanca, 180gr šećera i malo soka od limuna.
PRIPREMA: Otopiti mast i med, pa zamesiti testo. Rastanjiti debljine noža i vaditi pogačice, umakati ih sa jedne strane u belance, pa u seckane orahe i peći u podmazanom i brašnom posutom plehu na većem razmaku.
8. ANĐELKINI MEDENJACI
TESTO: Dobro umutiti 3 žumanca, kašičicu sode bikarbone i kašičicu karanfilića (po želji). Staviti da provri ¼ litre meda, pa sipati u žumanca i brzo mešati. Zamesiti brašnom, praviti loptice i peći u podmazanom i brašnom posutom plehu.
GLAZURA: Napraviti sneg od 3 belanca, 12 kašika šećera i malo soka od limuna. Pečene medenjake umakati u glazuru i vratiti u rernu da se glazura polako osuši.

Da vi znate kako ja volim medenjake.Kad smo bili mali, mama ih je često pravila.Sećam se jedne veeelike zelene šerpe u kojoj ih je stavljala, pa prelivala onim belim.A oni mirišu, pa još karanfilić.Eh, eh,

Princess Andjela, slazem se s tobom, i ja ih obozavam.:heart:Podsecaju me na detinjstvo mada moja mama nije tako cesto pravila medenjake (bile strudle sa makom i dr) ali smo ih kupovali na vasaru. Ja sam ih prvi put pravila kada sam isla u 6.razred, i bili su tvrdi kao kamen,:( secam se da sam dobila:rtfm: da se vise ne petljam u ono sto nije za mene, ali ipak je ta ljubav prema kolacima ostala i dan danas...Zato sam ovde:cmok:

Ovih dana pravimo i medenjake po Kokinom receptu:)
Mogla bi (il vec i postoji) posebna tema o medenjacima,sta mislite?Malopre sam gledala stare brojeve praktike 2000g i 2002 g i tamo ima par recepata o medenjacima,u nekom broju je cak bila i šema za kucice(ja je nemam).Bas sam se zarazila sa tim medenjacima:rumenka:

AKO TI TREBAJU, JA MOGU DA TI SKENIRAM, MISLIM DA IMAM TE PRAKTIKE...

Jelte, a jel ovde spadaju oni keksi od djumbira, mislim kako ih anglosaksonci zovu gingerbread? Ja njih mnogo volim. Ali i medenjake, podrazumeva se. Od tih od đumbira se prave lepe kućice, moja rođaka u Estoniji je rekla da oni imaju ozbiljna takmičenja i da ljudi prave neverovatne konstrukcije - prava umetnička dela. Naći ću slike koje mi je poslala da vidite... Može sve isto ko i i od medenjaka, doduše medenjaci su malo debeljuškastiji.
picture.php

picture.php

Poslednja izmena:
Nisam do sada pravila medenjake...prvom prilikom ću morati da pokušam i ovde da se nadjem.
Koliko dugo oni mogu da stoje, ako se ne pojedu odmah, i gde se čuvaju, friz...sobna temp...?

Evo teksta iz PRAKTIKE 2000:
RECEPT ZA MEDENJAKE (češki i slovački medenjaci)
200g šećera u prahu
1/8 litre vode
1 žumance
1 jaje
5-10g amonijuma (poslastičarski kvasac)
250g meda
800g mekog brašna
Začin za medenjake (karanfilić, cimet, anis – u prahu)
Priprema: Prokuvajte med sa vodom i ostavite da se ohladi. Žumance, jaje i šećer penasto umutite, dodajte začine i promešajte. Zatim dodajte ohlađen rastvor, poslastičarski kvasac i brašno. Izradite polutvrdo testo, ostavite do sutradan da se odmara.
Sutradan razvijte testo oklagijom na debljinu 3-4mm, secite razne oblike i pecite na 200 stepeni. Gotove medenjake možete ukrasiti čokoladnom glazurom, glazurom od belanaca ili jezgrima koštunjavih plodova.
i
Skinuto sa gugla: ”ledeni kvasac=amonijum bikarbonat, karbonatna so amonijačne kiseline, Sal cornu cervi depuratum i štatijaznam još koliko sinonima“
i
“Amonijum-hidrogenkarbonat ima oznaku E503. Koristi se kao regulator kiselosti i sredstvo za dizanje testa. Sadrži ga čak i PLAZMA”

Нашла сам у једном Магазину да лицидерска срца, по горњем рецепту могу да трају 18 месеци. Сад шта то значи, не знам, да ли су толико дуго јестива (што је без везе) или шта друго...
Ја имам једно срцуленце са новогодишњег вашара још из 1983 (пред НГ 1984.).

Back